Аз мога да чета,и ако ти попадне гаранционна карта от ECO-KLIMA просто я прочети.Аз също не намерих лигика и за това попитах,или по точно помолих някой да ми обясни смисъла цитирания вече пасаж.Първоначално публикувано от 220voltov
Аз мога да чета,и ако ти попадне гаранционна карта от ECO-KLIMA просто я прочети.Аз също не намерих лигика и за това попитах,или по точно помолих някой да ми обясни смисъла цитирания вече пасаж.Първоначално публикувано от 220voltov
stanislaw40: Тази инструкция на Еко-клима за твоят климатик е написана на база техният опит с предлаганите от тях климатици. Това което са написали по въпроса за разкрежаването на техните климатици е вярно.
Защо това е така: Когато климатикът обърне режимът за да разкрежи, се затопля външното тяло. Колкото температурата в отопляваната стая е по-голяма, налягането във външният топлообменник е по-голямо, след като налягането е по-голямо това означава и че температурата е по-голяма.
Опростен пример: Евтините климатици (зависи от модела) разкрежават по време, например на всеки 40 минути те включват да разкрежават за 7 минути. Това време е точно определено. За да може климатикът да разкрежи по-добре за точно определеното време, е добре температурата която затопля външният топообменник да е по-голяма, а това се постига с по-голямо налягане.
Зададената температура е изключително важна за размразяването.
Моят Дайкин например, като му задам в тези студени дни 29 градуса, се амбицира доста и в стаята става жега, но размразява на всеки 2 часа и половина.
Когато му задам 25 градуса обаче, в стаята си става комфортно топло /според жената си е пак прекалено топло/, климатика не се шашка толкова и изобщо не размразява.
Изобщо забелязвам, че не обича "крайните" температури. Работи перфектно и равномерно в диапазон на зададената температура 22-25 градуса, лятото пак толкова.
Изчетох всички постове по темата, но не намерих отговор на моя проблем, а имам само предположения.... та ето какъв е той:
Климатикът ми спира за да се размразява през 38минути , и го прави в продължение на 10-12 минути. През това време въздухът в стаята изстива доста.
По външното тяло няма никакъв скреж, лед или нещо подобно! нито на ивици, нито в долната част! външната Т е -4. При отрицателни Т го прави много често, при ниски положителни- интервалът на размразяванията е по-голям и го прави по-бързо. преди 2 дена видях при едно размразяване да тече вода от него- значи е имало нужда тогава. но днес цял ден го наблюдавам- видимо няма никакъв скреж.
Климатикът е Sharp, AE X-095E e външното тяло, вътрешното е AY X-095E. Инверторен. Монтиран е преди 10години. през това време не му е правено нищо- само съм почиствал от прах външното и вътрешното тяло, и филтрите, естествено.
Не можах да открия схеми в нета, да разбера дали е с някакъв датчик за Т или е програмиран на време. Но ми се струва че от 2-3 години се размразява толкова често и дълго. Преди нямам спомени при Т от -5 да е било толкова студено в стаята...
valsto: Някой модели климатици следят температурата само на вътрешният тръбен датчик, ако нямат външен. Ако имат и външен тогава се следят и двата, следи се времето за което климатика достига или не зададената температура. Следи се времето от последното спиране на компресора за разкрежаване. Колкото е по-скъп климатика заложената програма е по-сложна, и параметрите които участват в процеса са повече, целта е климатикът да прави точно това което трябва.
При теб си мисля че трябва да се види фреонът дали е достатъчно. Казваш че климатикът не е виждал техник от много години, един преглед от техник сега няма да му навреди.
Здравейте!Имам климатик Panasonic CU-E9DKE.Втора зима се отоплявам с него и определено се държи различно.Поддържа зададената от мен температура 22о,но се размразява много често.В момента е някъде -8 и климатика спира на около 30-40мин,като питата е съвсем малко заскрежена (равномерно).Август му правиха профилактика.Може и да греша,но имам чувството че е станал и по-шумен,усещат се леки вибрации.Интерувам се дали е нормално това често размразяване.Миналата зима е спирал неповече от десет пъти.Притеснявам се да не се повреди нещо.Ще се радвам да получа мнения и съвети.
Plamen11: Климатикът ти Panasonic CS/CU-E9DKE има външни датчици на топлообменника и външната температура, които заедно със този на вътрешният топлообменник преценят кога да започне разкрежаването и колко време да продължи.
Щом си достига зададената томпература за приблизително същото време както и преди го е правил и не трупа лед, не е необходимо да се занимаваш с него.
Имам климатик OSAKA CH-12-BP/D инвертор(знам за негативното мнение за Осаките)вече четири години.Използвам го само за отопление,пускам октомври,спирам май месец.Забелязвам от известно време че много начесто започна да разскрежава,на всеки 40 минути работа 5-7 размразява.По питата няма лед.Предишни години не ми е правило впечатление толкова често да включва размразяване.Също така забелязвам че по трудно вдига зададената температура(например при зададена 26 достига 22-23 гр. при зададена 29 - 25-26)Тази нощ при - 15 -16 гр. вътре при зададена 26 не може повече от 22 да вдигне.Каква е вероятността да има нужда от още фреон?Гаранцията изтече преди година така че може да ме насочите и към сервиз.Благодаря.
Приятел,аз лично не виждам да имаш някъкъв проблем.щом в тоя студ дига такива градуси и няма заскрежаване не му обръщай внимание.Айде наздраве.
A kak е положението при Hitachi E14H2 ?Първоначално публикувано от valen1
kris11: Нямам сервизна документация на този модел, ако ти или някой друг има мога да видя как е конструиран. Би ми било интересно да знам повече за този модел който се продава в България.
Искам да попитам... сега като е ясно времето но доста студено(доста под 0-та) климатика ми(Панасоник китайски) си работи отлично но много често се включва на размразяване въпреки че като гледам по питата няма грам скреж.
Дали се дължи на минусовите температури.. в смисъл че датчика отчита ниска температура и почва да размразява...
Има и друго постоянно натрупва лед на дъното отзад(а може и вътре да има не се вижда хубаво)... дали е от него... като се оправи времето го чистя.. но иначе пак си трупа.. майсторите ми го монтираха на пода на терасата.. няма тръба за оттичане на водата и отдолу трупа лед и явно неможе да се отече хубаво ли кво.. направо има ги споменавам тея "майстори".. вместо да си седя на топло често излизам да чистя лед.. че ме е страх да не се запуши съвсем...
Това е един от недостатъците на инвертора тои размразява по датчик и дори и без нужда щом спадне температурата на дачика тои размразява. Това с обледеняването на дъното на климатика е много неприяно снощи моята тошиба я разглабях в тоя студ да почиста леда че опира в компресора и бучи яко.Първоначално публикувано от hristokk
Малко предистория - в нас имаме 2 климатика carrier - 38NYV009E/42HQV009E на 2,3 месеца са http://www.toplo.eu/air_conditioner.php?products_id=27 които страшно много бучаха предавайки вибрации по стените и създавайки ония гаден шум получен от резонанса.Та ...темите тук на хората със същия проблем и го реших както те са направили със специалните тампони.Те свършиха чудесна работа и шума почти го няма!Обаче, интересното е, че преди да ги сложиме тия тампони в едната стая при зададена температура 24 и при скорост на вентилатора "quiet" в стаята беше 23 ,а в другата стая при зададена 26 и режим "quiet" в стаята беше 22-23 градуса(тази стая е доста по голяма от първата). И сега проблема е следния след слагането на тампомните климатиците като ,че ли нещо им стана и не искат да греят.Няма разлика като се сложат на 24 или на 28градуса или дори на 30! Не може да достигнем старите температури от преди да ги "шумоизолираме".Съмняваме се да не е от фреона да е изтекъл при разместването на въшните тела,ама няма мазно по тръбичките и като ,че ли не е изтекъл.Не знаеме вече от къде може да е проблема,моля някой разбиращ да си даде мнението или предложението!
P.S.Няма заскрежаване,само днес разкарах една висулка от една от дупките на тавичката...
Здравейте! От 2-3 месеца съм "горд" собственик на небезизвестната Midea CSU-12HHAA. При ниска влажност топли здраво при всякакви външни температури /тази нощ до -16/, но никога досега не се е включвала на размразяване /дефрост/. Преди седмица, когато беше по-влажно се обледени няколко пъти и се наложи да действам по "български" - топла вода, режим охлаждане със и без изключване на външния вентилатор и т.н. Заедно с пристигналият спешно техник от монтажната бригада дебнахме цял ден за размразяване, но такова не произтече. Събираше си скреж все повече и повече, докато заприлича на логото на фирмата си /бяла мечка/. Техникът реши, че е виновен датчика на тръбичката във вътрешното тяло и го подмени с друг. Ефект - никакъв. Следващата стъпка ще е подмяна на платката, но засега чакам да я доставят. Тъй като прочетох досегашните публикации се присъединявам към мнението, че вероятно се касае за някакъв софтуерен проблем. Непонятно ми също, че няма никаква индикация за дефрост - нито на дисплея на вътрешното тялои, нито на дистанционното. Ако някои има идея за принципа на размразяване на този модел "Мидея", моля да помага!