Например ето този модел http://zoi-klima.my.contact.bg/html/...e9_12-dke.htmlПървоначално публикувано от deian
Например ето този модел http://zoi-klima.my.contact.bg/html/...e9_12-dke.htmlПървоначално публикувано от deian
Явно целта им е да заблудят потребителите. В тяхната страница не са споменали до колко градуса под нулата работи климатика. Погледнах и за Хитачито, пише, че до -15. Значи каквото им отърва това пишат. И аз отначало се заблудих, че щом е инвертор Панасоник би трябвало да е жилав. За южна България може и да става, но при нас в Североизточна - няма шанс. Голяма зима ни чакала уж. Ще видим тогава и ще си ги премерим.![]()
Напълно си прав, че заблуждават хората, не всеки може да търси сервизно и да чете до колко градуса е модела, който продават, просто разчитат на коректни продавачи.Между другото ПАНАСОНИК са едни от производителите, които имат доста пълна сервизна документазия - http://www.kaelte-bast.de/de/dokumen...andgeraete.php .Ето тука има на почти всички продавани в Европа модели сервизни, може да се види, на който му е интересно.Дори в таблицата са ги разделили до -15 и останалите.Колкото но нордик моделите, на Север са доста ползвани и са перфектни машини, но то за там и МЕ и МХ и ДАЙКИН и ПАНАСОНИК продават съвсем различни модели от тези, които се внасят у нас.Например на ДАЙКИН FTXL....G серията, която тук се намира чат-пат, там е масовата, а FTXS....G, повечето дори не я предлагат.колкото до ХИТАЧИ Н2 серията, то си е до -15, в сервизното си го пишат, тук не са излъгали.
Със RE 9GKE / китайско дърво/ за 1000лв. с монтажа, три зими отоплявах 16м2-42м3 стая без изолация и при -18*вън, в стаята поддържаше 22*без проблем, при задание 24.
В момента машината е при родителите ми, но и тази зима ще си върши работата.
За тази цена е най-добрият избор според мен.
На практика е проверено - Панасоник, произведен в Китай, инвертор, топли доста прилично и под -7* външна температура.
...И наистина е странно, как във форума изключително, настъпателно и постоянно се препоръчват FUJITSUI и сие и DAIKIN - Има и други алтернативи, при това не лоши.
Zdraveit izvinavam se 4e pi6a na latinica no na tozi komp fonetikata ne6to ne raboti .
Iz4etoh vis4ko v tozi forum i ne razbrah koi klimatici sa hubavi ( ot niskia cenovi klas) biah se sprial na "panasonic cs-cu-ue12jke"
cena 1099 lv s montaja no ne6to se razkolebah, molia kajete niakoi model okolo tazi cena mnogo 6te sam vi blagodaren.
valen1: Повече не пиши с латински букви.
Вземи си Хитачи RAS/RAC-E14H2, пак от ТехноМаркет. 900 лв. без монтаж е. Ще ти върши работа до 25 м2 и до -25 градуса. Тестван е. Чети в темите за Хитачи и ще видиш, че почти няма оплаквания от модела.
Аруба, защо ни го навираш във всяка възможна тема това Хитачи?![]()
Ами щом си го харесва човека - нека си го похвали...лошо няма.Първоначално публикувано от Kasap
Първоначално публикувано от Kasap
Щото от преди това-от миналата зима, го е наврял на наемателите сиТе не са хора, а просто източник на приход...
.Те можели и не на толкова топло
.На него си е наврял дайкин за тази зима.
Ако беше посочил хитачитата за Япония в ракутен евала....
...недостижими показатели....
Човека иска клима за 1000-1100 лв. Давам му акъл за климатик, който знам, че работи и при -25. Хитачитата за Япония в ракутен по 1000 лв. ли са? Плащам веднага 5 броя, че да не давам по 1800-2000 за Дайкини.Предложете му нещо по-добро за 1100 лв. Онова Фуджитсу, ама го предупредете, че след 6 месеца трябва да си купи тапи за уши.
![]()
Ти колко фуджитсата ползваш???Първоначално публикувано от aruba_man
От фуджитсу/фуджи/дженерал оплакванията са по 2 направления:
1.шум на външното тяло при стартиране и дефрост
2.В някои случаи шум от движението на фреона.
Това което мога да кажа по горните 2 въпроса:
по точка 1- от монтираният ми в събота в офиса фуджи илектрик се убедих, че шума при първоначално пускане и дефрост и вибрациите при фуджи илектрик/фуджитсу и дженерал е предизвокан преди всичко от начина на монтажа и мястото на монтажа(при закрепване на стойките върху монолитни повърхности-бетон, плочки ) шума се предава и усилва, докато при тухла шума не се чува,
по точка 2 -шума от фреона просто не се чува при добре направен монтаж.
