Страница 72 от 99 ПърваПърва ... 2262707172737482 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1,066 до 1,080 от общо 1485
Like Tree550Одобрявам

Отдавна не сме коментирали църкви и религии

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2017
    Живее в
    Хага
    Мнения
    2,433
    #1066

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    Непорочно зачатие... Виж ясно, за какво става въпрос и го повторих х пъти.Но тук всяка страница е като нова тема.
    Омръзна ми да повтарям, че тези които следват Неговите заповеди и подчиняват поведението си на Неговата воля ги уважавам.
    Но доброта , смирение и т.н. добродетели ми убягват понякога при вярващите. Затова тези, които искрено вярват-те си вярват. Дано им личи и в поведението им.

    Иначе съм съгласен с Далай Лама-няма да стане с Вяра , а научни изследвания, общо познание и здрав разум.
    What we need today are universal values based not on faith but on scientific findings, common experience and common sense."
    Този пост е редактиран от stainway; 08-09-18 в 20:41.

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    1,268
    #1067
    Цитат Първоначално публикувано от Jack Krauser Виж публикацията
    Ти като я прочете какво разбра? Интересно ми е как мислят атеистите, затова питам.
    Много е вероятно усещанията, разсъжденията и заключенията им да съвпадат с тези на последователите на Тангра, Ра, Аллах или Шива.

  4. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България
    Мнения
    7,161
    #1068

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    Не разбрах....какво каза, че бил казал Далай Лама?

    п.п. понеже не отговори, ще ти кажа: Това което е казал няма нищо общо с нискоинтелигентния опит за манипулация :
    Цитат Първоначално публикувано от stainway Виж публикацията
    Иначе съм съгласен с Далай Лама-няма да стане с Вяра , а научни изследвания, общо познание и здрав разум.
    What we need today are universal values based not on faith but on scientific findings, common experience and common sense."
    Изречението е извадено от контекста на речта му в Children in Crossfirre, Дери, Ирландия миналата година и въобще не носи посланието което се опитваш да вмениш:

    Състраданието е емоция, която обединява всички човешки същества. Учените ни казват, че имат доказателства, че основната човешка природа е състрадателна. Виждал съм експерименти, в коiто на бебетата, все още твърде млади за да говорят, са показали анимирани клипове с различно поведение. Те реагираха с удоволствие и одобрение на онeзи, които показваха как хората се помагат един на друг и се отвърнаха от онези, които показваха хората разрушителни и груби.

    Лекарите казват, че постоянният гняв и страх подкопават нашата имунна система. Междувременно, никой лекар не ви казва, че ако сте негативни, ще бъдете в по-добро здраве. Те ви съветват да се отпуснете, което означава не само да бъдете физически спокойни, но и да намерите вътрешното си спокойствие. Състраданието ни носи самочувствие и вътрешна сила. Когато чух учените да казват, че основната човешка природа е състрадателна, усетих, че това е знак на надежда. Каквото и да е нашата религиозна вяра, показвайки на другите любяща доброта е най-добрият начин да постигнем вътрешен мир.

    Ангажирам се да популяризирам фундаментални човешки ценности като състрадание. Това, от което се нуждаем днес, са всеобщи ценности, основани не на вяра, а на научни открития, общ опит и здрав разум. Точно както запазваме здравето си чрез спазване на физическата хигиена, можем да защитим вътрешното ни благополучие, като се справим с нашите разрушителни емоции и култивираме емоционална хигиена.


    Не виждам никъде да показва колебание във вярата и когато говори за "общ опит и здрав разум" аз го разбирам като общия опит на вярващите и невярващите, както и общия им здрав разум...Той винаги е мислил и се е борил науката и вярата да се обединят за доброто на човечеството. И там е истината: а не в колко умни сте атеистите и колко тъпи сме вярващите....
    Този пост е редактиран от Tommorow; 09-09-18 в 00:31.

  5. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #1069

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    По правило, в страните в западна Европа има църковен данък под една или друга форма.
    Само че, никъде няма такова нещо каквото се заформя тук - невярващите също да го плащат.

    В Италия например, има десетина регистрирани църви и данъкоплатеца има право сам да определи за коя от тях да отива църковния му данък. Като за невярващите има опция същия размер данък да отива някъде по перата на държавния бюджет.
    В Германия местната църква събира църковния си данък директно през данъчните и счетоводителите на фирмите. Само че, там има опция да обявиш, че не ти дреме за църквата и не искаш да плащаш такъв данък. И съответно не го плащаш.
    В Англия - там общо всичко е като на клубния принцип - живееш някъде и съответно си член на местния църковен клуб (енория) и съответно си плащаш клубната такса. Като съответно и получаваш безплатно услугите на този клуб. Ако не си член на клуба (енорията), то не плащаш
    В другите западноевропейски държави, там където има църковен данък, в повечето случаи начина му на събиране прилича на начина по който се плаща в Германия.
    svetlio1 и stainway харесват това.

  6. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2017
    Живее в
    Хага
    Мнения
    2,433
    #1070

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    Да допълня списъка- в Кралство Нидерландия няма субсидия ,данък или под някаква друга форма пари от бюджета за религиозна дейност.
    Ako е монумент с историческа значимост-да, но да се извършва самата дейност е право, не задължение на държавата.
    Аз самият съм помагал през 1998 мисля за учредяването на Българска църква в Хага и давах няколко години поред дарения. Не че вярвам, а защото ме помолиха да помогна.
    Работата ми е такава, че много често ходя по църкви (католически/протестантски/реформирани.)-по светски причини, разбира се. И тук е на клубен принцип-ако си член си плащаш и даряваш, пращат ти и отчет веднъж годишно с разходи/приходи..
    Няма лошо ако хората наистина вярват-могат да поддържат църквите и заплатите на служителите. Дават ги под наем на хорове, концерти...
    Но ако се дават обществени пари-трябва да има отчет. Поне така си мисля, че е редно.

    - - - - - - - - - -

    Цитат Първоначално публикувано от Tommorow Виж публикацията
    Не разбрах....какво каза, че бил казал Далай Лама?

    п.п. понеже не отговори, ще ти кажа: Това което е казал няма нищо общо с нискоинтелигентния опит за манипулация :
    Просто си го е качил човека на Twiter- решил е, че това е най-важното? Откъде да знам....
    Може да си повтаря всеки ден същите фрази... Не съм вадил нищо от контекста , както бях написал снощи почетох посланията му по Twitter.
    Има всеки ден по едно. Това е решил да каже-аз само го цитирам и то с източник. Не видях да е вадено от контекст ...
    https://mobile.twitter.com/DalaiLama...88013249691648
    Какви манипулации и що за квалификации?

    П.П. Разликата е, че Далай Лама се опитва да обединява без да заплашва с анатеми, отлъчвания и прочее наказания... Аз лично нямам нищо против подобни "учения".Кротко и с много разум:
    „За това все повече се убеждавам, че е дошло време по въпросите за духовното и етиката да се търси нов подход, без помощта на религията“.

    Този път от Facebook-а му и от контекста на това:
    https://www.pismatanahristos.com/religia/

    А какво мисли Българската църква за Петър Дънов или Ванга ? Ако ръсиш захар без свещеник-лошо, ако обаче има свещеник и си платите за водосвет-няма проблеми
    И защо всеки път се почва говорене за анатемосване и ерес, ако някой реши да запали индийска пръчица, вместо тамян и да медитира, вместо да се моли. Това ли е обединителната роля ? Това ли е любовта , състраданието, смиреността... Предполагам ще анатемосат и Далай Лама…(ако им скимне)
    Това е още една причина да не ме интересуват...няма какво да ми предложат.
    Този пост е редактиран от stainway; 09-09-18 в 00:55.

  7. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #1071

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    ама ако знаете колко се радвам, че една седмица не съм влизал във форума и конкретно тази тема...

    изчитането на тези десетина страници накуп ме убеди в/доказа следните три неща:

    1. някои хора не четат написаното от другите и съответно да реагират на него, а си следват техен си график в писането
    ("чукча писател, а не читател")
    ( например 0 внимание към поста ми https://forum.setcombg.com/%D0%B4%D1...tml#post887489 )

    2. за някои хора "незнанието не е оправдание" важи в обратна посока, а именно "невежеството е доказателство"

    3. понеже е пределно ясно, че точно по този въпрос конверсията клони към нула, след изчерпването на аргументираното становище, се прибягва до подигравка и обида

    и понеже преди мнооого години имахме пак една подобна дискусия, в която отново един "капацитет" искаше да осмее еволюцията, защото не се случвала пред очите му, ще си позволя да повторя примера си от онова време:

    теорията за еволюцията (да не се бърка с думата "хипотеза", уважаеми Капацитете, провери разликата в значенията в Тълковния речник или Го помоли да ти я разкрие) приема, че животът е възникнал преди около 3.5 млрд години, след което малко по-малко се е променял под въздействието на околната среда, за да оцелеят най-адаптираните му форми

    и понеже за някои Капацитети осмислянето на числа по-големи от "7 дни" е трудничко, ще си позволя следното онагледяване:

    приемаме една точка/буква/символ за 50 години, което средностатистически е била продължителността на един човешки живот, като изключим последните 100-200 години

    започваме преди 4.5 млрд години (освен ако Капацитетът не поддържа библейската възраст на вселената от 6000 години и е готов да оспори радиоизотопното датиране, както и реликтовото лъчение..)

    животът се смята, че е възникнал преди 3.5 млрд години
    тук се натъкваме на първия проблем, който е, че 70 000 000 периода по 50 години са точно 100 книги по 389 страници стандартен текст

    съвременният човек се е пооформил някъде преди около 50 000 години, което е малко преди средата на последната страница, а джисъс крайстът, в който е "истината и животът", благоволява да излезе на сцената някъде преди 40 символа, т.е. грубо около един ред от последната страница на последната книга от всички 100

    силно съм скептичен, че ако отворя един учебник по математика, кулинария или ако щеш, библията, и прочета последните 40 символа (по-малко от едно изречение), че имам дързостта да заявя, че са ми ясни всичките 99 книги + 388,98 страници на последната от тях, но това съм аз де... моля да не бъда бъркан с Капацитета...
    Този пост е редактиран от FearMe; 09-09-18 в 01:01.
    Kx, svetlio1 и stainway харесват това.

  8.  
     
  9. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #1072

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    Това за
    "700 000 периода по 50 години"
    не го разбрах

    Да не би да имаш предвид, че
    3,5 млрд = 700 000 периода по 50 години ?

    Ако "ДА", то изпуснал си две нули някъде.
    Например
    3,5 млрд = 70 000 000 периода по 50 години

    Което май прави страниците доста повече ?
    Нещо като книга от 100 тома всеки от по 389 страници.
    Този пост е редактиран от MitkoS; 09-09-18 в 00:55.

  10. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #1073

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    моя грешка, броих нулите наум, като ги чуках след 7-цата...

    момент да се коригирам...

    прочее, поздравления, ти си от "читателите"

  11. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България
    Мнения
    7,161
    #1074

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    Уф, колко много числа....И защо трябва да са ти ясни тия 100-тома по 389 страници? Искаш да станеш Гранде Капацитадо?
    Чакай да осмисля числата....викаш...в последния си отрязък от 50,000 години ( според теорията ( не хипотеза )) еволюцията е нямала проблеми да създаде съвременния разумен човек, "от ряз" както се казва от далечината на 3.5млрд години...., днес чибурашка, утре - член на менса.... но 70,000 пъти по 50,000 г. преди това е удряла на камък....имала е проблем със създаването на правилната маймуна?...и нито едно от милионите други създания не е било достатъчно достойно да развие разум...

  12. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #1075

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    никъде никой не твърди, че съвременният човек се е развил "от ряз", "от нулата" или е излязъл от киндерсюрприз...

    искам да онагледя, че еволюцията е бавен процес, чийто венец не е човекът, респективно измислил яхве, тор, буда и невидимия розов еднорог, а просто брънка от процес, който не може да се демонстрира "ин витро" на някои Капацитети

    пределно съм наясно с малкия обем фосили, върху които се крепи теорията на еволюцията, но съществуването на Плутон е доказано емпирично, а после доказано и в действителност
    до този момент е бил хипотеза

    така че позволете ми да приема "бог" за хипотеза (за която дори емпирични доказателства няма) до момента, в който не се появят реални такива, а?

  13. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница
    Мнения
    7,804
    #1076

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    Цитат Първоначално публикувано от FearMe Виж публикацията
    пределно съм наясно с малкия обем фосили, върху които се крепи теорията на еволюцията
    И как се крепи? Мазето ми е пълно с останки от неуспешни проекти, от които очевидно не е произлязло нищо смислено.

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2017
    Живее в
    Хага
    Мнения
    2,433
    #1077

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    Около 6000 фосили има досега събрани, датирани и анализирани. Включително и днк анализи, които доказват, че носим достатъчно информация и от неандерталеци и от хомо еректус и други хомини. Но аз съм никой. Не ми се говори и за палеозой, мезозой,ноезой и т.н. Всичко си е документирано и обяснено. В крайна сметка и Папата е признал теорията за еволюцията и големия взрив.Разбира се с намесата на Бог.. Иначе остава безработен, но все пак е напредък. Това съкращава значително спора за еволюцията
    Папата призна еволюцията и Големия взрив - Наука - Стандарт Нюз
    Този пост е редактиран от stainway; 09-09-18 в 21:17.

  16. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    1,268
    #1078
    Цитат Първоначално публикувано от stainway Виж публикацията
    .... В крайна сметка и Папата е признал теорията за еволюцията и големия взрив.Разбира се с намесата на Бог.. Иначе остава безработен, но все пак е напредък. Това съкращава значително спора за еволюцията
    Папата призна еволюцията и Големия взрив - Наука - Стандарт Нюз
    Разбира се, че ще признае. Хората са адаптивни същества. Когато камшикът ти се изплъзне, догмите не значат нищо. Бориш се за оцеляване. Любопитно ми е какво ще прокламира християнската религия след още 2000г. или пък, що не след 20г.
    stainway одобрява това.

  17. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2017
    Живее в
    Хага
    Мнения
    2,433
    #1079

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    Което ни връща към този линк в първия пост на темата :
    Синодът: Един е Господ, една е Църквата и тя е православна | Клуб 'Z'
    Някъде ще оцелее, другаде ще се радикализира.
    Зависи от публиката предполагам. ..

  18. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #1080

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    Цитат Първоначално публикувано от Kasap Виж публикацията
    И как се крепи? Мазето ми е пълно с останки от неуспешни проекти, от които очевидно не е произлязло нищо смислено.
    Ми то и в еволюционното дърво има затънтени клончета и пътечки свършващи в нищото.
    Така да се каже - еволюирал си до две леви ръце.
    (шегичка, не се връзвай )
    Kasap и stainway харесват това.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 72 от 99 ПърваПърва ... 2262707172737482 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отговори: 15
    Последно: 26-04-11, 15:17
  2. Asus- отдавна не са това което бяха !
    От Mr.TECHNO във форум Процесори и Дънни платки
    Отговори: 11
    Последно: 17-04-07, 11:10
  3. Отдавна не сме се събирали в София
    От Sunny във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 59
    Последно: 27-08-03, 08:59

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе