Първоначално публикувано от
casal
Аз формули не знам, а и далеч не съм специалист по хладилна техника, може да се каже ентусиаст

Просто се загледах в сертификатите на Евровент и за конкретния модел го дават, че при -7 градуса външна температура отдава 2,95 киловата с COP 3,1. Това предполагам е на макс вентилатор и вътрешна 20 градуса.
След това рекох да сравня ZSX и Premium сериите с други марки, понеже тук има големи теми за моделите и се хвалят доста, че са с най-добро съотношение цена/качество. Не че имам намерение да се заяждам с някого, а да се внесе малко обективност за потенциалните купувачи.
Та според сертификатите на Евровент за ефективност при минусови температури, резултатите и за двете серии не изглеждат впечатляващо. ZSX дори и с това тегло на външното тяло и голямо количество фреон, отстъпва на някои конкуренти с доста по-леки външни тела и по-малко фреон. Premium серията пък отстъпва още повече, а и там има хардуер.
И това ме накара да се замисля, че някъде имат слабо място и се опитват да компенсират с топлообменници и фреон, и може би това място са компресорите, независимо дали са еднороторни или двуроторни. Все отнякъде трябва да се отреже все пак, за да се свалят цените и както са казали хората - безплатен обяд няма