Бидейки атеист, ти не притежаваш сетивата, необходими да видиш това, което виждат вярващите. И това е нормално. Тоест, в религьозен смисъл си "незрящ". Това което не е нормално обаче е, слепец да пропагандира отсъствието на зримия свят. Ограничението е само в твоите сетива.
@Tommorow
Не виждам някой тук да тропва по масата. Просто искаме някакво доказателство, за да станем вярващи, не така сляпо. Даже виждам по-тропащи по масата сред вярващите
@Kasap
Мисля, че обръщаш нещата. Сляп съм, затова не виждам, или не виждам, затова съм сляп? Защото излиза, че не притежавам сетивата, защото съм атеист. Ако повярвам ще се сдобия с тези сетива, така ли?
Това бе аргументацията на Фийр - "Щом не мога да го видя, значи не съществува". От друга страна, опонентите му "виждат" нещо, което той очевидно не вижда. Така или иначе, си е избрал неизгодна позиция - по-трудно е да се докаже, че Бог няма
Интересно, че най-брилянтните мозъци са стигнали до същото заключение:
https://www.dnevnik.bg/sviat/2011/05...islici/?ref=id
само да уточним, че не се доказват отрицания, защото е логически невъзможно
точно кое сетиво ми липсва?
ще помоля тогава някой да ми разясни разликата между категоричната вяра, която бившият ми съсед имаше, че разговаря с извънземните, и категоричната вяра на някои от уважаваните ми опоненти, че бог съществува
и в двата случая имаме категорична субективна убеденост без наличието на факти, които да убедят околните
@Pat
И точно затова ги бъркат с "такива" доказателства. А не си пожелавам нищо, нямам нужда от каквито и да е доказателства - както писах, не ме интересува.
Колеги, защо според вас, примерно,през 2010, в Хаити, при опустошителното земетресение, за минути 300000 души загиват за минути? Непредвидима природна стихия? Божествена намеса? Точно математическо изчисление на причинно-следствени връзки с последващо екзактно действие или ужасен бъг във вселенския компютър? Някаква друга причина, която няма нищо общо с бог, природа, вселена и неиния компютър?
Този пост е редактиран от stainway; 31-08-18 в 21:17.
естествено, че ако видя това, което вие наричате "бог" или получа недвусмислени и неопровержими преки доказателства, че съществува (както например за електрона, който също не мога да видя, но нямам никакво съмнение, че го има), на секундата ставам вярващ
Глупости. Отрицания се доказват. В математиката може да се докаже, че 2 не е равно на 3. В съда може да се докаже, че даден човек не е виновен или, че не е извършил престъпление...
Фиърчо, рано или късно ще видиш Бог(когато приключи земният ти живот). Дори атеистите не могат да избегнат смъртта. Трябва само да почакаш малко. 50-60 години са нищо, ще минат като сън. Човешкият живот и без това е твърде кратък само 70-80 години, което в планетарен и вселенски мащаб е едно нищо. Просто миг в безкрая.