Страница 6 от 11 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследноПоследно
Резултати от 76 до 90 от общо 156

[Почна се] Германски учени отричат Баташкото клане

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Oct 2003
    Мнения
    662
    #76

    Re: [Почна се] Германски учени отричат Баташкото клане

    Захари Стоянов има диаметрално противоположна съдба. До 20-тата си година е почти неграмотен, завършил IV клас на Сливенското училище. Готов да направи всичко, за да преодолее своята изостаналост, той попада между революционери, прегръща идеята за освобождение на България и достига до помощник-апостол на Априлското въстание. Спасил се по чудо от смъртта, след Освобождението З. Стоянов изпада във вакуума, в който са почти всички бивши революционери. Оттук нататък преценява всичко с оглед на миналите си страдания и заслуги.
    И други интересни неща.

    http://www.slovo.bg/old/litforum/101/gjurova.htm

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    3,892
    #77

    Re: [Почна се] Германски учени отричат Баташкото клане

    Мда, възможно е да е бил неграмотен Захари Стоянов.
    Той и Едисон е ходил на училище само три месеца. И е бил категоризиран, като бавно развиващ се.
    При 1033 негови открития какво ли би било, ако е бил нормално развиващ се.

  4. Member
    Тук е от
    Oct 2003
    Мнения
    662
    #78

    Re: [Почна се] Германски учени отричат Баташкото клане

    Да де, ама едно е да си откривател, друго е да си писател и да разказваш на другите как си видял събитието през ТВОИТЕ очи. :-)

  5. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    3,892
    #79

    Re: [Почна се] Германски учени отричат Баташкото клане

    Интересно писателите фантасти как бихте ги характеризирали в такъв случай.
    Братя Стругацки би трябвало да са олигофрени. Артър Кларк също.

    Пък и оригиналното заглавие на коментираното от вас произведение е "Записки по българските въстания. Разказ на очевидци. 1870-1876".
    Ще рече, не негов разказ, а преразказване на разкази на очевидци.

  6. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    2,351
    #80

    Re: [Почна се] Германски учени отричат Баташкото клане

    а съвсем друго е, след 121 години да ги коментираш у некъв си форум

  7. Member
    Тук е от
    Jun 2005
    Мнения
    331
    #81

    Re: [Почна се] Германски учени отричат Баташкото клане

    Това, че фашисти, нацисти и всяк'ва друга европейска и чуждоконтинентална паплач /ще ме прощават и братята от САЩ, нищо, че в случая не са замесени пряко/ и някои псевдобългари не ни знаят историята - не е страшно. Страшно е ако останалите не си я знаем.
    За мен лично коментарът е излишен.

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    2,058
    #82

    Re: [Почна се] Германски учени отричат Баташкото клане

    З. Стоянов не е историк, а съвременник, очевидец и един от главните участници в събитията. Като на такъв аз се доверявам на написаното от него в много по-голяма степен, отколкото на някой "историк", който след много години, в друга епоха си изкарва хляба като си прави съчиненията цитирайки и преразказвайки от няколко книги пръснати по бюрото му.

  10. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    3,892
    #83

    Re: [Почна се] Германски учени отричат Баташкото клане

    Интересно, Захари Стоянов явно още тогава се е страхувал, че ще бъде атакуван за идеализирането на някои от личностите в "Записките", както прави това bambi сега, много години по-късно.
    В тази връзка, какво е написал в предисловието на произведението:
    Ние можем да иаброим мнозина херои, които са посягали на живота си, както казах, които са убивали чеда и жени, които са жертвували мило и драго за известна цел и идея. Каква е била тая цел и идея? Освобождението на България изпод турското иго. Това е за нас достатъчно. "Тия, бунтовниците, бяха луди и неразбрани глави, нехранимайковци" и пр. - викат някои наши благоразумни братя. Да, но тия бяха честни и непорочни като ангели, идеални, каквито България едва ли ще роди вече втори такива подобни на тях. Освен това ние молим тия благоразумни поклонници на разсъдъка да ни датират поне едно дребнаво събитие из техния обществен живот (чорбаджийски, търговски и учен), който да носи малко-много ха-рактер на пожертвование, на хероизъм и пр. Признаваме, че тяхна милост са били практични хора, знаяли са кайметьт на своята душа, трудили са се денонощно да има какво да оставят на чеда и унуки, били са добри християни; но всичко това се е въртяло все около собствените черва с някои дребни изключения.

