Това са много сложни и почти неприложими сравнения. На климатик се топлят най-често само 1-2 помещения и отварят врати, което за масовите апартаменти ги устройва донякъде. А на газ по правило се топли цялото жилище. Това на климатици няма как да стане със същата степен на комфорт и температури. Но и цената е друга. Примерно аз топля 4 стаи и баня/тоалетна в къщата и стая и баня/тоалетна в пристройката. Колко климатици ще ми трябват за тази цел. Отделно все още цените на ток и газ са различни. Цената на газа както започна да пада, така може отново да литне нагоре, както преди 2г. Дано не стане или не е скоро, разбира се.
Аз пък не харесвам нищо друго освен подово или парно с радиатори. За мен единствената екстра на отопление с клими е цената за сега. Всичко друго са недостатъци и компромис с комфорта. Но в България цената е може би най-важен критерий, така че спор няма в това отношение.
Този пост е редактиран от VanDan; 09-01-16 в 18:36.
Докторе,
не е точно така, а и забравяш, че климатиците решават проблемите и през лятото. За някои това може би не е от значение, но за мен е важно.
Аз си имам 2 климатика, които чудесно охлаждат на 27гр. (толкова дава жената) къщата. Нощем ги спира, защото духат и шумят. В Плевен както е студ и лед зимата, така е 40+ лятото. Хем сме беден район, хем климатът е ужасен.
Климатиците за това са измислени - да охлаждат.
Аз не отричам, че за масовите случаи у нас, климатик в момента е най-изгоден като избор.
Този пост е редактиран от VanDan; 10-01-16 в 17:02.
в апартамент да си сложиш газ е мазохизъм .. тишина викаш .. и съседа ти като си сложи 4 мидеи в 4те стаи с външни тела над главата ти ( примерно ) ела да видиш тишина ...
Не знам дали е мазохизъм,аз му викам кеф.Минал съм през климатици,после камини,после пелети и накрая газ и смея да твърдя, че на газ за момента излиза най-евтино,пък който ще да вярва или да мине през всички горива и тогава да сподели.При правилно изградена инсталация и добре подбран котел сметките са си доста поносими.
Колко квадрата отопляваш и с каква инвестиция?
Етаж от къща чисто 95 квадрата + 300 литра бойлер височина на стаите 2,35.Котел Бош Конденз 7000 +FW 200. Общо котел + монтаж+управление+газова линия и всичките документи цена 4600лева От тях си взех 20процента от Енергийна Ефективност,значи остават около 3800 лева.Като инсталацията от радиатори си я имах изградена от преди това.
Екстра си минал! Честито и за хубавия котел, който без съмнения ще ти докара и хубави сметки.
Здравеѝте съфорумци какви са тия безбожни цени на котлите в България направете си една екскурзия до Одрин и си вземете на половин цена вижте цените в Турция
около 620 евро Bosch Condens 2500 W 24KW (20.000 kcal-h)
https://www.google.com.tr/url?sa=t&r...EBYzVYNnxOQRYg
Там цените са без комин, без гаранция и почти е невъзможно да се осигури какъвто и да е сервиз
Всичко сие с гаранцията две години но само за Турция, само монтажа се заплаща при нас около 70-80 лева.Цените в България сигурно се диктуват от не толкова разпрострената природна газ и конкуренцията между фирмите.При нас е обратно положението при цените на климатиците много са високи спрямо България.
все пак това е двойна разлика ,има нещо гнило .. напомня на цените на горивата ,храните и каквото се сетиш
Съгласен съм