Здравейте,
От около седмица вече имам този модел и бих желал да споделя впечатленията си.
- вътрешното тяло е с добър дизайн и по-скоро приятно за окото.
- при работа обаче се чува - не мога да кажа, че е шумно, но определено не и от най-тихите. Единствено не се чува когато е на първа степен на вентилатора - втора степен вече се чува, но може би и защото при мен е в сравнително малка стая (около 16 м2). Като цяло нямам много опит с климатиците, но сравнявам с Дайкин FTX18GV, на един приятел и Нокриата определено е по-шумна. Трябва обаче да се отбележи, че Дайкинът е по-издължен и това би трябвало да помага за намаляване на оборотите и шума.
- външното е по-скоро нормално на размер, тежи около 43 кг по документи. Не се чува при работа, но ми сложиха тампони с прекъснат/чупен болт които общо струваха 30 лв (четири на брой).
- топлина - разположен в стая от 16 м2 втори и последен етаж от къща с мазилка, но никакви други подобрения и доста големи загуби. При зададени 25 градуса в стаята поддържа 23 като заедно с това отоплявам коридор, кухненски бокс и баня - още около 15 м2. В допълнение има и още една стая около 18 м2 към която вратата също е винаги отворена и въпреки, че няма пряк път на въздушният поток температурата там е около 19 градуса. При няколко последователни дена с температури от около 0 гр (-1 до 1) и 100% влажност изобщо не се затрудни и си поддържаше температурата без проблеми. Все още температурите не са падали под -10 и нямам наблюдения за такива условия, но когато стане (както се очертава февруари най-рано) ще пиша отново.
- дефрости - при положителни градуси почти не мога да го хвана да прави дефрост, дори и профилактичен такъвПреди няколко дена при температури около 0 гр. и 100% влажност правеше на около 2 до 3 часа. Като цяло мисля, че сравнително интелигентно си контролира дефростите и до сега не съм хванал ненужен такъв. Самият дефрост винаги продължава 15 мин. или поне не съм го засичал да е по-малко.
- възможности на компресора - при режим High Power изключва след около 1 час работа или до достигане на +2 градуса от зададените. Не съм засичал с термометър, но смея да твърдя, че в този режим вдига температурата на вкарваният въздух почти двойно. Също при условие, че не съм техник ще кажа, че самият компресор ми се вижда доста добър понеже бях хванал външното тяло изцяло в лед и въпреки това вътре духаше нормално горещ въздух (без видимо да се затрудни по никакъв начин). По документи тази 14-ка вади 20500 BTU и 6 KW номинал и достига до 9 KW и съответно около 30000 BTU. Мисля, че напълно оправдава тези характеристики и спокойно може да се конкурира с Дайкин 18-ка.
- екстри - автоматично почистване на филтрите, антибактериални филтри и UV лампа. Направи ми впечатление, че неприятните миризми изчезват доста по-бързо. Преди след готвене се задържаха доста повече миризми, а сега около час след това не мога да усетя такава. Не знам дали това се дължи на антибактериалният филтър, но определено съм сигурен, че не си въобразявам.
Като цяло единственият ми минус е по-шумното вътрешно тяло, а всичко останало го имам за плюсове. До сега бях с Мидеа 12-ка и нямам добра база за сравнение, но определено смятам, че тази 14-ка може да се конкурира без проблеми с Daikin FTX18GV (както казах един приятел има такъв).
Честита Нова Година от Пловдив и се надявам, че съм бил полезен![]()