Страница 12 от 23 ПърваПърва ... 2101112131422 ... ПоследноПоследно
Резултати от 166 до 180 от общо 336
Like Tree79Одобрявам

Термопомпа за подово

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2008

Отговор: Термопомпа за подово

каква е разликата дали ще е в плочата или в замазката .. дори ако е в замазката и няма фибри топлопроводимостта и е по-малка, ако се вгледаш ще видиш че тръбата е прикрепена към горната армировка на плочата и всъщност разстоянието до повърхнината и е около 3 - 5 см колкото би била и при наличието на замазка.

2.  

3. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG

Цитат Първоначално публикувано от cooler Виж публикацията
    каква е разликата дали ще е в плочата или в замазката .. дори ако е в замазката и няма фибри топлопроводимостта и е по-малка, ако се вгледаш ще видиш че тръбата е прикрепена към горната армировка на плочата и всъщност разстоянието до повърхнината и е около 3 - 5 см колкото би била и при наличието на замазка.
    Прав си. Нямаше ли да е хитро да сложиш повече тръба и да ползваш плочата като акумулатор при евентуално соларно отопление или охлаждане?

4. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2008

Хм намотал съм 450 м тръба ф16 на плоча 80м2 не мисля че е малко, акумулаторния ефект на плочата и сега ще го използвам само че с термопомпата, солари ще сложа, но ще се огранича до бойлера (300л) за да мога да прекалявам с вибромасажните вани , съгласен съм че колкото повече толкова повече но всичко си има финансови граници Солари за подово звучи страхотно но избиването на инвестицията през призмата на цената на енергията от термопомпата се отлага в необозримото бъдеще...

5. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG

Цитат Първоначално публикувано от cooler Виж публикацията
    Хм намотал съм 450 м тръба ф16 на плоча 80м2 не мисля че е малко, акумулаторния ефект на плочата и сега ще го използвам само че с термопомпата, солари ще сложа, но ще се огранича до бойлера (300л) за да мога да прекалявам с вибромасажните вани , съгласен съм че колкото повече толкова повече но всичко си има финансови граници Солари за подово звучи страхотно но избиването на инвестицията през призмата на цената на енергията от термопомпата се отлага в необозримото бъдеще...
    Абсолютно, избиването е почти невъзможно... Единствения вариант би бил с някаква мноого пасивна къща, на която и трябва малко количество енергия, за да се топли... Все пак на пълна мощност една вакуумна тръба е само 50 вата...

6. Member
    Тук е от
    Dec 2007

Цитат Първоначално публикувано от tony34al Виж публикацията
    Защо на 35С му викаш леко? До колко смяташ да подгряваш?
    Знам ли? Maх до 40С съм си определил, но нямам опит с подови отопления.

7. Тук е от
    Aug 2014

Подовите стандартно се правят като стъпката между тръбите е 12см. и дължината на тръбата не надвишава 70м. Съответно с тръба Ф16
    Ако изпълните така подовото само в началото докато темперирате помещенията ще подавате на 40оС. След темперирането работната температура спада на 35оС.
    При такива системи регулирането е по тънкия момент заради пода и неговата инертност.

8.  

9. Member
    Тук е от
    Dec 2007

Цитат Първоначално публикувано от Дарик Клима Виж публикацията
    Ако изпълните така подовото само в началото докато темперирате помещенията ще подавате на 40оС. След темперирането работната температура спада на 35оС.
    Тези цифри ме радват. При такива температури на кондензация СОР-а на термопомпата ще хвръкне до небето, предполагам

10. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG

COP стандартно се мери при 7 градуса външна температура и 35 на водата. Като погледнеш в техническите данни на термопомпите например COP 4.88 то е при 35/7. Някои глупави производители пишат по-високи стойности и отдолу отбелязват, че това е при 35/10 например.

11. Member
    Тук е от
    Dec 2007

Точно при 35/7 се очертава да бъда. При мен и от двете страни е вода и на 7 гр. в буфера съм настроил да тръгва сондажната помпа. Достижимо е и 35/10, тъй като водата в сондажа е с постоянна температура 13 гр. Но така сондажната помпа ще работи повече време и нейната енергия ще изяжда СОР-а на ТП. Ще се установи оптимумът с опити.

12. Moderator
    Тук е от
    Nov 2011
    Живее в
    Петрич

При теб какво значение има изобщо външната температура за КОПа?

13. Member
    Тук е от
    Dec 2007

Май никакво. Само коментирам цифрите, които се очертават като оптимални.

14.  

15. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG

Извинявам се, забравих, че говорим за вода-вода. В такъв случай по ЕС стандартите COP се дава при 35/0.

Нибе според мен са най-истинските термопомпи вода-вода, например една 10кВт машина при 35/0 има коп 5.03.

16. Member
    Тук е от
    Dec 2007

А по тези стандарти 0гр. е температурата на излизащата от изпарителя вода ли?

17. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG

Влизащата в изпарителя.

18. Тук е от
    Dec 2013

Здравейте колеги,
    С интерес прочетох всичко до тук и доста неща ми се изясниха, но има и още въпроси на които търся отговор.
    Предстои ми изграждане на отопление на еднофамилна къща на два етажа и съм се спрял на варианта термопомпа вода-вода. Специално искам да попитам за термопомпите на HELIOTERM - Австрия - http://www.heliotherm.com/en/ground-...eliotherm.html
    Ако някой има впечатления и информация за това дали си заслужават парите, защото прави впечатление, че ценово са в най-горния сегмент.
    Също така ми е интересно трябва ли да се слагат и слънчеви колектори за БГВ, при положение, че ТП ще се справя спокойно с 300л. бойлер(според фирмата дистрибутор на ТП)? И пак според тях инвестицията в колектори била излишна....
    Стори ми се и много малка мощността на ТП което ми предлагат за моята къща - консумирана мошност 2,1кВ. при КОП-6,95 (W10W35).
    Иначе отоплението ще е с водно подово и вентилаторни конвектори.
    Ако някой знае нещо - нека да сподели...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 12 от 23 ПърваПърва ... 2101112131422 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Водно подово отопление за магазин
    От nikolayvarna във форум Отопление
    Отговори: 16
    Последно: 14-01-15, 23:03
  2. Подово отопление на газ
    От LiviuCatan във форум Отопление
    Отговори: 3
    Последно: 27-06-14, 21:00
  3. Excel - подово лъчисто отопление
    От avast3 във форум Електрическо отопление
    Отговори: 1
    Последно: 02-03-11, 04:34
  4. питане за подово Oтопление
    От jordan110 във форум Електрическо отопление
    Отговори: 0
    Последно: 26-02-10, 11:55
  5. Подово отопление - относно монтажа
    От MitkoS във форум Електрическо отопление
    Отговори: 16
    Последно: 16-08-06, 17:15

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе