Страница 6 от 29 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследноПоследно
Резултати от 76 до 90 от общо 428

Монополистът Microsoft - Технологический Шантаж: . . .

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Mar 2006

Re: Монополистът Microsoft - Технологический Шантаж: . . .

До колкото го познавам, има да мисли с месеци .
    Но съм сигурна, че ако има кой да го убеди, че можем да вършим под Линукс същата работа, както до сега (която не е кой знае колко разнообразна), съм почти убедена, че ще предпочете безплатния вариант .

2.  

3. Member
    Тук е от
    Oct 2006

Цитат Първоначално публикувано от Silviya
    До колкото го познавам, има да мисли с месеци .
    Но съм сигурна, че ако има кой да го убеди, че можем да вършим под Линукс същата работа, както до сега (която не е кой знае колко разнообразна), съм почти убедена, че ще предпочете безплатния вариант .
    Кой ли не би
    И аз като Ghost ще кажа тук: не знам с какво се занимавате на компютрите във вашата фирма. Може и да е същото, като под Линукс, а може и да не е.

4. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

nocToRHHo 3JIo, миграцията не включва само техническото инсталиране на Linux. Ако се вземе такова ганерално решение, естествено управителите ще има да обсъждат с ИТ отдела дълго време и в подробности всички аспекти. Няма ИТ специалист или експерт, който да не предложи уеднаквяване на хардуера по отдели или в зависимост от дейността. Е, когато всички работни станции са еднакви, реално иснталацията представлява копиране на един и същ image (няма SID и активация, както при Windows). Проблемът, е докато потребителите свикнат с новата среда, естествено ще има голям брой хора, които ще оправдават всичките си провали с "ми, махнахте ми Windows-а и за това сега стана така". За мен миграцията обхваща целия период от вземането на решението, до възстановяването дейността на фирмата на 100%. През този период на ИТ-тата ще им се стъжни, но когато приключи цялата офанзива, ще имат много повече време да се занимават с ползени неща, а не 90% от работата да е да преинсталират Windows. (виж, този пост, ако си го пропуснал: http://forum.setcom.bg/index.php/top...html#msg225946)

5. Member
    Тук е от
    Oct 2006

Тогава следва да уточня: по така зададеното условие миграцията никога няма край!
    Всяка нова инсталация, всеки нов ъпдейт стават част от миграционния процес и забавят работата на фирмата многократно. Операции, обикновенно извършвани и от потребителите, вече почват да се извършват само с намесата на компетентни лица...
    Или греша? Но аз така мисля; всяка нова програма има увеличено технологично време за обработка.

6. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Ghost, за заниманията на Skynet ЦЪКНИ

Цитат Първоначално публикувано от Ghost
    В случая, аз се стремя, не да карам хората да обичат Linux, а да се запознаят с него и като философия и като технология, да го пробват. После нека сами да направят избора си.
    Ако действително е така имаш моите адмирации.
    Но сте много малко такива за съжаление.
    В интерес на истината приемам доводите ти в защита на Linux за напълно основателни, макар и субективни. Но те и доводите за Windows потребителите са същите.

"Чети man", "имаш много да четеш, докато ти дойде времето за Linux", "ползвай Google" не помагат на никого, най-малкото пък на идеята Linux.

А има и страшно полезни доводи в подкрепа за Linux от рода на: "ами защото Windows е боза" или "ами Linux rulzzz защото Windows sucks"

Специално тук, в тази дискусия мисля, че изясняваме позициите си съвсем аргументирано и абсурдното е, че и двата страни са прави. Това показва многото истини по казуса Windows vs. Linux.

7. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

1) Прочетох поста на skynet. Странно, пропуснал съм го, а уж следях другата тема. Какво да кажа, поердният му егоцентричен пост, пълен със сарказъм. Като цяло е абсолютно прав за себе си и конкретната ситуация, в която се намира, но бърка в общата картина.

2) Някогоа видял ли си мен или друг "линукс ентусиаст" в този форум да се държи високомерно, към човек задаващ разумни въпроси? Елитарщината, за която говориш е присъща на хлапаци, които наистина парадират, че са различни и това е мотивът им да ползват нещо "различно". Тук такива "Линукс ентусиасти" не съм забелязвал.