И като заключение : По-добре тапи за уши, отколкото похарчени пари за климатик+кожух+студ у дома
Ами ти колко Хитачита имаш? LDC има съседа ми, но то струва около 1600 лв. Естествено какъвто и климатик да е от 1600 лв. ще е по-добре от Е14Н2. Недей да се отклоняваш. Казах онова Фуджитсу дето е около 1000 лв. И аз мога да почна да сравнявам твоя с Хитачита от 3000 лв., но мисля, че не правилно. Тука говорим за климатик от 1000 лв. +-100 лв. Казвал съм и друг път, че и Дайкин от 900 лв. няма да е по-добър. Колкото по-скъп, толкова по-добре. Но за 900 лв. си е хубав климатика. Панасоник по-добре ли е? Дават ги до -5, пък Хитачито поне е до - 15, но си работи и при -25. Почти всички, които имат Н2 серията са доволни, на бялото не можеш да кажеш черно. Ако го пуснат за 900 лв. с монтажа, веднага слагам един в гаража.![]()
Аруба, от това Фуджитсу има около 5-10 души, при които има проблеми от шум на преливане на фреон и при някой от тях шум от разтракана втулка на турбина. Една втулка на турбина е левчета, шума от преливането на фреона е при повечето е в следствие на къс тръбен път ( демек неспазени монтажни изисквания на производителя - 3-4м ). Няма обаче нито един, които да се е оплакал, че не му работи и не топли. В темите са Хитачи, никой не се оплаква ( или почти никой ) от странични шумове, оплакванията са обаче от това, че климатиците не топлят. Кое според теб е по-добре, да смениш втулка за няколко лева и да изискаш монтажната фирма да си свърши работата като хората или да имаш един монумент ( евентуално ). Хубаво казваш моя работи, но други казват моя не, та като препоръчваш, знаеш ли другия на какъв ще попадне ? Аз лично и пред 2та бих избрал 2-3г употребявано японче, но ако тр да избирам м-у точно тези 2 модела, бих взел със сигурност Фуджитсуто, без изобщо да се замисля, защото за 1000 лв предпочитам да се правя на техничар, а не да вадя нови 1000 лв.
За Е14Н2 няма такива, които да се оплакват, че не топли. Затова винаги подчертавам модела. От Н1 и други модели наистина има доста оплаквания, не споря. Но Е14Н2 се оказа доста сполучлива серия за парите си. Аз не съжалявам, че го купих. Ако имах 1000 лв. за клима, пак бих си го купил.А пък, че други пишат в темата за Н2, че техния Н1 дето е даже японски не топли и създават грешно впечатление е друг въпрос. Човека искаше съвет за клима до 1100 лв. с монтажа. Нека да излезе някой, който има Е10Н1 или Е14Н2, правилно оразмерен и да напише, че неговия не топли.
жалко че наспамихме темата на панасоник... но така както се е тръгнало да кажа моето наблюдение от 12 LDC
1. Вярно е че външното бръмчи като се форсира на тръгване но поне при мен този шум не се предава вътре. Предполагам че при дефрост също ще бръмчи щото машината ще се мъчи максимално бързо да размрази.
2. Вярно е че се чува шум от преливане на френо при стартиране - особенно сега когато е топло и често изключва/включва - щума се чува когато си легнем и климатика е настроен на тихия режим. Тръбен път 2.8 метра.
Така че дали ще говорим за LGC или LDC за тия показатели май няма значение.
Обаче е вярно и следното - като си достигне температурата това неприятно бръмчене отвънка намалява - става едно монотонно и сравнително тихо. Също така затопля много бързо - вчера жената вика - дай да пуснем климатика че нещо май се разболявам. Вътрешна 22, вънка 12 (термометър на балкон - вътрешен но не остъклен). Сложих го на 24 градуса - бръмча 10 мин, утихна и след още 5 в стаята стана 24 градуса. За 15 минути вдигна 2 градуса в 55 кубика - според мен това си е доста добре - LGC-то подозирам че ще се справи за малко по-дълго време или ще работи на високи обороти по-дълго - но за мен климатика се справи идеално.
Според мен като се избира климатик трябва да се гледа как се променя номинала със спадането на температурите - за мен това е най-важното. Ясно е че за 1000 лв климатик човек трябва да направи компромис - дали ще е по-шумен, дали ще топли по малко като паднат температурите, дали ще е "втора ръка" (което може би не е голям минус) човек сам си преценява. Най важното при взимането на климатик според мен е монтажа - трябва да се избере фирма която ще си свърши добре работата - така че покупка от "техно..." за мен си е живо набутване. Аз от "техното" си взимам телевизор, хлебопекарна, хладилник, печка, пералня... обаче тия работи просто ги вадиш от кашона и ги включваш в контакта. При климатиците не е така.
П.С. Незнам какво рабирате вие "при мен на -25 си топли" - аз това да го видя трудно ще го повярвам - при тази външна температура на климатици под 2-3к остават около 10-20 % мощност - всеки може да си сметне какво значи 15% от 5 киловата максимум. Как се топлите с това не ми е ясно...