Вижте резултатите от анкетата: Подкрепяте ли законопроект предвиждащ премахване на задължителната военна служба?

Гласували
92. Не можете да гласувате в тази анкета
  • ДА

67 72.83%
  • НЕ

25 27.17%
Страница 4 от 6 ПърваПърва ... 23456 ПоследноПоследно
Резултати от 46 до 60 от общо 89

За или Против премахването на задължителната военна служба

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Re: За или Против премахването на задължителната военна служба

//Продължение
    Как виждам нещата за една наборна армия в тези условия?
    Служба - максимум година. Насоченост към овладяване на общовойсковите умения и наблягане на мирновременните функции на армията - готовност за оказване на незабавна помощ при бедствия и аварии. Стремеж за изграждане на качества като дисциплинираност, подчинение на заповеди, работа в екип, физическа и психическа закалка. Все необходими качества в живота!
    Замисляли сте се какво ще се случи в държавата при едно наистина голямо природно бедствия - например едно земетресение в София от 6-7 степен по Рихтер (не дай боже)? Учените предричат, че това ще се случи и никой не знае кога. Представяте ли си ужаса, който ще настъпи, с десетките хиляди мъртви или заровени под развалините? Със стотици хиляди ранени и останали без дом хора? Кой е в състояние да овладее една такава ситуация - полицията, Гражданска защита? Те нямат сами необходимия човешки ресурс, нито техниката.
    А и нека всеки от тия млади момчета, дето толкова много са против казармата да си отговорят на простичкия въпрос - готови ли са да оцелеят и да бъдат полезни на близките си в една екстремна ситуация? Ще им стигнат ли силите и знанията да го направят - без храна, без ток, без чиста питейна вода? Поне една седмица, без да се превърнат в хленчещи деца или не дай боже в зверове? Замисляли ли сте се колко силно сме зависими от благата на цивилизацията?

2.  

3. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

lupus, реплика за нещата от втория ти пост:

- не знам някога армията изрично да е обучавала войниците на мирновременни действия (помощ при аварии и т.н.). носенето на вода с водоноска като спре в поделението не мисля, че се брои

- по време на такива аварии/бедствия няма откъде да вземеш вода (не сме в гората да намерим поточе за 10 човека)

- като бях в казармата не помня да съм ползвал много ток, че да ми е липсвал ( в смисъл, че токът е последното, от което човек има нужда в екстремни ситуации )

- храната ще се извади от складовете, така че пак не виждам нуждата и възможността да бъде обучаван войникът да "намира храна"

- ако тези военни, от които аз имам впечатления, ще ме вадят от развалините по-добре отсега да се прасна с тухлата в главата и да си спестя мъките!

с написаното в първия съм съгласен. и ТОЧНО ЗАТОВА няма нужда да се мъчат хората в една морално остаряла и безсмислена институция като армията. мина времето на войните тип "ще се стреляме от двата края на полето". със съсредоточаването на все по-голяма разрушителна мощ в ръцете на един-единствен човек, блоковете нападащи солдати са изживяли времето си (доказа го афганистан, доказа го босна, доказа го залива...)

обществена тайна ли е, че имаме армия само защото се предполага, че трябва да имаме, а не че ни трябва, или че би свършила някаква работа? и най-вече уроците на историята учат, че войната не се печели на бойното поле, а на масата за преговори! който не вярва да се върне малко назад да почете българска и европейска история...

4. TODD_BG
    Guest

Аз съм За премахването и.

5. Member
    Тук е от
    Sep 2003

@FearMe - днес се обзаложих със себе си, че първия който ще ми отговори ще си ти и спечелих.... почти познах и начина по който ще ми отговориш...въпросната реч, постната от мен няма за цел да повдига каквито и да е други въпроси и доста добре се вписва в темата мисля...само че ти отново не четеш там където трябва. Замени където срещнеш в нея "американци", "американски" ит.н.* с каквото искаш, ако това толкова много те дразни...а и* темата не е патриотизма, а за нуждата от военна служба...така мисля...пък и така пише. Ето защо, за да те улесня, ще извадя от нея това, което исках да прочетеш, и аз съм сигурен че ти си го прочел и разбрал ужасно добре ( имам определено и твърдо мнение, че не си баламурник ) но някакси пословично се опитваш да оспориш всяко мнение различно от твоето....независимо дали въпросното мнение носи или не някаква информация и вярност....толкова ли е трудно да си изкажеш мнението, без да се впускаш да оборваш съфорумците си? ето какво имах предвид с тази реч:

През целия ви престой в Армията, вие сте се ебавали с така наречените “учебни тревоги”. Това, както и всичко останало в Армията се прави с определена цел. Целта е бдителност. Всеки войник трябва да бъде научен на бдителност. Човекът, който не е винаги нащрек, за мен представлява едно нищо. Вие сте мъже с опит, иначе нямаше да сте тук. Готови сте за това, което ви предстои. Човек трябва постоянно да е нащрек, ако се надява да остане жив...Армията е отбор. Тя живее, спи, яде и се бие, като отбор. Индивидуалните геройски постъпки са пълни простотии...Всички истински герои не са тези, за коите сте чели в детските книжки. Всеки отделен човек в Армията има жизненоважна роля. Никога не се отпускайте. Никога не мислете, че вашата здача е незначителна. Всеки има определена задача, която трябва да бъде изпълнена. Всеки човек представлява важно звено, в голямата верига...Всеки от вас трябва да мисли не само за себе си, но и за другарите си, с които се бие рамо до рамо...Всеки човек изпълнява задачата си. Всеки служи на цялото. Всяко отделение и всяка единица са важни, в широката схема на войната...Когато около вас се взривяват снарядите и бършете пръстта от лицата си, вие ще осъзнавате, че това не е пръст, а кръвта и червата на бойните ви другари. Тогава ще разберете какво трябва да правите!...Понякога ще се чуват оплаквания, че много ви претоварваме. Хич не ме е грижа за подобни оплаквания. Аз вярвам в старото изпитано правило, че унция пот спасява галон кръв...

Знаеш ли разликата между моите и твоите думи и тези тук....те са произнесени на бойното поле....а не пред клавиатурата и чаша горещо кафе....

Всички тези неща, както и много други за съжаление се учат в казармата...а не по книжки....и "сесията" се зачита, ако утре не дай се боже се наложи да се грабват пушките и оцелееш....а за да оцелееш, някой трябва да те научи как....не е необходимо да те превърне в Рамбо....а и не е нужно...познаването на тези неща утре биха ти спасили задника...както и тези на семейството ти...приятел на мой приятел умря след тежка автомобилна катастрофа, защото човека който се оказа до него не знаел как да му окаже елементарна първа помощ, щото копелето се и мислило, че тия от червения кръст го занимават с глупости и ненужни неща...бъдещето крие много неизвесности, затова никога не казвай никога...и живота е пълен с нелогични неща...във всяка област...и е прекрасно че е така иначе би било ужасно скучно....не ми казвай, че в армията е шит....израсъл съм в военен род...и знам за всички плюсове и минуси и много неща трябва да се променят....с Лупус съм съгласен...нека не е 2 години, нека е година, но и нека наистина някой понаучи нещо...виж, българската история учи, че войните се печелят на бойното поле, но се продават на масата за преговори....

п.с. а що се касае до "кухия" и "патетичен" Патън - препоръчвам ти книгата "Патън за лидерството. Стратегически уроци за корпоративна война" сигурен съм че няма да скучаеш....
    http://books.balkanatolia.com/c/sl-b...vna-vojna.html

6. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Това което научих в Казармата за 18 м бе:
    1. Да не вярвам на никого .
    2. Сам да се оправям със проблемите
    3. Ако ми се наложи бих убивал - не ми е проблем !
    4. Познавам прекалено добре ръжията за да разчитам на тях.
    5. Квалифициран експерт съм* със специални оръжия .
    6. Ако стане война - на фронта не отивам*. Да се бият моите държавници и синвете им - аз ще мра ,а те ще ебат чужденки - без мен . Вземам си жената и децата и в Гората, който има здрави гащи да доди да ме намери !
    7. Мога да си запаля огън и от мокри дърва , без грешки залагам капани ( последния път( миналата година в два от 8-те капана се хванаха дива котка и язовец - лека им пръст. Мразя когато диво животно ми напада лозето и овошките, убих ги без грам съжаление .
    8. Това че се смея* винаги не значава че не бих гръмнал този насреща* в следвашия момент - заблудата е велик съюзник и опасен враг !
    9. Перфектно мога да се ориентирам без компас във всякакъв терен !
    10. Определно не бих излязъл срещу редовна армия или повече от 3-ма* човека , още повече на открито поле* ( освен ако нямам друг избор! )
    11. Анкетата няма отговор - не ми пука (но заради моите двама сина ) казвам :

Против съм задължителната казарма
    Който иска* да ходи. Каквото видях и ми се случи там, не го пожелавам на никого, още повече на моите момчета !

7. Member
    Тук е от
    Jun 2002

Армията винаги е наемна.
    НИКЪДЕ И НИКОГА не е съществувала РЕДОВНА наборна армия.
    За тези които се съмняват, ще посоча че офицерския и старшинския състав са в по-голямата си част добре платени наемници. При това се ползват с различни "привилегии' - например не подсъдност на граждански съд за престъпления по служба и т.н. .
    Ако наборния и задължителния принцип е толква добър защо не се практикува и при командия състав ?
    Отговора е очевиден - военното дело е сложно и изисква задълбочена професионална подготовка(Хахаха - това е версията на "професионалните военни, моята е по-надолу).
    Трудно е да се изисква от полуграмотните новобранци да се оправят със техника по-сложна от Калашников, няма да сшпоменава онези храбри "български" юнаци които не знаят даже български добре.
    Ако накой иска да става мъж и да се бори със трудностите да задповяда в професионалната армия или във скаутското движение, аз може и да съм наивен, но мисля че армията трябва да е готова да защитава националните интерси на страната си, а не да възпитава или да учи на гражданска добродетел или на умения - има си училище за това. И ако се наложи да ги защитава да го прави ви Ирак, Либия или даже на северния полюс.

Защо ни е армия която не може да воюва? Отговора който аз мога да дам е много тъжен - за да има копанка за 10 000 "професионални военни". Е нашата армия и преди 10-ти и сега не е в сътояние да води мащанби военни дейсвия. Не поради друго ами заради комнадния си състав. Армия с такъв състав имаше в Съветския Съюз и се видя че не може да превземе един град във центъра на собствената си държава 2 месеца, при това с цената на големи жертви.
    Така че на фона на "наборността" която цари във командния състав дали редовия ще е наборен или наемен губи доняке остротата си, поне според мен.
    А доколко е добре във военно отношение да има наборна или наемна армия се вижда от резултатите на Втората Световна Война.

8.  

9. Member
    Тук е от
    May 2006

@klamer *

п.п.

имам само 1 забележка - нямам идея кои "професионална" и "наборна" армии сравняваш в WW2 - освен ако нямаш в предвид* чехи и поляци и разни други, дето великобритания ги affiliate...

10. Member
    Тук е от
    Jun 2001

Сладка темичка. Всъщност само мненията разделени на ЗА и ПРОТИВ подсказват решението - професионална армия. Масите са против, има и определено количество казармолюбци. Прекрасно, парите които се хвърлят за нищо в момента могат да отидат за хората които им се седи там и смятат че наистина учат на нещо. Познавам и такива които вадиха връзки за да влезнат, влече ги просто, кефят се да стрелят и от сорта. Идеал, останалите, както горе имаше мнения, при първия намек за война драсват в противоположната посока, не крия че моя милост е от тях. Така поне ще имаме армия която би могла да отбие нападение на някой от град-държавите а не да разчита на това че ще умрат от смях като видят как текущата ни "армия" е "объркала" посоката

11. Member
    Тук е от
    May 2006

да добавя към мнението на klamer:

- наборната армия на USA се издъни във виетнам.

- наборната армия на СССР(и то ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ !!) се издъни в афганистан.

"...доводите наши - изводите ваши..."

12. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

zaphodb, едно уточнение.. или по-скоро обяснение на "феномена" неуспяващи американска и руска армия:

тайната е абсурдът "хуманна война"! причината американците да се успеят във виетнам, и руснаците да не успеят в афганистан далеч не е заради небоеспособността им, а заради 2 далеч по-прагматични причини:
    - световната реакция срещу насилствената смърт (прочее, защо не им пречат престрелките на улиците!?)
    - парите

сегашните "войни" не са войни, а перчене, докато задкулисно се уточнят нещата. руснаците да не са можели да наложат волята си в афганистан? мале, смЕх !!! гарантирам ти, че са можели да прегазят тази пустиня за отрицателно време, ама нали цяла армия лешояди, извинявам се - журналисти, само това са чакали, за да осъдят "зверствата" на една война.

това е малоумието - като не искаш зверства, ходи на балет! на война се коли, на война се беси. войната е затова - за да УБИЕШ врага (или по-скоро този, който пречи на интересите на родния ти политик )

НЯМА война на този свят, ама война в истинския смисъл на думата, в която не се убива - това е идеята. но когато военната действителност ти пречи на финансовата действителност, се стига до подобни пародии (афганистан, виетнам, чечня, 9/11...)

p.s. щях да attach-на 1-2 снимки, но рекох да не скандализирам посетителите... но е хубаво да се види какво се случва по време на "куршум в главата", за да знаят петлетата с ютия на кръста какво могат на причинят, и какво може на тях да бъде причинено

13. Senior Member
    Тук е от
    Mar 2001

Аз също съм против наборната служба,професионалиста е далеч далеч над 18 годишните хлапаци
    Да не говорим за загубата на време средства и тнт и тнт
    При боенно положение нещата разбира се седят другояче,то човек като види дебелия край бързо се научава,така че доводите за това са доста плитки
    Казармата си има и своите плзсове:виждаш най долното в човека :coolsmiley:
    тази тема не веднъж е била поставяне тук през годините..полемиките винаги са били големи

14.  

15. Member
    Тук е от
    Jun 2002

Цитат Първоначално публикувано от zaphodb
    @klamer

п.п.
    имам само 1 забележка - нямам идея кои "професионална" и "наборна" армии сравняваш в WW2 - освен ако нямаш в предвид чехи и поляци и разни други, дето великобритания ги affiliate...

От едната страна воюват както професионални така и наборни армии. От другата само наборни
    Няма да споменавам кои печелят, само ще отбележа, че професионалните армии дават в пъти по-малко жертви от наборните без значение как ги срявняваме .

16. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от klamer

От едната страна воюват както професионални така и наборни армии. От другата само наборни
    Няма да споменавам кои печелят, само ще отбележа, че професионалните армии дават в пъти по-малко жертви от наборните без значение как ги срявняваме .
    Я дай пак, ама тоя път с аргументи!

17. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Историята познава много случаи , когато наборна войска в буквалния смисъл смазва наемната ( професионалната ) турска войска ( дори и когато тя е била много по-добре въоръжена ) - легендарната битка на 4 роти български войници, които унищожават цял полк турска войска . Ида не забравим за връх Шипка - положението е горе-долу същото !Балканската Война ( тогава войската ни смазва сърбите и пленяват Цар Милан) , в същата война пада крепоста Одрин(обявена за непревземаема от света), Българите откриват самолета като оръжие пред света ( едн пилотира , другия мята гранати ( първата жертва на боен полет - Христо Топракчиев . Втората световна война- български и руски самолети печелят войната във въздуха (след поредното бомбардиране на София - английския въздушен флот губи най-много бомбардировачи над София- повече този град не е нападан от самолети .
    Войната в Авганистан и Виетнам ( проесионална войска + доброволна търпят големи поражения .)

В сръбската гражданска война - профи войската атакува само села ( за да не яде отново голям пердах )

други примери да давам ли ?

18. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

Така е, едно е да се биеш за пари, съвсем друго за да защитиш себе си и близките си!
    Побеждава по-силния Дух, а не по-силното оръжие.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 4 от 6 ПърваПърва ... 23456 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Отговори: 11
    Последно: 17-03-14, 21:45
  2. За любителите на Съветската военна техника
    От kris11 във форум Музика, филми и театър
    Отговори: 4
    Последно: 20-07-10, 11:35
  3. За или против .... рейтинга
    От Io във форум Анкети
    Отговори: 35
    Последно: 02-10-06, 18:00
  4. Barebone pc - за и против?
    От bucho във форум Общ - хардуер
    Отговори: 8
    Последно: 17-07-06, 10:38

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе