Първоначално публикувано от
arislan След 1г. ползване мога да дам г/д някакви впечатления от машините.
Уточнение:
Освен собствените си помещения, и 4-те климатика отопляват още 2 коридора (около 12кв.м.) и 2 санитарни възела (около 5-6кв.м.).
Всички тавани са на 2.65м.
Дограма на всички прозорци (общо 35-40кв.м. прозорци). Стъклопакета е бяло + 4 сезона. Без аргон.
Последен 4-ти етаж.
Един апартамент на етаж (всички стени са външни)
Минимална вътрешна изолация на външните стени (Депрон 4-8мм)
В сградата все още текат ремонти и никой не живее в нея. Несанирана. Тухла, старо строителство.
Аз съм с 4 Диаманта:
1х SRK35ZSX - 12-ка
1х SRK25ZSX - 9-ка
2x SRK20ZSX - 7-ци
12-ката миналата зима отопляваше 60кв.м. (12-13мХ5м) сама, като при -15 стигаше до около 1400w. консумация докато темперира. Обикновено "заспива" на около 180w., но не за дълго и не в студовете, тъй като помещението й е голямо. Средно, държи номинал от около 400w (в студовете 600-800w). При по-ниските температури, по време на дефрост се усещаше спад в температурата на помещението, тъй като е голямо. След дефроста наваксваше бързо. Машината се справя и сама, но за комфорт сложих още една 7-ца в другия край на помещението (на разстояние от около 12-13м.)(Помещението на тази седмица може да се затваря с голяма врата (2.5м Х 2м.)). Ще видим тази зима как ще е положението. Изложението е изток и външното тяло се огрява от слънцето. Помещението е с доста големи прозорци - бяло + 4 сезона. Изолация на тавана и малка вътрешна изолация на външните стени (не че ги има много заради прозорците). Заложена температура през зимата 23гр. И 4-те машини ги коват абсолютно точно. Как се разпределя температурата ще опиша по-долу в ревюто. Месечна консумация на 12-ката:
12.2023 - 212.71kwh
01.2023 - 420kwh
02.2023 - 134kwh
03.2023 - 135kwh
Охлаждане:
06.2024 - 115kwh
07.2024 - 115kwh
08.2024 - 195kwh
9-ката е монтирана в помещение 24кв.м. Големи прозорци + еркер. Изложение Югозапад (огрява се в следобедните часове). Изолация на тавана и вътрешна на външните стени. Заложени 23 градуса. "Заспива" на около 140w. Месечна консумация:
(за отоплението не водих статистики)
Охлаждане:
06.2024 - 45kwh
07.2024 - 86kwh
08.2024 - 89kwh
7-цата е монтирана в помещение 16кв.м. Големи прозорци + еркер. Изложение Югозапад (огрява се в следобедните часове). Изолация на тавана и вътрешна на външните стени. Заложени 23 градуса. "Заспива" на около 120-140w. Месечна консумация:
12.2023 - 98kwh
01.2024 - 200kwh
02.2024 - 62kwh
Охлаждане:
06.2024 - 24kwh
07.2024 - 89kwh.
08.2024 - 50kwh.
Машините са сравнително икономични. Тихи са. Монтирани са над спалните и заради голямата дъска не духат в краката. Дефростите са нормални, като най-честите са по 1 и много рядко 2х на час, в зависимост колко е влажно навън. Най-дългия дефрост е около 10-12м. Наблюденията ми са, че в режим "3D Auto" Машините са невероятно комфортни. в 99.9% не се усеща никакво течение и температурата е нереално балансирана в помещението - залагаш 23 и получаваш 23 в абсолютно всеки един ъгъл, под маса, под бюро. Дори на паяците в горните ъгли ще им идеално
. Машината така насочва потока и го регулира, че въобще не се усеща течение. Разбира се, този режим си има и недостатъците, а те са около 30% по-висока консумация в досегашните ми наблюдения. Но комфорта е много по-осезаем в сравнение с другите режими. Сега, след като имам 2 7-ци ще мога да ги сравня обективно, тъй като помещението на новата може да се затваря и става със същите размери като на първата. Така че ще имам възможност да ги сравня в различните режими. При мен няма пукане на пластмаси... поне за сега.
Разбира се, машините си имат и негативи:
- всички машини имат едно тракане в турбината. При някои е по-силно, при други по-слабо. По-ясно изразено е в режим охлаждане. Като цяло не пречат на съня, когато човек свикне с него.
- първата 7-ца понякога има едно виене от турбината, което не е механично. Виенето е като на ел. мотор, който се регулира с ШИМ и не му е подадена точната честота. Виенето е едвам осезаемо и се случва при определени обороти. Не е досадно и не пречи на съня.
- втората 7-ца има едно много досадно ръмжене на мотора при повдигане/сваляне на дъската. Гадно е, досадно е, стряскащо е на моменти. Пречи на съня, дори може да събуди човек, който спи леко. Ръмженето го няма в режим "3D Auto", предполагам, защото дъската се движи с много малки стъпки на стъпковия мотор. Ръмженето е най-ясно изразено при пускане на машината, когато се "разгъва" и при влизане в OFF режим/дефрост. Не знам какво да правя с тази машина, честно казано.