От няколко седмици пак пуснаха румънско кисело мляко в Lidl. Кой каквото и да разправя това е друга класа. Докато го има няма да купувам българско кисело мляко.
От няколко седмици пак пуснаха румънско кисело мляко в Lidl. Кой каквото и да разправя това е друга класа. Докато го има няма да купувам българско кисело мляко.
Дай една снимка на кофичката. Да го пробваме щом казваш, че е хубаво.
Това същото ли е, което активно рекламират като българско? Pi..os?
Аз съм свидетел, как в рамките на 10 години всички предлагани марки влошиха качеството и се промени вкуса. За последната година смених 3 марки и тях развалиха!
Последно ми харесаха LB Bulgaricum (светло и тъмно сините капачки), както и Ситово. Не съм им правил химически анализ, но подозирам, че нама да се различават много от останалите като съдържание. Но ги няма по всички магазини.
БДС, не знам си колко време зреело сиренето, кашкавала и т.н. И накрая - все едно съм във филма с Луи Дьо Финес "Крилце или кълка"!
И без снимка лесно ще го намериш . "Кофичката" е 1 кг. и пише ,че 2.5%(нетрадиционно за българското) масленост. Пише с големи букви "Кисело мляко". С по-малки букви пише,че е произведено в Брашов, Румъния.
- - - - - - - - - -
И на това пише Pilos.
Ами то естественото краве мляко трудно достига дори тази 2,5% масленост!
Да не споменавам, че на продуктите на някои от нашите "алхимици" има космически стойности от 4,5%???
Аз толкова бяло кисело мляко не съм виждал. И май преди това не съм срещал, такова ,което не се разкашва.
Квасете си мляко и не яжте боклуците от магазина. Домашното прясно мляко се разваля на втория ден, купешкото може да стои и 8,9 дена..
Купешкото прясно мляко е пастьоризирано или облъчено с UHT, затова не се разваля. При така нареченото домашно, така наречените "фермери" са скарани доста с хигиената.
По начетените твърдят, че подбора на стартерната култура от пробиотични щамове бактерии, както и съотношението между два вида от тях - лактобацилите и стрептококите в закваската определя "развалянето" и сроковете на годност. Ако преобладават лактобацилите, които и по-активно разграждат млечната захар се натрупва повече млечна киселина и продуктът е с по-кисел и остър вкус и се вкисва по-бързо. Ако преобладават стрептококите от вида термофилус, лактобацилите не се развиват така интензивно, не се натрупват големи количества млечна киселина и киселото мляко е с по-мек вкус и с по-голяма трайност, до 20 дни
Малко да се образоваш
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A3...86%D0%B8%D1%8F
Tommorow
При количествен превес на лактобацилите, млякото става леко сладникаво . Точно такова, каквото масово се продава у нас.
Само дето името му е Кисело мляко...минало покрай киселото.
„Чети етикета”: Ще се превърне ли българско кисело мляко в йогурт? - bTV Новините
Е, това ако е истинско кисело мляко!В момента, за да отговаря на БДС, продуктът трябва да бъде произведен от сурово мляко, което трябва да бъде краве, овче, биволско, козе или смесено. Към него може да се добавят единствено обезмаслено мляко, млечна сметана, българска закваска или вода за пиене.
Традиционното кисело мляко се прави единствено и само от сварено прясно мляко, каквото и както го е дало животното, и закваска! Какви са тия сметани, обезмаслени млека, води ?!?!?
Те такова - блявоч по БДС. Аз крава на живо не съм видял, а в магазина 100 вида мляко. От къде?
Майка ми кваси мляко. Купува прясно от познати в едно село и го подквасва. През зимата киселото мляко се вкисва след повече от месец в хладилника. През лятото държи 10 дни до 2 седмици.
Обяснението, което тя дава, е по-добрата хигиена. Познава добре краварите, отделно тя мие старателно съдовете за квасене и накрая ги затваря със стегнати пластмасови капачки.
Сравнено с алуминиевите капачки от 80-те години, или предишното съхранение в огромни тави в млекарниците (70-те и по-рано), нейното изглежда като стерилна среда.
Аз пък си мисля, че и закваската е изменена и създава условия за по-бавен процес на следващата ферментация (не съм убеден в термина). Може изобщо да не се ползва нашенския бацил, а някон по-сгоден.
Заради тези ми наблюдения, не обвинявам производителите в тотална лъжа само заради дългия срок на годност.
Аз за разлика от много други, навремето въобще не харесвах Кисело мляко. Точно, защото беше "кисело" и блудкаво. Сега чат-пат с мекички и бухти ми харесват от новите недолюбвани от вас "изкуствени" гъсти, бели и не кисели "кисели млека". Въобще не ме интересува на баба ви млякото какво било и т.н.