Всъщност има ли нещо, което Microsoft са правили, правят или ще направят и то да е положително според теб? Звучиш като сугестиран краен черногледец. И твърденията ти са в сферата на предположенията, един вид пророчества. Хайде кажи къде MS "декларират, че могат да съдят всеки, който ползва GNU/Linux"? Но не фантазииите на някой ентусиаст, а цитат на официално позиция на MS.
Конкретно за MS/Novell партнюрството аз мисля, че е много положителен момент. Аз го приемам като de facto признание от страна на MS, че GNU/Linux е сериозна алтернатива и опит да излязат от ситуация. Пазарът го налага и MS накрая клекнаха! По техния си начин - "Когато не можеш да унищожиш конкурента го приобщи" - но все пак.
Нормално от тяхна гледна точка е да търсят партньорство с фирма, а не с аморфна и трудно предвидима общност. Имало е преговори с RedHat, но не се е получило. RH все пак са водещ доставчик на платени GNU/Linux решения. /Нямам идея анонса на Oracle за поддръжка на RH Linux дали има нещо общо, но е възможно./ IBM имат съдебни проблеми с SCO по темата и очевидно не им вършат работа.
Но MS ще участват в разработката и поддръжката кросплатформени решения Windows-Linux и MS Office - OpenOffice.org, респ. OOXML - ODF! Ако това е лошо, какво би било хубавото?
Естествено хардлайнерите са крайно недоволни. Те живеят единствено когато се борят против нещо. Но не мисля, че подобна позиция е в моя полза в случая.
GNU/Linux доказа и се наложи над фирмените UNIX OS. Доказа и се наложи в някои, основно Интернет ориентирани сървърни решения. Дойде времето наистина да разкрие потенциала си и до стане реален конкурент нe само на Windows базираните решения, но и на Mac OS. Да престане да е решение само за академични или държавни организации, а и за обикновени крайни, и за бизнес потребителите.
И за мен пътя е вече интеграция, а не конфронтация. Лично мнение!