Страница 8 от 23 ПърваПърва ... 67891018 ... ПоследноПоследно
Резултати от 106 до 120 от общо 336
Like Tree79Одобрявам

Термопомпа за подово

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2008

Отговор: Термопомпа за подово

На хитачито пише ли някаде че е от испания??

2.  

3. Senior Member Аватара на ccankov73
    Тук е от
    Apr 2013
    Живее в
    Разград

cooler и аз имам подобна идея за къщата - термопомпа с подово,паркет и др.Пожелавам ти успех с начинанието!

4. Junior Member
    Тук е от
    May 2013

Цитат Първоначално публикувано от cooler Виж публикацията
    На хитачито пише ли някаде че е от испания??
    Да, пише маде ин спейн.
    А в процеса на инсталация се разбра че централата за източна Европа е в Италия.

5. Moderator
    Тук е от
    Nov 2011
    Живее в
    Петрич

Rosen, koмпрeсорите на Хитачи какви са?

Cooler, каква е разликата между "inverter V"" и UUxxW, щото в пари е доста?

6. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2008

Цитат Първоначално публикувано от ccankov73 Виж публикацията
    cooler и аз имам подобна идея за къщата - термопомпа с подово,паркет и др.Пожелавам ти успех с начинанието!
    Благодаря, пожелавам ти успех и на теб .... в процеса на изпълнението ще споделям опит...

- - - - - - - - - -

Цитат Първоначално публикувано от tony34al Виж публикацията
    Rosen, koмпрeсорите на Хитачи какви са?

Cooler, каква е разликата между "inverter V"" и UUxxW, щото в пари е доста?
    Всички инвертори на LG са Inverter V, вероятно имаш предвид разлика между UU**W и UU**WH - второто е високо ефективен инвертор с по големи топлообменници във външното тяло и от там и по високи копове, за съжаление в европа почти не ги предлагаме заради цената и от там слабото търсене, а и достатъчно добрите параметри на стандартните инверторни машини

7. Junior Member
    Тук е от
    May 2013

За радост времето застудя и могат да се направят някои наблюдения:
    Ето и обещаната статистика.
    1. Средно месечна температура за Варна 5,3 С - средна консумация за периода 10.2-28.02 - 4,11 лв/24 h;
    2. Средна температура за периода 24.02-28.02 (застудяване) - 3,8 C - средна консумация - 5,25 лв/24 h;
    3. Сетпойнта на температурата бе 19 С през целия период като се регулираше стайната температура в дневния тракт. Температурата във всички стаи варираше между 18 и 20 С като бе определено с подово е по комфортно при по ниска температура в сравнение при отопление с климатик;
    Въз основа на това може да се приеме средно месечна сметка за отопление ~120 лв. за Февруари 2014 и ~150 лв. преведено към Януари 2014;

Основен недостатък който забелязах е голямата инертност на системата.
    При стайна температура 20 С и външна 0 С смених сетпойнта на 24 С - след 3 часа температурата бе едва 21 С като забелязах чести дефрости (ако нормално за 0 С бяха по 1 на час тогава бяха през 10 минути)
    Поздрави
    Прикачени изображения Прикачени изображения

8.  

9. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

дефроства през 10 мин ?! че то кога топли ..

10. Junior Member
    Тук е от
    May 2013

Цитат Първоначално публикувано от Alexi Виж публикацията
    дефроства през 10 мин ?! че то кога топли ..
    Именно, като се надуе почва да не топли.
    Нормално дефроста е всеки час при температури около нулата а като го надуеш почва да прави дефрост след дефрост.

11. Moderator
    Тук е от
    Nov 2011
    Живее в
    Петрич

На каква температура на водата работи? Честите дефрости не охлаждат ли много буфера?

12. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Няма буфер, има 300л бойлер и подово отопление, които са на отделни кръгове, с трипътен вентил, както при едноконтурен газов котел, който е монтиран външно.

13. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2008

Цитат Първоначално публикувано от rosen_setcom Виж публикацията
    За радост времето застудя и могат да се направят някои наблюдения:
    Ето и обещаната статистика.
    1. Средно месечна температура за Варна 5,3 С - средна консумация за периода 10.2-28.02 - 4,11 лв/24 h;
    2. Средна температура за периода 24.02-28.02 (застудяване) - 3,8 C - средна консумация - 5,25 лв/24 h;
    3. Сетпойнта на температурата бе 19 С през целия период като се регулираше стайната температура в дневния тракт. Температурата във всички стаи варираше между 18 и 20 С като бе определено с подово е по комфортно при по ниска температура в сравнение при отопление с климатик;
    Въз основа на това може да се приеме средно месечна сметка за отопление ~120 лв. за Февруари 2014 и ~150 лв. преведено към Януари 2014;

Основен недостатък който забелязах е голямата инертност на системата.
    При стайна температура 20 С и външна 0 С смених сетпойнта на 24 С - след 3 часа температурата бе едва 21 С като забелязах чести дефрости (ако нормално за 0 С бяха по 1 на час тогава бяха през 10 минути)
    Поздрави
    Сетпойнта за въздуха ли е или за водата?
    Дефрост през 10 мин означава че нещо не е наред...фреон, управление, датчици и т.н.

14.  

15. Junior Member
    Тук е от
    May 2013

Цитат Първоначално публикувано от cooler Виж публикацията
    Сетпойнта за въздуха ли е или за водата?
    Дефрост през 10 мин означава че нещо не е наред...фреон, управление, датчици и т.н.
    Дефроста е всеки час грубо казано.
    Става чест когато сменя сетпойнта доста нагоре.
    А иначе сетпойнта е за въздуха в голямата стая.
    Аз проблем не виждам просто системата е инертна и не можеш да стоплиш 3 градуса за 3 часа.

16. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2008

Дефроста е на база инфо от датчиците най-вече на топлообменника на външното тяло и на температурата на външния въздух, когато вдигнеш желаната температура машината започва да работи на по високи обороти но поради някаква причина явно твоята машина влиза в минусово изпарение което води до натрупване на скреж по топлообменника особено при сегашното влажно време...
    Провери когато дали реално има скреж когато дефроства и освен това дали скрежта е разпределена равномерно...
    AC_From_Hell одобрява това.

17. Тук е от
    Mar 2014

Здравейте и от мен. Скоро попаднах на тази много интересна тема за "термопомпи", лъчисто подово отопление, подово и таванно охлаждане и др. Много ми стана интересно. Аз съм инженер топлотехник и имам реален опит със системите за подово охлаждане и отопление. Но мисля, че имам и много голям опит с големите системи за климатизация и отопление от воден тип.
    Ще се опитам да Ви дам една препоръка за подово отопление. За контролиране на мощността на подовата серпентина има няколко параметъра. Първия: температурата на входящата вода-в общия случай се задава от термо източника. Ако е котел или друго с теоретична възможност за достигане на температура над 50 градуса се слага вентил за понижаване. При водоохлаждащ агрегат(или по народному термопомпа) настройката на агрегата определя температурата. Втори параметър: изходящата температура. Много от вас ще кажат, че е функция на консумацията, стъпката на серпентините и др. Да ама не само. Тази температура определя преминаващия дебит през тръбите. Трети параметър: температура на въздуха в помещението. Този параметър има реалното отношение към потребителя. Той и само той определя продължителността на работа на подовото. При мой реален обект в момента контролирам всичко това при въздушноохлаждаем водоохлаждащ термопомпен агрегат с охладителна мощност от 55kW и над 60kW отоплителна, водно подово отопление с 10 кръга, вентилаторни конвектори с инверторно задвижвани двигатели-ултра тиха версия. За контрол на подовото използвам уникален механичен контролер(без ел. захранване) . За жалост това подово е възможно най-скъпия вариант на изпълнение и няма да топли изобщо, защото повърхностната температура на пода ще е максимум 24градуса поради наличие на някакъв си норвежки паркет с лепило което се разгражда при температури над 28градуса и други. В отговор на по-стари питанки може ли паркет и какво ще се случи с подовото и съвети да се вдигнат входящите температури: може паркет, загубите на мощност в общия случай са в полза на съседа отдолу(зависи от степента на изолиране под подовото и съотношението на термосъпротивлението на горния и долния слой независимо отгоре дали е пакет или друг изолатор), при вдигане на входящата температура, паркета ще му се ............. няма да коментирам, попитайте доставчика на паркет за условията на експлоатация.
    И позволете ми да споделя пак мой опит за система с термопомпени водоохлаждащи агрегати с водно охлаждане. Промишлена мощност, но това е само недостатък поради изискването на повече подпочвени води. Имам системи с над 120kW мощност и си работят супер. Коефициента на трансформация може да надмине стойност COP 10, разбира се при определени условия. Но това не е най-добро решение за всеки случай. Всеки случай е строго индивидуален и не бива всички да се разглеждат на кило.
    Този пост е редактиран от Bez-pres-tras-ten; 03-03-14 в 21:53.

18. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2008

А така... тези въздушноохлаждаеми ТП и реалното отопление всъщност някаде се разминават..
    Не отричам големите водни с-ми, но не ги намесвайте при мощности до 200КВТ защото до там са безумие ...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 8 от 23 ПърваПърва ... 67891018 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Водно подово отопление за магазин
    От nikolayvarna във форум Отопление
    Отговори: 16
    Последно: 14-01-15, 23:03
  2. Подово отопление на газ
    От LiviuCatan във форум Отопление
    Отговори: 3
    Последно: 27-06-14, 21:00
  3. Excel - подово лъчисто отопление
    От avast3 във форум Електрическо отопление
    Отговори: 1
    Последно: 02-03-11, 04:34
  4. питане за подово Oтопление
    От jordan110 във форум Електрическо отопление
    Отговори: 0
    Последно: 26-02-10, 11:55
  5. Подово отопление - относно монтажа
    От MitkoS във форум Електрическо отопление
    Отговори: 16
    Последно: 16-08-06, 17:15

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе