Страница 9 от 23 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследноПоследно
Резултати от 121 до 135 от общо 336
Like Tree79Одобрявам

Термопомпа за подово

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Mar 2014

Отговор: Термопомпа за подово

Цитираната от мен мощност е само за пример за много добре работещи системи. И да внеса още едно значение на термопомпите. Ти много добре знаеш значението на термопомпен цикъл, цикъл на Карно и т.н. Знам, че доцент Дянков ги е преподавал и на теб. А целта ми беше да ти помогна лично за подовото между другото. И ако трябва да сме точни мощността е 224kW-все пак това е диапазона на MultiV, нали така? И пак да кажа: НЕ НА СМЕТКИТЕ НА КИЛО. Това, че едно нещо някъде работи или не, не означава, че на друго място като условия и приложение ще работи по същия начин. Дано сега си съгласен с мен. И само още едно нещо: няма комфорт като усещане като този от водна система за отопление и охлаждане. Но има и недостатъци все пак.

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2008

Ей анализа ти е точен след уточненията ... само за спорта... ние топлотехниците експлоатираме обратния цикъл на Карно ,
    Безкрайно ще съм задължен за всякакви съвети и помощ по отношение на предстоящите ми неволи ... с подовото ... визираш в предния пост автономно управление на смесването ... дай доставчици и подробности за лоогиката на контрол..., освен това в момента колебанието за конкретните тръби които да намотая в плочите е между Херц и едни розово червени немски тръби за които в момента не сещам какъв е бренда ....
    100% съгласен за водното отопление само във варианта в който няма вентилатори ... пък било и ултра сайленс....

Не на послено място ... явно ти ме познаваш ( да е жив и здрав доцент Дянков) все пак за мен ще е удоволствие да знам с кой обменям опит ... може и на лични

4. Тук е от
    Mar 2014
    Живее в
    София

За термопомпа вода-вода трябва да имате 2,5 куб м вода на час. Това е достатъчно за 16 кВт отоплителна мощност с монофазен компресор. За разлика от Алтермата тези мощност я имате и при -25 градуса външна температура.

5. Тук е от
    Mar 2014

Каква е разликата ако охлаждаме вода с температура +10градуса до +4 и ако охлаждаме същия този дебит с начална температура +15 отново до +4 градуса. Термодинамично извлечената енергия при еднакъв дебит е различна. Ако знаем енергията необходима ни за захранване на даден егрегат с каквато и да е мощност и знаем на температурата на водата се намира и необходимия дебит на водата. Аз съм абсолютно "ЗА" качествата на тип вода-вода агрегатите. Сметките не трябва да се правят на кило и да се препоръчват свободно някакави стойности без конкретни изчисления. От типа: къща с площ "X" квадрата, необходимата отоплителна мощност е "Y" киловата. Не смятам да навлизам в детайли, но ако някой не е съгласен с това, моля да не подвежда непрофесионалните потребители.

6. Тук е от
    Mar 2014
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от Bez-pres-tras-ten Виж публикацията
    Каква е разликата ако охлаждаме вода с температура +10градуса до +4 и ако охлаждаме същия този дебит с начална температура +15 отново до +4 градуса. Термодинамично извлечената енергия при еднакъв дебит е различна. Ако знаем енергията необходима ни за захранване на даден егрегат с каквато и да е мощност и знаем на температурата на водата се намира и необходимия дебит на водата. Аз съм абсолютно "ЗА" качествата на тип вода-вода агрегатите. Сметките не трябва да се правят на кило и да се препоръчват свободно някакави стойности без конкретни изчисления. От типа: къща с площ "X" квадрата, необходимата отоплителна мощност е "Y" киловата. Не смятам да навлизам в детайли, но ако някой не е съгласен с това, моля да не подвежда непрофесионалните потребители.
    Разликата е ясна. В първия случай от 10 до 4 градуса имаме делта Т шест градуса. При втория случай от 15 до 4 градуса имаме делта Т единадесет градуса. Правилно би било да се каже- при първия случай от 10 до 4 градуса охлаждане на водата- делта Т 6 , а при втория от 15 до 9 градуса на водата пак делта Т същото, но изпарение с цели шест градуса повече. Или 24 процента по-висока топлинна мощност при един и същ консумиран ток.
    А за сметките на кило съм напълно съгласен:rolleyes:

- - - - - - - - - -

Цитат Първоначално публикувано от Bez-pres-tras-ten Виж публикацията
    И позволете ми да споделя пак мой опит за система с термопомпени водоохлаждащи агрегати с водно охлаждане. Промишлена мощност, но това е само недостатък поради изискването на повече подпочвени води. Имам системи с над 120kW мощност и си работят супер. Коефициента на трансформация може да надмине стойност COP 10, разбира се при определени условия. Но това не е най-добро решение за всеки случай. Всеки случай е строго индивидуален и не бива всички да се разглеждат на кило.
    При какви условия и температури получавате COP 10 ?

7. Тук е от
    Mar 2014

Не е според EUROVENT

8.  

9. Тук е от
    Feb 2014

Цитат Първоначално публикувано от AC_From_Hell Виж публикацията
    За тези киловати мощност вода-вода, дебитът би бил около 60 литра в минута, но е малко трудно да се каже просто така. Има доста променливи.
    Става въпрос за 12 KW
    Цитат Първоначално публикувано от Коликовски Геосолар Виж публикацията
    За термопомпа вода-вода трябва да имате 2,5 куб м вода на час. Това е достатъчно за 16 кВт отоплителна мощност с монофазен компресор. За разлика от Алтермата тези мощност я имате и при -25 градуса външна температура.
    Ако приемем, че и двете твърдения са в някаква степен верни, то истината за нужния дебит вода за извличане на 12 KW отоплителна мощност, остава да е в диапазона 2,5м3/h и 1,875м3/h. Т.е диапазон, с размери 33% от долната граница, което си е множко. Това означава, че или в едното твърдение има прекалено много "запас" , или в другото - недостиг на обем вода. Предполагам, и двете твърдения се базират на средна температура 10*С , на извличаната вода. Има ли формула, с която се смята консумацията на вода, за да сиго сметна сам. За да избегнем отговори от вида "всичко е субективно" ще уточня, че става въпрос за теоретично иделаен случай- няма загуби по трасетата, няма промени в температурата на водата... Просто 12KW от колко обем вода с темепература 10 градуса, по Целзий, се извличат?
    Благодаря

10. Member
    Тук е от
    Dec 2007

Имам една графика, според която за 12kW топлинна мощност ще са ти нужни под 1.5 кубика на час. Подозирам обаче, че източникът не е много надежден.

11. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG

Цитат Първоначално публикувано от dimitkovec Виж публикацията
    Става въпрос за 12 KW

Ако приемем, че и двете твърдения са в някаква степен верни, то истината за нужния дебит вода за извличане на 12 KW отоплителна мощност, остава да е в диапазона 2,5м3/h и 1,875м3/h. Т.е диапазон, с размери 33% от долната граница, което си е множко. Това означава, че или в едното твърдение има прекалено много "запас" , или в другото - недостиг на обем вода. Предполагам, и двете твърдения се базират на средна температура 10*С , на извличаната вода. Има ли формула, с която се смята консумацията на вода, за да сиго сметна сам. За да избегнем отговори от вида "всичко е субективно" ще уточня, че става въпрос за теоретично иделаен случай- няма загуби по трасетата, няма промени в температурата на водата... Просто 12KW от колко обем вода с темепература 10 градуса, по Целзий, се извличат?
    Благодаря
    Запасът идва от многото променливи (включително, ако говорим за 12кВт номинал, то една такава машина може да стигне до 15-16кВт максимал), предпочитам да кажа 60, за да не споменаваш мен и родата ми после, иначе 2-2.5 кубика/час ще стигат както е казал колегата Коликовски.

Дебитът зависи от няколко неща, ето и основните - делта Т на подаваща/връщаща вода, температура на водата, температура на изпарение. Няма как да се сметне без някакви по-подробни данни.

Аз лично не съм в никаква степен толкова опитен в системите вода-вода, колкото в системите въздух-вода, затова предварително уведомявам всички да не приемат моето мнение като най-вярното и безгрешното. Започнал съм да се образовам много сериозно, но това отнема време и практика, а за съжаление няма много читави експерти в тази област, които да ми помогнат.

12. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2008

Относно изпълнението на подовото дайте мнение каква тръба да ползвам ... леко се обърках от разни монофилни тънкостенни и т.н.

13. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Ползвай омрежен полиетилен без вложка - PEX или PERT (малко по-евтина). Аз ползвам на Oventrop и Unidelta

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2008

какви са предимствата пред обикновената тръба?

16. Тук е от
    Mar 2014
    Живее в
    София

В отговор на Димитковец,

Сметката за топлинния капацитет на водата не е сложна.
    При охлаждане на 1 куб. м вода с 1 градус Целзий /Келвин/ се отдава 1,163 киловатчаса топлина. Дебит по делта Т по 1,163
    Ако имаш 2 куб. м/ч дебит и охладиш водата от 12 до 7 градуса ще получиш 2 х (12-7) х 1,163 или изчислено 11,6 кВт мощност.
    Към тази мощност добави и ел. мощност на компресора - към 2,4 квт и ще получиш общата топлинна мощност на термопомпата вода-вода- 14,0 кВт. Извади 2 до 5 % загуби- ако машината е извън сградата и сметката е ясна.

17. Тук е от
    Feb 2014

Точно и ясно! Благодаря за информацията. Времето съвсем се запролетява, и трябва да се пристъпва към действие. Сега като спомена за възможността, термопомпата да е извън сградата, се сетих, че при определени габарити, мога да я мушна при хидрофорната шахта. Хем ще се отвори повече място в сервизното помещение. Тези "машини" в повечето случаи, пригодени ли са за работа на открито, или трябва задължително да е на сухо и топло

18. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG

За самоделките не знам, останалите машини могат да работят навсякъде.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 9 от 23 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Водно подово отопление за магазин
    От nikolayvarna във форум Отопление
    Отговори: 16
    Последно: 14-01-15, 23:03
  2. Подово отопление на газ
    От LiviuCatan във форум Отопление
    Отговори: 3
    Последно: 27-06-14, 21:00
  3. Excel - подово лъчисто отопление
    От avast3 във форум Електрическо отопление
    Отговори: 1
    Последно: 02-03-11, 04:34
  4. питане за подово Oтопление
    От jordan110 във форум Електрическо отопление
    Отговори: 0
    Последно: 26-02-10, 11:55
  5. Подово отопление - относно монтажа
    От MitkoS във форум Електрическо отопление
    Отговори: 16
    Последно: 16-08-06, 17:15

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе