Страница 22 от 28 ПърваПърва ... 122021222324 ... ПоследноПоследно
Резултати от 316 до 330 от общо 414
Like Tree344Одобрявам

Fujitsu 12 LMCE

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
 1. Senior Member Аватара на stainway
  Тук е от
  Sep 2017
  Живее в
  Хага
  Мнения
  1,412
  #316

  Отговор: Fujitsu 12 LMCE

  Цитат Първоначално публикувано от SPSt Виж публикацията
  И само да се допълня за потребителите от България /не зная как е в Холандия/-използването на тръбите за зануляване /заземяване/ е забранено. Болшинството от монтажниците нямат и бегла представа от електротехника и ви "плакнат", че вътрешното тяло е занулено от външното през тръбите. Наредба №3 за УЕУЕЛ изрично забранява тръбопроводи по които се транспортират инертни или възпламеними течности и газове да се използват за зануляване. Настоявайте да ви зануляват вътрешните тела по нормалният начин. Не само заради наредбата-има защо!
  Как за тръби? Няма такива глупости-винаги има заземяване и отделен кабел който отива до таблото, от там нататък е задължително в кухнята и банята.Ако трябва си прекарваш допълнителни кабели-правих го за Carrier-a от подписа ми, защото не си го представях как може да бъде по друг начин. Сега разбирам, че можело да се занулява, но не разбирам как това помага при евентуален "теч" между фаза и нула.
  Идеята е да не става късо съединение , а да се изключи преди това. Поне така е уредено тук. Имах проблем преди време с фурната-при пускане се изключваше от предпазителя за заземяване, не от бушона, защото имаше някаква утечка от нагревателя.
  През лятото ме домързя да тегля кабел при преместването на малкия Veritas, но го свързах "мобилно заземяване" (сигурно с продават и в БГ).
  При утечка от 0,01А реагира за 0,2 сек. Ползват ги (задължително) при работа с машини на открито или влажни места:


  П.П. Благодарение на Гугъл разбрах, че това на което казвам прекъсвач на заземяването на български се нарича диференциалнотокова защита
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Дифере...

 2.  
 3. Senior Member Аватара на SPSt
  Тук е от
  Jan 2011
  Мнения
  2,867
  #317

  Отговор: Fujitsu 12 LMCE

  Идеята не е да не става к. с. /в повечето случаи не зависи от теб/, а при евентуално к. с. между фаза и корпус да се вдигне голям ток м/у фаза и занулителен/заземителен проводник, предпазителя да изгори или изключи и да прекъсне веригата към повредения уред. Ако не изключи /при липса на зануляване/ корпусът се офазява и при допир потребителят затваря веригата към земя и му падат пломбите.
  Зануляване на вътрешното тяло през медните тръби към занулено външно е "лакърдията" на доста пишман монтажници, колкото и да ти е чудно.
  zxc0 одобрява това.

 4. Senior Member Аватара на stainway
  Тук е от
  Sep 2017
  Живее в
  Хага
  Мнения
  1,412
  #318

  Отговор: Fujitsu 12 LMCE

  Ама то няма отдавна амалгамени пломби
  Не това са опасни изпълнения-според мен си трябва отделен кабел, който си е свързан по съответния начин и вкопан в земята и т.н.
  П.П. Или нещо такова:
  https://www.reichelt.com/de/en/perso...st-p69706.html
  Немските Kopp се водят за най-добри, но са и по-скъпи...
  Този пост е редактиран от stainway; 22-11-18 в 01:31.

 5. Senior Member Аватара на Rumb@ta
  Тук е от
  Mar 2011
  Живее в
  Пловдив
  Мнения
  1,000
  #319

  Отговор: Fujitsu 12 LMCE

  Има варистори Додо. Няма как. Но потенциала м/у фазата и нулата с които захранваш климатика е 100V. Само спрямо зануляването можеш да имаш 240V, което не е проблем. Но може да се получи само ако фазата съвпадне с общата клема на трафа и същия проводник съвпадне с средната клема на клемореда. Но всичко е предвидено от производителя по отношение на електронните компоненти. Няма проблем.

  Понеже е мощен консуматор, няма как да не е с автотрансформатор. Да беше CD player да го разделиш галванично.

  zxc0, ако LCD дисплея ти е опроводен с графитна гума към платката от там може да ти прави номера при студена стая. Едно време GSM-те правиха проблеми зимата заради гумичката.

 6. Senior Member
  Тук е от
  Apr 2017
  Мнения
  1,419
  #320

  Отговор: Fujitsu 12 LMCE

  Цитат Първоначално публикувано от zxc0 Виж публикацията
  Жена да ме пипа - може.
  Да пипа климатика - не. Само дистанционното.
  И само дистанционното да пипа, не е съвсем безопасно.
  zxc0 одобрява това.

 7.  
 8. Senior Member Аватара на Alexi
  Тук е от
  Jul 2002
  Живее в
  Шумен
  Мнения
  7,099
  #321

  Отговор: Fujitsu 12 LMCE

  Няма никакъв проблем на 100в климатик да въртиш щепсела ,нито бие ток нито изгаря нещо .

 9. Junior Member
  Тук е от
  May 2018
  Мнения
  79
  #322

  Отговор: Fujitsu 12 LMCE

  Цитат Първоначално публикувано от Yanko Yankov Виж публикацията
  Здравейте и благодаря за отговорите. Ще се опитам да напиша нещата едно по едно.

  Относно биенето на ток, това ми е най-малкия проблем. Още при монтажа помолих техниците да го занулят, но започнаха да ми обясняват как не било добре да се занулява климатик, че някой можело да ми обърне кабелите в таблото. Като цяло си имам идея от тоци ( инженер по електротехника съм ), но и майсторите по нашите ширини не обичат клиента да им дава акъл. А и нали казват, че щом бие значи ме обича. Предпочитам те да дойдат и да го направят, защото климатика е на няколко месеца, и ако нещо стане не искам да излезе, че проблема е заради не оторизиран "ремонт".
  Относно тракането и тампоните. Снощи се позасушах. Климатика е монтиран на стената на спалнята. При включване на компресора се чува този тракащ звук, който първоначално се увеличава, а след това постепенно намаля и спира. Ако обаче изляза на терасата звука не е толкова дразнещ. Предполагам вибрациите се усилват тъй като стената е изолирана и може и от там нещо да се предава. Предполагам едни тампони ще намалят звука поне малко.
  Относно тампоните - има ли такива с различна височина? Проблема ми е, че и във височина съм леко органичен, веднъж от тавана на терасата и веднъж от това да не се наруши наклона на оттичащата тръба от вътрешното тяло.
  Относно маркуча - какъв е проблема ако остане така. Външното тяло ще влиза по-често в режим на размразяване, или водата ще замръзва в тръбата? Иначе не е проблем да направя по малка тавичка, която да влиза между двете планки, за да не слизам много надолу и вратата на остъклената тераса да може да се отваря. В офиса имам климатик с тавичка, там проблема зимата е че водата замръзва и трябва да махам леда от самата тава.
  Колегата @bobovo попита за защитна решетка. Гледам, че отзад има една черна ( май пластмасова ) решетка. Ако трябва да я махна.
  Нормално ли е климатика да върти фреона на около 2-3 мин. или това зависи и от външните температури.

  Въпросите може и да са елементарни, но за първа зима ще се отоплявам с климатик. На работа имам климатик, но е Уруру Сарара а то си е друг клас машина.

  Поздрави и успешен ден на всички.
  Добре де как като си електроинженер си позволил на някакви хайвани да те убедят в подобно нещо относно зануляването. Нали сам разбираш че при двупроводна ел инсталация се прави ЗАДЪЛЖИТЕЛНО защитно зануляване. Как този довод че някой от енергото ако обърнел нулата и фазата те убеди ами нали ако да речем това се случи и всичките ти контакти са занулени климатика ти е последния проблем поради специфичното му разположение в интериора. Преди това ще ти се офази печката бойлера и незнам си още какви уреди които производствено корпусите им са предпазени от офазяване.
  zxc0 одобрява това.

 10. Junior Member
  Тук е от
  Nov 2018
  Мнения
  25
  #323

  Отговор: Fujitsu 12 LMCE

  Цитат Първоначално публикувано от PPP1 Виж публикацията
  Добре де как като си електроинженер ....
  Ами то при самия монтаж. нещата бяха доста хаотични. Трябваше да изляза по спешност към офиса и реално не бях там при самия монтаж. Имах си доста неща на главата и не предполагах, че ще стане така. Иначе, относно монтажистите, гледах уж да е читава фирма. Момчето което дойде на огледа преди това беше доста разбрано и видимо в час с нещата. Обаче монтажистите бяха други....

 11. Senior Member Аватара на dodo_pv
  Тук е от
  Jan 2007
  Живее в
  Пловдив
  Мнения
  4,856
  #324

  Отговор: Fujitsu ASYG 12 LMCE

  Янко, по същия начин ми прецакаха и на мен монтажа на една тошиба дайсийкай 5. В никакъв случай не бива да ги изпускаш от поглед, ащо не им знаеш акъла.

  Изпратено от моят SM-G955F с помощта на Tapatalk
  avast3, SPSt и Jack Krauser харесват това.

 12. Senior Member
  Тук е от
  Sep 2015
  Мнения
  4,394
  #325

  Отговор: Fujitsu 12 LMCE

  dodo, какво и прецакаха на твоята тошиба.

 13. Member Аватара на Ventsislav Negentsov
  Тук е от
  Feb 2016
  Живее в
  София
  Мнения
  791
  #326

  Отговор: Fujitsu 12 LMCE

  Цитат Първоначално публикувано от frick Виж публикацията
  Имах случай след 4-5 дни от монтажа на климатика клиента звъни, че при допир на външното тяло го бие ток. Климатика беше занулен и вътрешно и външно тяло бях сигурен че проблема не е в климатика, но нямаше как да убедя клиента че вината не е в климатика. След направената проверка, каква е причината се оказа че контакта не е занулен, а той бил свързан от "майстор" по думите на на клиента. Та се наложи аз да довърша работата на "майстора".
  Другата класика в БГ е пластините на "шукото" да са вързани към фаза, вместо към нула.
  Преди години така ме "изпра" ток в студентски град от такъв контакт и оттогава внимавам и имам едно наум за подобни изпълнения. И съм ги виждал неведнъж по хотели, гости и т.н. Много "монтажисти" електротехници разчитат на цветове или на "ляво-дясно" както е по стандарт. Обаче ако преди тях е минавал друг "майстор" и става страшно.
  rosswen одобрява това.

 14. Junior Member
  Тук е от
  May 2018
  Мнения
  79
  #327

  Отговор: Fujitsu 12 LMCE

  Цитат Първоначално публикувано от Ventsislav Negentsov Виж публикацията
  Другата класика в БГ е пластините на "шукото" да са вързани към фаза, вместо към нула.
  Преди години така ме "изпра" ток в студентски град от такъв контакт и оттогава внимавам и имам едно наум за подобни изпълнения. И съм ги виждал неведнъж по хотели, гости и т.н. Много "монтажисти" електротехници разчитат на цветове или на "ляво-дясно" както е по стандарт. Обаче ако преди тях е минавал друг "майстор" и става страшно.
  Не това не става от разчитане на някакви стандарти и ала бала никой електротехник колкото и да е луд когато свързва контакт няма да офази земната пластина на шукото/щото тази пластина в белите страни се използва от много много време за защитно заземяване а при нас поради финансови причини се използва за защитно зануляване/. Немърливостта идва когато т.нар. електротехници бъраникат в разклонителните кутии без да си правят труда да запомнят коя жица каква е и след това става белята там като се обърнат нещата и тока пере.

 15. Senior Member
  Тук е от
  Jul 2017
  Живее в
  Пловдив
  Мнения
  1,469
  #328

  Отговор: Fujitsu 12 LMCE

  Mного хубаво се омаза темата
  zxc0 и milanov харесват това.

 16. Senior Member Аватара на edi1
  Тук е от
  Jan 2007
  Живее в
  Ямбол
  Мнения
  6,984
  #329

  Отговор: Fujitsu 12 LMCE

  Хората фазомер са измислили, бре.
  jonny33 одобрява това.

 17.  
 18. Moderator Аватара на Aleksandars
  Тук е от
  Jan 2008
  Живее в
  Plovdiv
  Мнения
  6,841
  #330

  Отговор: Fujitsu 12 LMCE

  Rafailiev е прав! Прекратете писането за връзки, тоци и т.н. Темата е за друго.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 22 от 28 ПърваПърва ... 122021222324 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

 1. Техническа информация за Fujitsu, General Fujitsu и Fuji Electric
  От valen1 във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
  Отговори: 852
  Последно: Вчера, 16:22
 2. Избор на климатик , FUJITSU AWYZ14LB/AOYZ14LB VS FUJITSU ASYG12LTCA/AOYG12LTC VS DAIKIN FTXS42K
  От schwepsi във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
  Отговори: 1
  Последно: 07-04-14, 08:27
 3. Новите инвертори на Fujitsu, General Fujitsu и Fuji Electric модели 2011 година
  От justify във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
  Отговори: 351
  Последно: 27-10-11, 22:44
 4. Каква е разликата между(Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric) и кои да избера
  От bat.zdravo във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
  Отговори: 19
  Последно: 28-07-11, 01:38
 5. Доволни ли сте от LGC серията на Fujitsu, Fujitsu General и Fuji Electric
  От dgenov във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
  Отговори: 12
  Последно: 13-07-09, 19:11
SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 15 години!
Този форум се задвижва, благодарение на Persy Сървър
Следвай ни
Горе