3) Тц, тук грешиш - това са аргументите на защитниците на Windows (припомни си поста на на чичо Гошо)

Сега за позициите...Ами моята позиция я казах - искам да разширя мирогледа на хората извън границите начертани от М$. Виж, твоята позиция хич не ми е ясна - ползваш Линукс, a изтъкваш само разни недостатъци. Щом не ти харесва, защо го ползваш?

8.  

9. Member
    Тук е от
    Dec 2003

Здравейте,
    Изненадан съм че тази тема предизвика толкова много и различни коментари.
    Първоначалната ми идея беше само да споделя прочетеното в статията.
    Виждам че има много хора които са заинтересувани от алтернативата Windows-Linux.
    За съжаление не съм специалист по Linux и виждам че тук има хора които имат
    да кажат много повече от мен.
    Имам една идея.
    Да се опитаме да подготвим примерен проект за информационна система на виртуална частна фирма.
    Вместо да се джавкаме
    Да направим нещо полезно.
    О-о-обаче, изцяло на Linux
    Целта е да не се дават пари за лицензи.
    Парите от лицензите - 50% за възложителя и 50% за изпълнителя - Вие например.
    Забранено е да се критикуваме, приемат се само градивни идеи.
    Ако една идея не е добра - обясняваме защо и предлагаме по-добра.

Например следната постановка:
    - 10 магазина + 2 склада за бяла техника в различни градове - следене на заявки, доставки, продажби
    - офис
    - координиране и логистика на стоките по магазините, собствен транспорт
    - управление на финансите и персонала
    - изисква се връзка и realtime информация между всички магазини и офиса

Необходимо е да планираме цялата система:
    - компютърни конфигурации
    - сървер (и) и връзка между компютрите
    - софтуер който да се постави на компютрите
    - начин по който ще бъдат обучени да работят хората

Целта е да видим дали от наличния софтуер можем да сглобим информационна система
    която има практическо приложение, какво ни липсва и можем ли да си го направим.
    Като пример - преди много време правих една складова програма със електронна таблица.
    Таблицата беше Quattro-Pro. Програмата издаваше фактури и складови разписки, следеше
    наличности - основните функции на складов софтуер. След това я прехвърлих на Quattro-Pro
    за Windows. Живя около 2 години и след това нямах възможност да я поддържам.
    Това го казвам като идея за отчетност базирана на електронна таблица във OpenOffice.

Давам си сметка че може би това да е за отделна тема. Нека модераторите да преценят
    дали тук може да коментираме или да се отвори отделна тема.

10. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

Интересна идея. Също добре би било да има състезателен момент - 2 решения, едното базирано на Windows, другото - на Linux, за да може да се сравни кое е по-изгодно за фирмата.

Проблемът е как да се реализира изпълнението и във форума.

11. Member
    Тук е от
    Dec 2003

Имах предвид нещо по-различно: не да видим коя платформа е по-добра ами да измислим как може да се сглоби работоспособна информационна система със безплатен софтуер върху Linux платформа.

12. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

Няма лошо. Имаш ли идея как да се реализира?

13. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Преди да пиша изчетох цялата тема, за да не се изнервя Malone
    Всъщност я четох защото ми е интересно.
    Замислям се доколко статистистиката може да се ползва като аргумент.
    Ако само 2% от хората карат хубави коли, това доказва ли, че трошките очевидно са по-добри?

Според вас колко юзери изобщо са се заемали прилежно да преценят коя ОС да ползват?
    Аз до скоро не бях го правила - обстоятелствата и инерцията са решавали вместо мен.
    Но ония 250 сеткомци, които ползват Linux, със сигурност сами са си я избирали.
    Съвпадение или не, точно те познават много добре и двете ОС.
    И по един или друг начин декларират, че са доволни от избора си.
    ДЗВЕР ги нарича "елитни юзери" точно в този смисъл.
    Въпреки това и този аргумент не е гаранция за качество.

