Страница 10 от 31 ПърваПърва ... 8910111220 ... ПоследноПоследно
Резултати от 136 до 150 от общо 453
Like Tree81Одобрявам

Отопление с климатик при -20 градуса

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Re: Отопление с климатик при -20 градуса

Lazar, разбира се, че има принудителен пренос на топлина и студ, но не от околната среда, а от компресора в две посоки - към околната среда и към вътрешното тяло! Обясни каква е връзката с околната среда, освен че има външно тяло, което когато вътре топли - навън духа студен въздух и обратното. На мен процеса ми е кристално ясен, може би на други не е толкова ясен?

2.  

3. Member
    Тук е от
    Oct 2005

Цитат Първоначално публикувано от roumen68
    @badr,
    как така транспортира топлина от околната среда? Когато навън е -5C, а в стаята искаш да направиш +25C, откъде ще се вземе тази топлина отвън?? Това ми напомня за алхимията и теорията за отрицателното тегло на флогистона
    Когато фреона във външното тяло е с температура примерно -30 гр и го обдухва въздух -5гр фреона не се ли стопля?

4. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Може би ел.специалистите учат друга термодинамика и топлотехника, в коато се говори за пренос на студ - не знам. И понеже аз обичам да правя аналогии между термопомпа и водна помпа, по твоята логика изкачването на водя по нагорнище прилича на алхимия?

5. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    Същата работа обаче я върши и чаша домашно мерло
    аз цяла зима съм се отоплявал на вино ,вечер пия по една каничка кило и нещо и после даже отварям да влезе въздух и излиза доста евтино ако е домашно винцето
    Румене недей се излага бе човек прочети малко за термопомпи и стига си спамил с погрешните си разсъждения

6. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004

Цитат Първоначално публикувано от roumen68
    Lazar, разбира се, че има принудителен пренос на топлина и студ, но не от околната среда, а от компресора в две посоки - към околната среда и към вътрешното тяло! Обясни каква е връзката с околната среда, освен че има външно тяло, което когато вътре топли - навън духа студен въздух и обратното. На мен процеса ми е кристално ясен, може би на други не е толкова ясен?
    И аз ли съм човека на който процесите в климатика не са толкова ясни.

7. Member
    Тук е от
    Nov 2005

Цитат Първоначално публикувано от badr
    И аз ли съм човека на който процесите в климатика не са толкова ясни.
    badr, приятелю чети! Истината е някъде там- в зоната на здрача! Тъмни сили има в тези машини- климатиците... Може пък да намериш необходимото заклинание за да работят климатиците и при -20* без да консумират енергия...

8.  

9. Тук е от
    Feb 2006

Моя Panasonic 9 inverter вече 4 г.работи перфектно.

10. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от klimatik
    Моя Panasonic 9 inverter вече 4 г.работи перфектно.
    При -20 градуса ли? В Якутия ли живееш?

11. Тук е от
    Jun 2005

Какво се случва с климатиците при -10, -15 градуса

Искам да попитам, понеже в крайна сметка след сериозното ми проучване се оказах аз незапознат... Има ли разлика между минималната температура, при която работят конвенционалните и инверторните климатици, или в крайна сметка това се определя само от фреона, който е използван? Инверторната система е система за регулиране на мощността в една електрическа верига. Това на практика изключва влиянието и когато става дума за температури. Аз ли бъркам, или просто общото мнение е изкривено?! Това дали една система е икономична или не оказва ли влияние на това кога замръзва фреона в нея? Нима ако измислят и хладилник инвертор той ще работи в по-сериозни температурни граници?! Някой, по възможност компетентен, моля да ми отговори

12. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

Re: Какво се случва с климатиците при -10, -15 градуса

Това че един климатик е еинверто не го прави автоматично по икономичен и работещ до по ниски температури. Идеята на инвертора е един път, че не работи в режим включено изключено. Така се спестява ток. Другото предиство на инвертора е, че когато работи на мошност по-малка от максималната ефективността му е по голяма. А това до какви температури ще работи си зависи как е изчислен. В съседна тема съм дал данни за конвенционален климатик Даикин, който се чижда, че работи много добре при ниски температури. Фреона не замръзва в климатика. Хладилника също може да бъде инвертор, но ще се вдигне цената много и много време ще мине докато си избиеш малко по ниската консумация на ток.

13. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

@ d0rian, известно ти е сигурно, че най-голямото натоварване на компресора е при старт . Още по голямо е то при стартиране при минусови температури - маслата са гъсти, фреона замръзва(това образно, разбира се - да не се разбира буквално) и т.н.. И точно тук се проявява предимството на инвертора - избягва се постоянното спиране и стартиране - нали знаеш, че по лесно се тръгва на светофар ако не си спрял напълно на стопа, а само си намалил скоростта

14.  

15. Тук е от
    Jun 2004

Мога да се съглася донякъде с горното мнение, ама защо като чета подобни неща и си мисля, че се сравняват постоянно включен инвертор и работещ понякога конвенционален? Инверторът работи постоянно, ама ако е включен постоянно, а не ако се включва за няколко часа вечерно време. Щото в този случай тази работа със студения старт и гъстото масло си важи и за него! Ами ако конвенционалният климатик е включен постоянно и, след като влезе в режим, си спира и тръгва да кажем през 15 минути, това студен старт ли е, замръзва ли му фреонът и доколко му се сгъстява маслото на компресора? А, ако работи на MAX и не спира изобщо и при него няма да има проблем със стартиранията. А икономията пак е налице, щото съм се убедил, че 1kW климатик топли повече от 2kW духалка, включени нонстоп! Това, доколко ще изкара в такъв режим, ми е все тая, когато става дума за климатик на 6-7 години (неизвестно по какъв начин експлоатиран преди) и струващ 250-300лв.
    Аз съм на мнение, че работата при минусови температури не зависи от типа на управлението на компресора. Зависи от това какво му е заложено да прави (за какви температури е изчислен) и как се ползва. Моят конвенционален SANYO не го спирам през студените месеци и е факт, че си работеше и си топлеше и при -24 (доколко ефективно - друг въпрос, но се справяше). Само не бях много доволен от функцията му да си саморазмръзява външното тяло, при която не успяваше да си размръзи докрай питата за един размръзителен цикъл и постепенно се натрупваше лед в долната й част. Ама това май не зависи много от типа на управление на компресора. Или зависи? Сега ми идва на ум, че не се сещам, как става обръщането на цикъла при размръзяването на инверторите, ако компресорът на инвертора не спира! Значи явно спира понякога. А стартът след това "студен" ли е?
    Може и малко хаотично да съм си изразил мнението, но мисля, че в общи линии става ясно какво мисля.

16. Тук е от
    Jun 2005

Видях точно това, което исках. Просто сутринта бях безумно изнервен. Ясно ми е защо замръзват климатиците. Ясно ми е какво е инвертор. Ясно ми е и какви са разликите при фреоните, компресорите, йонизаторите и дори филтрите. Просто ми писна всеки ден хора, идващи от Техномаркет да ми обясняват как аз не знам какви са тия неща и как аджеба ивертирити били по-дубрити климатици, щот ни замръзват. Аз това не мога като професионалист да го приема. Аз продавам климатици, чета форуми, статии, гледам сайтовете на големите производители за да знам кой какво и как предлага. Просто дотолкова ми се струпаха хора, които ЗНАЯТ, че Хайер е най-доброто и че инвертора е хилядолетия напред като технология, че исках да чуя какво мислят и другите компетентни хора. Благодаря

17. Тук е от
    Mar 2006

До колкото знам "инвертор" е търговски термин с цел да се обясни на клиента за какво му взимат повечето пари, напрактика си е обикновен хладилник с обръщане посока на газа и малко електроника за регулиране...
    Не съм чул фреона да замръзва, истината е че спира да се изпарява при температури по-ниски от -2 градуса и откъдето се намалява неговата работоспособност. Тези -2 градуса се отнасят(виж спецификацията на фреона) за най-стария фреон ползван и до колкото си спомням вече е забранен и не се използва. Друга причина за намаляване на работоспосбноста на фреона е замръзване на водните пари и влагата на въздуха на външния кондензатор, получава се изолатор на 0 градуса и нарушена работа на вентилационната външна система... тук влиза в работа електрониката за саморазмразяване.... някъде в старите БДС стандарти пишеше че България не в климатичен район в който е рентабилно ползването на климатик за отопление поради ниските минусови температури - сега има нови фреони, ама имаш ли им доверие на рекламата

незнам дали Хайер е най-доброто(едва ли), знам че е най-големия китайски концерн, а климатиците им са изкопирани(по лиценз) от самсунг и LG

18. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

Инвертор не е търгоски термин с цел да се обясни на клиента за какво му взимат повечето пари. Инвертор неозначава, че климатика топли и охлажда. Най простото обяснение е че мощността му се регулира в зависимост от мепературата в стаята, като целта е да не работи в режим включено изключено, а непрекъснато. Друг е въпроса, че при AC инверторите регулацията е в тесни граници и ефекта клони към 0. При AC инвертора се ползва честотен инвертор и по този начн се регулира компресора.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 10 от 31 ПърваПърва ... 8910111220 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Отговори: 4
    Последно: 02-12-14, 21:30
  2. Отговори: 9
    Последно: 21-03-14, 10:39
  3. Fuju 12LGC - не може да вдигне над 22 градуса при отопление
    От momchilsv във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 7
    Последно: 01-03-11, 23:34
  4. Отговори: 1
    Последно: 13-07-10, 19:21
  5. Отопление с климатик при външни температури над +15 градуса
    От KonanVarvarina във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 22
    Последно: 26-02-08, 17:37

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе