Като гледам какви сметки за ток плащате май освен да се отоплявате май и не се къпете всеки ден, както май не се готви, пере и т.н.
Като гледам какви сметки за ток плащате май освен да се отоплявате май и не се къпете всеки ден, както май не се готви, пере и т.н.
Ами Джулиане за теб както не съществува друга марка освен Дайкин, така явно не можеш да се сетиш, че има бойлери и печки на газ, който са далеч по-ефективни от електическите си събратя.
Уф, то стана една каша - кой с кого спори - не мо'иш разбра - кръчмарска история, трета фаза! Помня, че вчера спорих с Julian, сега го подкрепям в другия спор. За домакински нужди(без отопление) тока ми е бил винаги 70-80лв(сега вече 90).До миналата зима се отоплявах охолно с камина с водна риза за около 60лв на месец(80дом.+60отопл.=140). Миналата зима смених жилището и се отоплявахме на ток (доста по-спартански), като сметките в топлата зима достигнаха 160лв(160-80=80лв за отопление). Та, въпроса ми беше към blue1, Alexi, soon и други - като съобщавате сметки за ток 90-100лв, това само за климатиците ли е или общо? А ако готвите и се къпете на газ, защо не го слагате в сметките. Защото аз също като Julian не мога да си представя едно семейство да харчи по-малко от 60лв ток(или газ) само за домакински нужди, без отопление(както казах моите в момента са 90).
Alexi, тези цифри от таблицата съм ги пресмятал без да ползвам никакви данни. Не съм посочвал за -10градуса, а съм дал за -12.5градуса СОР=1. От графиката се вижда, че японски климатик Chofu Sereno при -12,5 градуса има СОР<1,5! Е, да сгрешил съм с няколко десети, признах си!
Да, така е, само че климатика дава топлина на момента, а през нощта тя обикновено не ни трябваПървоначално публикувано от Alexi
Бойлерите и печките на газ не са по-ефективни, а просто газта е по-евтина. Друг е въпроса ако вявраш на търговците, че са с КПД над 100%.Първоначално публикувано от blue1
да другите ми уреди са на газ но не съм я сложил в сметките защото темата е за ел.уреди
Лазаре за газ плащам 30 лева през зимата и 20 лева през лятото на месец, 97 лева беше най-високата сметка която съм платил миналата година за ток и то през месец януари. Апартамента ми е 70 квадрата и поддържаме през деня 21-23 градуса а през ноща 18 градуса.
Ми те и климатиците не са, ама ходи ги питай търговците....Първоначално публикувано от Julian
Съгласи се че разликата между 30 и 100 е доста голяма......Първоначално публикувано от blue1
И аз винаги се чудех на цитираните страшно ниски сметки за ток. Сега лятото имам по 70-80-90лв. за ток, като използвам често котлон на газ. Вярно за апартаментите е по-евтино, за разлика от тези, които сме в къщи, но чак такива нищожни цифри. Бойлерът само на нощна не стига на 2-те лами от женски пол, които са ми в къщата. Всяка една от тях самостоятелно източва по един бойлер. Сега ще гледам да вържа бойлера за локалното парно за зимата. Хубаво и комфортно отопление в цялата къща си иска съответната сума. Независимо от типа отопление. Говоря за топло навсякъде, а не в 1-2 стаи, за 4-5 часа. Другото са компромиси. За гореспоменатите дами температури под 24-25 градуса са си студ и крайниците им са все замръзнали. Даже забелязах, че като се спре парното и след това харчи повече гориво да затопли и е по-добре възрастният ми баща да хвърля постоянно по малко в котлето. Имам външна изолация , 2 климатика и локално парно.
Без пари няма комфорт.
Ефективността на климатиците не се оценява с КПД, а със COP-a. Така, че черно на бяло се вижда колко е.Първоначално публикувано от MetalMilitia
Нека и аз да се изкажа. Значи от бира на бира и доста ровене по форуми и обикаляне на магазини за климатици си правя извод, че един марков инвертор харчи 30-35 лв на месец, а един конвенцоинален мидея - до 50 лв максимум в най-студените дни! Никога не съм имал климатик, това са думи на търговци и потребители (познати и непознати)! Не мога да си представя как е и с акумулираща печка, но мойе да се сметне... 30 дена по 8 часа са 240 часа по 4 киловата консумация = 960 киловата месечно по 0,1 лв нощна енергия прай 96 лв на месец твърд гарантиран разход!!! (ЗА ФЕВРУАРИ - ПРОМОЦИЯ 90ЛВ)
Ама има и топли зимни месеци, има и горещи летни! Моята спалня и детска са 3,5 на 3,5 метра и ако сложа едно такова животно вътре трябва да си изнеса гардероба !!! Та извода е че след климатика, най-икономично е .....................
Сетих се!!!!!!!! Електрическо одеало! Струва 35 лв и харчи 30 вата на 1 и 60 вата на 2! Имам такова и мога да ви увера че на 2 не се търпи! ТОВА Е ! 30 вата на час.. направо сцепи и климатици, и камини и каквото си искате, а даже е и електрически уред!!! Трябва да признаете че това е отговора.
ba4_dido, само да вметна - акумулиращата не работи 8 часа, а се самоизключва при достигане на зададената температура според степента, не харчи 4kW/h именно защото има 4 степени (Изгрев - 4, Ела - 6), удължаването на горещината на печката през деня се регулира чрез отваряне/затваряне на шлюз (Изгрев) или използването/неизползването на вграден вентилатор (Ела)
в общи линии всеки си знае за това, което има, и прави певдположения за това, което няма.
затова предлагам по време на зимата да си пишем специфичните особености на жилищата, страничната консумация и крайните сметки, след като чак пък толкова не можем да се разберем кой е най-голям пич![]()
моето мнение е,че ел. котле на електролиза е по-добре от климатик, новите варианти дават между 15-30 % по-добри показатели от климатик клас А
Първоначално публикувано от михаил
![]()
![]()
![]()