Няма такова нещо! И аз като loshiat съм с Computherm Q7, безжичен, около 120-130 ми излезе, с Vitopend 100, двуконтурен съм, с термовентили на радиаторите, в сезон всичко е отворено на макс и се разчита само на дневната и седмична програма на термостата. Сметките от миналата зима съм ги пускал в темата, а тя беше сериозна, предната бяха далеч по-ниски. За мен има ефект, но и не съм пробвал системата без термостата. Засечи си дневния разход от газомера.
А бре, хора, коя година сме? 2017! И все още говорим дали и как може да се управлява котела - дали със стаен термостат или по температура на водата. Вече не се произвеждат и продават конвенционални котли, кондензните стигнаха 5то или 6то поколение, не съм сигурен. Въпросът направо си е комичен, на фона на десетките страници изписани в този форум, в продължение на вече 15 години.
Благодаря на всички за отговорите и отделеното време.
70 квадрата апартамент.Хола е с източно изложение,спланята и кунята със западно.Както и топлата вода също се отоплява на газ.Всичко друго е на ток както и готвенето.В нас се подържа 22 градуса и температурата се регулира от термостат в хола.Като се ляга да спи се спира парното разбира се.Смятам, че добре е изолирано жилището.Миналата година имах 1400 кубика газ.Киловатите не ги помня,но от цялата месечна сметка която е 114 евро само 7 евро е за ток другото е само газ. Имам си тв,печка за готвене,хладилник,пералня,прахосмукачка,кафемашина,компютър настолен, че и хом синема Радиатори има в хола два големи,в кухнята голям,в спалнята голям и в банята и тоалетната малък.Иначе отоплението се ползва от средата на октомври до края на април.Това е за територията на Холандия.
1400 кубика не е ли много???
90 кв. етаж от къща, септември 2016-септември 2017 имам 940 кубика в Шумен България. А зимата си беше студена.
Колкото до управлението, аз съм с безжичен, с котле Де дитрих съм и си купих и такъв програматор, вярно, че беше скъп, около 400лв. но съм много доволен!
А какви настройки изплзвате? Температура на водата? Под колко като падне да се включва котлето?
Здравейте,
имам еднопанелни радиатори 2 вързани един за друг в една стая. Единият е 80см, другият 120см на 65см височина. Недостатъчни са ми за отопление на стаята. Искам да ги заменя с други, които имат по-голяма мощност. Тъй като радиаторите са стари не мога да намеря каква им е мощността. Още едно уточнение, нямам място за по-широки, а на височина мога да увелича на 85см. максимум. Тъй като тук сте хора разбиращи търся помощ от вас - да сменя радиаторите с друг тип или да сложа конвектор. Благодаря ви предварително за отговорите.
А каква е целта на ниската температура? Аз съм под наем, но като дойдох водата беше настроена на 68. Аз я свалих на 63 миналата зима и сега е на 55. Със стаен термостат съм. Не мога да преценя дали разхода ще ми е по-малък или по-голям. Но на 50 имам чувството, че голямо горене на газ ше падне докато стопли. Държа на 23,5 стайна температура. Чакаме бебе и гледам да стопля от сега стените.
Говориш за други два радиатора или за един от 2 метра дължина?
Сменяй ги с нови - по - високи. А мислил ли си да добавиш към тях и едно вътрешно тяло от климатик, пригодено за водно отопление.
Нашите търгашчета пак ще се издънят.
Прогноза: близо 5% поскъпване на газа от 1 януари | Новини | Български Фермер
То разстоянието е за 2 метра общо радиатор, няма значение дали е 1 или 2 само да се побере в това пространство. А относно вътрешно тяло от климатик не съм се замислял като опция. Гледах че има конвекторни радиатори, но нямам представа дали ако заменя сегашните радиатори в стаята с конвектор ще стопля по-добре.
На страницата на korado има пълен каталог на радиатори Radik - там има мощността на всякакви видове и размери панелни радиатори от марката. С достатъчно голяма точност може да приемеш мощността на твоите оттам и да си избереш други. Между панелните радиатори от различни марки няма голяма разлика в мощностите.