Тук обаче не става въпрос за този случай, а за двигател, който може да работи на малка мощност, но и с доста по-голяма. Ако шофьорът е стриктен и не недвишава регламенираната скорост, плюсът на един такъв двигател е, че колата ще ускорява много по-бързо, отколкото с обикновен двигател. Разбира се сравнението няма как да е точно, но това е само метафора. Не е нужно котелът да работи непрекъснато при максимална мощност, а когато работната температура е ограничена, той просто ще я достига по-бързо. Мен ме интересува какви са плюсовите и минусите на двата варианта - по-продължително време на по-ниска мощност и по-кратко на номинална, и то при добре изградена система радиатори, правилно подбран по мощност котел и модулиращ термостат. По моите чисто теоретични разсъждения разходът би трябвало да е един и същ, но може да пропускам някои важни детайли, които все пак дават разлики. Личният опит на Tokata ме навежда на доста размисли.Първоначално публикувано от МИК66
donicety, благодаря ти за включването, от теб човек винаги има какво да научи или поне да се замисли над някои тези. Очаквам да се включат Лазар и инж. Нейчев, защото според мен въпросите с ограничаването на макс. мощност и работата на помпата са важни и трябва да се обсъдят. Не ми се ще да звъня на сервизните техници и да ги притеснявам да идват пак, преди да съм сигурна, че искам нещо да променя. Необмислено постъпих като помолих да намалят максималната мощност на котела преди лично да съм се убедила, че е по-добре. И още не съм сигурна относно логическата обосновка на тази мярка, още повече, че има хора, чийто личен опит показва точно обратното. За мен тези въпроси са свързани с някакви условности, които още не съм си изяснила напълно. Ще се радвам, ако в тази тема има възможност да се изясни в какви случаи подобни мерки биха довели до по-висока ефективност и в кои няма нужда от тях или дори биха довели до по-голям разход и затормозяване на котела.