Страница 1 от 10 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 144

Странни звуци от 12LGC. Причини!?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2010
    Мнения
    80
    #1

    Странни звуци от 12LGC. Причини!?

    Здравейте на всички!

    Този мой General се оказва много проблемен. Дали се дължи на кофти бройка или лош монтаж не знам. Пиша тук, за да се запознаят повече хора с проблема и да получа мнения за причините, съответно какво да следя при посещението от техниците.
    Кратка история на "заболяването". Климата е настроен да работи на 21 градуса в режим отопление и турбина на AUTO. При външна температура около 5 градуса (но и на по ниски) климата работи около минимума си (консумира около 270W). Компресора е на ниски обороти и трака като дизел. От записа по долу ще се чуе. Но, имам и друг интересен звук породен най вероятно от фреона. Така, работи си климата и турбината върти доста слабо. Отвън при тръбите влизащи във външното тяло се чуват странни звуци- нещо като клокочене или движение на течност. Пак от записа ще се чуе добре. Тези звуци вън ги има до момента в който турбината се развърти на по високи обороти. РАзвърти ли се, след около 5 сек същите звуци се чуват от вътрешното тяло за период пак около 5 сек. Този цикъл вън-вътре се повтаря периодически. Сами разбирате, че вътре вече е дразнещо и пречи на комфорта на човек. Въпросите ми са:

    1. Какво поражда този шум? Както казах ще идват техници за оглед. Иска ми се да съм подкован, че ще мерят налягания.
    2. При закачането на уредите губи ли се фреон и аз какво да предприема при такава ситуация?
    3. Какво количество фреон заводки трябва да има в климата?

    Въобще всичко, което се сещате и подлежи на контрол, чеееее .....

    http://vbox7.com/play:347b1a2d

    http://vbox7.com/play:25e45d2a

    http://vbox7.com/play:150edf0d



    На първия клип звуците продължават до към 18-19 секунда, след това се чува още по добре тракането на компресора.
    На втория клип межди 15-20 сек същия звук вече от вътрешното тяло.
    На третия клип- моя импровизация. След 1:25 сек шума спира и турбината вътре се е развъртяла на по високи обороти. Тук не успях да хвана шума на вътрешното тяло

    При монтажа въобще не съм се бъркал, дори и сега не смятам да го правя, но при условие, че ми пояснават какво правят, защото вече не съм убеден в професинализма им. Искрено се надявам да греша в преценката си. Поздрави

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Sep 2010
    Мнения
    345
    #2

    Re:Странни звуци от 12LGC. Причини!?

    много странно наистина... при ниски обороти така силно да бръмчи външното и този шум като от ручей не съм го чувал (при мен също се чува вътре фреона но само като обръща цикъла или ако е изключил повече по дълго време - но шума е различен като от кипене а не точно клокочене). Я кажи как е изолацията на външните тръби? Целите ли са покрити? в отделни изолации ли са или са заедно? Колко тръбния път между вътре вънка?

  4. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #3

    Re:Странни звуци от 12LGC. Причини!?

    За първи път чувам подобни звуци от климатик. По-скоро приличат на хеликоптер. Променя ли се звукът с промяна на оборотите на компресора. Вече имаше няколко случая описани в раздела на тези марки за механично дефектирали компресори на нови климатици нямащи и една година.

    При закачане на манометри се губи фреон. Загубата зависи от дължината на маркучите. При дължина 1 метър загубата е 30 грама фреон.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2010
    Мнения
    80
    #4

    Re:Странни звуци от 12LGC. Причини!?

    sunmanbg Изолацията е поотделно за двете тръби, На едната беше бяла на цвят , а на другата черна и съответно увити в бандажа лента. От-до са покрити. Тръбният път е 2,8 м.

    valen1. Тракането на компресора е най силно при ниски обороти. Съдя за тях от консумацията, която отчитам от електомерчето (270-280 W). Когато се натовари компресора така не трака, а си работи доста по тихо. Възможно е да трака и тогава, но с по висока честота и да не го усещам като при дизеларка. А другия шум от фреона не го чувам при други условия.

    Уффф, да допълня, когато дръпна с ръка външното тяло към мен, тракането утихва. Може би нещо е хлабаво или някоя тръба опира някъде.

  6. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,302
    #5

    Re:Странни звуци от 12LGC. Причини!?

