Забележките са коректни, но без значение за отговора. Корекцията за височината води до намаляване на налягането и подемната сила която причинява то. => Няма значение за отговора на задачата.
Забележките са коректни, но без значение за отговора. Корекцията за височината води до намаляване на налягането и подемната сила която причинява то. => Няма значение за отговора на задачата.
Всъщност, не стана ясно тия числа 1200 и 10000 в каква дименсия са, кое какво е?
N и за двете.
// Опааа. Пак съм объркал съм бакалските сметки - 12000 и 10000. Трябва корекция за промяна на хидростатичното налягане.
- - - - - - - - - -
F=ρ.r.∫∫cos(θ)sin(90-θ)dθdφ=ρ.r.∫∫cos2(θ)dθdφ Което нещо не ми се отдава да интегрирам. Ще го мисля утре
Този пост е редактиран от Yasen6275; 18-07-15 в 22:02.
Много се заинтригувах от последната, задача! Не ми се смятат интеграли в момента, но досега не видях някой да отчита в сметките една сила която е причинена от "захлупена на идеално гладка водоплътна повърхност" и е значително по-трудна за смятане от другата Ако пък предметите полусфера и повърхност са от еднакви материали и обработени до гладкост от порядъка на 1 нанометър идва и още една сила.
Според мен може да се напълни догоре. Нямаше да може да се напълни,ако полусферата тежеше под 1905kg.
- - - - - - - - - -
Според мен огледалото нищо не обръща, освен по направление перпендикулярно на него. Просто ляво и дясно са относителни понятия, докато горе и долу са абсолютни (почти).
Сферата ще стане безтегловна, когато налягането на водата умножено по контактната площ се изравни с теглото. Т.е. когато водата проникне в процепа, тя ще бута нагоре тялото със сила (натиск) равна на налягането по площта.
Формата на тялото е без значение.
За 8м стълб се слага нагоре произволна форма/тръба.
При общо тегло 1тон, ако изтъниш ръба напр. на 1см ще трябва 16м стълб.
Ако обаче направиш 8 пъти по-широка "пета" - 16см, при тегло 1тон, ще издържи само метър вода.
Не виждам място за интеграли.
Ами мислил съм, че е 2 тона, щом е 1000kg, то не може да се напълни.
На 68cm ще отлепи, ако не съм сбъркал в сметките.
Няма значение колко тънка е сферата, ако е безкрайно тънка, самата сфера ще упражнява безкрайно налягане на повърхността, на която стъпва, но изпадне ли в безтегловност, то налягането, което сферата упражнява, ще е 0 независимо от контактната повърхност.
Както винаги съм объркал малко. Понеже работя двумерно и вместо цилиндър съм описал куб около сферата. Полусферата ще отплува според мен, но щеше да може да се напълни, ако тежеше повече от 1047kg или Pi/3 тона
Този пост е редактиран от spiritch; 20-07-15 в 09:46.
@dedis
"Сферата ще стане безтегловна, когато налягането на водата умножено по контактната площ се изравни с теглото." - Вярно!
Налягане от водата върху контактната площ между полусферата и основата няма, докато съдът е прилепнал към основата.
Всъщност теглото на системата полусфера+вода трябва да се предаде чрез налягането на водата върху основата.
Объркал си.
Тук обаче си абсолютно прав!
dedis: Сферата ще стане безтегловна, когато налягането на водата умножено по контактната площ се изравни с теглото.
Налягане на водата p=ro*g*h
Контактна площ S=pi*R^2
Тегло - сума на теглата на съда и водата в него G = m*g + V*ro*g
При решаване на тези уравнения, се получава, че съдът ще протече при h=0,985 m
При h=R се получава m=1/3 ro*pi*R^3, от което излиза m = pi/3 тона или 1047 кг.
След внимателно оглеждане и интегриране получих че масата на сферата трябва да е по-голяма от ro*(pi-1) за да не се вдигне.
Този пост е редактиран от Yasen6275; 20-07-15 в 17:41.