Първоначално публикувано от
Yanko Yankov Здравейте и благодаря за отговорите. Ще се опитам да напиша нещата едно по едно.
Относно биенето на ток, това ми е най-малкия проблем. Още при монтажа помолих техниците да го занулят, но започнаха да ми обясняват как не било добре да се занулява климатик, че някой можело да ми обърне кабелите в таблото. Като цяло си имам идея от тоци ( инженер по електротехника съм ), но и майсторите по нашите ширини не обичат клиента да им дава акъл. А и нали казват, че щом бие значи ме обича.
Предпочитам те да дойдат и да го направят, защото климатика е на няколко месеца, и ако нещо стане не искам да излезе, че проблема е заради не оторизиран "ремонт".
Относно тракането и тампоните. Снощи се позасушах. Климатика е монтиран на стената на спалнята. При включване на компресора се чува този тракащ звук, който първоначално се увеличава, а след това постепенно намаля и спира. Ако обаче изляза на терасата звука не е толкова дразнещ. Предполагам вибрациите се усилват тъй като стената е изолирана и може и от там нещо да се предава. Предполагам едни тампони ще намалят звука поне малко.
Относно тампоните - има ли такива с различна височина? Проблема ми е, че и във височина съм леко органичен, веднъж от тавана на терасата и веднъж от това да не се наруши наклона на оттичащата тръба от вътрешното тяло.
Относно маркуча - какъв е проблема ако остане така. Външното тяло ще влиза по-често в режим на размразяване, или водата ще замръзва в тръбата? Иначе не е проблем да направя по малка тавичка, която да влиза между двете планки, за да не слизам много надолу и вратата на остъклената тераса да може да се отваря. В офиса имам климатик с тавичка, там проблема зимата е че водата замръзва и трябва да махам леда от самата тава.
Колегата @
bobovo попита за защитна решетка. Гледам, че отзад има една черна ( май пластмасова ) решетка. Ако трябва да я махна.
Нормално ли е климатика да върти фреона на около 2-3 мин. или това зависи и от външните температури.
Въпросите може и да са елементарни, но за първа зима ще се отоплявам с климатик. На работа имам климатик, но е Уруру Сарара а то си е друг клас машина.
Поздрави и успешен ден на всички.