Връщаме се полека, на цени от преди войната, но единствено имаме далавера, че ДДС е вече само 9%, а преди 20%. За съжаление 1г. преди войната цената беше почти 5 пъти по-ниска. 26,93 за януари 2021, днес 106,74
Връщаме се полека, на цени от преди войната, но единствено имаме далавера, че ДДС е вече само 9%, а преди 20%. За съжаление 1г. преди войната цената беше почти 5 пъти по-ниска. 26,93 за януари 2021, днес 106,74
За януари съм платил 35лв. ток и 35лв. газ за 22дни консумация, като отоплението ми е на ток, а газта ми е само за БГВ.
Не е евтино(поне спрямо преди), но се чудя дали с бойлер на ток нямаше да е същото, ако не и повече.
Приемливи са защото извадихме късмет с меката зима.
Ако бяха стегнали 3 месеца нормална зима щяхме друго да говорим.
качаме стандарта по-бързо от ръста на разходите - следващата зима средната заплата ще гони 2к.
Не ги ли подмина вече
167 лв.за февруари,84м², отопление и топла вода.Подържана температура 23-24°C.Силистра - Сити газ.
Изпратено от моят Redmi Note 9 Pro с помощта на Tapatalk
1.2 m3 на квадрат за март месец
Имам бойлер на ток за БГВ и отделно котел на газ (БГВ на проточен принцип). Не мога да преценя дали е по-икономично да ползвам бойлера на ток за топла вода, или проточната опция на газовия котел. На теория е малко по-евтино с газта, още повече че с лятното часово време почти не ползваме нощната тарифа (четиричленно семейство). Но пък проточният принцип ползва повече вода (докато загрее) и сметката май се губи по тази причина. Откъм комфорт - бойлерът на ток дава повече моментен комфорт, но при проточния на газ топлата вода никога не свършва. Някой ако има по-прецизни наблюдения, да сподели. Също, каква е оптималната температура за топлата вода на проточния.
Като гледам тази година времето ни пощади и ще имам същия разход като пари за отопление през зимния сезон като миналата година /с включените компенсации/.
Около 800 лева за 7 месеца.
За месец март сметката е 86 лв.
Моята е 256лв. Става малко досадно, но пак ще напиша, че твоето не е точен пример. На практика ти не се нуждаеш от отопление. Ще вземе някой да се подлъже по твоите постове и ще се чуди защо при него не е така.
Глупости на търкалета средната заплата дори и да е 2к като подадеш ръката не вземаш 2к защото това е средна брутна работна заплата а доматите и краставиците ги купуваш нето газта и там каквото ти дойде на акъла т.е. каквото пише това плащаш а заплатата ти е 2к по фиш бруто обаче получаваш доста по малко.
тия пари всъщност ги взимаш .. но част от текущите ти разходи са данъци ,пенсионна вноска ,здравна вноска .. газ ,ток и т.н.
Взимаш ги другия път тия пари са една счетоводна фикция когато подадеш ръката вземаш друго. Средната работна заплата има смисъл в брутния си вариант само за пенсионирането защото е част от формулата за изчисление на пенсията от която са страдали страдат и ще страдат доста поколения.
Аз правя сравнения с мои предишни периоди.
То всяко жилище е изолиран случай.
От отопление се нуждая.
Сега съм една седмица в чужбина. Оставил съм термостата на 19* да не изтива жилището. То пък в София с хванали два три дни студ и още на втория ден си падна температурата до 19 и котела си я поддържа.
Но все пак си е вътрешен, южен апартамент с някаква изолация и съседи отвсякъде.
Ако някой търси информация за нещо подобно, би му било ориентир какво може да постигне.