Е, повече ще е от 20лв., но пак няма избиване, ако икономията е целта. И според мен няма смисъл от смяна.
Е, повече ще е от 20лв., но пак няма избиване, ако икономията е целта. И според мен няма смисъл от смяна.
Искате да кажете, че смяна на климатик с COP 3,8 с такъв с 5,0 ще доведе до разлика от 100kWh на зима (около 5 месеца)?
Извинявайте, но аз не говоря за смяна на 10-12 обикновени крушки с енергоспестяващи.
според мен би трябвало да икономисаш поне 250 кВч за сезона
колко ще консумира е божа работа и зависи доста какви са средномесечните температури и какви топлозагуби имаш .. като гледам в тая мека зима GE доста точец ти е изразходвал вероятно имаш доста загуби .. мога да те ориентирам приблизително колко харчи FH25 в средно добре изолирана северна стая 17 квадрата ,за месец март ( тогава го сложих ) средната му консумация беше 240 вата за час ,поддържани 23° но месеца беше топъл все пак .. още нещо .. спокойно можеш да смениш GE35 с FH25 ,ще бъде достатъчен
Разликата в сметките ще е по-голяма при по-ниски външни температури зимата.По-ниски външни температури= по-голяма разлика в сметките.Лятото разликата ще е в стотинки на месец.За да се прецени този критерии трябва да се направи справка: http://www.stringmeteo.com/synop/bg_...CE%CA%C0%C6%C8 За средномесечната температура всеки зимен месец, както и за най-ниските месечни температури зимата.
Повече от 10 лв. на месец едва ли ще спестиш, зимата. Този Коп, дето го гледаш е при определени условия на номинал. Според мен си намали топлозагубите и ще ти падне сметката.
Този пост е редактиран от pilot; 01-05-13 в 00:52.
Да се поправя малко. Цитираните kWh-си бяха за предната зима. Тази зима наистина беше топла и консумацията - по-малка.
Мен по-скоро ме вълнува следният въпрос: Дали да бъде MUZ-FH35VE или MUZ-FH35VEHZ Zubadan? Тъй като не съм наясно дали нагревателя на външното тяло е постоянно включен или се включва само в определени моменти (като дефрост-а при климатиците без такъв нагреател), както и откъде идва разликата в COP-a между двата модела при охлаждане. На VE е клас А+++, на VEHZ е А++.
- - - - - - - - - -
Разбрах ти позицията и ще те помоля да не отговаряш повече на мое питане в тази тема. Имам отлична външна и вътрешна изолация, както и много добра дограма с отлични стъклопакети. Ще си позволя да ти припомня, че зимата не се състои от един месец, а е цял сезон. И самотехнически крайно неграмотенчовек би се изказал като теб, а именно че при разлика в COP от почти 35% ще се спестят 10 лева на сезон, при средна консумация за сезона 4x425=1700 кWh.
Да не говорим, че в къщи климатика не работи 2-3 месеца. През другото време или топли или охлажда.
Моята по-важна дилема е: MUZ-FH35VE или MUZ-FH35VEHZ.
Нарушение на точка 4 от Правилата на форума https://forum.setcombg.com/%D0%B7%D0...%BC%D0%B0.html -използване на груб език по отношение, на други участници във форума.Не сте тук за да "раздавате" оценки, а за да получите помощ.Темата/форума не е ваша собственост за определяте кой да пише и кой не в тях- темите и отговорите в тях са за да бъдат в помощ на всички посещаващи форума, дори и нерегистрираните гости!Въздържайте се занапред от подобни оценъчни квалификации.
Този пост е редактиран от justify; 01-05-13 в 06:31.
2те машини са почти идентични , на VEHZ са завишени максималните обороти на компресора ,а нагревателя работи винаги под нулата и е 110 вата ако не се лъжа ( едно от нещата които не ми допадат ) .. ако смяташ ,че тия разлики си заслужават разликата в парите вземи VEHZ и пак ти казвам щом GE35 се справя с помещението FH25 спокойно ще се справи също ,той е с по високо топлоотдаване и много по мощен хардуер ,изобщо е в друг клас - няма смисъл да вземаш 35ца
Зубадана харчи необосновано много ток зимата заради нагревателя. Аз съм за стандартната версия. Ако има опасение за заледяване + умна антилед система.
Благодаря ти Alexi, но има една дребна подробност. Хола е 31кв.м, но понякога се отоплява и кухнята, която е 10кв.м и 25-ца, мисля че няма да се справи. Затова съм се насочил към 35-ца. Мощността на нагревателя, доколкото си спомням след разговор с Климаком е 150W, което не е никак малко за 24 часова непрекъсната работа..., затова и попитах в какъв режим работи. За съжаление не се занимавам с климатични системи и нямам необходимите познания в тази област. От Климаком също не можаха да ми отговорят на въпроса.
- - - - - - - - - -
Първоначално и аз така си помислих, но от Климаком ме опровергаха, като казаха че COP-a e еднакъв за двете версии и мощността на нагревателя участва при неговото изчисление.
25ца ,35ца .. погледни пак топлоотдаванията на 2те машини при +7 .. а под -10° FH25 просто ще размаже GE35 който е сравнително "олекотен" и посредствен модел ..
това дето са ти го казали климаком е глупост и не им прави чест .. КОП се смята при +7 когато нагревателя не работи ..
Ами, те парите са си твои, като си толкова технически грамотен и важен, смятай си го по твоите формули и си мисли, че ще избиеш парите на климатика.
П.С. Да съм писал някъде, че зимата е 1 месец? Това че съм изпуснал "запетая" или "през" пред думата зима, не ти позволява да ми "припомняш" небивалици.
Този пост е редактиран от pilot; 01-05-13 в 00:09.
Модела ми е GA35VA, а не GE35. Иначе не знам при какви условия се смята COP, само казвам какво ми беше отговорено от инженера на офиса в който звънях. Проблема не са 300 лева разлика в цената а дали има смисъл да се похарчат. А климатика искам да го сменя защото ще ползвам енергийна помощ и ще си върна 20% от сумата. Отгоре на всичко си договорих и още 5% отстъпка. Доколкото знам енергийната помощ е до края на тази година и затова сега трябва да направя смяната. Все пак 25% си е цифра при тази цена.
отделих време да разгледам сервизното на твоя климатик .. при -10 запазва почти 50% от номинала си и топлоотдава 1.9кВ с КОП 3.6 ; FH25 топлоотдава при -10 номинално 2.02 кВ запазвайки почти 60% ( с КОП 4.8 при -10 ,отличен показател ) .. от -10 надолу преимуществото на FH25 ще е още по голямо тъй като той има и по висока максимална мощност от 5.5 кВ срещу 5 кВ на GA35
.. и аз ползвах кредит енергийна ,заслужава си има отделна тема за това ако искаш да се информираш допълнително