Страница 7 от 23 ПърваПърва ... 5678917 ... ПоследноПоследно
Резултати от 91 до 105 от общо 336
Like Tree79Одобрявам

Термопомпа за подово

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG

Отговор: Термопомпа за подово

Относно топлозагубите в топлообеника, фреон-вода е значително по-ефективно от фреон-въздух, от там идва част от доста по-високата ефективност на тази система и още по-високата на вода-вода.

Ако една система е направена кадърно тя няма да протече, освен след много време, ако евентуално е бърникана някъде по връзките да текне уплътнение.

Разходите действително са малко по-високи от висок клас климатици, но експлоатационните са по-ниски поради (особено при отопление) по-високата ефективност.

Климатиците духат и шумят, с термопомпа това може да бъде избегнато поне в режим отопление.

Климатиците не могат да ти стоплят водосъдържателя, а термопомпата го прави доста ефективно (особено през лятото).

Колкото по-топъл ти е кладенеца, толкова по-малък дебит ти трябва.

Като цяло термопомпата е най-комфортното решение за отопление и охлаждане.
    cacho и V_Simeonov харесват това.

2.  

3. Тук е от
    Feb 2014

Тъй, като не съм залагал подово отопление, а такова с конвектори, то пак шум и течение ще има. Ще ровя из сайтовете, в търсене на реални оферти, и да видим кой какво ще предложи. Засега предложението , което имам е за 13К лв, и то без конвекторите! Ако навсякъде е толкова скъпо, може да загрозят фасадата, но ще се слагат климатици. И, въпрос на по- тънки сметки е, дали бойлера да го снабдя със слънчев колектор, или да го топля с термопомпа. Но, да видим офертите, пък тогава. Освен от Самсунг бг, и LG, кои други представители в България знаете?

4. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

що трябва да си загрозяваш фасадата ?! щом имаш къща слагаш си климатиците някъде отзад , с по 15-20м тръбен път и това е .. даже аз бих им изградил едно навесче да не ги затрупва снега

5. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG

Цитат Първоначално публикувано от dimitkovec Виж публикацията
    Тъй, като не съм залагал подово отопление, а такова с конвектори, то пак шум и течение ще има. Ще ровя из сайтовете, в търсене на реални оферти, и да видим кой какво ще предложи. Засега предложението , което имам е за 13К лв, и то без конвекторите! Ако навсякъде е толкова скъпо, може да загрозят фасадата, но ще се слагат климатици. И, въпрос на по- тънки сметки е, дали бойлера да го снабдя със слънчев колектор, или да го топля с термопомпа. Но, да видим офертите, пък тогава. Освен от Самсунг бг, и LG, кои други представители в България знаете?
    Недей да загрозяваш, ако са климатици нека да са с дълъг тръбен път, но да са скрити. Водосъдържателят така или иначе зимата ще ти трябва да го топлиш доста с електричество, затова термопомпата ще е от голяма полза. Дали да слагаш слънчеви колектори основно зависи от потреблението на БГВ като количество и часове.

Термопомпи в България се предлагат от следните производители (говоря за читави неща):

Тошиба (за мен най-доброто)
    Кериър
    Мицубиши (безумно скъпо)
    Панасоник (средна работа, имат някои екстри интересни)
    Самсунг
    ЛГ
    Фуджицу (нямам представа какво представляват и дали са читави)
    Хитачи (нямам представа и за тях)

Има и други сигурно, но не съм запознат.

6. Тук е от
    Feb 2014

Миналата пролет измазахме всичко, и изобщо няма да ми е приятно да прекарвам по стените от тези тръби. В процес на строене, реших да не залагам тръби и кабели за климатици. Всичко съм подредил за термопомпа, ама по онова време не предполагах, че толкова ще набъбне сметката! Все пак ще се опитам хем да се сдобия с читава термопомпа, хем да запазя финансово равновесие. Например, като разпределя във времето поставянето на конвекторите...А, вече който може от опит да каже плюсове и минуси на различните производителите, да сподели! Ако някой е патил от даден модел, сега му е времето да си го върнете на производителя! Преди време попаднах на изповедта на наш сънародник, относно сблъсъка му с хладилник от известна марка. Е, определено няма да има у нас такъв хладилник!

7. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2008

Цитат Първоначално публикувано от AC_From_Hell Виж публикацията
    Че подходът е съвсем разлиен съм съгласен, но в това няма нищо лошо. Цените им изобщо не са по-ниски от ГРЕЕ... По-скоро цените на ЛГ са като на ГРЕЕ... Но както и да е...

