Страница 7 от 8 ПърваПърва ... 5678 ПоследноПоследно
Резултати от 91 до 105 от общо 107
Like Tree60Одобрявам

Прекъсвач за бойлер

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    May 2010

Отговор: Прекъсвач за бойлер

Цитат Първоначално публикувано от mitakabus Виж публикацията
    Аз нищо не те съветвам!
    Това за светенето съм го написал в добрия смисъл и не се заяждам!
    По-спокойно с нападките, че това което си писал май хич не ти е ясно!
    Кой ква фаза ще хваща и кво ще се случи ....
    Аз съм си сложил ДТЗ както трябва и на които кръгове ми е необходимо!
    Проблеми в една инсталация има достатъчно, че да си правя експерименти.
    Да не говорим за случаите / които са 90% по блоковете строени през СОЦА/ когато общата нула е едно въже / често алуминий/ пуснато централно отгоре до долу през входа и всеки взима НУЛА със скоба , какво се случава когато тази нула почне да прецърква / което е сигурно/ и какъв потенциал имаш в твоето табло спрямо земята .....

Да го кажем така, тя мери и утечката спрямо корпуса който в случая е занулен в таблото .
    Т.е. ДТЗ защитава преди да те перне тока, и тази утечка / примерно към корпус в случая/ се "регистрира" .
    И за да мери точно и трябва трети ЗАЩИТЕН проводник през който да се индуцира този ток на утечка и този трети проводник да е свързан към корпуса на уреда и директно в таблото. А между ДТЗ и таблото се включва и предпазителя...

Сега ще те попитам нещо.
    Свързваш бойлер през двупроводна линия към ДТЗ - нула към нула, фаза към фаза от към, ДТЗ.
    Във бойлера свързваш пак така, къде правиш зануляването там на корпуса?
    Вариант 1 - нула към корпус - да ама ДТЗ веднага ще сработи!
    Вариант две, корпус без зануляване...е ако има утечка към корпус ДТЗ как ще я регистрира?
    И честито на светещите..
    А ти сигурен ли си, че при вариант 1 - ДТЗ веднага ще сработи? Аз съм с двупроводна инсталация вкъщи. Спокойно - не съм сложил ДТЗ и нямам намерение да слагам! Ама току що измерих ТОКА на бойлера(с пластмасови тръби), който протича между нулата и корпусът му, като предварително премахнах зануляването! Т.е. амперметър включен на мястото на занулителното мостче, отчете 0.3 милиампера ток, и то при включен бойлер 3 киловата! При изключен бойлер токът е още по-малък! Смяташ ли, че този утечен ток ще задейства ДТЗ? Аз между другото много добре те разбрах какво искаш да кажеш и то въобще не е лишено от смисъл, и е така в някои случаи! Но има моменти, в които нещата не стоят точно така, както ги казваш и не бъди толкова уверен в изказите си!
    П.П.zxc0 , благодаря и за Вашият отговор, описали сте много точно нещата, аз мисля почти същото .
    Този пост е редактиран от darko_d; 02-02-18 в 18:26.

2.  

3. Member
    Тук е от
    Sep 2005
    Живее в
    Бургас

Цитат Първоначално публикувано от darko_d Виж публикацията
    А ти сигурен ли си, че при вариант 1 - ДТЗ веднага ще сработи? Аз съм с двупроводна инсталация вкъщи. Спокойно - не съм сложил ДТЗ и нямам намерение да слагам! Ама току що измерих ТОКА на бойлера(с пластмасови тръби), който протича между нулата и корпусът му, като предварително премахнах зануляването! Т.е. амперметър включен на мястото на занулителното мостче, отчете 0.3 милиампера ток, и то при включен бойлер 3 киловата! При изключен бойлер токът е още по-малък! Смяташ ли, че този утечен ток ще задейства ДТЗ? Аз между другото много добре те разбрах какво искаш да кажеш и то въобще не е лишено от смисъл, и е така в някои случаи! Но има моменти, в които нещата не стоят точно така, както ги казваш и не бъди толкова уверен в изказите си!
    П.П.zxc0 , благодаря и за Вашият отговор, описали сте много точно нещата, аз мисля почти същото .
    Колега, не бях видял коя схема цитираш, сега видях схемата на andronoff. Нея ли имаш предвид?
    Да тя е правилна но не пълна, защото меджу ДТЗ и фазата в таблото има и предпазите, който предпазва от късо.
    Така се свързва от трипроводна схема в апартамента към двупроводна в таблото. Ако питането ти е това , и имаш три еднакви жила от уреда до таблото - да може да се включи и ще работи нормално в комбинацията с предпазител .
    Но с две жила от консуматора до таблото няма как да стане.
    Пак казвам не се заяждам , може и да не съм те рабрал правилно..
    Така , че споко, не се надъхвай..
    "А ти сигурен ли си, че при вариант 1 - ДТЗ веднага ще сработи?"
    Да ще сработи, утечки има всякакви ...хармоници и т.н...
    Този пост е редактиран от mitakabus; 02-02-18 в 18:43.

4. Member
    Тук е от
    Dec 2010
    Живее в
    Хасково

Митак..без да се палиш, ама на ДТЗ-то не му трябва заземяване, за да определи дали има утечка.. Когато входящия и изходящия ток са еднакви то е "балансирано"и работи, а когато изходящия ток е по-малък от входящия с определения от вида на ДТЗ-то номинал, то се разбалансира, което предизвиква изключването му. Ако не съм те разбрал правилно сори..и аз не обичам "надъхването" по форуми..

5. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

ДТЗ има за цел да не допусне преминаването на ток през човек при наличие на дефект в инсталацията, а не да изключи при протичането на ток през човека - това е частен случай - както се казва най-лошия вариант. Липсата на трети (заземителен) проводник, нарушава тази цел на ДТЗ, ето защо е безсмислено да се говори за ДТЗ при двупроводна инсталация.
    Който иска обаче може да си я монтира, как ще работи зависи от множество фактори зависещи от конкретната ситуация, но в никакъв случай няма да отговаря на законово урегулираните изисквания за ДТЗ.
    mitakabus и SPSt харесват това.

6. Senior Member Аватара на SPSt
    Тук е от
    Jan 2011

Много вярно! Това обаче не пречи отвреме-навреме да се появи някой мераклия да е*е дявола у въздуха и без да е прочел предишните постове по темата да започне да разпитва, аджеба все пак не може ли някой да държи опашката на дявола. И така-още няколко страници безмислена антиинформация.

7. Member
    Тук е от
    Sep 2005
    Живее в
    Бургас

Цитат Първоначално публикувано от nikolov333 Виж публикацията
    Митак..без да се палиш, ама на ДТЗ-то не му трябва заземяване, за да определи дали има утечка.. Когато входящия и изходящия ток са еднакви то е "балансирано"и работи, а когато изходящия ток е по-малък от входящия с определения от вида на ДТЗ-то номинал, то се разбалансира, което предизвиква изключването му. Ако не съм те разбрал правилно сори..и аз не обичам "надъхването" по форуми..
    Не аз не се паля, опитвах да разсъждавам и понеже може да не съм разбрал питането на darko_d
    затова ...
    Иначе без трети проводник няма как да протече ток по възникналата утечка в уреда . Затова е и този трети проводник, за да може този ток да протече към земя, тогава токовия трансформатор ще индуктира разликата върху измерващата намотка и ще сработи.
    Това исках да обясня някак, ама нещо не ме разбра май колегата, а и така и не съм сигурен за коя схема ми говори...
    В противен случай , ако го няма третия проводник, няма къде да протече този ток на пробив, ще протече през човека който работи , примерно с готварската печка и когато протече , тогава ще сработи ДТЗ, ама тока ще е минал през ползвателя.
    Ако по някаква причина укъси третия проводник някъде с нулата преди ДТЗ пак ще сработи защото част от тока ще протече по него към таблото ..
    Но не съм сигурен дали в двупроводна схема / макар че няма да имаме индиректното предпазване/ как ще работи и дали ще сработи, но ако сработи то ще е с номинала на защитата и все пак допускаме ток през нас.
    Този пост е редактиран от mitakabus; 03-02-18 в 08:49.

8.  

9. Тук е от
    May 2010

nikolov333, подозирам, че ти най-добре разбра какво питам, и си доста по в час с практиката, теорията и изключенията при ДТЗ, и много добре ги осмисляш нещата според мен , отговорите ти са абсолютно адекватни. Благодаря и на другите участници, които отделиха от времето си и също разсъждаваха по това, което питах, вече изразих благодарност и към тях, защото мненията им бяха полезни и също адекватни. Извинявам се и на другите, които така и не разбраха какви точно въпроси задавам(които сигурно 5 пъти повторих), а отговориха чисто теоретично, което обаче на практика не винаги е така ...Аз също не се заяждам и въобще не ми беше това целта,. Както и да е, няма смисъл да пиша повече тук.

10. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

Теоретично ,ако е на двупроводна мрежа ,ще отпадне пак при утечка .. след като протече ток през човека и той си замине :D

11. Тук е от
    May 2010

Цитат Първоначално публикувано от Alexi Виж публикацията
    Теоретично ,ако е на двупроводна мрежа ,ще отпадне пак при утечка .. след като протече ток през човека и той си замине :D
    А мога ли да ти задам няколко теоретични въпроса? Защо ДТЗ е конструирана да сработва при утечен ток до 30 милиампера? Защо до 30, а не повече?Има и такива, които сработват на 100 милиампера, защо обаче не си слагате такива в жилищата, а слагате до 30 милиампера? Колко е големината на тока, който причинява смърт при преминаване през човешкото тяло? Какво става при трипроводна инсталация с ДТЗ, ако човек по някаква причина се допре до проводник ФАЗА и през тялото му към земя протече ток по-голям от 30 милиампера, недай си боже това да е дете бръкнало с нещо в контакта? Къде тук е ролята на третия защитен проводник? Или и тези въпроси не разбрахте?

12. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

30mA се ползват ,защото безопасния ток е установено ,че е 30мА в рамките на 0.3 сек ,за колкото сработва дефектнотоков автомат .. 100мА е безопазен ток ,в рамките на 0.1 секунда .. втората част от въпроса ти е риторичен

13. Тук е от
    May 2010

Цитат Първоначално публикувано от Alexi Виж публикацията
    30mA се ползват ,защото безопасния ток е установено ,че е 30мА в рамките на 0.3 сек ,за колкото сработва дефектнотоков автомат .. 100мА е безопазен ток ,в рамките на 0.1 секунда .. втората част от въпроса ти е риторичен
    Благодаря, именно за това става дума - че ДТЗ може да сработи и да спаси човешки живот в някои случаи и без помощта на третия проводник, за който някои специалисти така уверено коментираха, че бил най-важния за работата на ДТЗ...
    А въпросите ми наистина станаха риторични и то от поне няколко поста по-напред .

14.  

15. Member
    Тук е от
    Sep 2005
    Живее в
    Бургас
    Благодаря, именно за това става дума - че ДТЗ може да сработи и да спаси човешки живот в някои случаи и без помощта на третия проводник, за който някои специалисти така уверено коментираха, че бил най-важния за работата на ДТЗ...
    А въпросите ми наистина станаха риторични и то от поне няколко поста по-напред .
    Тя може да сработи, но ако в този момент човека който пипне фаза и без да иска се докосне до корпуса на уреда ще е паралел на товара и ще се изпече ако няма трети проводник. Защото тока за дтз ще е с малка разлика и може да не сработи...
    Аз бих ти пожелал успех с начинанията в ела. Понеже стана много риторичен, и вече дразниш.

16. Тук е от
    May 2010

Тя може да сработи, но ако в този момент човека който пипне фаза и без да иска се докосне до корпуса на уреда ще е паралел на товара и ще се изпече ако няма трети проводник. Защото тока за дтз ще е с малка разлика и може да не сработи...
    Аз бих ти пожелал успех с начинанията в ела. Понеже стана много риторичен, и вече дразниш.
    А аз силно се надявам по професия да не си електричар! Че с тия обяснения, които даваш имаш пропуски в обучението си, и даже не разбираш, че ги имаш...
    Да, може и да съм подразнил някого, и това да не му харесва...проблемът си е негов .
    Наистина смятам, че няма смисъл повече да пишем по темата.

17. Member
    Тук е от
    Sep 2005
    Живее в
    Бургас

Ами ти достатъчно глупости изписа по темата, подходящи за един трол.
    А мога ли да ти задам няколко теоретични въпроса? Защо ДТЗ е конструирана да сработва при утечен ток до 30 милиампера? Защо до 30, а не повече?Има и такива, които сработват на 100 милиампера, защо обаче не си слагате такива в жилищата, а слагате до 30 милиампера? Колко е големината на тока, който причинява смърт при преминаване през човешкото тяло? Какво става при трипроводна инсталация с ДТЗ, ако човек по някаква причина се допре до проводник ФАЗА и през тялото му към земя протече ток по-голям от 30 милиампера, недай си боже това да е дете бръкнало с нещо в контакта? Къде тук е ролята на третия защитен проводник? Или и тези въпроси не разбрахте?
    Спрямо коя нула ще отчете тея 30мА за да сработи , ако имаш ситуация в по горе описаната от мене в обща нула по етажите и лош контакт от вземо-скобата на някой апартамен? Колко мА ще минат през човека не е ясно въобще при тази ситуация, в зависимост дали е бос, в мокро помещение - в банята или друго...
    Писах писах, то дебил да беше щеше да разбере!

Аз познания си имам достатъчно, примера го дадох затова , че искаш да занулиш корпус и да го пуснеш по две жила към ДТЗ!!!
    САМО И САМО ДА ДОКАЖЕШ НЯКВА СИ ТВОЯ ТЕЗА, ЧЕ ВИЖДАШ ЛИ МОЖЕЛО ТЕОРЕТИЧНО БЕЗ ТРЕТИ ПРОВОДНИК!?!?!?!
    СМЕШЕН СИ ВЕЧЕ СПРИ СЕ!
    Хората са дали точно и ясно описание , начин на работа и монтаж на тази ДТЗ. ТОЧКА! Без този трети проводник играещ ролята до някъде на обратна връзка , ДТЗ е неефективна и монтирането и за мен е опит за убийство от човека който го направи!
    Колегата по горе ти даде пример с фатален край в подобна схема с печка и абсорбатор...и това ли не усмисли..??

"
    Цитат Първоначално публикувано от nikolov333 Виж публикацията
    Това е вярно, но при условие че човека е добре "заземен",както е в примера с машината..т.е.бос.. Лошия вариант е ако е изолиран от земя и се занули по корпуса на друг занулен уред..! В този случай, ако ДТЗ е монтирана на общ токов кръг, захранващ двата уреда, минаваме на хипотезата с консуматора и ДТЗ няма да изключи, докато не се отделиш от единия корпус. За съжаление знам за подобен смъртен случай в кухня с офазен корпус на готварска печка и занулен корпус на абсорбера..
    "

И кое не разбра от моята теория по - горе , че може да се поставиш в ролята на консуматор в твойта измислица, между фаза и нула и ако си достатъчно добре обут ДТЗ да не изключи , а ти да се изпържиш?
    ДТЗ в много случай се свързва към цял кръг устройства и тази твоя теза с двата проводника си я наври някъде дълбоко и повече не изскачай с нея!
    Аман от такива "Юристи" по форумите....
    Този пост е редактиран от mitakabus; 04-02-18 в 09:31.

18. Тук е от
    May 2010

Спрямо коя нула ще отчете тея 30мА за да сработи , ако имаш ситуация в по горе описаната от мене в обща нула по етажите и лош контакт от вземо-скобата на някой апартамен? Колко мА ще минат през човека не е ясно въобще при тази ситуация, в зависимост дали е бос, в мокро помещение - в банята или друго...
    Писах писах, то дебил да беше щеше да разбере!
    Спрямо ЗЕМЯ, никъде не съм писал да тече към НУЛА или нулев проводник! А земята с коя нула е свързана, би трябвало да го знаеш! При допир на човек до фаза и НУЛА(нулата след ДТЗ), ДТЗ няма да сработи, нали го уточнихме това още преди няколко страници, в това спор няма!
    Без този трети проводник играещ ролята до някъде на обратна връзка , ДТЗ е неефективна и монтирането и за мен е опит за убийство от човека който го направи!
    Колегата по горе ти даде пример с фатален край в подобна схема с печка и абсорбатор...и това ли не усмисли..??
    Къде видя колегата да е писал, че в този случай е имало ДТЗ на двупроводна инсталация? И че ДТЗ е виновна за това?
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ако не си забелязал, това което ти си цитирал последно от мен , съм подчертал, че става дума за трипроводна инсталация . Къде там намесваш лошата нула по етажите? Кво като има лоша нула? Това какво отношение има към работата на ДТЗ ?
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    А също така никъде не съм казал, че е правилно да се слага ДТЗ на двупроводна инсталация или че ще слагам, или че съветвам някого да го прави! А попитах защо не трябва и има ли опасност? Отговори получих, а темата от последните дни въобще нямаше да се развие по този начин, ако не беше влязъл с мръсна газ и пушещи гуми в нея.
    Искаш ли да спрем да се кълвем като мъжки петли? Може би говорим на различни езици и не можем да се разберем точно. Аз те разбирам напълно какво искаш да кажеш като цяло, и си прав за някои неща. Но за някои моменти не съм съгласен напълно с теб и към това се опитах да наблегна според моите виждания , а може и аз де не съм те разбрал точно за някои конкретен пример, който си дал .
    Този пост е редактиран от darko_d; 04-02-18 в 11:33.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 7 от 8 ПърваПърва ... 5678 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Източване на бойлер
    От glarus във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 9
    Последно: 23-06-14, 09:53
  2. старият прекъсвач замина имам нужда от нов
    От opit във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 23
    Последно: 27-04-11, 12:04
  3. Бойлер зануляване
    От drecolli във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 17
    Последно: 30-12-09, 23:10
  4. Бойлер
    От irenaiva във форум Друга битова техника
    Отговори: 21
    Последно: 05-09-09, 14:07
  5. Прекъсвач за светлодиоди
    От GATER във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 13
    Последно: 19-07-05, 03:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе