Че какво е значението с какво се топлиш, когато говорим за топлозагуби.
Да на би с парното загубите да са по-малки.
Този отоплителен сезон, отоплението на природен газ, с локално "парно", ми струва 0лв и 00ст., като ако нещо с етикета не се промени, така и ще посрещна краят му. Комфорта е супер, просто бойкотирам.
Иначе, отоплението ми коства ок. 70лв. за последните два месеца.
Фактурите са съответно 56.00 и 53.78лв. Готвене, кафета, чайчета- предимно на пропан-бутан- 6.5лв, за двата месеца.
Кисело- сладко......никой не може да ми определя диетата.
Бойкотирам и пелетите,
Октомври - 36м3
Ноември - 38м3
Топлата вода ми варира между 20 и 25м3.
Около 110м2 отопляема площ, апартамент, София, подово, едноконтурен с бойлер, Между 23.5 и 25 градуса се поддържат в зависимост от стаята. Нощем не работи отопление (22 градуса, до които не пада). Октомври са ползвани и климатици за няколко дена, ноември не.
Тия съседи на ръце трябва да ги носиш.
Това за топлата вода не разбрах как го отчиташ?
38m3 за месец*10кW/720ч. = 528W за 110м2.
Чудесна стойност бих казал.
С 6 лампи-ЛНЖ по 100W може да се топлиш спокойно. И ще е светло и топло даже.
Даже на мен ми е висока тая температура, не мога да заспя на такава. Веднъж се пробвах в името на експеримента на 24гр. Еми, не става- не мога. Бих изкарал с по-малко.
Точно съседите го топлят, но и температурите бяха високи. За двата месеца не са падали под нулата.
През въпросните месеци 40кв. хол с близо 12кв. френски прозорци и северно изложение в София температурата не падаше под 18гр.(терм. помни мин и макс), без да се отоплява.
Този пост е редактиран от atanasov; 07-12-21 в 21:25.
Подовото играе роля през нощта.
Това е инертно отопление.
За това и в хубаво време вътре става непоносимо, макар и да си го спрял.
Изолацията не е фактор, ами дограмата. През изолацията слънцето не може да топли.
Ако през деня от слънцето става 26-7 при минусови температури, какво ли ще е лятото
Ако не вдигнат тока и милото успее да избута на климатици на пролет с разликата (от газта) мисля да се попечем на плажа в Хургада или Шарм ел Шейх.
Е, ако не изкара пак може да се попечем де….
Малък експеримент:
1-15 новмври: работещи 3-5 климатика, газ - не, само топла вода.
15-30 ноември: неработещи климатици, газ - парно + топла вода
месечни сметки от лятото:
- ток - около 100лв.
- газ - само топла вода около 30лв.
месечна сметка за ноември:
- ток - 130лв.
- газ - 320лв.
Самостоятелна къща в гр.Петрич
изолация - външна 10см.
дограма - PVC, двоен стъклопакет/б+К/
отопляема площ - около 180м2 на два етажа/ 100+80/
Прогноза за ноември при работещо само един вид отопление:
- при работещи климатици:
около 150-160лв. за ток + 35-40лв. за газ - общо около 190-200лв.
- при работещо парно без климатици:
около 90-100лв. за ток + 650-700лв. за газ - общо около 750-800лв.
П.С. за м.декември се очаква около 12% увеличение на газа, което не е калкулирано по горе!
Този пост е редактиран от tony34al; 08-12-21 в 10:39.
Първата половина на ноември беше много по-топла от втората, плюс като ти гледам теоритичните сметки на тока излиза, че ще топлиш на климатици 180м2 с 60-70лв ток, което е абсурдно. Освен това има огромно значение дали поддържаш постоянна топлина или затопляш след работа въздуха до някаква си температура.
Може и така да е - за втората половина на ноември. Това е прост експеримент, не може да отчете всички фактори, но е показателен.
За отоплението с климатиците - може спокойно, никакъв проблем. Говоря за м.ноември