Страница 38 от 50 ПърваПърва ... 28363738394048 ... ПоследноПоследно
Резултати от 556 до 570 от общо 746
Like Tree64Одобрявам

Инфрачервено отопление

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    620
    #556

    Отговор: Инфрачервено отопление

    Когато човек даде цял куп пари за такава тенекия, ясно е, че ще си я ползва. Какво друго да направи? Друг е въпросът колко му е ефтино напратика.. и колко му е гот. Като цяло може да се каже, че тази техника не се наложи и вероятно няма да се наложи. Какви са причините... най-добре човек сам да си потърси отговори. Но все пак ето някои неща, за които да се помисли. Твърди се, че са по-икономични, защото излъчват само в топлия диапазон за разлика от обиновен маслен радиатор. Ами опитайте се да разберете колко от излъчваната от маслен радиатор енергия е топлинна и колко друга. Второ - ИЧ затопля мебели и стени, а не въздуха. И това твърдение е голяма безумица. Защо? защото да се загрее въздух е нужна по-малко енергия отколкото твърдо тяло. След това..нали като се загреят стени и мебели те ще започнат да отдават в помещението / пък и навън/. Няма как енергията в крайна сметка да не се разпредели/ разсее/, нали?. Така, че къде ти е килипирът? Трето - ИЧ загряват кожата, акто слънчевите лъчи и така се постигало усещане за топлина, макар наоколо да е по-студено. Сегаа.. слънцето загрява кожата, да, но чрез лъчи, коието носят топлина /топлинни или ич лъчи/. Т.е това става чрез разход на енергия и не е някаъв магичен процес. Същото важи и за ич радиатор. Или с две думи.. за да нагрееш нещо ти трябва енергия и как тя ще се получи си е все тая.
    В обобщение .. тези панелчета са доста красиви, пестят място ...и с това се изчерпват предимствата им. Всичко друго е реклами и трикове, за да ви го продадат.

  2.  
     
  3. Member Аватара на blekota
    Тук е от
    Sep 2012
    Живее в
    Пловдив
    Мнения
    255
    #557

    Отговор: Инфрачервено отопление

    От това нещо си има ефект, отначало като го взех викам си егати набутвацията, но ефекта силно го усетих нощем, като ми стане хладно и като го пусна нещата се променят. Но според мен истината е че топли толкова колкото и харчи, или ако си мислите че имате 500 ватов икономичен отоплителен уред и той ще ви грее като за 2000 W няма такъв филм, той ще ви топли точно колкото за 500 вата. Определено логиката че загрява предметите и така затопля околната среда е аналогично като слънчевото греене върху тях със затоплящият ги му ефект. Аз например изправяйки си дланта на около метър от панела усещам топлината така както да я обърнеш към слънцето, но при мен е слабо защото моя е 350 W, не знам при по мощните уреди как е. Има и друго, уреда слабо загрява което значи че не излъчва част от енергията превръщайки я в топлина още върху себе си, но погледнато от друга страна нали и това е част от мероприятието. Според мен предимство е в стая в която се спи, преди две вечери през нощта ми стана хладно, цъкнах копчето и не мога да кажа че няма ефект, уж бях завит и няма как да ми загрее кожата, уви ми стана топло и след половин час го спрях. Предполагам ако имам по мощен панел няма да се наложи зимата да разчитам и на климатика, разликата в комфорта е несравнима, едното духа и се чува а другото ни вопъл ни звук.
    Този пост е редактиран от blekota; 19-10-12 в 08:04.

  4. Member
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    620
    #558

    Отговор: Инфрачервено отопление

    Да, мнението ти е доста обективно. Мисля, че си изложил предимствата на този тип отопление. Като цяло, това да предпочетеш точно този вид отопление, е въпрос на конкретен вкус. Ако ти допада този точно "темперамент" е частен случай. Трябва човек добре да осмисли фактите от чисто физична гледна точка, както и от практична.
    Искам само да вметна нещо. Когато човек си изправи ръката срещу слънцето, наистина загряването се получава от ИЧ /топлинна/ радиация. Слънцето ни огрява и стопля от милиони километри по този начин, но лъчите от друга страна се поглъщат от предметите и в крайна сметка се превръщат в топлина, която също се разсейва. Т.е. няма начин да си остане на едно място. Така е и с тези уреди. Да чакаш 350 вата ти стоплят помещението си е чиста наивност, защото просто топлината ще се предаде на околното пространство - въздух, предмети. И така какво ще излезе.. 350 вата, разпределени в няколко десетки кубика помещение не могат в никаъв случай да постигнат общо затопляне. След като при уреда не се говори за трансформация /СОР/ винаги ще е така.
    Още нещо.. Затопляне на панела на ИЧ уред не следва да се очава, защото той е от специален материал, който пропуса огромната част от лъчите. И в това се корени идеята, нали? Иначе мощността му ще достига едва да топли себе си, образно казано.

  5. Member Аватара на blekota
    Тук е от
    Sep 2012
    Живее в
    Пловдив
    Мнения
    255
    #559

    Отговор: Инфрачервено отопление

    За това решение се навих след като преди две години ходих на гости в вилата на един познат, той има на двете стени в хола по една 800 ватова картина и още като влязох усетих някаква по различна топлина не като от печка, направо те милва точно казано. До тогава не бях и чувал за тия неща, за това се навих да си взема. Направи ми впечатление едната сутрин когато определено ти е малко хладно в момента в който го пусна това отопление и усещането за хлад изчезна. Но човека вече е с 2 по 800 вата и при него е друго усеща се ясно. После се позаинтересувах за тези отоплителни тела и дали не са вредни, разбрах че излъчват само в сектора на топлещите слънчеви лъчи, затова не светят, загряват или пък зашумяват радио и тв обхвата, а по отношение на радиация една обикновена крушка излъчвала много по вече тъй като работела в зона по близо до радиационните лъчи или на практика тоя фактор при уреда се изключва.

  6. Member
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    620
    #560

    Отговор: Инфрачервено отопление

    Под радиация, да не се разбира нещо лошо /след ядрена бомба/. Радиация е всяко лъчево излъчване.

  7. Novice
    Тук е от
    Dec 2012
    Мнения
    5
    #561

    Отговор: Инфрачервено отопление

    Здравейте, като човек завършил топлотехника смятам, че формулите са много важно нещо, но в определени моменти доста трудно могат да се приведат в реалния живот, предвид, че те-формулите, разглеждат стационарни процеси и идеални условия, а почти винаги те не са такива, ви предлагам следния експеримент, от преди седмица.
    Направих експеримент с керамичен инфрачервен нагревател 650W, като го окачих над леглото с рефлектор от ламарина.
    Тъй като този тип се използват предимно с индустриална цел се нуждаех и го включих към термоконтролер, за да мога да огранича температурта на нагревателя до около 200-250 градуса, тъй като може да стигне до 600С. Комфорта е подобно на това да запиш на слънце или пред камина. На сутринта ставайки от леглото и излизайки от полезрението на нагревателя се усеща, че има разлика. Тъй като електроенегрията е ключов фактор си направих експеримент като измерих с контролен електромер изразходваната ел. енергия и за една нощ от 20,30 до 8,30ч на сутринта керамичния инфрачервен нагревател бе изразходвал 2,1 кВч. На следващата нощ превързах "установката" от електромера към маслен радиатор на Теси. Цяла нощ работи на първа степен - 1500кВ и изразходената енергия за същото време беше 5,4кВч. Интересното беше, че с радиатора не беше по-топло, нито по-комфортно. Междувременно направих заснемане с термовизионна камера при единия и другия вид - керамичен инфрачервен и радиатора и резултатите бяха следните
    - при инфрачервения след 20 мин леглото и завивките се бяха загряли и "светеха" с няколко градуса повече от останалото помещение
    - при радиатора - след 20 мин, както и след час температурата на леглото и завивките нямаше почти никаква промяна. За сметка на това тавана над радиатора "светеше", тъй като цялата топлина отиваше нагоре.
    Надявам се това да ви е било полезно.
    valentin1000, nikolov333, dx950 и 1 други харесват това.

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    620
    #562

    Отговор: Инфрачервено отопление

    Защо нещо ми се струва, че ни филмираш леко. Да не си някой, кой има за продан повечко от тези ламарини? Като си завършил топлотехника ще ми кажеш ли какаво става, когато две тела с различна Т си взаимодействат? Затоплените ти чаршафи и околният въздух например.

  10. Novice
    Тук е от
    Dec 2012
    Мнения
    5
    #563

    Отговор: Инфрачервено отопление

    nako-bako, явно сега трябва да се доказвам пред "старите кучета" в темата никого не се опитвам да филмирам. тази тема ме интересува от много дълго време, попаднах уикенда на форума и започнах да чета от първия пост от миналата година.
    Явно си чел по бързия диагонал и си пропуснал, че съм използвал най-обикновена ламарина, за да не бяга топлината към стената. Но ако искаш на теб мога да ти продам много такива ламаринки, стига да им намериш приложение.
    Според мен отговора на въпроса ти за взаимодействието между две тела го знаеш много добре, тъй като за това се изисква някъде 5-8 клас, но така или иначе не разбрах с кое точно не си съгласен?

  11. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2010
    Мнения
    1,601
    #564

    Отговор: Инфрачервено отопление

    То е ясно че тея панели не са за вкъщи, а за високи халета които няма как да се стоплят. - Там икономичност не се гони. - Май това е единственото им приложение. Ще монтират някакви във съседна фирма (не знам кога) и все ще се наложи да отида и да споделя впечатления.
    Я кажи колко струват твоите? - Киловати, цена, и от колко метра топлят.

