Страница 38 от 54 ПърваПърва ... 28363738394048 ... ПоследноПоследно
Резултати от 556 до 570 от общо 806

Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #556

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Не знам какво ти е управлението на конвекторите, но трябва да имаш най-малкото контактен термостат с датик на питата, който да изключва вентилатора, когато температурата на водата падне под зададената. Какви бяха конвекторите - модели, мощности, управления?

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2009
    Мнения
    130
    #557

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Magnolia, определено е по-добре да ползваш модулиращ термостат. Забрави за on/off. Напълно безсмислено е. Модулиращият работи горе-долу по следния начин. Задаваш максимална температура на водата - например 57° (за да не излиза котела от кондензен режим), задаваш и желаната стайна температура - да речем 23°. В термостата има вграден температурен датчик, който мари стайната температура (затова е много важно къде и как е монтиран термостата). Ако температурата е под зададената термостата включва котела. Първоначално той заработва на минимална мощност и работи така известно време. Ако температурата в стаята се покачва бавно котелът малко си увеличава мощността. Като достигне зададената стайна температура работи още известно време и малко надхвърля стойността, която си избрала - да речем до към 23,5°. След това изключва и чака, докато стайната температура падне до към 22,6° (тези стойности са примерни и зависят от максималната температура на водата и някои други фактори, но са горе -долу от този порядък). И така до следващия път. А кога ще е той зависи единствено от топлозагубите на стаята, в която е монтиран стайния термостат. И ето тук е проблема с комфорта - през времето, когато котела не работи водата в системата бързо изстива и радиаторите са почти студени. В стаята температурата е около зададената, но се усеща леко хладно, защото няма източник на топлина и съответно конвекция на топъл въздух. Това е в стаята с термостата. А сега си представи в същото време какво става в другите стаи, където няма термостат - възможно е там изобщо да не можеш да стигнеш и 20° за времето, през което котела работи. А докато почива в тези стаи температурата може да падне и до 18° (примерно). Това отново зависи от топлозагубите на всяка една стая поотделно. И така комфорта в тях може да е съвсем различен. Разбира се ако има много добра изолация този неприятен ефект може да се минимизира, но комфорта никога няма да е същия както ако радиаторите греят постоянно - т.е., когато котелът се управлява по температура на водата (но при този вариант разходът определено е по-голям). Та тук трябва да избириш - по-високи сметки за топлото и да ти е комфортно, или малко дискомфорт, но по-приемливи сметки. Ако системата ти е в равновесие и работи на минимална мощност само да поддържа вече достигнатата зададена температура на водата ще имаш почти константен разход на газ за час - при 3kW мин.мощност на котела предполагам, че разходът ще е около 0,4-0,5 куб.м. на час. Това трябва да го пише в книжката на котела. Най-добрият режим е, когато котелът работи почти непрекъснато и ти сама може да сметнеш разхода за денонощие - 10-12куб.м. Разбира се това зависи от топлозагубите, а те - основно от температурата навън.

    В книжката на моя котел изобщо няма част за сервизния техник и затова не знам как да си видя тези настройки, иначе котелът си ги има, но ще трябва от някъде да си намеря такава книжка.
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1322207040[/time]_________________________________________________

    pitam, зависи какво ти е управлението на конвекторите, но би трябвало да има възможност да се зададе температура на водата, под която конвекторът да не включва. Задаваш, например 35-40° и, щом котелът изключи и водата в системата падне под тази стойност конвекторът спира да духа. Така няма неприятното студено духане. Ако в твоето управление на конвектора случайно няма такава възможност значи трябва да смениш управлението.
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1322207160[/time]_________________________________________________

    Лазар, нищо не отговори на въпросите от предишните ми постове - относно свързването на камина с водна риза към система с газов котел. Те са на предишната страница. Моля те би ли ги погледнал и да споделиш мнение, и да дадеш съвет.

  4. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2010
    Живее в
    Пазарджик
    Мнения
    118
    #558

    Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Цитат Първоначално публикувано от eng.Simeonov
    Забрави за on/off. Напълно безсмислено е.
    eng.Simeonov, извинявай, но за мен това са пълни глупости! Аз съм с он/офф и определено съм доволен. Както каза Lazar, тънкия момент е да избереш точната Т на водата, при мен е 50°С до външна -3°С, след това най-много 60°С и дори при външна -15°С, стайната е 22° без проблем. Разхода тогава е май-много 8-9куб.м газ. Аз и затова се замислям дали да взема модулиращ, предполагам, че няма да има голяма разлика в разхода.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2009
    Мнения
    130
    #559

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    tokata, имах предвид нещо съвсем друго. Разходът не зависи толкова много от вида на термостата, а най-вече от топлозагубите на жилището. On/Off ще работи естествено, но при кондензен котел нямаш много възможност за вариране с температурата на водата, за да не излезеш от кондензен режим. При 60° вече си извън него. А котелът на Magnolia е кондензен. Така че за нея е нужен модулиращ термостат.

  6. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2011
    Мнения
    54
    #560

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Здравейте,
    От около 3 седмици родителите ми се отопляват с газов котел. Жилището е къща, втори етаж, без топлоизолационни екстри, чиста сплощ 70 м2, а котела е конвенционален Vaillant Turbo tec pro 20 kw със стаен терморегулатор Калорматик модел VRC 400. Аз също имам монтиран такъв котел при площ 70+40 м2, но нямам конкретни наблюдения понеже съм в ремонт и данните не биха били реални.
    При мен, т.е. при тях се получава среден разход 6.8 м3 за денонощие при температури в помещението нощем 19 °С и 22 °С денем като показанията на тазходомера се отчитат в 8:00 и 20:00 часа. Нощния, както и дневния разход варират. Имало е нощи през които разхода е бил както 4.5 м3, така и 1.9 м3. През деня – от 5.0 м3 до 2.3 м3. Програматора е модулиращ, но при настройване на котела от сервиза го оставиха в положение на он/оф, защото мощноста на котела е намалена и така работел по-добре. И при двата режима котела си модулирал, но така било по-добре. Една вечер реших да променя настройката и го поставих в режим на модулация по стайна температура. На сутрита вместо с „добро утро”, родителите ми ме посрещнаха с укора, че им било много топло през ноща и ставали да намалят температурата. Незнам на какво се дължеше това, но си върнах настройката на он/оф. Така им е по-комфортно. Като въведа моя котел в режим на отопление, тогава ще правя повече експерименти. Това е разхода да този период. За по-студеното време което предстои - ще видим. Както се вижда атмосферните условия влияят непрекъснато със своите променящи се параметри. Моля колеги с наблюдения върху разхода да споделят, както се казва да си сверим часовниците.
    От теорията на вероятностите - едно явление е еднакво вероятно (т.е. един котел изразходва Х м3 газ), когато броя на измерванията клони към безкрайност, т.е можем да кажем че даден котел при конкретна инсталация и жилище изразходва Х м3, когато имаме достатъчен брой измервания. Неможем да го засечем за два-три дни и да направим заветното заключение. От друга страна трябва да отбележим, че на това влияят редица фактори, да не говорим, че няма два дни с абсолютно еднакви метеорологични условия. Даже слънчевата светлина всеки ден пада под различен ъгъл в прозорците ни. Но това са подробности. Важното в случая е да хванем порядъка, т.е. дали изразходваме 7-8 м3 на ден, или 15-17 м3, на каквито факти се натъквам във форума на сроден тип жилище.
    От много съществено значение е изолацията на помещението, особенно тавана. От лични наблюдения – много повече топлина отлита през тавана ни, отколкото студ навлиза през пода ни. За това помислете дали да отоплявате съседите над вас, или да направите малко капиталивложение, което ще се изплати за къс период и многократно. Пример – отоплявах мансарда с чиста площ 40 м2 с ал радиатор с мощност 2700w, а би трябвало да имам инсталирана мощност от порядъка на 7 200w. И температурата си беше съвсем комфортна. Тази разлика в мощностите идваше от тавана на долния етаж. Направете си сами сметка за топлозагубите от вашия таван.

  7. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2010
    Живее в
    Пазарджик
    Мнения
    118
    #561

    Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Цитат Първоначално публикувано от eng.Simeonov
    tokata, имах предвид нещо съвсем друго. Разходът не зависи толкова много от вида на термостата, а най-вече от топлозагубите на жилището. On/Off ще работи естествено, но при кондензен котел нямаш много възможност за вариране с температурата на водата, за да не излезеш от кондензен режим. При 60° вече си извън него. А котелът на Magnolia е кондензен. Така че за нея е нужен модулиращ термостат.
    Аз също съм с кондензен котел и с он/офф програматор работи така: като падне под зададената стайна темп. котела включва на мин. мощност и плавно я увеличава до достигане на 50*. След 8-10мин. работа започва да модулира по вода, защото вече разликата между Т на входната и изходната вода е по-малка и така плавно намалява до мин. мощност, работи още 4-5мин и вече е достигната зададената стайна Т и изключва. Това е ако съм избрал точната Т на водата спрямо външната Т. В противен случай (ако външната Т се понижи, а Т на водата остана 50*), котела работи доста продължително на мин. мощност след като вече е модулирал. А ако външната Т се повиши, а Т на водата остане същата (не се намали), котела изключва преди или по време на модулацията. Това е. Трябва да "играеш" с Т на водата и разбира се да имаш нужния бр. глидери.

  8.  
     
  9. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #562

    Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Цитат Първоначално публикувано от eng.Simeonov
    Лазар, нищо не отговори на въпросите от предишните ми постове - относно свързването на камина с водна риза към система с газов котел.
    Следя темата, въпреки че нямам много възможност да пиша. По твоя въпрос съм отговорил (май беше в другата тема, където си задалл същия въпрос) с вариант, който е най-добър според мене - чрез топлообменник, но това не означава, че не може да се направи по друг начин, ама все с някакъв компромис.

  10. Member
    Тук е от
    Jan 2011
    Живее в
    Стара Загора
    Мнения
    188
    #563

    Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Просто жилището си има определени температурни загуби и ако искаш да ти е топло те трябва да се покриват от системата, а за това е нужо определено количество газ, което да изгори. Няма как иначе да стане. Това е цялата истина,до която стигнах и аз след 6-7 години !!!

  11. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    100
    #564

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Благодаря за инфото, eng.Simeonov.
    Сервизната книжка на котлето (на български) беше залепена на опаковката на котлето, явно си върви с него. Иначе в интернет може да се намери на английски предполагам, а ако има някакви неясноти ще помагам. Не е трудно да се препрограмират стойностите на някои параметри, стига човек да знае какви резултати може да очаква. Аз още работя на принципа на предположенията. Засега успях да намаля разхода до малко над 5 м.куб. – резултати от тази сутрин. Да видим как ще е за напред.

    Определено ще се ориентирам към модулиращия термостат. Но после пак трябва да се мисли за настройките, така че да е максимално комфортно, примерно така, че котлето да работи с ниски Т на водата н по-дълго време без да прекъсва.

    Цитат Първоначално публикувано от eng.Simeonov
    Като достигне зададената стайна температура работи още известно време и малко надхвърля стойността, която си избрала - да речем до към 23,5°. След това изключва и чака, докато стайната температура падне до към 22,6° (тези стойности са примерни и зависят от максималната температура на водата и някои други фактори, но са горе -долу от този порядък).
    Интересно ми е каква е зависимостта от Т на водата, дали когато работи в нискотемературен режим се включва и изключва по-често и от какъв порядък е времето за работа и почивка? Питам, защото според мен разходите от коминни загуби са точно около зададената стайна темература, независимо с какъв термостат разполага човек. Разгледах сервизната книжка на Immergas Amico (за което благодаря на zh) и там на стр. 14 в техническите характеристики прочетох - Максимален брой включвания и изключвания за един ден: 48. Интересно как е формирана тази стойност и при какви настройки. За съжаление, както някой наскоро се изрази, нинформацията в сервизните книжки не е достатъчно подробна.

    tokata, може ли да разкажеш малко повече. Колко голямо жилище отопляваш, на каква темература, с какви мощности са котлето и системата от радиатори. Някъде мернах, че споменаваш доста нисък разход на газ и ми е интересно да разбера как си го постигнал. С твоя термостат около зададената стайна темература колко често се включва и изключва котлето? Би ли споделил колко ти е в момента разхода на газ.

  12. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2010
    Живее в
    Пазарджик
    Мнения
    118
    #565

    Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Апартамента е 100кв.м с вътрешна изолация на външните стени и на тавана. Котела е ДеДитрих, кондензен 6,3-24кВ. Програматора е ДеДитрих он/офф във всекидневната, а в спалните съм с термоглави, поставени на 3. При дТ=25, радиаторната мощност е малко над 5кВ. Разходът от 24.11 09.30ч до днес 25.11 09.30ч е точно 5куб.м, като това е с къпането на 3-ма души. Миналата зима най-голямата сметка беше 191куб.м. Като цяло апартамента е топъл, отдолу има пенсионери, които отопляват само една стая.

  13. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2009
    Мнения
    130
    #566

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Лазар, не намирам твой пост по моите въпроси, да не би да е в друга тема?
    Реших да направя системата с паралелно свързване на газовия котел и камината с водна риза. Няма да използвам топлообменник, защото много се оскъпява, а и мястото не е удобно за това. [size=10pt]Основният ми въпрос е дали трябва да монтирам в този случай затворен разширителен съд (тъй като в газовият котел има такъв) и ако да, то къде - близо до камината, преди или след връзката с изхода на газовия котел?[/size] Разстоянието между камината и котела е около 5м. и връзката между двете системи ще е съвсем близо до котела.
    Моля за съвет по този въпрос.
    Ще монтирам до камината манометър, термометър, термостат за помпата, термичен предпазен клапан, хидравличен предпазен клапан, филтър, обезвъздушител, помпа, автоматична допълваща група и евентуално затворен разширителен съд. [size=10pt]А в мястото на свързване на двете системи ще сложа възвратни клапани, за да не се завърти водата само през котела и камината (къде е добре да се сложат тези клапани - на топлата или на студената вода?)[/size]
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1322223600[/time]_________________________________________________

    Magnolia, в книжката за Amico, която си получила от zh има ли описани сервизните режими за настройване на котела? Ако да би ли ми я пратила, защото в моята нищо не пише по въпроса.

  14.  
     
  15. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #567

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    eng.Simeonov, РС може и да не трябва, но това се пресмята. При 2 помпи в системата освен от възвратни клапи има нужда поне и от хидравличен съединител! Всичко друго е непрофесионално и не мога да ти давам такива съвети. Това, че някой, някъде е направил нещо, което работи някак си, не знам как, си е на негов риск, пък ние все пак сме инженери

  16. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2009
    Мнения
    130
    #568

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Да, Лазар, напълно съм съгласен с теб. Аз го споменах, само защото дори и така работи. А че не е нормално направено не е. Какъв е този хидравличен съединител, къде се слага и за какво е той? Как да сметна има ли нужда от РС? И къде да сложа възвратните клапани - на топлата или студената вода?
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1322232849[/time]_________________________________________________

    Лазар, инж.Нейчев! Утре трябва да монтирам системата. За съжаление наистина не мога да ползвам топлообменник и ще трябва да направя паралелното свързване. Моля за помощ! Къде е по-добре да се монтират възвратните клапани - на топлата или на студената вода? Как да изчисля необходим ли е затворен разширителен съд? Какъв е този хидравличен съединител, за който Лазар спомена? Къде и защо се монтира? В приложения файл съм нарисувал схемата. Моля да я погледнете и ако имате забележки да ги споделите. На нея няма възвратните клапани.
    Прикачени изображения Прикачени изображения

  17. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #569

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Разширителният съд грубо можеш да приемеш като 7-8-10% от обема на системата. Ако е по-малка от 100л, то РС :rolleyes: на газовия котел ще е достатъчен. Възвратния клапан се слага след помпата, а преди нея - филтър. По приложената схема радиаторите биха могли да играят ролята на хидравличен съединител. Иначе това е съд (буфер), където става смесването на потоците на двете помпи и се поемат разликите в дебитите. Как ще става управлението на системата - кога коя помпа и котел да работят и кога да изключват, или пък ще става ръчно, което не е за препоръчване?

  18. Member
    Тук е от
    Oct 2009
    Мнения
    302
    #570

    Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Лазаре, много бързо отговаряш и не ми оставаш възможности да пиша.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 38 от 54 ПърваПърва ... 28363738394048 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Газов котел - мнения и препоръки 2012
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 849
    Последно: 01-01-13, 08:39
  2. Газов котел - мнения и препоръки 2010г
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 957
    Последно: 31-12-10, 12:56
  3. Газов котел - мнения и препоръки 2009г
    От Saint във форум Отопление
    Отговори: 821
    Последно: 30-12-09, 00:43
  4. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
    От karim във форум Отопление
    Отговори: 115
    Последно: 26-12-08, 01:34
  5. Газов котел - мнения и препоръки 2005-2007г
    От lsabg във форум Отопление
    Отговори: 151
    Последно: 16-12-07, 19:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе