Първоначално публикувано от
andronoff
Аз ти казах - щом не вярваш, пробвай сам.
Нито ми се търси къде го пише, нито смятам да го търся, за да ти угодя.
Ти обаче, като изявен форумен деец, с 25-годишен стаж в тази област, би ли ми казал дали това, което казах в другата тема е вярно, а именно, че голяма част от разпределителните табла имат мост между нулата и земята? И без да си кривиш душата, понеже и двамата знаем, че това е масова практика. Та в такъв случай каква според теб е разликата между дву и трипроводна инсталация до ДТЗ, след като нулевия и земния проводник са свързани още в РТ? Естествено след нея трябва да има 3-проводна инсталация, иначе няма как, но преди нея не е задължително да има земно.
И за да го направя още по-лесно разбираемо, ето:
Работата на ДТЗ се изразява в мерене на потенциала СЛЕД нея, следователно ако изпълниш схемата, която съм надраскал в ученическа тетрадка, ще се увериш, че всичко ще си работи както трябва.
В случая, ако има утечка от въпросния уред, тя ще предизвика разлика в потенциалите, което ще задейства защитата. Можеш да го пробваш съвсем лесно - изпълни схемата, която съм дал и дай накъсо нулевия със земния проводник и ще видиш, че ДТЗ ще изключи, защото потенциалът се променя.
Вместо да се жалваш като ученичка на модераторите да ми направят забележка, можеше просто да се държиш човешки, но ти продължаваш да вярваш само в твоята истина, без дори да си си направил труда да провериш по един или друг начин дали в моите думи има нещо вярно.
Земният проводник служи за отвеждане на евентуална утечка в земята, но в случаите когато земята и нулата са обединени в ГРТ, няма особен смисъл от него, не мислиш ли?
Пак казвам, че не се заяждам с теб или с който и да било и ако и ти не го правиш, би било много добре! Нито ме знаеш кой съм, какво мога, какво образование имам, с какви кавалификации разполагам, нито нищо, но ме нарече майстор в кавички, въпреки че ти съветваш хората да си омотават жици по меките връзки.
Нека си имаме уважението!