Така се прави. Браво за идеята и изграждането на къщата. За всичко сте помислили и очевидно имате финансова възможност да го направите на практика. Навремето така искахме с бащата (дългогодишен майстор в строителството) да направим подово и в нашата къща, но се смениха времената и парите на родителите ми се стопиха по банките. Пък и аз съм в стара къща - един цялостен ремонт от основи до покрив плюс нова ел. и ВиК инсталация, съм смятал, че ще ми излезе по-скъпо от нов строеж. Досега за пристройка, нов покрив, цялостна външна изолация (слаба по сегашните стандарти 5-6см) и ремонти на 2-3 от стаите (дограма и вътрешен ремонт), подобрения на "парче" в ел. и ВиК, 3 котела (2 на твърдо и 1 на газ) и инсталация за парното съм дал над 30 000лв. И понеже никога не съм ги имал на куп (от няколко заема и 2 пъти продажба на земя) ремонтите се влачат във времето (10-на години) и не мога да си позволя цялостно решение както вие сте направили. Благородно ви завиждам.
Колкото до затоплянето на подове и стени на работата (ново изградена сграда пусната през 2000г.) сме изцяло с теракот върху дебели бетонни плочи, дебели стени облицовани отвън с каменни плочи и много добра алуминиева дограма. Веднъж темперирана сградата държи доста топло. В някои от помещенията (със спрени изцяло радиатори) температурата не пада под 22-24гр. и тъй като има и доста ел.уреди ми се е налагало да пускам климатик да охлажда до късни есенни дни или да отварям прозорец по цял ден - примерно в сървърното. Има хляб в темпериране на бетонната конструкция. По отношение на подовата настилка, от моите лични наблюдения е доста по-добре при подово отопление, настилката да е теракот или нещо подобно. Просто топлината се акумулира и после излъчва на принципа на акумулиращите печки. А пък лятото държи хладно и по-лесно се поддържат по-поносими температури в жегата.