  12. Novice
    Тук е от
    Dec 2012
    Мнения
    5
    #565

    Отговор: Инфрачервено отопление

    zxc0, това не са инфрачервени за таванно отопление на индустриални помещения, а са малки някъде 250х50мм и се използват при сушене, термоформоване и други производствени процеси. Не съм съгласен обаче че икономичност при халетата не се гони, защото едно време са топлени масово с въздух, ама тогава е плащала майката-партия.
    Между другото много малко се споменава за дължините на вълните при инфрачервеното и по-скоро влиянието им върху хората при по-продължително греене. Някой занимавал ли се е задълбочено с това?

  13. Member
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    620
    #566

    Отговор: Инфрачервено отопление

    Цитат Първоначално публикувано от o.petkov Виж публикацията
    nako-bako, явно сега трябва да се доказвам пред "старите кучета" в темата никого не се опитвам да филмирам. тази тема ме интересува от много дълго време, попаднах уикенда на форума и започнах да чета от първия пост от миналата година.
    Явно си чел по бързия диагонал и си пропуснал, че съм използвал най-обикновена ламарина, за да не бяга топлината към стената. Но ако искаш на теб мога да ти продам много такива ламаринки, стига да им намериш приложение.
    Според мен отговора на въпроса ти за взаимодействието между две тела го знаеш много добре, тъй като за това се изисква някъде 5-8 клас, но така или иначе не разбрах с кое точно не си съгласен?
    Пред никого не е нужно да се доказваш. Особено пред мен-аз дори не съм специалист в областта. Но за едно съм сигурен-топлообменът в тая материя е майката на всичко. Т.е. ако са ти нагрети чаршафите, а въздухът около тях е студен, то не след дълго те ще станат с еднава Т. Или с други думи, ако исаш да е топло ще трябва да се внася енергия в помещението. Дали с лъчи или с конвекция, или обдухване все тая. И от тук - за чий ти е панел /него наричам ламарина, а не твоя рефлектор/, който ще ти сгрее по-бързо предметите, като след това неизменно следва изравняване на температурите. А е много, много по-скъп от един обикновен маслен радиатор. Питаш ме с какво не съм съгласен... ами с начина, по който си изложил нещата като цяло. Казваш, че било затоплено леглото с лъчистия уред, а с радиатора- горният въздух. А не казваш какво ще се случи след 15 минути. И т.н. Трябва дза сме напълно обективни. Иначе, ако нямаш скрита цел, приведствам усилията ти. От такива хора има нужда форумът.
    Този пост е редактиран от nako-bako; 10-12-12 в 11:56.

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    61
    #567

    Отговор: Инфрачервено отопление

    почти изчетох темите за инфра червеното отопление, погледнах в тубата и там го хвалят също. Видях също някакво покритие Электросберегающее пленочное отопление - YouTube за тавана. Но какво ще кажат капацитетите относно Деви?? Не е ли същото, и мисля че ще бъде много по удобно за поставяне.
    Питам защото ми омръзна един маслен радиатор в средна стая. Замислил съм се за климатик, конвектор или инфраред

  16. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004
    Мнения
    2,746
    #568

    Отговор: Инфрачервено отопление

    Също като инфрачервеното отопление.От него поне всички се убедиха, че практически не се реализират никакви икономии, а се използва скъп източник на топлина.
    Тази руска система е по-добра единствено като разпределение на топлинните потоци.Икономии при нея също няма.

  17. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    61
    #569

    Отговор: Инфрачервено отопление

    И какво да избера, стаята е малка около 12 кв на 2,30м височина. Другите две стаи са отоплени, не ми се иска да слагам климатик защото е спалня, отделно трябва да бъде малък. Щерката иска парно, но няма маи ще е някакъв конвектор???

  18. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004
    Мнения
    2,746
    #570

    Отговор: Инфрачервено отопление

    Ако не гониш икономии обикновен конвектор ще ти върши работа.Особено, ако е изолирано добре помещението, разхода ще е поносим .Инфрачервеното също е вариант, но цената му е като на климатик.
    Сега заведенията правят за пушачите заграждения с найлон, заради прословутата наредба, а вътре в загражденията отопляват с такива инфрачервени излъчватели.
    Можеш сам да пробваш какво е усещането
    Икономии се постигат само с климатик, но за спалня това решение все пак си има недостатъци.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 38 от 50 ПърваПърва ... 28363738394048 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Инфрачервено отопление ??????
    От fbi_1 във форум Отопление
    Отговори: 4
    Последно: 31-01-13, 21:54
  2. Отговори: 3
    Последно: 13-08-12, 20:47
  3. Отговори: 0
    Последно: 13-08-12, 17:31
  4. Съвет при избор на инфрачервено отопление
    От niki456 във форум Електрическо отопление
    Отговори: 0
    Последно: 18-07-11, 12:43
  5. Инфрачервено лъчисто отопление
    От audibs във форум Електрическо отопление
    Отговори: 17
    Последно: 24-02-09, 13:08

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе