Страница 5 от 11 ПърваПърва ... 34567 ... ПоследноПоследно
Резултати от 61 до 75 от общо 156

[Почна се] Германски учени отричат Баташкото клане

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България
    Мнения
    7,161
    #61

    Re: [Почна се] Германски учени отричат Баташкото клане

    Много задълбахте...и то в посока неверна.
    Башибозук винаги е означавало и означава нередовна наемна турска армия подчинена само на тартора си ( главатаря си, Баши-главен ). Военна единица в която липсва всякаква йерархия. тоест...има един Ага ( Башия ) и наемници. Бозук още значи дребен, незначителен, което е идвало да подчертае незначителността на това военно формирование, затова пък са се "славили" с липса на всякакъв морал и задръжки. Обикновенно са се използвали за да подсилят редовната турска армия или да я заместят при положение, че тя е заета с други по важни операции. И то главно в нелицеприятни операции. Нещо като турско опълчение, набирано главно от помашките села. И точно затова са се опитвали да се докажат като по-турци от турците. Когато е трябвало да се прояви жестокост, тя проявявали нечовешка такава. Батак е клан от башибозука на Ахмет Ага Барутинлията, а Перущица от башибозука на Ахмет Ага Тамръшлията. Единия от Барутин, другия от Тъмръш. След въстанието османското правителство създава комисия която да разследва т. н. турски зверства над населението под натиска на великите сили. Пълен фарс и бутафория умело прикривани и режисирани от Англия. Изродът Ахмет Ага Барутинлията е бил поканен и е учавствал като член на тази комисия ...другия изрод Тамръшлията и той там...та мисълта ми е че , цирка и подигравката със страданието на избитите в Батак и Перущица започва още веднага след клането.

    Та какво да кажем за подигравката в наши дни....безобидна...


  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Dec 2004
    Мнения
    741
    #62

    Re: [Почна се] Германски учени отричат Баташкото клане

    /Тотален офф
    По края на жена ми (Враца) имат един лаф "Он е луд по целата глàва!" (ударението и на първата сричка в думата "глава"). Май имат предвид точно "башибозук". По примера на "драснипаликлечица" или по-съвремнното "врътнипалигазче".

  4. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    3,892
    #63

    Re: [Почна се] Германски учени отричат Баташкото клане

    /Тотален офф
    Цитат Първоначално публикувано от pimpirlit
    /Тотален офф
    По края на жена ми (Враца)
    Wow майко мила, ... и ти ли друже ...
    Клетите ние. С една съдба сме. И моята е от там.

  5. Banned
    Тук е от
    Sep 2004
    Мнения
    1,083
    #64

    Re: [Почна се] Германски учени отричат Баташкото клане

    румене - това твоето, дето си го направил се нарича манипулация ....


  6. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    2,351
    #65

    Re: [Почна се] Германски учени отричат Баташкото клане

    Zaphod B, а това дето ти го направи с тоя цитат, се нарича гавра с цитирането

  7. Banned
    Тук е от
    Sep 2004
    Мнения
    1,083
    #66

    Re: [Почна се] Германски учени отричат Баташкото клане

    Цитат Първоначално публикувано от Black Adder
    Zaphod B, а това дето ти го направи с тоя цитат, се нарича гавра с цитирането
    п.п.

    свърших малко от работата на мод-овете ...


  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2007
    Мнения
    26
    #67

    Re: [Почна се] Германски учени отричат Баташкото клане

    Истината е някъде там.
    Вазов е чудесен стихобълвател. България няма по - изявен бълвател на творчество от него, а между другото и политик, произведенията на който стават най - известни именно по времето, когато е бил министър на просветата, и след това. Важи и за Игото, и за много други. До нас са стигнали толкова много произведения за около 40 години творчество, че много нормални хора технологично не биха могли да ги напишат. При това във всички жанрове. Няма жанр в бг литературата, на който Вазов да не е баща. То любовна лирика, то епична поезия, то драма, то исторически романи, то хумористични, то....
    А колко много не са стигнали до нас.... Знаете ли колко има погубени и колко има, от които той доброволно се е отказал. Например освинявания на румънската армия при Плевен. На която всъщност дължим и победата, и БТЦРК. На руската. На какво ли не.
    Като цяло не струва като литератор, камо ли като "свидетел" на Батак. Атакува една елементарна чувствителна брънка, чрез сериозни идеализации, преувеличения и изкривявания на историята. Цитирането му като доказателство е излишно. Не съм против да го четат хората, просто не се сещам за исторически достоверно негово произведение.

    Истината за Батак е в едно признато даже и от Вазов клане и погром на въстанниците. Над мюсюлманското население там. И после действия, имащи характера на местна и необуздана наказателна експедиция.
    Точно така. Башибозуци. Или казано по турски: неуправляеми. Въоръжени групировки, водещи уседнал живот.
    Като цяло България има нещастието да е в една империя, за която думата неуправляеми е мото. Империя на безвластие и пред разпадане, но нямаща силата да се разпадне и в ръцете на външни опоненти с различни интереси. В т.ч. франции, британи, австрии, русии....
    Във времето на Фатих та до Сюлейман империята е била велика сила, от която си е струвало дори да бъдеш част. След това еничарите завземат властта и губят чисто военното си значени за над 3 века до разформирането си чрез клане и империята се превръща в гигантско, разяждано от тумор тяло, което не успява нито да се движи, нито да умре като хората.
    Като кажете "въоръжаван от империята" имам чувството, че лично султанът е идвал и е носил пушкалята на башибозука. Сигурно сте позабравли, че това време всъщност пряко граничи с времето на всеизвестният български герой Осман Пазвантоглу. Или примерно на всеизвестният ни лирически герой Индже. Т.е. на кърджалийте и последователите им. Това е времето, когато империята реално няма контрол върху провинциите си. Как иначе нашите герои обират през 5 минути държавните каси?
    Башибозукът е бил формиран предимно от преселническо население от завладените от противниците територии. Те са гражданско опълчение, разселвано по застрашени провинции в качеството им на евентуални партизани срещу настъпващите руси да речем.
    Полседното, с което биха се занимавали те, е да погромява без причина местното население, където повечето от тях са били пришълци и които са се надявали да удържат от нахлването на врага. Изключая нормалните свинщини, срещани при големи групи въоръжени хора официално без власт, те не биха почнали целенасочени погроми без основателна причина. Най - малкото: не са били мнозинство и са били под преживявана веч заплаха.

    Вероятно от всички вас аз имам най - основателна причина да защитавам нашите през онези години. Но те са били чисти води ненапити, бъдете сигурни! И срещу чужди, и срещу свои.
    Как иначе всички защитници на нещастието на въстанниците ще коментирате следните неоспорими исторически факт:
    - повечето воеводи и въстанници след Освобождението поголовно напускат родните си места(обичайно с преобладаващо българско население) заедно с целите си семейства. В биографиите им следват "софийски периоди" "пловдивски периоди" и като цяло периоди имащи нещо общо със всичко друго, само не и с центровете на възстанието или ареалите на четите им
    - повечето от тях с лекота закупуват големи имоти и започват сериозен чорбаджилък, търговия, чифликчийство и т.н.
    - много от тях не доживяват дълбоки старини. Поради насилствена смърт. Също и в мирно време.
    Мисля, че е време да скъсаме с мита, където в гората в планината или пък зад черешовото топче и нападението над хазната преобладават момци с изнасилени майки, сестри и изгори или запалена конюшня и ограбен добитък. Престъпниците и разбойниците сред нашите в тези години хич не са били нормално много. И тези на свобода са преобладавали.

    Записките са също много сериозен източник. Аз се сещам за едни спомени, писани изцяло по примера на Записките. На един велик българин. Голям деец на априлското възстание. И на Освоождението. Всепризнато величие. Пише го в учебниците. Ники Обретенов.
    Прочут е с обирите. И с това, че е примамил Ботев, гръмнал го е в гръб и е присвоил властта и парите на четата. Поне според собствените му сметки, парите са били доста, а повече не се виждат. Нищо, че четата повече не участва в Освобождението.
    Четете. В интернет. Само ч там има бръщолевеници, не история. И съответно вероятно няма да откриете неоспоримата и призната дори от държавните ни глави истина за този герой. Който има паметници.
    Колко ли такива паметника си имаме....

  10. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    3,892
    #68

    Re: [Почна се] Германски учени отричат Баташкото клане

    Бре, милите башибозуци ...
    Явно са били застрашени от изчезване горките ...
    От кръвожадните и крадливи войводи.
    Пък и Вазов, очевидно е бил жълтописец ...

    Май ще изтрия акаунтите на децата си от тук.

  11. Member
    Тук е от
    Dec 2004
    Мнения
    741
    #69

    Re: [Почна се] Германски учени отричат Баташкото клане

    bambi, единственото, което разбрах от (раз)нахвърляните ти словоформи е, че Вазов не е надежден източник на достоверна историческа информация.
    Съгласен съм.

  12. Member
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    203
    #70

    Re: [Почна се] Германски учени отричат Баташкото клане

    цитат от книгата на Божидар Димитров '12 мита в Българската история'
    Код:
    Турците наистина настъпили малко, стигайки до Карнобат и Пловдив. Но за облекчение на християнските владетели им предложили да станат васали. И те, разбира се, в преобладаващата си част приели. От нашите първи, колкото и странно да звучи, първи приел най-незастрашеният в момента - видинският владетел Иван Срацимир. Приел и Крали Марко в далечния Прилеп. Приел и Добротица, управляващ Добруджа - също незастрашена в момента. Византийският император също станал турски васал.
    Причината за това странно явление (васали първи станали незастрашените пряко владетели) не е трудно да се разгадае. Гарантирайки си сигурност за недалечното бъдеще, те можели да влизат във война с несъгласилите се да станат турски васали свои съседи и дори да получат като териториална компенсация някоя и друга тяхна околия след разгрома им при съвместни действия срещу турците. Разбира се, турците не се церемонели със своите васали, когато, ликвидирайки с тяхна помощ непокорните съседи, те „увисвали" изолирани в своите малки владения, заобиколени вече само от територии на османската държава. Когато Крали Марко и Константин Драгаш загиват в изпълнение на васалните си задължения в битката при Ровине (1394 г.) в Добруджа, турците не позволяват троновете им в Кюстендил и в Прилеп да бъдат поети от техните наследници, а просто окупират управляваните от тях „кралства". Иван Шишман също става османски васал, а и сръбските и албанските владетели.
    Ползата за османците от системата на васалитета (между другото тя е предписана от Корана при водене на джихад) е в няколко направления. От една страна, те използват при завладяването на балканските държавици войски на други християнски държавици, пречат на създаването на ефективни антиосмански съюзи, вселявайки в съзнанието на християнските владетели постоянни подозрения за предателство. Да си спомним, че Милош Обилич е обвинен точно в това от крал Лазар преди битката при Косово. От друга страна, османците придобиват нови технологии и оръжия. Твърди се например, че огнестрелното оръжие влиза при турците чрез васалния отряд на сръбския деспот Бранкович от 1000 бойци, въоръжени с пушки през 1392 г. Българинът Балтоглу им строи първите кораби, а унгарецът Урбан - първите топове.
    И това не е най-лошото. Византийски, български и сръбски отряди османците искат и получават от васалите си за войните си с останалите турски държавни формации в Мала Азия. Османските хронисти особено много хвалят българите и сърбите, които се биели с изключителна опитност и крайно ожесточение. Други пък им се подиграват, че така дават израз на озлоблението си към османците - като не им дават собствените им владетели да колят тях, да колят поне техни сънародници.
    Верността на балканските християнски владетели към османските им сюзерени е наистина изключителна и е причина да се пропуснат онези моменти на османските поражения, след които е могло с един удар Балканите да се отърват завинаги от нашественика. След поражението на султана при Плочник (1387 г.) от сърбите и Иван Срацимир, и Иван Шишман, и Добротица са могли да преминат в настъпление в Тракия и да прогонят османците зад Дарданелите. Но не са го направили. В битката при Анкара с мон-голите в 1403 г. турците претърпяват грандиозно поражение, при което е пленен и после убит султан Баязид. От обръча се измъкват само васалните сръбски полкове, но спасяват и синовете на Баязид, които започват междуособна война за трона. Вместо да ги избият още там, при Анкара, сръбските князе и византийците охотно помагат на всеки от тях в различно време да укрепне. И възстановилите България за кратко време царствени потомци Константин и Фружин стават васали на един от тях (Муса) и заедно с него губят играта и независимостта на България в битката при Чамурли, Самоковско, през 1411 г.
    Народни песни, предания и легенди от Странджа до Шар планина сочат местности, където се състояли сражения на Крали Марко с турците или „последният бой" на Иван Шишман с турците. В документите от епохата обаче няма сведения нито за последен, нито за първи бой и на двамата. Негодникът Иван Шишман дори столицата си Търново не защитава, а оставя тази работа на едно духовно лице (Патриарх Евтимий), който няма нито компетентността, нито опита да води сражения. И въпреки това патриархът ни отсрамва, отбивайки три месеца турските атаки. А царят си трае през това време в Никопол - ако стане съвсем напечено, да духне по Дунав за Европата в емиграция.
    Така е било, за съжаление. Приказките за храбрите ни политически водачи, сражавали се до последна капка кръв с османските нашественици, са само един мит. Случаят с татарите не се е повторил. Османският ярем сме надянали на вратовете си (и това е най-лошото) и със собствените си ръце. И ако опровергах този мит, то не е поради мазохистични чувства или внезапно обзел ме национален нихилизъм, а поради споделеното виждане на древните римляни, че обществената функция на историята е да бъде учителка на живота. Но като се учим не само от периодите в историята си на стремителен възход, а и от периодите на главоломни падения. За да не се повтарят.
    И съм напълно съгласен , че книгите на Захари Стоянов и Иван Вазов са единствено с художествена и патриотична стойност , примери за родолюбие , но не и за исторически факти.

  13. Member
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    957
    #71

    Re: [Почна се] Германски учени отричат Баташкото клане

    +1 за Тommorow за поста му с цитат от в-к "Пари" !

    Да, истината е някъде там... или тук...???
    То дискусията, по-скоро обмяната на мисли, стана малко като Фигаро тук, Фигаро там, Фигаро горе, Фигаро долу...
    Да, тъмни времена са били, имало е изригвания на озверяване и от двете страни, което мисля, че е
    исторически достатъчно документирано. И не може, и не бива да се отрича и изопачава.
    Тук въпросът е друг - кому е нужно и изгодно да дърпаме дявола за опашката?
    И покрай дърпането - не пропускаме ли нещо много важно в ежедневието си -
    справка - поста на Тommorow, не е ли точно това целта на "занятието"?

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Oct 2003
    Мнения
    662
    #72

    Re: [Почна се] Германски учени отричат Баташкото клане

    Между другото, слушал съм че "Записките" са писани след възстанието и са прекалено доукрасени и, донякъде, далече от истината. Захари не е знаел да пише, а е обикалял като натрапник около четниците. Даже имало съмнения, че когато е пукнала първата пушка на моста, някои от възстаниците били убити от свои хора. За съжаление, доказателства и подробности не мога да дам.

  16. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    2,351
    #73

    Re: [Почна се] Германски учени отричат Баташкото клане

    Мисля че е време не да скъсваме с митове, легенди и предания. А да не прилагаме сегашния си начин на живот и бит върху неща отминали преди 100-200 и повече години. Мнозина умотворци тук се изказаха и като вещи историци и като вещи полиглоти, но все от сегашна гледна точка.
    Нито сме били там, нито можем да бъдем. Та то сега се кокорим на младото поколение, хем разликата е само 10-20 години, и понявга не можем да им обясним като какво да нямаш GSM или да ти е черно-бял телевизора с 2 програми.
    Ето вчера ме питаха : На колко години си бил когато е избухнал Чернобил?
    - на 18
    - Ауууу, и как беше?
    ---------
    хайде спомнете си 'как беше', па опишете на младежта.
    а това са само някакви си 20 години от тогава.

  17. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна
    Мнения
    7,228
    #74

    Re: [Почна се] Германски учени отричат Баташкото клане

    Цитат Първоначално публикувано от bambi

    Не съм против да го четат хората, просто не се сещам за исторически достоверно негово произведение.
    А бе @bambi, ти да не си на годините на Йода?

    А като цяло изкаването ти е достойно да заеме видно място в някой сборник "Бисери в час по История"

  18. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    2,351
    #75

    Re: [Почна се] Германски учени отричат Баташкото клане

    Цитат Първоначално публикувано от Pat
    А бе @bambi, ти да не си на годините на Йода?
    А като цяло изкаването ти е достойно да заеме видно място в някой сборник "Бисери в час по История"
    ми как, много по-достоверно е да гледа "Пърл Харбърт" или последния филм "300" за да си създаде историческа представа като какво е било едно време.
    Ясно е, че бай ти Вазов не го бива да пише учебници по история.
    Виж, съкратения вариант на ИК 'ТРУТ' напълно подхожда на сегашното ниво на култура. Щото от слушане на Азис, Ивана и Емилия нямат време да прочетат 'Под Игото", за "Записки по Българските Възстания" (па дори писани от неграмотен селянин както намекна No Carrier) да не говорим.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 5 от 11 ПърваПърва ... 34567 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отговори: 1
    Последно: 12-08-11, 20:16
  2. Започна канонизирането на жертвите на баташкото клане!
    От Tommorow във форум Коментирай новина
    Отговори: 5
    Последно: 03-04-11, 11:57
  3. Отговори: 12
    Последно: 15-12-06, 13:45
  4. Учени вещаят еволюционното ни оглупяване
    От DoRa във форум Коментирай новина
    Отговори: 3
    Последно: 28-11-06, 14:44
  5. От къде да почна
    От mitkom във форум Уебдизайн и 3D
    Отговори: 9
    Последно: 21-05-02, 13:05

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе