Благодаря за отговора на Vanko68
Здравейте, да питам и аз нешо. Понеже ще ми е първа зима с климатик fujitsu12lgc а е монтиран на място където се стига само с висока стълба, трябва ли да се приеснявам от замръзване на машината. Чета за поливане с гореща вода, сушоари и други подобни техники а при мен ще е невъзможно, имам поглед от страната на тръбите ама мие на 1,5-2 метра, то дет се вика трудно го виждам та какво остава за да правя нещо подобно. Та по какво да го позная ако е замръзнал, сменя ли звука или нещо друго......... , шушулките ще ги видя но дали няма да е късно
Шушулки, на тази машина няма да видиш. Няма за какво да се притесняваш, тя си се обгрижва сама. Забрави за сешоари, маркучи и подобни.
Мерси за успокоението Kasap, дано е както казваш щото в Габрово зимата си е ЗИМА
Нещо му се вглеждам на това фуджицу - 12lgc-30m квадратни-хол и кухня.
Знам , че е малък за помещението , но ме греят отвсякъде-температурата не пада под 16 и в най-студените дни.
Зададена температура 20 градуса той ми прави 22.5 градуса и се включва и изключва през 3 минути.
Намалих на 18 - той поддържа над 20 градуса.Така ли трябва да работи.Или проблема е , че не е толкова студено отвън.
Само при правилен монтаж и ако е нивелираН .Първоначално публикувано от Kasap
здравейте. от няколко дни започнах да пускам климатика на отопление, но ми прави следното впечатление, че като го пусна след 2-3мин. започва да духа топъл въздух и след известно време намалява оборотите на вътрешното тяло , едвам се чува и почва да лъха хладен въздух.на дистанционното е зададена 21*c. на режим отопление и автоматичен режим на вътешното тяло.след известно време пак почва да духа студено на ниски обороти, не знам дали това е нормално при положение че е конвенционален 12 ub. иначе като набере зададените градуси спира , пчива и след 5-6мин. пак се включва за около 2-3мин. каккто и трябва да работи мисля, един конв. климатик. искам да питам и кой е най добрия режим за настройване на вътешното тяло при отопление.
Настрой вентлатора на максимална степен - това е оптималния вариант (освен ако не те смущава шума му).
Хора как издържате на 21 градуса? Това не е никакво топло освен ако не ходиш с 1-2 пуловера... Аз съм включил климатика на 27-28 градуса, за какво съм го взел иначе, за ми духа хладно през зимата ли?
momchi007, усещането за комфорт е строго индивидуално.
За климатика е по-добре, когато е със зададени по-ниски градуси (примерно 20-22оС) в режим "отопление" - работи с по-голям СОР и по-икономично в сравнение, ако при същата външна температура си задал по-висока вътрешна.
Освен това, човек не се "изнежва" при 20-22оС и имунната му система се адаптира по-добре при излизане навън.
мерси за отговора ,а за това колко градуса е нормално за да се чувсваш добре, е индивидуално. а ти как издържаш летно време като си настроиш климатика вътре на 18* а на вън е 30*, а сега през зимата когато вътре е 20-22* ти се вижда че не е нормално .нямам в предвид ако в семейството има малко дете това е друг въпрос въпреки, че нашите сме ги отгледали не чак в такива инкубатори и без климатици и за живи и здрави и дано всички са така.
Лятото в работата настройвам климатика на 24-26 градуса. Мисля и в къщи да го настроя на толкова когато ще се охлаждам с него.
А зимата обичам да е по-топло. Съвсем друго е да влезеш от студеното в добре затоплена стая, отколкото в хладна. Но ако много харчи на 27-28 градуса, може и аз да го "приземя" малко на 23-24*. В съседната тема попитах откъде ги купувате електромерчетата които се пъхат в контакта и измерват консумацията на климатика, за да си направя сметката на колко градуса е добре да го оставя (от икономическа гледна точка). Ако може ударете едно рамо със съвет - http://forum.setcom.bg/index.php/topic,42070.20.html
Има така наречената зона на комфорт която варира от 18*до23*.Не, че не може да се излезе от нея,но при повечето хора физиологичните процеси протичат оптимално в тези граници...
Както вече писах - усещането за комфорт е строго индивидуално.
През лятото - в режим "охлаждане", за мен е комфортно зададената температура да е 27оС.
И тук важи правилото за климатика както в предишния ми пост - в режим "охлаждане" колкото зададената температура е по-висока, толкова по-икономичен е климатика и с по-висок СОР. И съответно - за здравето (имунитета) също е по-добре, не го излагаш на термо-шок.
Все пак, през лятото и при 27оС у дома, по тениска - се чуствам отлично, а не да се разхождам зимата с нея и да правя сауна
Въпрос на предпочитания обаче....
кажете моля ви нормално ли е конвенционална 12-ка ub , по някое време да духа хладен въздух и ако е така какво се случва в този момент?