    Цитат Първоначално публикувано от sunmanbg
    много странно наистина... при ниски обороти така силно да бръмчи външното и този шум като от ручей не съм го чувал (при мен също се чува вътре фреона но само като обръща цикъла или ако е изключил повече по дълго време - но шума е различен като от кипене а не точно клокочене). Я кажи как е изолацията на външните тръби? Целите ли са покрити? в отделни изолации ли са или са заедно? Колко тръбния път между вътре вънка?

    Ти си направил цял документален филм, бре пич.

    1.Този шум от външното тяло го има при недобре направен монтаж, но не винаги е по вина на монтажниците защото:

    а). при мен също го имаше при Дженерал 12 ЛД и също при придърпване на външното тяло към мен(тоест назад) изчезаше.Шума се дължи или на недобро нивелиране и посукване на външното тяло и идва от пластамасите или перката или пластмасовите части не опират добре една в друга и остава луфт от който при работа на компресора, дори и при леки вибрации на компресора, те изпадат в резонанс и тракат/вибрират.При мен беше същото.Другата възможност е че може дори при отлично нивелиране заводски при сглобката да има останали луфтове между пластмасовите части.


    Решение на проблема:
    -отвиване донякъде(не напълно) на пластмасовите решетки от болтовете им и запушване на мястото между металния корпус и пластмасовата решетка със силикон, след което отново се завиват докрай и стягат болтовете на пластмасовите решетки.

    някой колеги вместо силикон слагат гумени/силиконови уплътния(използвани в ВиК металните снадките/преходници на гъвкави тръби) под главата на болта между пластмасовата решетка и металния корпус и стягат докрай и така се обира луфта.

    другата възможност е да се подложат меки тампони под краката н а климатика, който да оберат вибрациите, но шума в този случай донякъде остава(макар и да не се предават вибрации).Аз това го направих отново със силконови шайбени уплътнения и сега вибрации просто няма.

    Понеже при мен остана още малко шум- след внимателно наблюдение и придърпване на тялото, се оказа, че задната пластмасова решетка на определена честота на компресора изпада в резонанс с него и тогава просто изтеглих задната долна част и оставих да стърчи около 10-15см назад във въздуха без да опира в тялото.Крепи се само в горната и част.

    - другата възможност е да опира перката на външното тяло в лед или в пластмаса, но това е по-малко вероятното.Такъв проблем не съм имал и ако проблема ти е такъв не мога да помогна.

    снимката е отпреди подобренията с тампоните и шайбите.Слагам я да видиш как да бъде изкарана решетката(когато пробваш).ФТХ23/35 тракат повече, но в след 1-2-рата година-дотогава са тихи външните тела.Е има и изключения- там където ми е офиса се разтрака дайкина още на втория месец при ниски температурии дори има някакъв свирещ звук на въшното тяло н а климатика на съседа по офис, докато моето фуджи се чува жужене само по време на дефростаи то е доста тихо(или поне на мене така ми се струва защото ФТХ25-цатата на съседа го "заглушава").
    Прикачени изображения Прикачени изображения

  7. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2010
    Мнения
    80
    #6

    Re:Странни звуци от 12LGC. Причини!?

    justify благодарности за препоръките.
    Това с клипчетата е пълна импровизация, но поне се добива представа за какво иде реч, че ако започнем тук да си обяснавяме как шуми, да правим описания на звука, ще стане мазало. Тракането сякаш не ме притеснява особено, но знае ли човек от кой храст ще изкочи заек. А и като изключва климата компресора спира с удар. Мога спокойно да сваля горния капак и като напъна в някоя посока компресора да видя какво се случва, но не ми се пипа. Да няма после- ма защо си пипал и прочие. МНого по странно ми е другото шумче "като ручене". Какво става, фреонче ли му липса?! Нещо е "болно" климатичето. Е, чакам др. седмица посещения от фирмата и диагноза. Нещо за мерене на налагания ми говориха, разни други проверки. Аз се интересувам от това, какво да очаквам. След разни манометри да не остана без фреонче и т.н, защото може да оправят едно пък да отоворят др. проблем. Кой знае, вече се съмнявам в професионализма им. Но да изчакам, ще си покаже. Поздрави !

  8.  
     
  9. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,302
    #7

    Re:Странни звуци от 12LGC. Причини!?

    SANDRE на ниски обороти е нормално да се чува лек шум като от компресиране на въздух( в този случай фреон) и той да наподовя съвсем леко дизелов двигател.
    Не е нормално спирането с удар.Имам 2 х 12 ЛД и никой не спира с удар.


  10. gnf
    gnf е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Mar 2009
    Мнения
    3,093
    #8

    Re:Странни звуци от 12LGC. Причини!?