Мисля, че когато се сравнява, трябва да се има предвид:
    1. Кой ще ползва въпросната ОС (лични вкусове, вече придобити навици...)
    2. За какви действия ще я ползва
    и чак тогава:
    3. Вътрешната концепция на самата ОС
    4. Доколко удачно тази концепция е реализирана в актуалните версии.

Примерно аз нямам вътрешна необходимост от графична среда.
    Стабилна DOS + псевдографиките на NC и цялата ми нужда от прозорци е задоволена.
    Но както казва Ivo, при други потребители това би играло решаваща роля.
    От друга страна съм свикнала с някои приложения за Windows - придобила съм в тях ловкост и доверие.
    Вярвам на Ghost, че те положително имат заместители, но някак ще ми е криво да заработя чувствително по-бавно, па макар и временно.
    Но ще прибегна до това, ако преценя, че е "по-малката злина".
    А кой ме накара да опитам да преценя? Windows.
    Не заради цената. И не заради функционалност, която му липсва.
    По-скоро заради проблеми в концепцията или реализацията му, които ме изнервят и ме карат да искам да избягам.
    За жалост тази част от двете ОС много малко се коментира сега.

Има дейности, за които Windows е единствения или по-удачния избор, вероятно има и обратните примери.
    Затова не ми харесва, когато се ползват за аргумент в общия случай.
    "Тази ОС е по-добра, защото познавам дейности, които на другата не биха могли да се свършат качествено."
    Не е така. По-скоро: "За тези дейности/потребители тази ОС е по-добрата." Относително е.

Ще ми се по-малко евангелистки емоции да има в техническите теми.
    Повече информация. И свобода на избора на вече информирания потребител

14.  

15. Member
    Тук е от
    Dec 2003

Ами в предния си пост нахвърлях примерна постановка и грубо задачите които се решават.
    Идеята ми е всеки който има идея и желае да каже как би реализирал отделни компоненти от системата.
    Ще се опитам малко в детайли:
    - какви компютърни конфигурации да се поставят за сървер и при крайните клиенти -
    компютри, печатащи и фискални устройства, баркод скенери , с какво да ги управляваме под линукс
    - каква дистрибуция Линукс е най добре да се постави -
    изисквания:
    - десктоп приложение за обработка на продажбите
    - отдалечено управление за актуализиране на цени, стоки, отстъпки и др.
    - отдалечен контрол през интернет
    - евентуално съчетаване със WEB камера и алармена система във всеки магазин и склад
    - какви допълнителни приложения да поставим - OpenOffice, Мейл клиент и сървер във офиса, софтуер за сървер във офиса.
    - софтуер за изготвяне на място на етикети, стикери, рекламни материали за промоции, ценови листи, следене работното време на персонала
    - защита на прехвърляната информация, антивирусна защита, как да контролираме защитата на информацията от сървера
    - има ли налични пакети складов софтуер който е на минимална цена или ще трябва да импровизираме - напомням че разполагаме само с електронна таблица

Ами това е което се сещам на първо време като въпроси по които може да се коментира. Естествено списъкът може да се допълва. Не е целта да измислим конкурент по възможности на наличните Win информационни системи. Само най-проста система която да е работоспособна. Дори и със ограничени възможности.

16. Тук е от
    Mar 2006

за проекта - през Linux GUI или WINE - за последното например програма писана на Delphi (връзка с база данни - FireBird) за Win32 си работи перфектно през WINE на Linux (screenshot http://www.thewizard.host.sk./) и дистрибуцията е без значение...
    За Linux GUI(KDE, Gnome...), малко са хората в България за такъв проект...

17. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

@Ghost
    2) Някогоа видял ли си мен или друг "линукс ентусиаст" в този форум да се държи високомерно, към човек задаващ разумни въпроси? Елитарщината, за която говориш е присъща на хлапаци, които наистина парадират, че са различни и това е мотивът им да ползват нещо "различно". Тук такива "Линукс ентусиасти" не съм забелязвал.
    Не, не съм те виждал и повтарям адмирациите си към подобно отношение спрямо новите Linux потребители. Констатацията ми беше принципна, не конкретно към тебе.

Сега за позициите...Ами моята позиция я казах - искам да разширя мирогледа на хората извън границите начертани от М$. Виж, твоята позиция хич не ми е ясна - ползваш Линукс, a изтъкваш само разни недостатъци. Щом не ти харесва, защо го ползваш?
    Никога не съм писал, че не ми харесва.
    Но не смятам, че е операционна система без недостатъци.
    И точно защото я харесвам, смятам, че всеки недостатък, обективен или субективен, трябва да се вади на показ за да се намери решението му. Така, изглаждайки недостатъците на Linux, ще се постигне много по голям ефект в популяризирането от всякакви високопарни фрази.
    Ако си заровим главата в пясъка и като латерни повтаряме колко перфектна ОС е Linux развитието ще спре дотук.
    Същото важи за която и да е ОС, не само за Linux.
    А и достатъчно ясно изразих тезата си. В една от предните страници. ТУК

@Bibi
    Цитат Първоначално публикувано от Bibi
    Ако само 2% от хората карат хубави коли, това доказва ли, че трошките очевидно са по-добри?
    Ах че подвеждащ въпрос Bibi. Подвеждащ, насочващ, манипулиращ. Типично по женски.
    В някои съдилища, въпроси, внушаващи отговор за забранени.

Според мен правилния въпрос би трябвало да изглежда така:
    Ако само 2% от хората карат едни коли, а останалите 98% други, това доказва ли, че вторите очевидно са по-добри?
    Не искам да се ангажирам с отговор на въпроса, аз за себе си карам и двете, всяка от тях си има предимства и недостатъци.

18. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

Malone,
    Да, никога не трябва да се изрвъща поглед от недостатъците на който и да е продукт, но тук ли е мястото да ги посочваш? Ефектът, който постигаш е да откажеш някой и друг човек да пробва какво е това Линукс. Ако наистина го правиш с добри намерения и в името на развитието, нека те попитам колко бъг рипорта си пратил в любимата си дистрибуция? Защото това е начина - да информираш разработчиците за наличието на проблем (и по възможност да предложиш решение), а не да тръбиш по форумите колко трудно се пуска принтер и да разправяш, че Фотошоп не работи. Защо не разкажеш какво може да се направи с Линукс, а с Видонвс - не? Аз не бих се наел - листът е прекалено дълъг.

Riki888,
    Вече се очертават контурите на задачата. Все пак трябва да е още по-конкретна (според мен), защото, ако сега се опитам да дам отговор на въпросите, на които мога, той ще започва със "зависи". Има въпроси, чийто отговор директно си признавам, че не зная - например кое е добра складова програма - тази от рекламата горе (ако я спомена още веднъж, вече ще искам процент!) има Линукс версия, ама добра ли самата прорама, върши ли работа - това не мога да определя. Също така не зная какво се очаква да правят баркод четците - лесно е да се изкара дешифрованата информация във файл и под Лин и под Вин, и после какво? Също така историята с камерите и алармата - да, лесно може да се пусне камерка за наблюдение, но това ли е всичко? Нямам представа какво още трябва да се направи по физическата сигурност на обектите - има си охранителни фирми, които се занимават с такива задачи.

The_Wizard,
    WINE дори за момент не съм го изключвал като евентуална част от решението. Това, че програмното осигуряване ще е базирано на Linux, не означава, че не може да се ползва специализирана програма, писана за Win. Казано честно по-голям проблем ми е да намеря и избера такава програма. Коментари относно тази, която си посочил - добра ли е, лоша ли е, покрива ли изискванията на "проекта"?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 6 от 29 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Microsoft visio
    От procar във форум Общ - софтуер
    Отговори: 8
    Последно: 16-07-12, 09:27
  2. България + Microsoft
    От FearMe във форум Коментирай новина
    Отговори: 6
    Последно: 04-06-11, 23:38
  3. волан на Microsoft
    От caiusbiserus във форум Продава
    Отговори: 0
    Последно: 09-08-10, 01:27
  4. Мой гаф или на Microsoft ?
    От Niakoi във форум Windows
    Отговори: 2
    Последно: 18-02-06, 20:59

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе