Страница 128 от 130 ПърваПърва ... 78118126127128129130 ПоследноПоследно
Резултати от 1,906 до 1,920 от общо 1938
Like Tree1354Одобрявам

Mitsubishi Heavy Industries SRK/SRC ZSX-S/W Diamond

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Aug 2022

Отговор: Mitsubishi Heavy Industries SRK/SRC ZSX-S/W Diamond

Цитат Първоначално публикувано от arislan Виж публикацията
    Машинките са чук. .
    Бихте ли споделили малко по-подробно за работата на машините подобно на поста ви в темата под номер 1828(най-качествения и подробен коментар относно възможностите на модела поне според мен), тъй като вече се приближаваме до края на отоплителния сезон и имате данни.

Относно ЗС и аз съм на мнение, че трябва да се държи на по-висока степен на вентилатора(може дори и 4-та да се пробва не е страшен шума защото ще поработи малко на нея и само ще си свали на по-ниска) и по-високо задание на градусите(например 24).

2.  

3. Member
    Тук е от
    May 2006
    Живее в
    Поморие

Цитат Първоначално публикувано от arislan Виж публикацията
    Машината НЕ работи както трябва! Много съм учуден. Четох, че доста приличала на диаманта и отстъпвала с малко, но моят Премиум явно нещо е бъгнат. При зададени 22 градуса, поддържа 18. .
    Перфектно си работи машината, просто така го е направил производителя, трябва да настроиш ДУ с 3-4 градуса над това което искаш да поддържа !

4. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2023

Относно ZS - Да, потвърждавам, че на колкото по-висока степен е турбината, толкова повече се доближава до заданието. Отделно, при мен имаше и една особеност, че под вратата в отсрещния ъгъл на помещението имаше фуга 1х80см., от която издърпваше студен въздух от съседното помещение. Така, долната част от стаята беше с далеч по-ниска температура, а горната - темперирана според заданието. Тази пролет приключвам ремонта и на съседното помещение, така че лятото/зимата вече ще имам още по-обективно наблюдение над машината.

Относно HRS9 и желанието му за повече информация - споделям я по-долу:

Ще се постарая отново да съм изчерпателен относно условията, в които работят машините, за да не се налага да се търси стария ми коментар.

Условия:
    Локация - гр. Монтана

Изложение:
    12 и едната 7 - И/ЮИ
    9 и другата 7 - ЮЗ

Жилище:
    Отопляема площ: 160кв.м., 4 етаж (последен) от къща. Тавански стаи над етажа (в едната е и ZS-a). Всички стени на жилището са външни, дебела тухла (старо строителство), без изолация на стените (Забележка: почти всички външни стени имат паркет и/или депрон, което намалява термомоста до някаква степен). Изолация само на тавана. Подменена дограма бяло + 4Сезона. Големи прозорци и еркери. Обща квадратура на прозорците - около 35-40кв.м. Под мен също никой не живее.

Задание:
    - Цяла зима климатиците работят на задание от 22 градуса, което се измерва с метеорологична станция. Заданието се поддържа адекватно в помещенията като варира с +/- 0.5 градуса. Често, когато имам гости казват, че им е доста топло, предполагам заради ниската влажност. Но е факт, че на 22 градуса може да се разхождам по къс ръкав, за това и не вдигам заданието.
    - Докато температурата беше над -2/-3 градуса, всички машини работеха на турбини със степен "1", заради комфорта. При по-ниски температури вече ги вдигнах на степен "2". При големите студове ги оставях на "2" или на "Ауто", но не откривах съществена разлика. Всички машини са настроени на "3D Auto" и така работят цяла зима. Всички климатици са с инсталирани филтри: фотокаталитичния + този за праховите частици/миризмите. Машините се поддържат с чисти филтри редовно и хигиената в жилището е на високо ниво. Не се пуши, няма печки.

Помещения:
    - 9-ката се грижи за спалня (20кв.м.)
    - Първата 7-ца се грижи за спалня (16-18кв.м.)
    - 12-ката се грижи за Кухня, Трапезария, Хол (до миналата година се грижеше за още една спалня, където вече е монтирана втората 7-ца за комфорт). Общата квадратура на всички помещения за 12-ката + спалнята беше около 60-70кв.м. Прехода между всички помещения е чрез сводове 2х2.5м., така че въздуха циркулира безпрепятствено. Трапезарията, Хола и Спалнята (в този ред) са преходни, наредени в редица, а Кухнята е отстрани на Трапезарията (на "Г"). От тази година в края на "редицата", срещуположно на 12-ката е монтирана и втората 7-цата. Надявам се, да можете да си го представите.
    * Всички помещения са свързани от 2 големи коридора, чрез обикновени интериорни врати, които през деня са отворени. В края на коридорите има и 2 санитарни възела. Коридорите и санитарните възли разчитат на естествената конвекция от другите помещения за отопление. Температурата в най-отдалечените части (в случая това са санитарните възли) разбира се е по-ниска, но в никакъв случай не е некомфортно или студен.

Резултат:
    Температурата се поддържа според заданието, когато външната температура е под 3-4 градуса. Над тази външна температура, вътрешната се покачва значително - до 24-26, заради големите прозорци. Ето защо, при слънчеви дни с по-високи външни температури, заданието се намаля до 18-20 градуса. Също така през слънчевите дни (дори и с големи отрицателни температури), заданието отново се понижава до 20-21 градуса през деня. Влажността в цялото жилище е между 30 и 40%.

Разход:
    7-ците са монтирани в сходни помещения, но с различно изложение. През деня сравнението е нерелевантно, защото спалнята на втората седмица се отваря чрез свода и тя започва да помага на 12-ката за останалите помещение, според описаното по-горе. За това сравних консумацията на машините през нощта - сравнително еднакви са. По-долу са резултатите за Декември, Януари и Февруари:

Декември:
    Самостоятелната 7-ца - 178kwh
    7-цата (помагаща на 12-ката) - 183kwh
    9-ката: 206kwh
    12-ката: 254kwh

Януари:
    Самостоятелната 7-ца - 155kwh
    7-цата (помагаща на 12-ката) - 163kwh
    9-ката: 193kwh
    12-ката: 226kwh

Февруари:
    Самостоятелната 7-ца - 181kwh
    7-цата (помагаща на 12-ката) - 199kwh
    9-ката: 232kwh
    12-ката: 259kwh

Комфорт:
    Машините са монтирани над спалните и реално се спи под тях. Температурния комфорт при тези настройки е висок, почти не се усеща течение. Всички машини са с тракащи турбини, с които се свиква. Едната седмица (в моята спалня) е с по-силно тракаща турбина и зъзнещи пластмаси (главно капака и долната дъска). 2 Кютека + малко уплътнения решават проблема с пластмасите, но турбината си трака. Свикнах г/д.

Дефрости:
    - Много редки и кратки. Преди, когато 12-ката се грижеше за многото помещения, се усещаше спад в температурата по време на дефрост, който после отнемаше време за наваксване. Сега, след като 7-цата помага това го няма. Не се усеща дискомфорт при дефрост. Дефростите са по-чести на втората седмица, не зная по каква причина. Може би 2х по-чести от на 12-ката, предполагам, защото по-често работи на он/офф, докато спалнята е затворена през нощта. В студено и сухо време не съм срещал дефрости на 12-ката в продължение на цял ден. Дефростите рядко минават 10м. продължителност, като често са от 3 до 7м. (грубо).

Заключение:
    Щастлив съм от покупката си и машинките работят добре. Имат недостатъци, но на фона на останалото, което се предлага на пазара мисля, че са неща, които се преглъщат.

Забравих да добавя:
    - машините рядко развъртаха на над 1kw консумация. В студените дни поддържаха около 400-800вата, но не съм ги следил често
    .
    Този пост е редактиран от arislan; 03-03-25 в 15:29.
    CubanLinx, Palev и HRS9 харесват това.

5. Member
    Тук е от
    Aug 2022

Благодаря ви за отделеното време и изчерпателния отговор.

ПП Сбогом setcom forum. Успех на всички търсещи, дано всеки намери техниката от която се нуждае.

6. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2024

Тоест реално има някаква изолация точно на местата, където бяга най-много топлина. Отделно работят няколко климатика, които си помагат взаимно и всичко това играе роля да падне разхода, какъвто и климатик да се сложи
    По-интересно би било някой да направи сравнение при едни и същи условия между висок клас климатици и такива до 1000 лв. Според мен колкото повече падат загубите на помещенията, толкова по-малка ще бъде разликата в разхода между евтини и скъпи климатици, особено с тези леки зими. Но много трудно може да се направи честно сравнение и заради времето навън, може да стане само в някакви хладилни стаи с контролирана температура. Всичко друго е супер индивидуално

7. Senior Member
    Тук е от
    Apr 2017

Това не е съвсем така. Точно при по-високи загуби си проличава високия клас машина. Погледнете хубаво предишния ми пост, мисля че е добро доказателство. Имал съм среден клас на премиум марка в същото помещение, дори бих казал с повече помощ, по-малка квадратура и топлозагуби. Разликата между разхода на 2-те машини е голяма, смея да твърдя, че може и да има 30%. Пак ще повторя, имал съм възможността да сменя доста марки и модели в едни и същи помещения. Високият клас машина си проличава най-вече при големи загуби, а не обратното.

8.  

9. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2024

Аз точно това исках да кажа
    Че там където няма големи загуби, вероятно няма да има голям смисъл от нещо по-скъпо, ако някой иска все пак да си възвърне инвестираното в даден момент. Ако загубите са големи има смисъл, но ако са малки - почти всичко би свършило работа, пак ще е икономично и ще се върне по-бързо вложеното. Приемаме и че не живеем в скандинавските страни в уравнението
    А в конкретния случай исках да кажа, че не е съвсем да няма изолация и да има големи загуби. За мен би било наистина интересно сравнение с нещо евтино /при добра изолация/, за да се ориентира човек къде има смисъл да се инвестира и къде няма, пак според помещения с различни топлозагуби. Понеже има хора с много добри изолации, които скачат на по-скъпи климатици очаквайки много по-голяма икономия, а може да се окаже че от гледна точка на разход поне /не говоря за други предимства/ не би било толкова смислено
    Иначе няма спор че инвестираното в подобряване на изолирането би било най-разумно и с най-голяма и дългосрочна полза, пък климатик какъвто дойде

10. Senior Member
    Тук е от
    Apr 2017

Високият клас машина се взима и заради по-комфортна, и адекватна работа. Особено за помещение, в което ще се спи. Най-вероятно като икономия няма да се избие, спрямо климатик среден клас.
    ccankov73 одобрява това.

11. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2024

Аз имах предвид единствено по отношение на разхода на енергия, че нали се постват месечни сметки, които реално нищо не говорят на други хора и при други условия
    И не със среден клас ами с най-ниския клас китайски производители би ми било интересно сравнение и то в сравнително добре изолирано помещение, колкото и глупаво да звучи
    И разбира се това няма как да стане извън някакво място за тестване на климатици, в което се поддържа една и съща външна температура, за да бъде коректно измерено
    Понеже има и хора с излишни пари, които също си правят сметката. Иначе да, нещо за 2-3к и нагоре, ще се избива от сметки още доста, след като му изтече гаранцията, ако го гледаме само от този ъгъл
    И не става въпрос само за тази марка и серия, а всичко на по-висока цена срещу нещо наистина бюджетно. Не че и аз съм избрал бюджетни де

12. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2018
    Живее в
    София

Здравейте! След 11 години с General 12 lmca в спалнята реших, че е време да го сменя. Преди 2 години смених същия General в детската стая с подово Митсубиши Хеви SRF35ZS-W и съм много доволен от него. Затова реших да е Мицу и в спалнята, но няма възможност за подов. Спрял съм се на обсъждания в темата модел, леко се колебая между 25ца и 35ца. Прилагам и скица на спалнята. Има немалко външни стени (без изолация, зид тухла четворка) и голям прозорец и врата към терасата. Стара алуминиева дограма, но в чудесно състояние и не мисля да я сменям. Стъклопакета е най-обикновен, но и него не мисля да сменям, защото грейне ли слънце почти нямам нужда от отопление през деня. Имам външна щора, която се пуска всяка вечер, особено зимата. Вероятно бих направил и компромис с Премиум модела, но ако е той със сигурност ще е 35ца. Все пак вътрешното тяло е малко встрани и над спалнята, затова и комфорта е от значение, макар че, след 11 години с ЛМСА с къс тръбен път всичко друго ще ми се струва топ
    Този пост е редактиран от FaceOff; 05-03-25 в 18:12.

13. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2023

Цитат Първоначално публикувано от casal Виж публикацията
    Тоест реално има някаква изолация точно на местата, където бяга най-много топлина. Отделно работят няколко климатика, които си помагат взаимно и всичко това играе роля да падне разхода, какъвто и климатик да се сложи
    По-интересно би било някой да направи сравнение при едни и същи условия между висок клас климатици и такива до 1000 лв. Според мен колкото повече падат загубите на помещенията, толкова по-малка ще бъде разликата в разхода между евтини и скъпи климатици, особено с тези леки зими. Но много трудно може да се направи честно сравнение и заради времето навън, може да стане само в някакви хладилни стаи с контролирана температура. Всичко друго е супер индивидуално
    Това с изолацията всеки го тълкува както намери за добре, когато трябва да си подкрепи мнението и да си сравни неговото с това на някой друг. Поради тази причина аз няма да се ангажирам с мнение, дали това е някаква/добра/лоша или каквато и да е изолация.

Относно мнението ви за малки термозагуби и сравнението между висок клас машина и китаец от дълбоката провинция - прав сте и не сте. Зависи за какви термозагуби говорим. Ако говорим за помещение, което е много близко до "пасивно" и реално машината почти няма да работи в него - то тогава сте прав. НО, ако говорим за помещение, при което правилно оразмерена машина ще падне на "idle" и ще работи без старт-стоп, то тогава грешите доста. Диамантите са двуроторни машини, които позволяват много нисък "idle" от сорта на 100-и ватове. Докато при нисък и среден клас Мидеи, например, "idle"-и от сорта на 300w и нагоре не са чужди. Така че, можете да сметнете 1ч. работа на машина със 140в. айдъл и 1ч. работа на такава с двоен или троен айдъл. Другото много важно нещо, двуроторната машина, освен ниския айдъл, позволява и доста по-големи възможности за топлоотдаване. Така че същата Мидеа със сигурност ще е по-шумна в същото помещение от Диаманта. Трето - същата мидеа ще има наполовина или на 1/3 капацитета на диаманта, така че ще е подходяща за много по-тесен диапазон от метеорологични условия. Четвърти - дори няма да споменаваме адекватността на машината като цяло - сила на струя, топлина на струя, време за темпериране, поддържане на задание, дефрости и т.н., и т.н. Пето - двуроторната машина би трябвало да изкара поне 2х живота на алтернативата. Защото не само разликата в разхода (който аз очаквам, че ще е осезаем), е важен. Мои познати отопляваха преди време 80кв. с Трео-та. Сметки от сорта на 500лв. не бяха чужди. Ето и една аналогия - когато човек си купува скъпа кола не гледа само разхода. Ако е спортна - гледа ускорение, поведение на пътя, спиране и др. Ако е клас лимузина - гледа комфорт и т.н. Климатика не е инвестиция, че да се "избива". Климатика е пасив и всеки си преценява точно какъв комфорт търси. Въпроса е, дали преценката на хора, които са склонни да си купят телефони за по 3000лв., но не са склонни да дадат над 1000лв. за климатик, е правилна.
    rosswen одобрява това.

14.  

15. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2024

Я по-добре да си замълча, че много дълго ще стане, а и достатъчно размисли оставих

- - - - - - - - - -

Цитат Първоначално публикувано от rosswen Виж публикацията
    Съгласен. Няма как да не направя сравнение. Все пак, точно заради онези приключения започнах да чета форума.

- - - - - - - - - -

Извинявам се за дублажа, но смятам ще е интересно за някои потребители. За мен също се оказа приятна изненада. Тази сутрин се събудихме на -8гр., ясно време, без мъгла. Още към 22ч вечерта, навън беше -5гр. Машината не е правила дефрост от вчера по обяд. Погледнах графиката, работил си е на 600-850W, ще прикача графики. Направи ми впечатление, че струята е доста приятно топла, викам си чакай да проверя колко градуса изкарва. Машината си седи постоянно на Ауто турбина, по слух се е закрепил около 3-та степен (Med). Измерих 40гр. на изход, на вход имам точно инфо от датчика на вътрешното, показва го в приложението - 25гр. Дебитът на 3-та степен е 11,8м3/мин. По време на замера, машината работеше на 680-730W. Знаейки формулата за изчисление на топлоотдаването, реших така съвсем лаишки и ориентировъчно да го пресметна. Взех по-консервативно дебит 11.0м3/мин, което е 660м3/час. Получава се топлоотдаване около 3300W. При положение, че консумацията на машината се знае, COP се смята веднага. 3300/680....колкото и консервативно да взимам стойностите, примерно натоварването да е 730W, COP все е над 4.5, което е меко казано впечатляващо. Прикачвам снимков материал:

Ето и графика на консумацията:
    Няма как при тази външна и вътрешна температура COP да е толкова, но към 3 може да е

16. Senior Member
    Тук е от
    Apr 2017

Не знам, аз вярвам на цифи. Входящите данни ги има, който иска може сам да си сметне. Не претендирам за прецизно изчисление, но като ориентировъчно става. За справка по същия метод съм си смятал минималното топлоотдаване и COP на минимум, на 60ZSX-S и бях доста, доста близо до това, описано в сервизното.
    Този пост е редактиран от rosswen; 07-03-25 в 13:29.
    arislan одобрява това.

17. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2024

Аз формули не знам, а и далеч не съм специалист по хладилна техника, може да се каже ентусиаст
    Просто се загледах в сертификатите на Евровент и за конкретния модел го дават, че при -7 градуса външна температура отдава 2,95 киловата с COP 3,1. Това предполагам е на макс вентилатор и вътрешна 20 градуса.
    След това рекох да сравня ZSX и Premium сериите с други марки, понеже тук има големи теми за моделите и се хвалят доста, че са с най-добро съотношение цена/качество. Не че имам намерение да се заяждам с някого, а да се внесе малко обективност за потенциалните купувачи.
    Та според сертификатите на Евровент за ефективност при минусови температури, резултатите и за двете серии не изглеждат впечатляващо. ZSX дори и с това тегло на външното тяло и голямо количество фреон, отстъпва на някои конкуренти с доста по-леки външни тела и по-малко фреон. Premium серията пък отстъпва още повече, а и там има хардуер.
    И това ме накара да се замисля, че някъде имат слабо място и се опитват да компенсират с топлообменници и фреон, и може би това място са компресорите, независимо дали са еднороторни или двуроторни. Все отнякъде трябва да се отреже все пак, за да се свалят цените и както са казали хората - безплатен обяд няма

18. Senior Member Аватара на bobivg
    Тук е от
    Feb 2010

кажи им го право в очите. Ти си човека.
    Цитат Първоначално публикувано от casal Виж публикацията
    Аз формули не знам, а и далеч не съм специалист по хладилна техника, може да се каже ентусиаст
    Просто се загледах в сертификатите на Евровент и за конкретния модел го дават, че при -7 градуса външна температура отдава 2,95 киловата с COP 3,1. Това предполагам е на макс вентилатор и вътрешна 20 градуса.
    След това рекох да сравня ZSX и Premium сериите с други марки, понеже тук има големи теми за моделите и се хвалят доста, че са с най-добро съотношение цена/качество. Не че имам намерение да се заяждам с някого, а да се внесе малко обективност за потенциалните купувачи.
    Та според сертификатите на Евровент за ефективност при минусови температури, резултатите и за двете серии не изглеждат впечатляващо. ZSX дори и с това тегло на външното тяло и голямо количество фреон, отстъпва на някои конкуренти с доста по-леки външни тела и по-малко фреон. Premium серията пък отстъпва още повече, а и там има хардуер.
    И това ме накара да се замисля, че някъде имат слабо място и се опитват да компенсират с топлообменници и фреон, и може би това място са компресорите, независимо дали са еднороторни или двуроторни. Все отнякъде трябва да се отреже все пак, за да се свалят цените и както са казали хората - безплатен обяд няма
    Този пост е редактиран от bobivg; 06-03-25 в 15:42.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Mitsubishi Heavy Industries SRK/SRC ZS-W Premium - въпроси, коментари, проблеми
    От Phoenix_1 във форум Климатици Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy
    Отговори: 3032
    Последно: 17-02-25, 18:29
  2. Mitsubishi Heavy Industries SRK/SRCZS-S
    От plamenof във форум Климатици Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy
    Отговори: 657
    Последно: 30-07-24, 10:58
  3. mitsubishi heavy industries srk / src 20 zs-s или 25 zs-s
    От Dani във форум Климатици Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy
    Отговори: 3
    Последно: 28-10-18, 23:55
  4. Mitsubishi Electric MSZ-FH25VE/MUZ-FH25VE vs Mitsubishi Heavy Industries SRK25ZMX-S~SRC25ZMX-S Diamond
    От m_dikov във форум Климатици Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy
    Отговори: 77
    Последно: 16-08-17, 08:47
  5. Mitsubishi Heavy Industries SRK/SRC 35ZJP-S
    От Macabre във форум Климатици Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy
    Отговори: 26
    Последно: 14-11-13, 15:40

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе