Видът на радиаторите не оказва особено влияние върху разхода, ако мощността им е сметната правилно за съответното жилище и котел.
240м3 ако е за всичките 31 дни е по-малко от 8м3 на ден. Много добро постижение за такъв студен месец. Какъв е котела, защото ние тук доста хора в такъв студен месец под 10-12м3 е невъзможно да паднем. Да не говорим, че нормално сме по 14-16м3 на ден.
Този пост е редактиран от VanDan; 30-01-17 в 12:03.
Радвайте се ,докато са такива цените на газта,че преди 5 год. като бях под наем в тристаен панел и цената на газта беше 1.30-1.40 ,плащахме по над 300 лв на месец и стояхме на студено.Иначе е факт,че при моментните цени на газта,е малко по евтино от климатик и горе-долу колкото на твърдо гориво.
Да тебе питах. Интересно ми е при тебе с алуминиевите радиатори котела колко вееме работи и колко почива и на колко градуса си настроил водата
Може ли и други мнения на вас колко време работи котела и колко почива при мене като поработи половин ден и 20-30 мин работи 2 часа почива на 70 градуса вода с чугунени радиатори сега ще пробвам на 60 градуса да видя как е разхода.
- - - - - - - - - -
Може ли и други мнения на вас колко време работи котела и колко почива при мене като поработи половин ден и 20-30 мин работи 2 часа почива на 70 градуса вода с чугунени радиатори сега ще пробвам на 60 градуса да видя как е разхода.
Колеги по колко кубика горите на месец, че аз съм подал заявление за газификация. Щото на тия пелети ми дойде до гуша за януари 80 чувала по 5.70, си е убийствено скъпо. На газа по ниски ли ще бъдат сметките?
По-нагоре е писано , но цените на газта са доста динамични и различни за различни градове , те и това е писано . И сметките са по-ниски .
Здравейте, някой правил ли е сметка при кой режим котела харчи по-малко:
1. Когато е ограничен по температура на водата и работи без да спира.
2. Когато не е ограничен по температура на водата и прави периодични почивки.
Трудното е че няма дни с еднаква външна температура и от там са различни и топлинните загуби.
Ти щом на пелети си изгорил толкова и на газ ще ти малко по евтино.Просто системата ти трябва да е направена перфектно и изчислена точно за всяка стая какъв радиатор ти трябва .Няма да ти е по евтино на газ според мене.Извикай си майстор който се занимава с това ,по добре дай пари да ти кажат къде ти е проблема и да ти я направят ,отколкото пак да даваш пари за газ и после пак да пишеш ,абе защо толкова газ изгорих.
Един чувал пелети приблизитело са 60 кВтч Идвало ти е по 9,5 стотинки за киловатчас. Един кубик газ дава 9,6 кВтч Излиза че, на газ с цена под 91 стотинки си на кирия, ако не се смята хамалогията. А сега масово е около 70 стотинки, а има места и по 50 стотинки на кубик
Не знам за каква кирия търсите от газта във финансов аспект? Газа е комфорт - това е...
Всякакъв вид отопление може да бъде докарано до комфорт. Но, кой каквото и да ти говори, става дума за пари.
С другите алтернативи по мои груби сметки излиза горе-долу така:
Твърдо гориво 1 киловат топлинна енергия ~ 4 стотинки без значение от външни условия
Климатик(дневна тарифа) до 0° 1 кВт топлинна енергия ~ 7 стотинки
Климатик(дневна тарифа) до -10° 1 кВт топлинна енергия ~ 9 стотинки
Климатик(дневна тарифа) до -15° 1 кВт топлинна енергия ~ 11 стотинки
Климатик(дневна тарифа) под 0° + висока влажност(заскрежен топлообменник) 1 кВт топлинна енергия ~ 12,8 стотинки
Този пост е редактиран от Jack Krauser; 31-01-17 в 18:43.