Опитвам се да разбера какво е това зануляване... Не трябвали да има отделен проводник (зелен), който е свързан със съответната шина или както се казва, вкопана в земята?
Тоест контакта да бъде заземен.
Опитвам се да разбера какво е това зануляване... Не трябвали да има отделен проводник (зелен), който е свързан със съответната шина или както се казва, вкопана в земята?
Тоест контакта да бъде заземен.
Да, в Холандия как е? Пак трябва да е трижилна инсталация? Само, че там третия "крак" май на щепсела е като пинче, не като в България?
Не контактите са си същите-шуко (немския стандарт), но си има отделен кабел за заземяване. На таблото има и отделен предпазител за това-казват му "земен теч" (aardlek).
Задължително е за кухня, баня, кабели, които излизат навън....В спалните ми е без заземяване, но нямам и уреди, които да го изискват
Аха окей-ясно! Тук е задължително да бъде заземен.Ако няма проводник-трябва да се прекара..
И само да се допълня за потребителите от България /не зная как е в Холандия/-използването на тръбите за зануляване /заземяване/ е забранено. Болшинството от монтажниците нямат и бегла представа от електротехника и ви "плакнат", че вътрешното тяло е занулено от външното през тръбите. Наредба №3 за УЕУЕЛ изрично забранява тръбопроводи по които се транспортират инертни или възпламеними течности и газове да се използват за зануляване. Настоявайте да ви зануляват вътрешните тела по нормалният начин. Не само заради наредбата-има защо!
И двата ми японски климатика не за занулени, защото са свързани към контакти без нулева шина.
Не смятам и да го правя точно щото са японски, сиреч с автотраф.
Объщането на щепсела при наличие на зануляване е опасно за климатика. Коментирах го някъде със схеми.
Това че някой го бие ток от външното, който е 2-3, 5mA - много важно. Каква работа има да пипа там?
Продават се контакти с щекери, при които е невъзможна смяната на фазата с нулата. Ако има филтри в импулсното, зануляването е задължително!
Изпратено от моят SM-G955F с помощта на Tapatalk
Моите 2 и 3-те японски климатика на сина са надлежно занулени. Изобщо не се съобразявам в каква посока вкарвам щепсела. Контактите са си занулени. Инсталацията в жилището е двупроводна.
Румба, ако са махнати филтрите от захранващия блок и инверторите, няма проблем със завъртането на щепсела, ако машината е занулена. Ако не са, не е много ясно. Махането в последствие може да изисква няколко чифта кафяви гащи
Изпратено от моят SM-G955F с помощта на Tapatalk
Стига бе, щом има метален корпус е закон. Всичко свети наред.
Лепенката е на Терм*клима, там клиенти не повтарят с монтаж. Фирмата с хиперинверторите[emoji41].
Изпратено от моят MI 6 с помощта на Tapatalk
Аз пак да уточня, че Климатик не е включен в контакт а директно с предпазител в таблото. За да видя дали някой друг консуматор не офазява, свалих всички предпазители без главния и този на климатика. Продължи да си бие ток. Утре трябва да дойде майстора и ако не се разберем с него сам ще си го зануля. Иначе инсталацията е двупроводна и всеки един контакт и консуматор съм си го занулил по каналния ред.
@ivan74 аз ако знаех....
Не виждам проблем с филтрите и зануляването. И да ги има и да ги няма трябва да е занулен. Иначе леко бъжга на корпус. Вътрешното не участва в уравнението.