Странно, при мен точно 9ката пропуква.
Дали пък няма някакъв известен начин за решаване на проблема..
Странно, при мен точно 9ката пропуква.
Дали пък няма някакъв известен начин за решаване на проблема..
Значи при мен е така,при първоначално пускане на топло 1-2минути преди да почне да духа пука 4-5пъти.Сигурно поради още топлото време инвертора спира и тръгва и какво се получава,при 2-3-4-....... тръгвания отново пука 1-2 пъти.Забелязах,че пукането намаля сравнение с първоначалното пускане.Но мисля,че в студено време пукането ще остане само в първоначалното пускане на климатика(инвертора няма да изключа)-FUJITSU ASYA09LCC.
При начално пускане компресора си повишава оборотите за 2-3 минути доста над номиналните с цел бързо затопляне и отдава около 6,7 киловата топлина при номинални 4,8 киловата топлина/максимални при които може да работи продължително време/.Затова и звука на компресора е по силен.След като стаята се затопли оборотите се намаляват доста под номиналните и звука на компресора почти не се чува.Първоначално публикувано от Board_Man
Аз пък забелязах нещо друго. Странен алгоритъм за управление са написали иженерите от Fujitsu.
Примерно:
Включвам климатика, външна темп. е 6гр./вътрешна 19гр. настройвам го на 24гр., за около 30мин. достига зададената си температура.
В друг случай, (при по-топли дни) външна темр.15гр./вътрешна 20, настройката му пак е 24гр., достига зададената температура след около 1-1,5часа.
Или с други думи. При по-ниска външна темп., климатика подържа по-висока мощност и затопля стаята много по-бързо![]()
на какъв модел го наблюдаваш това ? моя 12LC който имам от година и няколко месеца като го пусна бичи много яко и доста бързо достига зададената темп. дори и при отрицателна външна ,а когато е плюсова навън за 10 минути е вдигнал 22-23 от 18 в хол 26 квадрата с доста големи прозорци... това с наемането като кола на външното тяло го има и при мене след пускане .явно компресора вдига доста високи обороти в началото,после утихва ,но външното тяло не е от най тихите( в стаята не го чувам де) ... припукването на вътрешното тяло когато спира/тръгва го има също ,но не е кой знае колко силно .. а зимата когато не изключва тоя проблем го няма .Тоя модел между другото има отличен алгоритъм на размразяване - само когато наистина има нужда и като цяло много рядко.
На няколко пъти се коментира шума на външното тяло на Fujitsu 12LC.Погледнах в няколко сервизни документации:
1.Fujitsu 12LC шум на външното тяло охлаждане /отопление 47/49 dB.
2.Mitsubishi Electric MSZ-FA35VA шум на външното тяло охлаждане /отопление 47/48 dB.
3.DAIKIN FTXG35 шум на външното тяло охлаждане /отопление 47/48 dB.
Мисля че 1dB е нищожна разлика в сравнение с най-тихите.
dan66
При какъв режим на работа са тези данни...номинален или максимален?
Всички данни са дадени за номинален режим.Първоначално публикувано от Jackas
сега на данните ли да вярвам или на ушите си ? външното тяло на Митсубиши е осезаемо по тихо
Може да резонира нещо, което не би трябвало.Първоначално публикувано от Alexi
Имам Fujitsu ASY 12LC. Външното тяло ми се струва шумно, но сега разбирам че всичко идва можеби от дебаланс на перката на вентилатора в него. Имам и модел ASY9LC и при него ги няма тези ефекти. Въпроса ми е дали ако се махне предния капак има някакъв начин за балансиране на перката или това е напавено заводски и са нитовани свързващите съединения? Оказа се че шума нощно време, който се предава в цялата сграда идва от този де-баланс. Предполагам че него ще го оправя със слагането на тампони, но не е ли вредно това за самия вентилатор? Предполагам че с времето ще се разбият лагерите и е по-добре да направя по накакъв начин балансиране на перката.Първоначално публикувано от bobo21
Ако си сигурен че е от вентилатора най добре извикай специалисти.
На външна стена на тераса ли е монтиран защото при такъв монтаж при почти всички климатици се получава някакъв резонанс който се чува нощно време?
Въможно е и ако е монтиран на панелна стена някой от дюбелите на стойката да е допрял до арматура.Пробвай да сложиш тампони може да има ефект.
Може декоративната решетка отзад да допира до питата пробвай да я дръпнеш малко.
Точно - монтиран е на отворена тераса на една от страничните стени на терасата, но не на парапета на самата тераса. Нарочно не предпочетох да го поставя там заради притеснения от резонанси. Едната стена се пада края на секцията на блока - точно там е монтирана и машинката. Сега ще пробвам това с задната решетка да видя дали ще помогне. Иначе стената е тухлена и не би трябвало да има арматури в нея, хмм.Първоначално публикувано от dan66
Лесно можеш да разбереш дали перката е балансирана без да махаш дори и решетката ,като леко я завърташ и забелязваш дали спира винаги на едно и също място.Ако няма баланс на перката то мотора ще си разбие лагерите задължително.Възможно е и самата решетка да ти вибрира.Първоначално публикувано от Board_Man