може да са сложили и лагер
Благодаря за отговора.Ще звъна на сервиза да дойдат да го погледнат и да видим,какво ще измислят.![]()
1.Сигурно пишещите тук са разбрали вече, че съм фен на тази марка. Ще се опитам да бъда обективен обаче. Всеки един нов модел на Panasonic е по-лош от предишния (2 примера- махнаха управлението на клапите в хоризонтално положение от дистанционното, смениха E-scroll компресора с ротационен). Да може да е по-икономичен, малко по-тих (по документи), но като го отвориш виждаш една друга истина.Смея да твърдя обаче, че това важи за абсолютно всички марки и не само за климатици. Сега всеки произвежда така че продуктът да работи няколко години и след това да бъде сменен с нов, а не ремонтиран или не дай си боже да работи доживотно.
2.Иначе от Panasonic винаги са давали диаграми за работа в режим “Отопление” до -5оС и на въпрос защо отговорът им е бил това е климатик. Такова чудо балканско да се използва климатик при екстремно ниски външни температури по света доскоро го нямаше, освен у нас. Друг въпрос е, че той винаги е работил при всякакви температури.
3.Относно COP или как му намалява мощността: преди години гледах един каталог на Toshiba и там хората ясно го бяха казали: при 7оС вън и 20оС вътре 100% при спадане на външната температура с 7оС намалява капацитетът на уреда с 15% още 7градуса още 15% и т.н. Твърдя, че това важи за всички марки без изключение. И тук настава въпрос от каква мощност започваме да сваляме тези 15%? Е при Е12 те са 6.5квт, при останалите едвам достигат до 6.0 да не говорим масово, че са около 5 квт. Е как ще стоплиш стая 25-30м2 с 5квт, че не ми е ясно или ще буташ 14(fujitsu, haier), 16 (Toshiba) или 18 зависи от производителя?
4. COP, EER повече от прилични- Е9 4,41/4,31 и това за машина 5квт на отопление струваща 1300 лева – дори в ТМ е по-евтина май- за тези които ще ме обвинят че публикувам цени
5. Екстри:колкото щеш: ION, Patrol sensor, Mega E-ion filter, silent, powerful и т.н
6. Серията с окончание 3 накрая е специално за България и скандинавските страни, като разликата с тази без 3 е: има чохъл на компресора и нагревател на картера на компресора с мощност 20W гарантиращ успешен топъл старт и при много ниски външни температури.
7. Гаранции и сервиз- Panasonic имаха проблемна серия компресори на модели с окончание DKEW.Нека да е ясно на всички те ще се счупят всички. Проблем- пружина на компресора се чупи в режим отопление при дефрост. Мерките които са взети: увеличен диаметър на телта на пружината, една навивка повече, увеличен диаметър на самата пружина. Резултат: няма да се чупи. Слеващи модели с нечупещи се компресори: GKEW, HKEW, Повод за безпокойство няма.
Нека моля и колегите да отчетат още един факт: при огромния проблем с компресорите беше реагирано максимално адекватно и бяха взети мерки, като сега в най-големите дистрибутори по страната (професионални фирми) има оборотни външни тела. При подобен проблем с Hitachi при друг вносител нещата изглеждаха по- съвсем различен начин- купуваха се нови климатици за сметка на дистрибуторите и компенсацията дойде след около 18 месеца, когато всеки можеше да е затворил (фалирал). Друг въпрос е че май и никой освен вносителя не я видя, а тя не беше лоша.
Не пожелавам проблеми на колегите работещи с други марки, но задавали ли сте си въпроса какво правим при сериен проблем на Fujitsu например? Те се влачат от Гърция от един супер голям дистрибутор, без пряк контакт с фабриката от българска страна, само гадайте за резервни части каква драма би била.
8.И накрая за да бъда обективен- най-хубава жена, кола и климатик няма. Но не мога да търпя да се плюе една марка с повод и без повод, катo главната причина тук, е че тя е много разводнена в ТМ и всеки знае колко струва. Т.е като не мога да спечеля от нея дай да я плюя. Да не казвам защо според колеги кои уреди са най-хубави- тези с най-дебели ТО. Така че малко по-по-. Защото колко му е да се направи един сайт с ценички – всякакви на всякакви машинки.
Приятна вечер
всъщност мнението ти е доста пристрастно ,аз като собственик на ХЕ9ДКЕ ще ти кажа че в тоя Премиум модел на Панасоник за 05 година няма нищо Премиум .. машината е с капилярка ,харчи много ток и не топли под -10,вътрешното тяло е за лагери вече щото се пораздрънча( пак много е изкарал на фона на новите да) ,а компресора по твоите думи трябваше вече да е пътник но надали му се е разминало ... сравнение с Фуджитсу изобщо не може да става ( имам и такова) така че не ги слагай един до друг ,само ценово са близки ... а ,екстри при Панасоника бол да ,ама екстрите не топлят ...
А аз си задавам следния въпрос.....
Защо климатиците внос на Пингвин-ЮН са Made in Japan,"случайно" ли се къса кашона там където е написано/преди години/Made in Thailand, и сега се мъдри едно допълнително прозрачно стикерче, че е Японски....Хайде ,де...Като не сме видели General и Fuji.....\
Смешници!!!!
Да...Обърни внимание на вътрешното тяло-то явно си личи, че допълнително е залепено малкото стикерче...
Като собственик на два броя Панасоници и аз до сега не мога да се оплача (YW9DKE и W7DKE). Сега ще купувам трети и съответно пак ще е от тази марка. Препоръчайте ми конвекционална 12-ка, която е в момента на пазара и е без проблеми или то проблемите са били само в серията с въпросните компресори?
Страхотно!!!Първоначално публикувано от dindo
Климатиците за японския пазар на 100V не се произвеждат в Япония,а пък за страна която не знаят на кой континент е ще произвеждат в Япония и при това на 220 волта!!!
Абе аз го имам тоя проблем от 1 година вече (но с е9дке). Мислех си че е от втулката в ляво (климатика го разглобявах за основно почистване, махах вала, така че знам че е с втулка), обаче сега имам друга теория и ще видим при следващото разглобяване дали ще се оправдае.Първоначално публикувано от KING-T
Според мен опира самата турбина, понеже не е идеално центрирана, а пък има доста малък допуск с корпуса близо до лявата стена...
Ще видим.
Да,като наблюдавах турбината се вижда как от лявата страна има леко биене ,а от дясно такова няма.Явно от ляво някъде опира.Интересно е ,че сега не се чува това тракане ,само от време на време.Теорията ти май ще се окаже вярна.
Привет на всички.От два месеца имам Panasonic E12- HKE и от един месец E9-HKE.Дванайската отоплява хол 20квадрата и две стаи по 10 и по 12 квадрата.Височината на стаите е 2,15м с изолация на стените и без изолация на тавана-последен етаж.Девятката е в стая 16 квадрата,северна без изолация.Засега и двата климатика се справят перфектно пък ще видим при по големите студове.
Много добър пост на bigmouth за панасоник и аз съм фен на марката.взех си 12hkew и съм изумен от малкото дист. управление и ръ4ното нагласяне.засега оба4е се справя отли4но хол 20кв.