Я да посмятаме малко.Първоначално публикувано от biro
Да речем Адакса струва 300лв., а подовия Дайкин с монтажа 1700лв. Конвектора харчи по 60лв./м., а климатика по 35лв./м. Слагаме 5 месеца отоплителен сезон, конвектора=300лв.; климатика=175лв. Вижте, че тези 1400лв. разлика в цената на уредите, климатика ги избива чааак след почти 5 отоплителни сезона (но през това време нали и климатика има консумация и поддръжка, а конвектора се нуждае от едно забърсване). Също така разбираме от ползвателите на двата вида уреди, че комфорта при отопление е много по-добър при конвектора. Да не забравяме обаче, че климатика предлага и пречистване на въздуха, прохлада през лятото, както и други екстри в зависимост от модел/марка на климатика. Но сега приказката е само за топлина, комфорт и икономия през зимата.
Извода за мен е, че конвекторите съвсем не са толкова неикономични уреди за отопление с оглед на комфорта, който предлагат, ниската цена, поддръжката е по-евтина, както и устойчивостта откъм дефекти е по-голяма (последното е с уговорки).
ПП: Примерите с гореописаните марки не е случайна, защото колегата biro има от тях и е посочил някакви цифри, а аз просто съм смятал. Нямам за цел да изтъкна едните за сметка на другите (конвектор vs. климатик), просто се хванах на думите му, че сметките били......... с конвектора. Всеки сам преценява какво да избере