  11. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    3,218
    #84

    Re: [Почна се] Германски учени отричат Баташкото клане

    Така и не разбирам какво точно искаш да кажеш/докажеш. В цитираните от теб редове се вижда негативното отношение на З.Стоянов към гъзоближещите чорбаджии. Обяснява защо те биха се изказали недобре за революционерите - понеже размириците могат да развалят спокойствието, за което са си плащали на властта. Ако се е страхувал, от каквото и да било, на първо място не би участвал в събитята и най-малкото би ги описал. Напротив - сигурно се е гордеел със ставащото, за да се захване с подобна задача, особено като се има предвид, че е бил неграмотен до (ако не се лъжа) 20 годишна възраст.

  12. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    2,058
    #85

    Re: [Почна се] Германски учени отричат Баташкото клане

    Цитат Първоначално публикувано от fanta orange
    да бе направо свиневъд като мене,езък че го писали един от най добрите писатели в Българската литература
    Не свиневъд, а котленски овчар в Добруджа. Такъв е бил преди да стане "комита".

  13. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    3,892
    #86

    Re: [Почна се] Германски учени отричат Баташкото клане

    @Ghost
    Искам да кажа, че не споделям мнението на bambi за мотивите движили въстанниците по него време. Цитата е във връзка с това, че и тогава е имало хора, които са ги определяли, като "луди и неразбрани глави, нехранимайковци". Както и споделям мнението на Захари Стоянов, че сравнявайки ги с критиците им, "тия бяха честни и непорочни като ангели, идеални, каквито България едва ли ще роди вече втори такива подобни на тях"
    Не можеш да слагаш под един знаменател Кочо Честименски и Спас Гинев, заедно с Осман Пазвантоглу и Индже войвода, които ако не искаме да кажем нещо лошо за тях са били най-малкото авантюристи.

    Нито пък споделям мнението, че Вазов "Като цяло не струва като литератор", без да претендирам, че имам забележителни качества на литературен критик.

    И каква връзка има страха от критики към литературното му произведение със страха от участие в събитията?
    Не написах ли ясно "се е страхувал, че ще бъде атакуван за идеализирането на някои от личностите в "Записките".
    "Записките са завършени, респективно публикувани едва 1886 година или най-малко 10 години след въстанията и неговото участие там.
    Не става дума за страха от участие във въстанията, а за страха от критики срещу произведението му. Двете неща нямат нищо общо.

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2007
    Мнения
    26
    #87

    Re: [Почна се] Германски учени отричат Баташкото клане

    Malone, това да изтриеш акаунтите на децата си оттук може би е добра идея.
    Ти нали от Русе беше? Ами заведи ги тогава там на паметника на Никола Обртетенов. Имате такъв, нали?
    Това са истинските герои. Да могат дяцата да се гордеят с тях. Тук във форума пишем глупости.
    Такива като оня на паметника, те пишат историята.
    А в историята има истински герои, истински идеали, които са останали потулени в онези години.
    Така де, като се бориш за парите и гръмнеш или опиташ да гръмнеш някого, който се бори за свобода и равенство за да му вземеш париците, после като пишеш историята, как аджеба да го направиш герой? По - добре да се правиш, че той не е съществувал....
    Турското робство не е било далавера. До някои години си е било и робство, ако има такава форма на управление. Зашото никъде в историята няма римско робство... Или египетско/персийско/китайско робство, ако и режимите да са в пъти по - изразено робски, само ние говорим за такова. Че са имали роби на галерите и болшинството са били християни е неоспорим факт. Друг е въпроса как са стигали дотам тези добри хорица. Една голяма част от тях са били престъпници. Друга голяма част са били закупени от християнски търговци и пирати. Неоспорим факт. Даже когато папата обявява кръстоносен поход за деца, италиански търгаши поемат ангажимента да ги превозят до Светите земи, а безнаказано ги превозват примерно до Тунис и Мароко, където ги продават на битака. Които са оцелели от пътуването, де.

    Илюстрирам само човешката праведност. В посока, обратна на която я търсим(уж).
    Ако имаше начин за момент да се оттърсим от предразсъдъците....
    На записките по българските възстания ли вярваме?
    Хубаво. Ето тогава признанията на лицето Ботю Иванов, баш комита, пред друг комита затворник за началото на възстанието, преди още турците да започнат военните действия:
    "На 21 априлий получихме кърваво писмо, с което ни се известяваше да въстанем. Най-напред аз си облякох хъшовските дрехи. Пъй че сербезлик ли беше пък, дявол да го вземе! Винената бъчва, която беше в бакалското ми дюгенче, дръпнах пищова и я пробих в половината, да се знае и помни кой ден се е въстанало за българско царство. Туй паласки, фишеклик, бели навуща и черни превивки, всичкото беше алестра на мене. Дойде ни известие да вървим за Ново село (Старо). Преди да потеглим, заклахме около 13 души блажни, които се намираха на него час в селото и наоколо......
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Научихме се, че в новоселското училище имало затворени седем-осем души читаци от ближното село Айрени. Някои старци изказаха мнение, че тия ни били комшии, та затова да не сме им правили нещо, но време ли беше да се слушат стари хора? Аз заобиколих училището с няколко души, напъхахме шишинетата през прозорците и - огън! Всичките се повалиха на земята..........
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Много весело прекарахме в Коприщица: сербезлик, колкото искаш. Аз се занимавах най-много да къртя по вратата турските нумери и да сека с ножа си фесове. Като захванаха да се колят циганите, то аз бях първи вече. Но страшни нерязани турци имало в това село Коприщица; станахме сетне пишман защо не изклахме тях наместо циганите."
    _________________________________________________
    Панагюрище, пак по същия автор:

    "Далеч от мене всяка мисъл да обвинявам бае Ивана в нерешителност. Както той, така и панагюрските граждани, които искаха да почакаме още малко, хора еснафлии, с тежки семейства и известен имот - не им беше така лесно да презрат всичко това и да грабнат пушката заедно с отчаяните и компрометирани апостоли, за които отдавна нямаше прибежище в България.
    в къщата на бае Ивана се зачу женски плач, който не приличаше да е вследствие на радост. Скоро застана напредя ни и бае Иван, не в твърде завидно положение. Виждаше се работата, че той искаше да ни говори нещо, но стечението на разни обстоятелства отдавна бяха завързали язика му.

    - Къщата ми!... Къщата ми запалихте! Моля, поне за децата ми се смилете - бърбореше той.

    Време ли беше да се вземат във внимание подобни невинни желания! Икономов, на когото хайдушката натура бе пламнала вече, тури ръка на револвера си, да промуши бае Ивана не на шега, и тоя последният беше принуден да отвори своите големи порти, през които свободно можеше да мине Хиршовата железница.....
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Възхищението и радостта нямаха граници. На земята се търкаляха 5-6 турски трупове, избити по разни махали в селото. Тия бяха накълцани и обезобразени като фурнаджийска четеля, защото кой как пристигнеше, за да си накървави ножа забиваше го немилостиво в отдавна изстиналия вече труп. Имаше мнозина, които си увираха пръста в кръвта и го облизваха, като казваха, че това ще да им служи за комка. П. Х. С. не се задоволи само с близвание. Той се наведе над един труп, грабна кръв с кривача си от раната, която изпи като шербет!(касае се за случайни минувачи)......
    -----------------------------------------------------------------------------------------
    Брадвите се донесоха на часа, с които няколко души на минутата още търкулнаха вратата на земята. Около стотина шишинета, насочени към зяпналата вече врата, изплюха своите нажежени куршуми, които приплющяха в сухите дъски. Болезнено охкане се издаде из хамбарските тъмни кьошета, между които, за разнообразие, чу се и български глас.

    - Оли-ле, майчице! Отидох! - говореше тоя глас.

    Последният нещастник действително излезе наш българин, когото един куршум беше лизнал така безпощадно, щото едното му ухо бе увиснало като обица.

    - Що търсиш, скатино, из тъмните кьошета, заедно с душманите, когато се весели целият християнски свят? - питаше Бенковски малодушната жертва.

    - Уплаших се, чорбаджи - отговаряше той, като гледаше повече на алената кръв, която шуртеше по дрехите му.

    Останалите жертви, които бяха турци, мерили от по-напред ечемик в хамбара, гдето и сполучили да се изкрият сиромасите след нашето появявание. Те бяха невинна жертва на пламналите страсти; но кой им бе крив? ...........
    -------------------------------------------------------------------------------------------------
    - Спрете! Не трябва да ги убиваме! - викаха мнозина; но кой слуша!

    - Кръв! Кръв! Стига вече; доволно е петстотин години! - извика тълпата из едно гърло.

    Агата, който по всяка вероятност беше съшибан вътре в бричката от много куршуми, виждаше се работата, че не искаше да умре като мокра кокошка. Той изпъшка из дълбочините на своето сърце и повдигна с агонически жест другарката си - филинтра, - за да гърми върху ни; но ръцете му бяха пресечени от Марин Шишкова, който го накастри със своята сабля."
    Логиката на Захари:
    "Може би нежните филантропи от цивилизована Европа да се възмутят от действията на българските въстаници; но нека се не стряскат дотолкова, нека по-напред се огледат наоколо си. Ние познаваме историята и на техните революции, знаем хуманността не само на техните бунтовници, но и на пазителите им за публичната безопасност, които са убивали своите братя-граждани като кучета, душили са ги из тъмните зандани, тровили са ги по начин твърде възмутителен. "
    Да не продължавам, защото мога и още. То всъщност има и още, но се опасявам, че преобладават тук цитиращите записките на око и по емоция, а не тези, които наистина са ги чели. Затова децата надалеч оттук. Има много правдиви читатели, много еталони на поведение в този форум Моята препоръка към някои от вас е: Вие пак си спорете, само че първо четете. Поне това, което цитирате, ако не друго.
    Аз лично също съм да ги изколят тия. Както и всеки от вас, който не е силно запленен от романтиката и картинките на учебниците по история. Те си се държат като чиста разбойническа тълпа, а обвиянваме башибозука. Между другото в тая тълпа са влачели и жените си, и децата си, а не са ги скрили на безопасно място като безчинсват. Четете Захари Стоянов, четете.... Ами на повечето участвали башибозуци вероятно тези погаврени трупове без вина са им били роднини. Без да говорим за закланите българи. Башибозуците, както казах(ако някой е чел) са водели уседнал живот в съседни села. Аз лично не обвинявам техният отговор.
    Чакам коментара на опонентите за зверствата. Моля да е нещо философско и дълбоко. Например:
    "Не можеш да направиш омлет, без да счупиш две яйца."
    Ще бъде точно на място.

    И да помислим от гледна точка на логиката:
    Турция няма интерес да бунтува бългаското население в несигурната провинция. Бунтове има по целия турски изток, хърватско, босни, сърбии, незнам си къде.
    Този, който има интерес да бунтува народа, е завоевателят. Т.е. *****. В записките пише и че апостолите са разправяли, че турците въоръжават потери, които напролет да изколят всички гяури. Което е абсурд, но влиза в главите на малограмотните глупаци с пушкала. Също там пише, че апостолите поемат ангажименти спрямо ***** в разрез с разбиранията на възстанниците и техните лидери. Четете. Общото събрание... Четете. Нищо чудно пак същите тези да организират разпорването на някой по - заможен българин и в селата през едно да го приписват на турската омраза....
    Тезата е абсурдна. Възстанието дава чудесен повод на великите сили да се намесят. Това е и причината за освободението на България. Много четници са се сражавали като луди в тези боеве. Безспорна истина. Причината обаче е до голяма степен и това, че те не могат да си позволят отново да останат под дори и частична турска власт.

    Приключвам засега спора. Не е толкова интересен. Не изнасям обвинения, а факти, с които се учудвам, че има много незапознати. Засега доскоро от мен Продължавайте в същия родолюбив дух, но опитайте да бъдете и реалисти.

  16. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    3,218
    #88

    Re: [Почна се] Германски учени отричат Баташкото клане

    @Malone.
    Ясно. И аз споделям това мнение. Прекланям се пред хора като Ботев и Стоянов, а що се отнася до Вазов..ами..може и да е бил чудесен литератор, но за мен преди всичко е бил страхлив русофил. Някак си пошло звучат сихове като "Боят настана, тупкат сърца ни..." написани от един дезертьор. Дезeртьорството по принцип го разбирам и в много случаи подкрепям (когато са те накарали да се биеш, без ти да искаш, за цели, които не разбираш и/или неодобряваш), но случая с Вазов изобщо не е такъв - той е искал да бъде революционер и бунтовник, но не му е стискало. Човек без воля и морал (да не забравяме как е умрял).

  17. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    2,058
    #89

    Re: [Почна се] Германски учени отричат Баташкото клане

    Цитат Първоначално публикувано от Ghost
    @Malone.
    ...написани от един дезертьор....
    Това е интересно Ghost, не съм го чувал, ще напишеш ли повече по въпроса?
    Но това че е умрял в леглото с любовница според мен няма връзка с морала, не го определя. Щеше да има значение в една Викторианска Англия, каквато никога не сме били.

  18. Member
    Тук е от
    Nov 2004
    Мнения
    898
    #90

    Re: [Почна се] Германски учени отричат Баташкото клане

    bambi, заври си мнението и препоръките там, където слънцето не огрява никога.
    Не съм привърженик на неща, като национализъм и реваншизъм, но родоотстъпничеството и всичко подобно на него ме отвращават.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 6 от 11 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отговори: 1
    Последно: 12-08-11, 20:16
  2. Започна канонизирането на жертвите на баташкото клане!
    От Tommorow във форум Коментирай новина
    Отговори: 5
    Последно: 03-04-11, 11:57
  3. Отговори: 12
    Последно: 15-12-06, 13:45
  4. Учени вещаят еволюционното ни оглупяване
    От DoRa във форум Коментирай новина
    Отговори: 3
    Последно: 28-11-06, 14:44
  5. От къде да почна
    От mitkom във форум Уебдизайн и 3D
    Отговори: 9
    Последно: 21-05-02, 13:05

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе