Продава се по тротоарите и пазарчетата.
Тони, прясното е сок от крава
един дядо с много голямо стопанство има няколко "пункта" в града, където продава мляко, сирене и кашкавал....
по-добро от неговото е само онова от млекомата на чаталджа, но ми идва далечко да се разхождам
..."млекомата на чаталджа", това във Варна ли е ? и ако да, дай координати да тествам.
То направо ще се загубиш на чаталджа.
- - - - - - - - - -
Като става въпрос за кисело мляко, регулярно купувам от Lidl една румънска заквасена сметана. Майка ми смята, че това е най-хубавото кисело мляко, което е яла. Нито добруджанско, балканджийско или капанско кисело мляко са я впечатлили толкова. Преди продаваха и румънско кисело мляко ,но изглежда масовката не можа да го оцени и го спряха. Държавната Ел Би булкарикум, която продава закваски в Япония, Китай и не знам си къде си е много далече от истината. Малка част от киселото и мляко става за нещо, а пък сиренето и кашкавала и са под всякаква критика. Много загубен народ сме. Не ни е виновен никакъв Европейски Съюз.
Този пост е редактиран от emil vasilev; 14-05-16 в 20:09.
Не съм съгласен за Ел Би по нито една от точките. Напротив, киселото мляко, кашкавала и сиренето са с много добро качество.
Единственото кисело мляко, което става, срещу пари в магазин е "Родопчанка" - 2.5кг. Това е според мен, разбира се.
Няма друго млекопреработвателно дружество с по-голям опит в тая дейност от Ел Би Булгарикум.
“Ел Би Булгарикум” ЕАД има десетилетни традиции в производството и експорта на млечни продукти, закваски и технологии. Дружеството е единствената държавна фирма в млекопреработвателния сектор в България.
Правоприемник е на интелектуалната собственост, лицензионната дейност и експортните позиции на Държавното стопанско обединение “Млечна промишленост”, създадено през 1965 година.
През 1991 г. фирмата е преименувана на “Ел Би Булгарикум”, а през 1993 г. е преобразувана в еднолично акционерно дружество. Забранено е за приватизация, първоначално с решение на правителството от 17 март 1992 година, а след това и със закон от 19 март 2002 година.
Едноличен собственик на акциите на дружеството е Министерството на икономиката на Република България.
Днес “Ел Би Булгарикум” ЕАД продължава да бъде технологичен лидер в млечната индустрия в България, лидер в експорта на ноу-хау, технологии и закваски за българско кисело мляко и млечни продукти; с водещи позиции в износа на сирене и кашкавал.
Дружеството притежава две производствени поделения – в София и Видин и модерен Център за научноизследователска и развойна дейност, където през последните 10 години се разработват ново поколение закваски и формули за здравословни храни.
Там се съхранява и уникалната колекция от над 900 млечнокисели бактерии и над 100 различни комбинации закваски.
МПП „Родопчанка“ ООД се намира в сърцето на Източните Родопи. Благодатта и кристалната чистота се откриват в продуктите на фирмата – те са като дар от един друг свят – неземно красив, необятен, велик.
„Родопчанка“ е фирма с традиции в областта на млекопреработването. Първите й продукти излизат на пазара през далечната 1992г. Днес в нея се произвеждат 3 вида кисело мляко, 2 вида кашкавал, 6 вида топено сирене, краве масло, извара, айран.
Продуктите на „Родопчанка“ са търсени в цялата страна. Те са предпочитани поради високите си вкусови качества. Тяхната здравословност е гарантирана, защото са произведени от екологично чисто родопско мляко.
Продуктите на „Родопчанка“ се произвеждат според всички изисквания на ЕС. Предприятието разполага с просторен сграден фонд, модерно оборудване, съвременна лаборатория.
За технологичните нужди и опазване на екологичната среда се използват котли, хладилни и климатични инсталации, работещи с природен газ.
През последните години са направени инвестиции с цел оптимизиране на производствения процес.
Мда, млечните продукти на румънците са много добри. Обаче колбасите им не са...
Не е по темата, на да похваля суджуците на Молерите
Не съм много по млякото (баница и кисело мляко си е класика обаче ) , но от доста време купуваме основно "Домлян" и ме харесва - мисля, че беше на фирма/мандра от Карлово .
На мен като сирене ми допада най-много "Дестан" - мисля че някъде в шуменско го правят.