Просто климатика е в гаранция. Те решават какво да сменят. Само, че аз губя време така.
- - - Обновено - - -
Намерих инфо за проблемите на четирипътен вентил :
Повредите са следните :
1.Изгоряла бобинка тогава не превключва въобще.
2.Запушване на някой от капилярите тогава се държи меко казано странно...
3.Пропуск по тефлоновите оплътнения или заставане в междинна позиция на разпределителния елемент тогава климатика се държи като с износен компресор ... понякога има и съскащ шум ...
4.И не на послено място когато климатика е работил на претоварен в режим охлаждане дълго време вентила може да блокира и да не превключва ... в общи линии веселба а смяната е още по голяма веселба защото трябва да се извършва при потопен във вода вентил и в същото време да се внимава да не се набълбака...
Проблем 3. Възможно ли е моят проблем да е в четирипътния и да смесва фреона от потока с високо налягане и потока с ниско и така да повишава температурата на фреона във външното тяло и така тръбния да отчита висока температура и така да забавя оборотите а вентилатора. в сущото време да пада и температурата на фреона към кондензатова(вътрешното тяло) и климатика да изнемогва тогава.
И ако в това е проблема защо само в по- студено време ще го има?
мерил ли си колко ток лапа? в смисъл нормална ли е консумацията? някъде между миниума и номинала ли е ?
може и да съм питал напред но не ми се търси.
иначе и аз така покрай един дайкин съм вече 3-та година в форума![]()
Консумацията му не е пряко свързана с проблема. консумира толкова колкото му е нужно спрямо достигнатите градуси. Консумацията е около 320 до към 550 вата когато климатика си върти нормално вентилатора на външното тяло. Когато не го върти бързо консумацията повече клони към 550 вата и нагоре.Това е така защото, когато забие вентилатора на ниски обороти вътре т. на изходящият въздух спада спрямо това което консумира. Или с няколко думи при консумация 500 вата изкарва по горещ въздух когато климатика се държи нормално( върти добре външният вентилатор) от колкото когато го върти бавно. Абе климатика компенсира с пренос на фреон за сметка на топло обмен на външното тяло. Не може да става по- студено на вън а климатика да забавя оборотите на вентилатора си.
защо да не може? отвори сервизното.
колкото по-студено става, толкова климатика гори по-малко ток. не само вентилаторите, забавя и компресора. имаше някаква връзка м/у фазите на фреона , налягания и температури, които така и не разбрах...
както и да е - остана ти само двигателя на перката да смениш, няма смисъл да сменяш цялото външно.
но щом консумацията е нормална - значи всичко му е ок.
трябва просто да свикнеш.
все пак е просто фтх, не е японски инвертор с нисък минимум че да гори 100 вата.
Стига глупости. Гледал съм как работи друг FTX повече от час в студено време (под 0 гр.) . Нищо общо с това като на моя. Как можеш да ми обясниш тогава като върти бавно перката и затопля външния температурен до +6 8 гр. защо още забавя обороти до почти спиране на вентилатора, докато пържи компресора.. Пробвах да не го рестартирам и при затопляне дори и до +6 8 градуса проблемът остава дори и климатика да прави паузи при достигане на градуси(което е нормално за тоя минимум) . Когато климатика е ресетнат и проблема не е на лице на тези градуси ( +6 8гр. ) климатика върти силно перката, прави си паузите(което е нормално за тоя минимум) с доста по-горещ изходящ въздух от вътрешното тяло и с ниска консумация и мъркащ компресор, докато не застудее и пак я забива . Така докато не захладнее и пак забие на някви ниски обороти външната перка. Имаш ли представа с тези ниските обороти на външната перка когато залезе слънцето на -5 гр, че климатика ми лапа по 900 вата и пържи компресора на макс докато вентилатора спи на ниски обороти. Страшна логика нали. Аз на по- горе писах кога се появява и кога изчезва. Писна ми всеки път да го пиша и някой да се опитва да ми каже , че това било нормална работа на климатика. Не може на PAWERFUL да пърже компресора , да спи перката при проблем на лице, а когато го няма да я развърта на макс заедно с компресора.
Това ми е ясно че при застудяване консумацията пада и отдаваната мощност, но тока проблема е друг.
Estqwerty
Как ще обясниш това :
На вън и - 5 палим парното, климатика спира на стендбай при достигнати градуси за около 20 минути при последвал старт тръгва с ниски обороти вентилатора .защо!? След Рестарт обаче тръгва с високи обороти перката. защо!? Работи така докато не забие пак на ниски и се е..ва май..та на пейзажа. Защо я забива!?
Стаята е малка 12 кв. 2.6м. висока с изолация.
Този пост е редактиран от dokkito; 19-02-13 в 11:46.
Ами няма страшно дано го оправят.
Но да не "сменят" външното тяло както досега са "сменяли" сензори, платки и т.н. и най-накрая да се окаже, че е все едно какво сменят ...
Нищо чудно най-накрая да излезне че "той така си работи" и такъв му е алгоритъма на работа...
Алгоритъма при старт в работен режим и старт на изключен климатик е различен! И Тошиба така работи. Ако си я спрял и я пуснеш се форсира на максимум за да догони заданието. Ако не е спиран и развърта много леко. Една дама имаше подобен проблем. Спираше климатика вечер и го пускаше в 5 сутринта и се чудеше, защо ще излети. За това има DC мотор, за да може да си променя оборотите при нужда.
Знам, че е различно при стендбай и при рестарт. Просто правя OFF ON на климатика.нито има нужда да наваксва нито нищо. Аз не се оплаквам че тръва силно, а че спи вентилатора. Още повече , че съм наблюдавал друг ФТХ
как да ти обясня?
врънкай ги да сменят цялото външно.
за съжаление се опасявам че резултата ще е същият.
три пъти трия различни отговори, каквото и да напиша все ще се обидиш.
Дa поживеем пък ще видим кво ще стaне. Блaгодaря нa всички зa помощa! Ще ви държa в течение кaкво стaвa.
Здравейте. Мина вече месец, а тея от хубавата фирма SATEX Шумен когато и да отида при тях все чакали отговор от доставчика на климатика за решение на проблема. Нямат никаква представа какво да правят.
Кажи им ,че щом нямат решение толкова време да сменят климатика незабавно.