Първоначално публикувано от
Kasap Не искам повече да я дъвча тази тема, но ще направя един последен опит.
И на очите си вярваш, но си представи, че си далтонист. По отношение на звука всички сме далтонисти. Има определен динамичен обхват на човешкия слух. Всички го знаем 20 Hz - 20 kHz. Всъщност, това е обхвата в който чуват ВСИЧКИ хора на планетата. Но нито един не чува в целия този диапазон. За да е по-сложно, кривата на звуково възприятие е индивидуална. Демек, 20 db при 18 000 Hz могат да не ми направят никакво впечатление, а за теб 2db при същата честота да са влудяващи. Като добавим и характеристиката "тембър", която се възприема още по-субективно, отиваме съвсем на черешата. /Знаеш, че една нота, изсвирена на различни инструменти се възприема по различен начин/.
И така, стигаме до маркетинга, и до техническите характеристики на една машина.За да има обективен критерий за сравнение, е въведен стандарт за измерване на звуковото налягане, който четем в брошурите и документациите. И това, че е Стандарт го прави еднакъв и за Дайкин, Фуджи и Осака. Както и КОП-а.
В заключение, собствения ти климатик може да звучи като ярмомелка пълна с гвоздеи, и това да не ти прави никакво впечатление. Ванко е свикнал с Дайкините - по цял ден се мотае около тях, но аз ги чувам. Той пък, чува Тошибите и Санчовците, които за мен са хипер тихи. Колкото и да харесвам, Фуджиците, последното с което се слявят е безшумна работа.