Плазмения филтар не се сменява май е вечен.
Плазмения филтар не се сменява май е вечен.
На LDC само се мие на 500 часа май беше и се слага пак.На ТОШИБА-та ми е на 1000 часа.Но не по-рядко от един път на 6 месеца.
Тъй като г-н dgenov, на няколко пъти в различни теми натяква, че чака отговор/разяснение относно публикуваните размери на топплообменниците на 09LDC и 12LGC, си позволявам, ползвайки за отправна точка негова реплика в друга тема:
да извадя на дневен ред пак този т.нар. "спор" и да му припомня какво е писал преди това, придружено с някои коментари (от един абсолютен неспециалист като мен), та да го освободя от това тягостно очакване, което го е обзело.Първоначално публикувано от dgenov
Долколкото виждам малкият топлообменник на 09LDC, със "скромната" ширина от 852 мм е сложен в голямата кутия широка 790 мм . Явно защото му е много широко, даже са го извили и на едната страна , та да се събере. А пък и сигурно са им останали стари големи кутии и са ги ползвали тях, така за икономия.Първоначално публикувано от dgenov
Аз повтарям, че съм лаик в областта, но това не ми пречи да имам желание да си обяснявам някои неща и в тоя аспект, виждам че топлообменника на 09LDC има доста по-голяма фронтална площ (ако мога така да я нарека) - 852х508 , сравнено с 12 LGC 504х642. За сметка на това LGC-то е с двуредов топлообменник, но с по-голямо разстояние между пластините (ако правилно съм разгадал документацията). Да, като "бруто" обем на топлообменника, този на 12LGC е малко по-голям, но предполагам и "по-рехав" (поради гореизброените особености) предполагам.
И аз не знам "Как се изчислява "полезното действие" фактически на такива радиатори", но факт е, че 9-ката може да изкара и по-висока макс. мощност от 12-ката и има по-голям капацитет на вентилатора на външното тяло при отопление. А и както беше отбелязал друг форумец в друга тема - LGC-то е с по-тънки тръбички и респ. по-малък обем на флуида. Сигурно са свързани по някакъв начин нещата. А може и да не са...
И последно - в никакъв случай не казвам, че 12LGC е по-лош климатик от 09LDC, те просто са в различна категория. Идеята ми беше да коментираме различията в топлообменниците и какво произтича от това. Надявам се да съм бил полезен на г-н Генов и неговите терзания (с абсолютно добри чувства).
Благодаря за вниманието.
П.П. Моля да бъда извинен за евентуални неточности и приемам всякакви корекции и забележки.
"натяквам" не е точната дума но както и да е, аз лично бих се изразил че обръщам внимание. И нямам терзания защото до тука казаното съм го премислял преди покупката и съм убеден в правилноста и в моя случай специално!(за по-ниския номинал и плазмения филтър на 9LD НЯМА да дам 200лв отгоре, при наличието на модела 12LGC и защото ми трябваше повече мощност но 12LD ми идва скъп). Защото тия размери ги постнах точно поради причината че 9LD е по- нещо си от 12LGC - и май ти се напъваше най-много като даваше за доказателство размера на корпуса, а не на полезната площ на топлообменника. Това сега като го написа - пак не се разбра какво искаш да кажеш - пак предполагаш някакви неща? Изрично подчертавам че за целия форум е добре да се избягват предполаганици - не един път съм го препоръчвал. Разбираш ли идеята? като незнаеш как се изчислява си мълчи, който знае той да каже.
LD и LGC са различни серии, много ясно. Но при кръстосана съпоставка: 9LD срещу 12LGC - в никакъв случай не бих казал че 9ката е абсолютен победител с по-ниския си номинал и по-високата си цена?
И аз благодаря за вниманието.
П.С. ненужно правим от мухата слон. Тая серия колкото и да е олекотена пак си е съвсем прилична в сравнение с конкуренцията на пазара. Не разбирам защо трябва да я избягват купувачите? Проблем има ли с нея нещо?
- Ако нямам излишни пари, и номинала на 9LD ми идва малко и не ми трябва филтър - 12LGC не става ли? Това питам аз?
Всъщност аз не коментирах кой е победител, а какво сравняваме като казваме, че един топлообменник е по-голям или по-малък от друг. Мисля, че числата горе се отнасяха точно за това. Надявам се си прочел внимателно какво съм писал.
И всъщност исках да предизвикам коментари точно за това - какви за плюсовете и минусите на тези 2, различни като размери и структура топлообменника.
При всички случаи крайната ефективност не зависи само от физическите параметри на топлообменника. Мисля че няма кой да седне и да ги пресмята тия подробности, щото няма смисъл.
Извинявам се за одеве: 9LD e 100 лева по-скъп от 12LGC в момента, признавам си че тази серия ме блазни само с модела 12LD заради високия номинал! Предполагам и други хора които са на ръба на финансовите си възможности ги интересува само марката и мощноста - друго не гледат.
Ама момчета, защо сравнявате различни неща.
9LDC: 852 x 508 x 22.0 (1x20); 750W компресор, 950 гр фреон;
9LGC: 650 x 504 x 18.2 (1x24); 500W компресор, 650 гр фреон;
Двата топлообменника са едноредови. На 9LD е с 20,2 см по-голям в широчина. На LG е с 4 секци повече (поради по-тънките тръби, които са по-нагъсто).
Ако направите елементарна сметка излиза, че площта, от която 9LD отнема топлина/студ е с 37% по-голяма.
12LDC: 850 x 504 x 36.4 (2x24); 750W компресор, 1050 гр фреон;
12LGC: 642 x 504 x 36.4 (2x24); 750W компресор, 800 гр фреон;
Двата топлообменника са двуредови. Този път абсолютно еднакви други размери, с изключение на + 20,8 см в широчина в полза на LD. Този път "само" 24% по-голяма площ за LD.
Мисля, че що се отнася до площ, от която идва "кяра" в цялата тази работа, цифрите са достатъчно красноречиви.
ПС: моделите на компресорите са едни и същи.
Имам конкретен въпрос:
- Каква е максималната консумация в KW/h на ASYA12LGC?
- Къде мога да прочета повече по въпроса?
Благодаря предварително
мисля, че деян го каза от точно по-точно.
факт е, че LD е по-мощната серия, аз като " неразбирач" само ще добавя, че като сложа едно 12 LCC и едно 12 LDC - имам и двете, момента, в който компресора на LDC започва да върти е много по-мощен от LCC, да не говорим за LGC.
и само като коментар, мой познат работещ в една от двете фирми, които официално внасят Fujitsu и General - сещате се кои са фирмите, няма да споменавам, ясно ме посъветва или да си взема LDC или ако успея да си намеря LCC.
поздрави
deian, как точно сметна площа на топлообменниците? И колко е ако може да ни напишеш, ама не в проценти а в квадратни ХХ - че не ми излизат сметките като твоите? Интересува ме по-конкретно сравнение между 9LD и 12LGC?
П.С. тоя компресор на Тошиба DA89X1C - 20FZ, май е голяма работа? Не очаквах във толкова марки/модели да слагат един и същ, брех каква била работата. От колко години е в производство? Отзиви? Фужитсу нямат ли си компресори, собствено производство?
Не е коректно да се сравняват различни по мощност модели, но щом настояваш:
9LDC: 852 x 508 x 22.0 (1x20)
12LGC: 642 x 504 x 36.4 (2x24)
Площ нали знаеш как се смята - имаш правоъгълник. Широчина х височина.
9LDC: 0,432816 m2
12LGC: 0,323568 m2.
Дотук добре, но на 12LGC е двуредов и съответно по-"дебел". Имаме трета координата.
9LDC: 0,009521952 m3.
12LGC: 0,0117778752 m3.
В този случай, като обем 12LGC има по-голям топлообменник - нормално, един ред в повече.
Излиза, че въпреки, че е двуредов, топлообменникът на 12LGC е само с 19% по-"голям" от този на 9LDC. А ако на 9LDC беше двуредов, нещата щяха да са съвсем различни.
Не е правилно да сравняваме два климатика с различни мощности, но тази информация е за dgenov.
Това пък как го установи? Още повече че двата модела са еднакви, разликата е само в плазмения филтър и мотора на вентилатора на външното тяло. Просто LDC по-луксозния модел.Първоначално публикувано от flint
Благодаря deian, исках да ги напише някой като теб тия размери за да се спрат спекулациите в тая посока. Обаче остава въпроса защо му е фреона повече със 150грама? Сигурен ли си че на въпросните топлообменници им смяташ правилно ПОВЪРХНОСТА? ... така по общия обем коректно ли е? ... лисчета/тръбички - еднакво дебели и с еднакъв брой ли са? И двата модела са с еднакви компресори, а именно Тошиба DA89X1C - 20FZ - в такъв случай питам: - кой от двата ще "топли/изстудява" повече и по-ефективно? Кое ТОЧНО в 9ката е по- от 12ката ми е въпроса всъщност? (плазмения филтър не го броим въобще - за климатик говорим все пак, не за прахосмукачка)
Вероятно защото тръбичките са по-тесни при LGC, фреонът е по-малко. А това вече до какво води е извън знанията ми.