СС както го наричаш също произвеждат термопомпите си в Корея.

На ЛГ офисът е в София.

Само за безпристрастността на cooler не съм сигурен, защото:

Прав си, проучи много добре възможностите, защото наистина са много вариантите.

Относно разликите въздух-вода и обикновен климатик, действително си прав, само управлението е малко по-сложно и то разликата е в софтуера, хардуерно просто имаш топлообменик фреон-вода, вместо фреон-въздух. За тока се замисли, защото времето тук задържа така не повече от десетина дни... Тя реално и машината вода-вода не се различава особено, там просто и двата топлообменика са водни. Както сам си стигнал до извода - всичко е в управлението.

Голямото предимство на машината вода-вода е, че никога не размразява и може едновременно да охлажда и отоплява.
    Нищо безпрестрастно няма аз работя за LG и не го крия, офисът ни е на цариградско до The Mall съседната сграда 5 етаж и т.н. за повече на лични, СС си произвеждат VRF ите в китай и малко ми е трудно да повярвам че правят нещо в корея... но няма да споря защото не съм сигурен, всъщност нямам нищо против СС ( преди години с тях си изкарвах хляба) освен това да ги сравняват пряко с LG. AC виждам в подписа ти сменената платка от 9 на 12 и ми е ясно кой може да го направи от там разбирам защо даваш предимство на СС но повярвай имат много още да наваксват... естесвтвено в момента те имат парите да инвестират в Р&Д и след 4-5 години да са No1, но те просто не го правят ...поне за сега.

- - - - - - - - - -

Цитат Първоначално публикувано от dimitkovec Виж публикацията
    Миналата пролет измазахме всичко, и изобщо няма да ми е приятно да прекарвам по стените от тези тръби. В процес на строене, реших да не залагам тръби и кабели за климатици. Всичко съм подредил за термопомпа, ама по онова време не предполагах, че толкова ще набъбне сметката! Все пак ще се опитам хем да се сдобия с читава термопомпа, хем да запазя финансово равновесие. Например, като разпределя във времето поставянето на конвекторите...А, вече който може от опит да каже плюсове и минуси на различните производителите, да сподели! Ако някой е патил от даден модел, сега му е времето да си го върнете на производителя! Преди време попаднах на изповедта на наш сънародник, относно сблъсъка му с хладилник от известна марка. Е, определено няма да има у нас такъв хладилник!
    Според мен си перфектен за въздух вода + линия от кладенеца само за директно охлаждане чрез водата от кладенеца, отоплението е свързано с много неясноти как да предпазиш първичния кръг от замръзаване когато удари виелицата по варна, освен това ако удари продължителен замръз нивата на подземните води пада значително а то ако няма да въщаш в кладенеца ще имаш нужда от свежа вода, Освен това ако се спука първичния кръг който би трябвало да е между вода и антифриз и буквално трябва да е потопен в бунара всичкия антифриз ще изтече вътре и после кой ще ти яде доматките имам предвид буквално доматите не мръсния подтекс
    Този пост е редактиран от cooler; 22-02-14 в 01:42.

8.  

9. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG

VRF, A2W, W2W и 10кВт мулти на Самсунг се прави в Корея.

Не знам кого точно визираш за манипулацията с платката, но аз съм си я правил. Няма нищо сложно да си изкормиш платката от 9 и да си сложиш такава от 12 при положение, че машините са едни и същи на 99%. Може да не съм най-големия експерт, но разбирам това онова от хладилна техника и електроника. Както и да е...

В крайна сметка и двете марки са корейски... И двете си имат кусурите. Действително си прав, че СС не са най-иновативната марка в климатичната техника, но машините им са добри и това не можеш да го оспориш. Имал съм възможността да монтирам тяхна система за централна климатизация, която купих от човекът, когото предполагам визираш за платката и мога да кажа, че клиентът е доволен от работата на машините. Моята система е монтирана по безумен начин поради идиот инвеститор, но все пак работи безпроблемно, което за мен е най-важното - да продавам и да забравям поради липса на каквито и да е проблеми... Скоро трябва да ходя там за годишна профилактика на системата и ще мога да споделя коментари на юзерите след една година употреба.

10. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2008

Браво, можеби самсунг са подобрили качеството .. преди около 7-8 години аз реализирах едни от първите ДВМи в София и в последствие имахме много проблеми... тогава си бяха китайски сега може да са сменили завода... ще се радвам ако са подобрили качеството защото заради техния отчайващ имидж страдаме и ние като корейска марка...
    Толкова за СС.
    Абе навремето имаше едни италянски с-ми за таванно охлаждане които по своята същност бяха като подово качено на тавана върху гипсови платна, вносителите бяха на ботевградско до маргел ама сега са изчезнали някаде... Някой има ли идея каде се преместиха и как се казваха ....

11. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG

За пръв път видях такава система в университетът ми и смело мога да кажа, че не работеше добре, въпреки че изглеждаше добре направена. Даже бях говорил с поддръжката и момчетата казаха, че също не са доволни и не могат да охладят нищо с нея. Единствено 10-15см от тавана бяха хладни, не става добра конвекция. Може би има някакви иновации, които да са направили този метод ефективен, но малко ми е съмнително.

12. Тук е от
    Feb 2014

Аз също съм си мислил да впрегна кладенчовата вода за директно охлаждане, но няма ли да се отрази зле на трасетата? Много ни е варовита водата. А, и винаги съм си представял, че системата след вътрешния топлообменник на термопомпата трябва да е затворена, и да се напълни с нещо по- специално (етилен гликол , ако не се лъжа), или поне чиста дестилирана вода. А, ако все пак е удачен вариант, как се осъществява превключването? с бозаджийски кранове ли ще трябва да оперирам :P

13. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG

Принципно, ако решиш да го правиш така се прави система от трипътни вентили и управление, които автоматично превключват всичко накъдето трябва, за да ти екомфортно и икономично.

14.  

15. Тук е от
    Feb 2014

И аз си мислех да впрегна кладенчовата вода за директно охлаждане, но няма ли да е зле за трасетата? Във Варна е много варовита водата. Не трябва ли системата след вътрешния топлоомненник да е пълна с нещо по- специално (етилен гликол, ако не се лъжа), или поне дестилирана водица. Ако все пак може, как ще се извършва превключването? С бозаджийски кранчета ли ще оперирам система за много пари? Не че е кой знае какво, все пак мога да науча и жената да ги завърта 2 пъти в годината. А, това поражда и друг въпрос: има ли такива продукти, които са изчислени само , или предимно за отопление? Защото, ако сеохлаждам през кладенеца, то лятно време няма да ползвам термопомпата.

- - - - - - - - - -

Опа, подведох се, че не мис е е изпратил текста. Малко ми е кофти интернета. Но пък донадих някой друг въпрос :rolleyes:

16. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG

Има машини, които работят само на отопление

17. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2008

До скоро имахме един модел термопомпа само на топло но вече я спряхме... разликата в цената спрямо тези които и охлаждаха беше нищожна ~ 100$

18. Junior Member
    Тук е от
    May 2013

Цитат Първоначално публикувано от AC_From_Hell Виж публикацията
    Недей да загрозяваш, ако са климатици нека да са с дълъг тръбен път, но да са скрити. Водосъдържателят така или иначе зимата ще ти трябва да го топлиш доста с електричество, затова термопомпата ще е от голяма полза. Дали да слагаш слънчеви колектори основно зависи от потреблението на БГВ като количество и часове.

Термопомпи в България се предлагат от следните производители (говоря за читави неща):

Тошиба (за мен най-доброто)
    Кериър
    Мицубиши (безумно скъпо)
    Панасоник (средна работа, имат някои екстри интересни)
    Самсунг
    ЛГ
    Фуджицу (нямам представа какво представляват и дали са читави)
    Хитачи (нямам представа и за тях)

Има и други сигурно, но не съм запознат.
    Аз като потребител на Хитачи да се изкажа.
    Фирмата вносител е русенска.
    Изглежда като че ли съм един от първите на които продават термопомпа въздух вода.
    Иначе са коректни.
    Прозводството за Европа е в Испания.
    Ценовия клас според мен е като LG
    Хитачи има по добро име в климатичната техника.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 7 от 23 ПърваПърва ... 5678917 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Водно подово отопление за магазин
    От nikolayvarna във форум Отопление
    Отговори: 16
    Последно: 14-01-15, 23:03
  2. Подово отопление на газ
    От LiviuCatan във форум Отопление
    Отговори: 3
    Последно: 27-06-14, 21:00
  3. Excel - подово лъчисто отопление
    От avast3 във форум Електрическо отопление
    Отговори: 1
    Последно: 02-03-11, 04:34
  4. питане за подово Oтопление
    От jordan110 във форум Електрическо отопление
    Отговори: 0
    Последно: 26-02-10, 11:55
  5. Подово отопление - относно монтажа
    От MitkoS във форум Електрическо отопление
    Отговори: 16
    Последно: 16-08-06, 17:15

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе