Според мен ако ще се ползва почти само за охлаждане, няма смисъл да даваш толкова пари за инвертор, че и с плазма на всичкото отгоре. По-добре си купи конвенционален модел...
Според мен ако ще се ползва почти само за охлаждане, няма смисъл да даваш толкова пари за инвертор, че и с плазма на всичкото отгоре. По-добре си купи конвенционален модел...
Явно кинтите на са му проблем щом ще хвърли 1500 лв. за климатик който ще се ползва само за охлаждане.
Е, не е съвсем така . Мога да си позволя такъв разход, но не бих отказал и предложение за по-малка сума. Проблемът е, че по-евтините марки/модели са по-шумни, а аз ще трябва и да спя в стаята. В тази връзка, ако имате предложения за 9-ка с ниво на шума на вътрешното тяло в рамките на 20-21 dB, ще се радвам да ги чуя.Първоначално публикувано от bobovo
И в друга тема се коментираше подобен проблем: http://forum.setcom.bg/index.php/topic,44595.0.htmlПървоначално публикувано от Djia
Струята студен въздух, който ще отдаде един конвенционален климатик е толкова силна, че е некомфортно ако се седи в близост до климатизатора. Ако ще се ползва за охлаждане, препоръчах по-малкоя точно от тази гледна точка, че по-малкото студопроизводство ще се усети мнго по комфортно отколкото доста по-хладната струя въздух на конвенционалната (или по-мощната) машина. Друг е въпроса ако помещението няма да се обитава от хора.
AlexT, тези PC компоненти дето ги изброяваш може да консумират 1kW но в никакъв случай не отдават 1kW топлина, това да не ти е реотан?
biro, ако това беше вярно, щеше сериозно да улесни живота на компютърните маниаци (вкл. и моя), но не е . В тази връзка, би ли обяснил къде отива онази част от консумираната енергия, която според теб не се отделя като топлина?Първоначално публикувано от biro
Ами за работата на процесора,видеокартите,вентилаторите и т.н.....Нали не смяташ,че КПД на компа ти е близо до 0....Ако едно захранване е 1000 Вт,това ИЗОБЩО НЕ ОЗНАЧАВА,че отделя 1000 Вт като топлина...
По въпроса за тихия климатик- тези 20 дБ на тая деветка са по-шумни,отколкото 22те дБ на Дайкин FTX 25 или на FTXS 25 G.
/Offtopic
Работата на компютъра наистина отнема доста полезна мощност, отдавана в топлина. Голяма част от полезната енергия отива за генериране на шум (от вентилатори и други движещи се части), по-малка за осветление на дисплея, още по-малка за преобразуване в механична енергия (за хардисковете и CD-тата). Основна част от енергията отива за захранване на процесора, който страшно много пече и отдава мощност - но какво му е КПД-то? Това е просто един чип, който ако при една традиционна архитектура не си променя честотата според натоварването, ще отдава все една и съща топлинна мощност независимо дали прави сметки или не прави сметки. Тоест пак няма как да се преобразува енергията, изконсумирана пропорционалност на полезни сметки (изчисленията и сметките, както и информацията не са енергии). Другия отдаващ мощност компонент е видео картата - Тя просто отдава топлинна мощност и не преобразува енергията в нищо друго полезно. Процесор + видео карта = 80% от консумацията. Във всички случаи, една много голяма част се преобразува директно в топлина, една малка част се преобразува в някакъв друг вид енергия (дали магнитна, механична или светлинна). Именно и за това охладителните системи на комуникационните шкафове имат вградени малки климатици "вода-въздух". Всеки един е с мощност около 2000-3000BTU, като е във 19" RACK формат с големина 3U до 4U. Множество комуникационни шкафове наерени един до друг се охлаждат локално, но водния кръг е навързан последователно, като един основен модул охлажда водния кръг за всички. Всъщност 1kW изразходвана мощност от домашен компютър е прекалено висока ако си говорим в реални цифри. Като се има предвид, че големите скъпи и мощни захранвания са по 400-450W (само се водят толкова), а те и рядко на практика могат да достигнат максимумите си без да им се задейства токовата или температурната защита. Отдават максималната мощност за кратки пикови моменти. По-скоро мощност от 1kW се генерира при ползването на поне две мощни машини. Има и друг вариант - някои ползват и елементи на пелтие за охлаждане на процесорите си. Тези елементи имат много ниско КПД и консумират значителен ток и харчат много повече мощност отколкото транспортират.
И аз мисля, че един компютър не отдава 1 кв отоплителна мощност, но знае ли как човека си е "организирал" компютъра може и да има между 450 до 750 вата отдавано отопление от системата, особено ако е зарибен фен на комп. игри и има мощен процесор и една или две сдвоени професионални видеокарти. За това доколко се нагряват компютърните компоненти може да се види с една програма "everest' тя показва почти всеки енергоемък елемент до каква температура е нагрят в момента и актуализира данните през 5-6 секунди.От моят опит ти казвам, че най много се нагрява паметта на видеокартатта(графичния процесор) при мен сега в момент а е 41 градуса, но при една игра FPS жанр се нагрява и с часове докато играя е 49-51 градуса.Първоначално публикувано от biro
както и да е един телевизор 37 LCD излъчва повече топлина от компютър. Моят LG ще има около 1 кв(+ - 250 вата) когато работи -както екрана така и задният панел където са отворите за вентилация излъчват толина.Дори имам чувството че цялата излъчвана толина е повече от 750 вата, защото има конвекторна печка с 3 степени 750.1250 и 2000 вата и ми се струва че телевизора топли повече отколкото печката включена на 750 вата мощност...
Ееееее,Джъсти,37 LCD TV КОНСУМИРА около 200-300 Вт...Как го накара твоя да ОТДАВА 750 Вт ??? Ти му докара КОП = 3 !!!
Сигурно си прав(а не седнал),откъде да знам колко му е копа като не са го писали.Секцията около него е нагрята когато работи. Вече се замислям да се отоплявам с телевизори LCD-та особено като си сложа ръката отзад на панела или отпред пред екрана.Първоначално публикувано от vanko68
Между другото моят консумира между 25 до 160 вата в зависимост от положението на енергоспестяващата му функция.
Охо, каква дискусия се е развихрила, и то по въпрос, нямащ нищо общо с темата . Ще се опитам да поясня откъде идва този 1+ KW - един процесор i7 920 (като моя) консумира максимум 130W под товар на стнадартна честота (2,66 GHz) и стандартно напрежение (1,2 V) - подчертавам, че това е официалният рейтинг от Intel. При клок, консумацията расте линейно с повишаване на честотата, но геометрично с повишаване на напрежението. Накратко - при 4,5 GHz и 1,45 V, говорим за около 250-300 W. При видеокартите положението е същото, само числата са малко по-големи - стандартната консумация на току-що излязлата GTX 480 (на която съм хвърлил око) е 250 W, с клок ще мине 400 W (и с адекватно охлаждане, разбира се). Цялата тази енергия се отделя под формата на топлина. Другите чаркове в машината като дискове, вентилатори и т.н., консумират няколко десетки вата и не заслужават особено внимание. Захранването на компютъра (което тегли 220 V AC ток от мрежата и го преобразува в 3.3., 5 и 12 V DC за компонентите) е с к.п.д. около 85%, което ще рече, че ако дърпа 1 KW AC от контакта, 150 W се отделят като топлина при изправянето на тока и 850 W отиват нататък. В тази връзка, написаното от Board Man, че големите, скъпи и мощни захранвания са по 400-450 W е твърде далеч от истината - захранванията с тази мощност са в най-ниския клас, тези за геймърски машини са от 700-800 до към 1200 W и струват в пъти повече от едно офис компче например. Ако не ви се вярва, хвърлете един поглед тук - http://plesio.bg/power-supply-c-69977705.html. В заключение все пак да отбележа, че машината консумира подобна мощност само при яко натоварване - тестове и тежки игри, при браузване в нета цифрите са няколко пъти по-малки.
И след това предълго отклонение да се върнем на темата - коя все пак е РЕАЛНО най-тихата деветка инвертор на пазара, в в границите до 1400 лв. без монтаж. Плазменият филтър не е задължителен.
9LDC ще ти работи достатъчно комфортно, няма какво да му мислиш. И плазмата не е чак толкова за пренебрегване. Е, не е основен фактор, но е плюс.
А с тези сметки, дето сте ги подхванали, зимата вероятно нямате нужда от отопление като ви чета .
Може да звучи смешно и странно, но наистина (почти) нямам нужда от отопление . Тази зима я изкарах без допълнително такова, само в най-големите студове пусках една духалка, която сумарно е работила не повече от 20-30 часа. А за 9 LDC - ще те послушам, и без това го бях харесал.
Ванко стана ми доста интересно как 20дБ на Фуджитсу е по-шумно от 22дБ на Дайкин.Първоначално публикувано от vanko68
Тази разлика от 2дБ може би е най-доловима през нощта, когато е по-тихо, но това не е възможно 20>22 (математически) или има други причини
Ще може ли да обясниш на какво се дължи това?
ПС: не влагам ирония, просто съм любопитен