Страница 2 от 5 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 67

Правилна експлоатация на лаптоп?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
 1. Member Аватара на SAGE
  Тук е от
  Nov 2003
  Мнения
  533
  #16

  Re: Правилна експлоатация на лаптоп?

  Никога не бих извадил батерията на лаптопа, защото вредата от едно мигане на тока за мен ще е много по-голяма от ползата от "удължаване" живота на батерията.
  Според мен е по-добре поне един път седмично да работиш 1..2 часа на батерия, вместо да я махаш.
  Друго много важно нещо за лаптопа е винаги да близо до теб, защото много лесно си сменява собственика.

 2.  
 3. Senior Member
  Тук е от
  Aug 2005
  Мнения
  1,029
  #17

  Re: Правилна експлоатация на лаптоп?

  @блек адер говориш пълни глупости... всяка батерия има краен брой цикли на зареждане... на една нормална литиево йонна батерия са около 1000, пресметни ако ползваш лаптопа за десктоп (както повечето хора правят), колко пъти на ден се налага да се разрежда и презарежда батерията.

  колкото до спирането на тока... ами то на десктоп машините да им монтираме по един упс на всички тогава, че да не ни ловят пуканките по мрежата.

  не казвам на никой да го прави постоянно, но аз работя по >8 часа на ток постояно, няма никакъв смисъл да си скапвам батерията... 150 евро са си това, а се сваля с два пръста. не случайно е направено толкова лесно да може да се сваля.

 4. Senior Member Аватара на Malone
  Тук е от
  Jul 2003
  Мнения
  3,883
  #18

  Re: Правилна експлоатация на лаптоп?

  преминаване на всички компоненти от режим на покой към режим на работа, което скъсява живота на компонентите като цяло
  Как точно ги скъсява stanieri?
  Както някой каза по-горе стига с тези легенди от преди 15 години. Ако компонента е изправен, включването и изключването не му вреди нищо. Това е част от работата му. Има естествено овехтяване, но в общия случай това не зависи от броя включвания и изключвания. А дори и да зависи, то допустимите броя включвания и изключвания ще са толкова много, че докато ги достигнеш сигурно ще си сменил 10 пъти машината.

 5. Junior Member
  Тук е от
  Aug 2006
  Мнения
  27
  #19

  Re: Правилна експлоатация на лаптоп?

  И така, моята тема се превърна в махленска седянка.Може ли някой все пак конкретно да ми даде указания дали е редно да нося лаптопа докато работи и има ли разлика ако е със затворен капак или отворен.Другото, което ме интересува е -какво е хибернация на лаптопа и за какво и кога се ползва .Иначе продължавайте с майтапите много сте весели.
  Благодаря на всички които се отзовоха.

 6. Moderator Аватара на Lazar
  Тук е от
  Aug 2005
  Живее в
  Варна
  Мнения
  4,163
  #20

  Re: Правилна експлоатация на лаптоп?

  stanieri, като показах как биват обгрижвани някои богоизбрани лаптопи нямах в предвид да се заяждам с теб или някой друг.
  Гледай по-весело на живота! На всички зададени въпроси беше отговорено, но нека повторим някои работи. Отговора на въпроса за батерията не е еднозначен. Ако лаптопа ще се ползва предимно като десктоп и само отвреме-навреме се пренася, наистина е по-добре(за батерията) да се извади батерията и да се ползва само на ток. Ако често го местиш не е оправдано ваденето на батерията. В такъв случай е по-добре за батерията да не я дозареждаш, а да работиш с нея докато се изтощи. Наистина литиевите батерии нямат отрицателния "мемори-ефект" на метал-нидридните, но пък имат ограничен брой зарядо-разрядни цикли и всяко едно дозареждане се смята за такъв цикъл, независимо, че не е било пълно зареждане! Тъй, че ти като включиш на ток не удължаваш живота на батерията, а дори може да се окаже, че го скъсяваш(хабиш няколко цикъла на ден)! Извода е техниката да се ползва по предназначение - у дома и в офиса с десктоп, а в самолета, колата, на презентаци и по обекти - с лаптоп! Във всички случаи купувайки лаптоп, трябва да имаш в предвид, че батерията не е вечна, а си е консуматив! Дано сега си по-доволен
  conan, и на тебе ти отговориха - той лаптопа е за това да работи при нестационарни условия и в движение. Затова и компонентите му са по-скъпи - защото трябва да отговарят на повече изисквания. А капака го затваряй като не работиш, за да не се праши клавиатурата, не за друго - мисля, че Malone ти го каза!

 7.  
 8. Member
  Тук е от
  Nov 2004
  Мнения
  496
  #21

  Re: Правилна експлоатация на лаптоп?

  Никой не спомена, че освен спиране на тока, батерията би поела и евентуални пренапрежения - също както непрекъсваемите захранвания (UPS), тя има и стабилизиращи функции. Даже има лаптопи, които отказват да работят без батерия. Разбира се, зарядното също ще поеме от удара.
  А що се отнася за циклите на презареждане - обикновено има режими на зареждане, между които се избира; т.е. може да се настрои да не държи на 99%, а да сваля до 30% например, преди да започне да зарежда отново.
  Лично аз не бих вадил батерията - работата на цялата машина ми изглежда по-важна от запазването на един елемент от нея. Моето време също.
  А за носенето на работещ лаптоп - проблемът идва, ако се спънеш и го изпуснеш, което е доста вероятно.

 9. Junior Member
  Тук е от
  Aug 2006
  Мнения
  27
  #22

  Re: Правилна експлоатация на лаптоп?

  А що е хибернация и кога и за какво се използва?
  И другото което искам да попитам е как да си настроя мишката на лаптопа.На нея има хоринзонтална и вертикална черта която играеше ролята на скроул но след преинсталацията се загуби и сега не знам как да го настроя.Лощото е че лаптопа е от Америка и дойде с много малко драйвъри и за мишката свалях от сайта на DELL но там няма такава настройка.Ако някой има подобен лаптоп моля да помогне.Моделът е DELL INSPIRON 9400-
  CORE DUO-T2250,Ram 2GB.,17"WXGA,ATI 1400-256 MB.,120GB. hard diskTOSHIBA,DVD-RW SONY,

 10. Pat
  Pat е офлайн
  Senior Member Аватара на Pat
  Тук е от
  Oct 2003
  Живее в
  Варна
  Мнения
  6,616
  #23

  Re: Правилна експлоатация на лаптоп?

  Абе вече най-обикновенните gsm-и имат система за следене на зарядката на батерията и когато се зареди спира, а какво остава за лаптопите..... Ако батерията има нужда от зареждане, при вкл. на лаптопа към захранващото напрежение, започва зарядка, когато се зареди до зададените стойност процеса на зареждане се преустановява. През цялото това време и докато не се изключи от мрежата лаптопа НЕ се захранва от батерията, следователно и батерията НЕ се разрежда докато лаптопа работи на мрежово захранване. Принципа на обикновените UPS-и е същия.

 11. T
  T е офлайн
  Member
  Тук е от
  Aug 2002
  Мнения
  287
  #24

  Re: Правилна експлоатация на лаптоп?

  Искам да добавя към написаното в горните постове, че е възможно да се счупят щипките, които държат батерията и тогава ще стане още по-сложно. Едно рециклиране излиза към 70-80 до 120 лв., не се излагайте...

 12. Junior Member
  Тук е от
  Mar 2004
  Мнения
  42
  #25

  Re: Правилна експлоатация на лаптоп?

  Цитат Първоначално публикувано от Pat
  ...Ако батерията има нужда от зареждане, при вкл. на лаптопа към захранващото напрежение, започва зарядка, когато се зареди до зададените стойност процеса на зареждане се преустановява. През цялото това време и докато не се изключи от мрежата лаптопа НЕ се захранва от батерията, следователно и батерията НЕ се разрежда докато лаптопа работи на мрежово захранване...
  И аз съм чувал, че когато лаптопа е на ток батерията се изключва. Но това за всички ли важи или само за определени модели?

 13. Member
  Тук е от
  Feb 2007
  Мнения
  272
  #26

  Re: Правилна експлоатация на лаптоп?

  общо взето всичко важно за Li-Ion батериите пише тук:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Lithium_ion_battery  а за това, което спорите:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Battery_balancer
  и
  When using a notebook computer running from fixed line power over extended periods, the battery can be removed and stored in a cool place so that it is not affected by the heat produced by the computer.[5] However, a notebook computer's battery prevents sudden loss of the data in memory during power failures and voltage drops. Reasonable alternatives are the use of an older lithium ion battery or an external uninterruptible power supply.

  П.С. Интересната информация за мене беше:
  Li-ion batteries should be bought only when needed, because the aging process begins as soon as the battery is manufactured

 14. Moderator Аватара на MitkoS
  Тук е от
  Mar 2005
  Мнения
  4,657
  #27

  Re: Правилна експлоатация на лаптоп?

  Да споделя нещо интересно относно ударите и сътресенията, което ми направи впечатление при един IBM (по-късно ще мога да кажа точния модел)

  В system tray има иконка на някаква резидентна програма (пак по-късно ще мога да напиша как точно са я кръстили), която отчита сътресенията и ударите по лаптопа. Явно в конкретния модел има вгрден някакъв физически шок-датчик и тая програма визуализира показанията от тоя датчик. // доколкото си спомням, поддържаше и история

 15. Senior Member Аватара на Malone
  Тук е от
  Jul 2003
  Мнения
  3,883
  #28

  Re: Правилна експлоатация на лаптоп?

  @conan
  Хибернацията е функционалност на операционната система. Ще се опитам да ти го обясня най-кратко по човешки без да се впускам в подробности. Никой не ти отговаря, защото въпроса ти е повече от елементарен и може да намериш отговор сам за по малко от 30 секунди. Както и да е ...

  Хибернацията е функционалност на операционната система. Спестява време, нищо повече. Ако имаш такова може и да не използваш тази функционалност.
  Работиш и да кажем в момента имаш един отворен документ и още няколко приложения, без значение какви. Налага ти се да станеш спешно.
  Когато укажеш на машината хибернация, тя записва моментното ти състояние, всичко отворено във вида в който е и го съхранява в паметта до следващото пускане. Когато пуснеш пак, машината, отвориш капака, компютъра ти е в същото състояние, със същите отворени приложения и на същия етап, както преди хибернация. И просто си продължаваш работата и/или гледането. Става обикновено доста по бързо от обикновеното стартиране на машината, но пък предполагам, че е ясно, че изисква известно количество памет. Тя не е постоянно запазена за него, ползва се само при хибернация, после си е свободна.

 16. Member
  Тук е от
  Nov 2004
  Мнения
  496
  #29

  Re: Правилна експлоатация на лаптоп?

  @Malone
  Казваш "памет", но имаш предвид "място на диска", предполагам? А също "моментното ти състояние" да се чете "моментното състояние на оперативната памет"?

  @Скакауец
  Защо да издържа само няколко дни в режим на хибернация, нали всичко е на диска?

 17.  
   
 18. Junior Member
  Тук е от
  Jul 2006
  Мнения
  122
  #30

  Re: Правилна експлоатация на лаптоп?

  @MitkoS - ако не греша в момента, това за което говориш при IBM се нарича HDD Active Protection System. Реално отчита рязко движение на компютъра и паркира главите за кратко време. Идеята е, ако компютъра падне да не се надерат плочите на диска и да се запази информацията. Има го от няколко години.В момента го има в ThnkPad моделите на Lenovo. Има подобна защита и в моделите на Sony, но не си спомням как го кръщаваха те

  @Malone - малка корекция по отношение на хибернацията. Информацията се запазва на диска, а не на част от паметта. За целта при включена хибернация, системата си създава файл hiberfil.sys, който е с размера на оперативната памет. Когато компютъра влезе в режим на хибернация, всичко се прехвърля там, за да не се подава енергия към оперативната памет.
  В режим на хибернация, повечето преносими компютри могат да издържат седмица до десет дни на батерия. В режим Stand By това няма как да им се случи.

  Добавено:
  Докато се отплесвах в дълги обяснения, @Avis го е казал доста по кратко, но пак вярно

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 5 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

 1. Съвети за правилна настройка на телевизора /бeз апаратура/
  От hristoslav2 във форум Ремонт, сервиз и калибрация на телевизори
  Отговори: 49
  Последно: 31-03-17, 14:39
 2. ударна бормашина инструкция и експлоатация
  От Stauffenberg във форум Домашен майстор
  Отговори: 3
  Последно: 04-06-12, 19:26
 3. Осака СН-12-SLE - експлоатация
  От примо във форум Климатици Osaka
  Отговори: 19
  Последно: 22-01-11, 14:34
 4. Zanussi ZOUK91PX ръководство за експлоатация
  От Венко във форум Бяла техника
  Отговори: 0
  Последно: 21-12-09, 23:50
 5. Срок на експлоатация?
  От dgenov във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
  Отговори: 12
  Последно: 27-09-08, 04:38
SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 15 години!
Този форум се задвижва, благодарение на Persy Сървър
Следвай ни
Горе