    Такова бълбукане има и при моя 221PDR (прикачвам файлове, за да ги чуете), това се чува когато климатика работеше на минимума си. Записите са от лятото, но и сега когато е по-топло и пак е на минимума си се чува това бълбукане. Чува се само, когато съм близо до външното тяло.

  11. Moderator Аватара на Jackas
    Тук е от
    Jan 2007
    Мнения
    1,260
    #9

    Re:Странни звуци от 12LGC. Причини!?

    Цитат Първоначално публикувано от sandre
    justify благодарности за препоръките.
    Мога спокойно да сваля горния капак и като напъна в някоя посока компресора да видя какво се случва
    Аз така си реших проблема с 9ЛСС. Ще добавя само, че доуплатних с дунапрен и вече трета зима никакви помени от вибраций и шумове

  12. Member
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    150
    #10

    Re:Странни звуци от 12LGC. Причини!?

    Цитат Първоначално публикувано от Jackas
    Аз така си реших проблема с 9ЛСС. Ще добавя само, че доуплатних с дунапрен и вече трета зима никакви помени от вибраций и шумове
    Много интересна тема, като "Направи си сам"
    Не че има лошо де, ама като чета май ще е по-добре климата да идва с инструкции, подръчни материали .....
    Тея у запада сигурно и те са така
    Ама тогава какво ще правят монтажниците, техниците или специалистите, нямам идея

    В същност поста на Джъсти беше причината за поста, основно.Може да се добави към инсрукцията за употереба и да пише:
    ако ....направете това
    ако.....направете това
    А бе нищо не разбират т'ия производители на климатици и това си е

  13. Moderator Аватара на Jackas
    Тук е от
    Jan 2007
    Мнения
    1,260
    #11

    Re:Странни звуци от 12LGC. Причини!?


    Цитат Първоначално публикувано от Николай Стефанов
    Ама тогава какво ще правят монтажниците, техниците или специалистите, нямам идея
    Каквото правят сега. Идват, гледат, въртят се, почесват се ......всичко е наред и си заминават

    Само да вметна, че имах разрешение от фирмата да направя този експеримент, е при мен е успешен

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    150
    #12

    Re:Странни звуци от 12LGC. Причини!?

    Цитат Първоначално публикувано от Jackas

    Каквото правят сега. Идват, гледат, въртят се, почесват се ......всичко е наред и си заминават

    Само да вметна, че имах разрешение от фирмата да направя този експеримент, е при мен е успешен
    Пак ми намирисва на "челен опит"... Поне предаде ли им го , то пък зашо ли им е , като има такива факири.....па и чесането по главата си им стига , а и води съответните професионални рискове

  16. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2010
    Мнения
    80
    #13

    Re:Странни звуци от 12LGC. Причини!?

    SANDRE на ниски обороти е нормално да се чува лек шум като от компресиране на въздух( в този случай фреон) и той да наподовя съвсем леко дизелов двигател.
    Ако е нормално, макар да не знам в какви граници, нека си се чува но отвън. При мен същия звук се появава и вътре в стаята от вътрешното тяло за около 5 сек, но периодично. В първия пост съм описал подробно какво се случва.
    Тракането си е силничко и да наистина спира с удар.

    Такова бълбукане има и при моя 221PDR (прикачвам файлове, за да ги чуете), това се чува когато климатика работеше на минимума си. Записите са от лятото, но и сега когато е по-топло и пак е на минимума си се чува това бълбукане. Чува се само, когато съм близо до външното тяло.
    Прослушах записите. Абсолютно същия звук.

    Пуснах темата за да сондирам мнения. Свалих капака и леко натиснах компресора. Направо започна да жужи идеално. Това ме навежда на мисълта, че може да има нещо охлабено. Дано е нещо около него. Повече не пипам. Ще си чакам техниците. Дано се появат в близките дни. Поздрави!

  17. gnf
    gnf е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Mar 2009
    Мнения
    3,093
    #14

    Re:Странни звуци от 12LGC. Причини!?

    Цитат Първоначално публикувано от sandre
    Прослушах записите. Абсолютно същия звук.

    Пуснах темата за да сондирам мнения. Свалих капака и леко натиснах компресора. Направо започна да жужи идеално. Това ме навежда на мисълта, че може да има нещо охлабено. Дано е нещо около него. Повече не пипам. Ще си чакам техниците. Дано се появат в близките дни. Поздрави!
    След натискането на компресора изчезна бълбукането и почна да жужи, така ли? И ако е така пробва ли втори и трети път, за да установиш дали пак ще премине в жужене?
    На мен ми беше казано, че това се получава от ниските обороти на компресора, защото като намаля градусите (през лятото) компресора започва да увеличава оборотите и бълбукането постепенно изчезва. Приел съм го за даденост без да се притеснявам повече.
    В този ред на мисли, пробвай и ти да увеличиш градусите, да речем с 3-4 и слушай пак при външното тяло за бълбукане.

  18. Novice
    Тук е от
    Jul 2009
    Мнения
    6
    #15

    Re:Странни звуци от 12LGC. Причини!?

    Цитат Първоначално публикувано от sandre
    Здравейте на всички!

    Този мой General се оказва много проблемен. Дали се дължи на кофти бройка или лош монтаж не знам. Пиша тук, за да се запознаят повече хора с проблема и да получа мнения за причините, съответно какво да следя при посещението от техниците.
    Кратка история на "заболяването". Климата е настроен да работи на 21 градуса в режим отопление и турбина на AUTO. При външна температура около 5 градуса (но и на по ниски) климата работи около минимума си (консумира около 270W). Компресора е на ниски обороти и трака като дизел. От записа по долу ще се чуе. Но, имам и друг интересен звук породен най вероятно от фреона. Така, работи си климата и турбината върти доста слабо. Отвън при тръбите влизащи във външното тяло се чуват странни звуци- нещо като клокочене или движение на течност. Пак от записа ще се чуе добре. Тези звуци вън ги има до момента в който турбината се развърти на по високи обороти. РАзвърти ли се, след около 5 сек същите звуци се чуват от вътрешното тяло за период пак около 5 сек. Този цикъл вън-вътре се повтаря периодически. Сами разбирате, че вътре вече е дразнещо и пречи на комфорта на човек. Въпросите ми са:

    1. Какво поражда този шум? Както казах ще идват техници за оглед. Иска ми се да съм подкован, че ще мерят налягания.
    2. При закачането на уредите губи ли се фреон и аз какво да предприема при такава ситуация?
    3. Какво количество фреон заводки трябва да има в климата?

    Въобще всичко, което се сещате и подлежи на контрол, чеееее .....

    http://vbox7.com/play:347b1a2d

    http://vbox7.com/play:25e45d2a

    http://vbox7.com/play:150edf0d



    На първия клип звуците продължават до към 18-19 секунда, след това се чува още по добре тракането на компресора.
    На втория клип межди 15-20 сек същия звук вече от вътрешното тяло.
    На третия клип- моя импровизация. След 1:25 сек шума спира и турбината вътре се е развъртяла на по високи обороти. Тук не успях да хвана шума на вътрешното тяло

    При монтажа въобще не съм се бъркал, дори и сега не смятам да го правя, но при условие, че ми пояснават какво правят, защото вече не съм убеден в професинализма им. Искрено се надявам да греша в преценката си. Поздрави
    И при мен е същата работа.Имам две 12-ки LDC и тракането е същото като на първото клипче- нещо между хеликоптер, трактор и метално чукане-някакъв кошмар е особено вечер- чувам го през банята и една стая.Съседите и те много се оплакват и искаха да се качват и да го чупят.Идваха от фирмата ,но точно тогава беше спрял да бучи тъй като малко преди това го бях изключил, тъй като от една седмица ги чаках, и незнаех кога точно ще дойдат.Пред тях ''пущината'' си работеше без всякакъв шум, и още щом си заминаха нямаше и 30 мин. и се разбуч отново вече трети ден е така ,без да е спирал и за минутка.Утре пак ще звъня- много много не ми се звъни, че пак ще има разправии по телефона- но дано дойдат и този път въобще няма да го спирам.Другия ми климатик го прави този номер от време на време, но по-рядко като издава абсолютно същия звук но е по-слаб.Незнам, аз лично започнах да съжалявам за избора си, че си купих точно такива климатици

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 10 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Хладилникът издава странни звуци
    От em4000 във форум Хладилна техника
    Отговори: 2
    Последно: 23-05-13, 13:59
  2. Хладилник фризер LIEBHERR CP 3523 издава странни звуци
    От nikolovvd във форум Хладилна техника
    Отговори: 7
    Последно: 18-01-12, 23:47
  3. 12 причини да не купуваме iPhone 3G
    От Riki888 във форум Смартфони, телефони
    Отговори: 32
    Последно: 19-01-11, 22:02
  4. Рестартира ми се компютъра - причини ?
    От georgikirchev във форум Windows
    Отговори: 53
    Последно: 11-07-06, 12:53

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе