Ако си с малко бебе и трябва да поддържаш постоянно 24-25 градуса, 20-25 лв на ден не ти мърдат. Множко ми се струва.
Още от времето, когато бях с котела на твърдо гориво, после с този на газ установих един факт. Ако държиш изключен котела на почивки и после го включваш, докато загрее всичко ще изгори почти толкова газ (въглища), колкото ако седи включен и поддържа достигната температура за определен период.
Този пост е редактиран от VanDan; 07-02-23 в 09:59.
Разбира се, задачата се свежда до ниво от 5-ти клас, в която басейн(количество акумулирана енергия в тялото на сградата) се пълни от една тръба (котела) и се изпразва от друга (топлозагуби по подове, тавани, стени, дограми). Въпрос на сметки е след колко време престой на отоплителната инсталация, загряването на сградата ще глътне по-малко от енергията, необходима за поддържането на температурата в периода на престой.
Какво е 10х10х2,8 ? 0,10х10х2,8?
Иначе погледнах, че не съм се интересувал между50 и 70 лв на м2 с 10см EPS. 10м2 изолация са ти колкото януарската сметка. Избираш си и една по-читава мазилка и получаваш сигурносто и комфорт. Пък се топбли на каквото искаш. Ще ми е интересно да пуснеш февруарският разход, с минусите тези дни...Не ти ли се струва, че при по-голям и продължителен студ няма да можеш да се стоплиш без изолация? И че ще набуташ над 1000 лева за сметка и ще си мръзнал...
са размерите на къщата предполагам - 280кв.м. площа на стените вън...?10х10х2,8
112m2 изолация, ако е за наземен етаж можеш и сам да си я направиш.
Упс, точно.Моя грешка, автоматично умножих цифрите….
Имаме същата къща 10Х10 вън, един етаж.
Преди 2г я опаковахме с вата и сайдинг.Тогава материалите плюс надници на 2ма работника излязоха 4000лв.
Аз, милото(донякъде) и големия работихме безплатно.
За една седмица работа с голямо туткане при положение, че го правим за първи път.
![]()
Този пост е редактиран от ccankov73; 07-02-23 в 17:23.
Дано след 10-15 години не завъдиш мухъл и дано не минеш "по-обратният път" . На позната съпругът и започна да монтира първия сайдинг в България преди около 25 години.
12-15 години след това започнаха да му звънят да ходи за демонтаж на сайдинга, премахване на ватата и отново монтаж на сайдинга.
Поне няколко къщи бяха завъдили мухъл във ватата между сайдинга и стената, след това мухъла беше проникнал през стената и и избил от вътрешната страна на къщата в стаите.След като се изредили един куп майстори, последните им казали, че докато не махнат ватата няма смисъл да правят какъвто и да ремонт на стените с мухъл вътре в къщата.
==> Премахване на вата ---> третиране с препарати против мухъл и бабалюги==> обратно монтаж на сайдинга.Без вата.
Нашата къща е с вата от 2006г. Мухъл във ватата нямам - от време на време свалям сайдинга заради някой климатик, все щях да видя. Мухъл вътре нямам - не съм кьорав - даже ми е ниска влажността и ползвам овлажнител.Това според мен значи, че е правилно изпълнена и стените "дишат" щот дограмата е в ред.
Тая паропропусклива мембрана обаче ако се сложи наобратно или се ползва обикновен налон - честито.
Така е, но аз съм нали съм диверсифициран и ми се струва неразумно да не се възползвам.
Към момента отоплението на газ е най-скъпото възможно.
Като изключа БГВ-то, за отопление за 7ч. ми е изразходил 1.7кубика, което е 17кВт., климатикът за този период щеше да изразходи около 3-4кВт., а цената за кВт е сходна(особено ако вземем предвид нощната тарифа).
За БГВ около 8кВт., което общо е два душа(без икономия), 4 пъти устна хигиена и малко кухня(ползваме съдомиялна), което си е поне 2 пъти по-скъпо от ел.бойлер.