Ние с "природния газ" сме малко, а околните ни "броят за паралии", така че не са загрижени за нас. Виж, ако тока скочи така както природния газ, тогава може да се случи нещо.
Ние с "природния газ" сме малко, а околните ни "броят за паралии", така че не са загрижени за нас. Виж, ако тока скочи така както природния газ, тогава може да се случи нещо.
Не зная за какво ни броят, но определено ни се случва това, което си направим
За да се "направи" нещо, трябва да има критична маса хора. За да имат хипотетично някаква тежест - било политическа, дори било за "сериозност" на протеста. Това имах предвид, че сме малко, тези които се вълнуваме от цената на природния газ. И нищо не можем да "направим" в смисъла който клишето има.
Да стачкуваш срещу високата цена на газа е като да го правиш срещу гравитацията.
Аз съм ЗА активната гражданска позиция, но нека е за неща като създаване на условия за повишаване на доходите.
В цяла Европа газта и електричеството са по-скъпи от тук и си ги плащат много по-лесно.
За много години на всички. За доходите и цената на газта съм готов да споря. Пример: съседна Румъния с доходи надвишаващи нашите и цена на газа за МВт от 50-60лв
какво пък общо има цената на газта с доходите борсова стока е .. все едно да кажеш че златото у нас трябва да е по евтино
ЧНГ на всички!
179,33 лв за 1000 киловатчаса енергия от газ за този месец.
Ясно е ,че никой не ни бръсне за слива.
Ясно е че овергаз най-нагло излъгаха на 1 септември и след това в края а октовмри, че са говорили на високо ниво да има компенсации.
Това което остава скрито е помпането на сметките чрез един коефициент, за пребразуване на кубици газ, в мегавати/ч енергия.
КЕВР вкарват увеличение и чрез увеличения на коефициента за преобразуване на изразходваните кубици газ, в мегавати.
Ето връзка за решението от днес 1 януари 2023 година
https://www.dker.bg/uploads/reshenia...1_01012023.pdf
На страница 14, точка 7 пише:
****** цените са утвърдени в лв./1000 м3 и са изчислени в енергийни единици при коефициент на преобразуване 11,207 kWh/m3
------------------------------------------------------------
На същата дата миналата години този коефициент е бил 10,546.
Етъо връзка за миналогодишното решение:
https://www.dker.bg/uploads/reshenia...res_c-1_22.pdf
Отново на страница 14, точка 7 пише.
. ****** цените са утвърдени в лв./1000 м3 и са изчислени в енергийни единици при коефициент на преобразуване 10,546 kWh/m3
Тази промяна качва още 65 киловата на всеки 100 кубика газ, което в левове означава около 15лв на всеки сто кубика, извън увеличението на 180 лв. Тези 15 лева идват само от промяна на този коефициет.
6% e покачването на този коефициент. И започва да се качва откак руснаците ни спряха газът. Значи новият е по-калоричен, пак са ни лъгали "братушките"
Аз спрях спрях отоплението на газ преди три седмици. Бях оставил котела на газ само да дозагрява бойлера след обяд за един час, но от днес и това мина на ток.
Следва да е ясно какво общо има…
Ток, пшеница също са борсови стоки. Което не значи, че не могат да са с по-ниска цена от борсовата в определени ситуации за определени групи хора. Нарича се предполагам социална политика.
Просто у нас се прилага за ток и ТЕЦ, а в други страни за газ.
Редно ли е да се прилага за всички енергийни източници, в това число и газ? Звучи справедливо, но предполагам подобна сметка е сложна и надали по форуми могат да бъдат взети предвид всички доводи за и против.
И аз си помислих същото, но не вярвам че това е причината.
Просто ни помпат, сметката като ни обясняват че газът е по-калоричен.
Разходомерът мери кубици, не качество все пак.
- - - - - - - - - -
оефициентът за преобразуване в енергийни единици на цените за продажба на
природенгазоткрайнитеснабдителиеизчисленвразмерна11,207kWh/m3.За
изчисляването му е взета предвид средната калоричност на природния газ за периода м.
септември–ноември 2022 г. за ГИС Кулата–Сидирокастро; м. октомври–ноември 2022 г.
за точка Стара Загора и представителната калоричност в режим добив от ПГХ „Чирен“за м.
януари2023г.
Страница 11
https://www.dker.bg/uploads/reshenia/2023/res_c-1_01012023.pdf
За м. декември 2022г. имам изразходени: 139куб. за 293,11лв. около 2,11лв./куб. Това е за "Ситигаз" Габрово.
Този пост е редактиран от vas; 05-01-23 в 14:17.
На мен потреблението ми е х2 спрямо ноември, нямам фактура още