Страница 51 от 54 ПърваПърва ... 414950515253 ... ПоследноПоследно
Резултати от 751 до 765 от общо 806

Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #751

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Да, заради външния датчик се получава това разминаване. Аз също съм имал подобни разминавания с регулатори по външна температура. Това е заради неподходящ подбор на температурната крива. Аз (и) заради това повече харесвам управлението по стайна температура

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    May 2010
    Мнения
    394
    #752

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Привет jorogm и на вс. колеги,

    Към колегата единствено мога да споделя своите впечатления от работата на еднаквите ни котли със що-годе еднаквите ни програматори, но ще бъде доста дългъг пост /може би лично между нас на ЛС повечето/, за това накратко.

    Калорматика 360f ми е с две опции /не три като при теб/ относно командването на котела по температура на въздуха. Опциите на функция z\a са "1" и "0", като във ръководството е описано много тъпо за нас едва проходилите в тази сфера потребители като са указали че, "0" е двуточков режим на работа, а "1" е аналогов режим на работа. Така ми стана ясно в началото, че ......., пък ако някой обясни подробно - добре дошло.
    След миналогодишната /а сигурно и таз годишната още ме е страх да пусна / ми одисея със високите сметки и многото четене, учене и прилагане на опита на много хора /не малка част от тук/ установих, че в менюто параметър "d 9" показва зададената темп. на водата на подаващата линия от калорматик, т.е. , когато съм в режим Z/A - 0, параметър "d 9" показва 90 гр., а когато съм в Z/A - 1 - "d 9" е различна температура, като се наложи да предположа, че това е модулационният режим, понеже колкото по-малки градуси имаше на наваксва котела толкова стойността параметъра на d 9 бе по-малка.

    Та когато пусна режим Z/A - 1 - модулиращия, котела ми работи осезателно повече време като минути, почива респективно повече, осезателно по-топло е т.е. топлиният комфорт значително се увеличава, НО сметката ми яко заиграва. Както не един път съм споменавал за моя казус - при мен режим "Модулация" НЕ дава полужителни резултати от гледна точка на разходите, А обратното.

    Но пак казвам, че явно е до система - всяка сама за себе си, НО има едно голямо НО, което аз ще започна отново да ровичкам понеже си имам своето едно на ум, че има нещо при мен, което не е както трябва. Но и на това ще му дойде времето. Айде .


  4. Novice
    Тук е от
    Jun 2010
    Мнения
    9
    #753

    Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Ако някой ми отговори, ще му бъда много благодарен, Точка 7.4 от инструкцията
    http://www.tesy.com/bg/products/akse...e_easyremote_/

    Цитат - Ако изнесеното управление е настроено да работи в режим модулиращ този параметър определя максималната стойност на температурата за отопление , изчислена от алгоритъма на режима

  5. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #754

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Задаваш максимална температура или близо до нея, за да дадеш възможност "алгоритъма" сам да си избира нужната температура - за да не стане - "Орел, рак и щука"

  6. Member
    Тук е от
    Oct 2009
    Мнения
    302
    #755

    Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Цитат Първоначално публикувано от jorogm
    Здравейте,

    Отопляваме се с Vaillant turbo tek plus 20kw, управляван от стаен програматор Калорматик VRC 400 и датчик за външна температура. Относно настройките на температурата вариантите са: 0=фабрична настройка без модулация на стайната температура; 1=модулация на стайната температура; 2=функция термостат, изключва отоплението когато се достигне зададената температура, т.е. он/оф. При първоначален пуск на котела програматора беше поставен в положение 2, т.е. он/оф и няма проблем с поддържане на зададената температура. В пост от 25.11 бях опоменал, че при настройка 1 (модулация на температурата), температурата в помещението се покачва. Програматора отново беше поставен в положение 2. В неделя реших да пробвам пак в положение 1, т.е. на модулация. Имайки в предвид, че поддържаната температура в този режим на работа се покачва, в 7:00 зададох температура 20°С. В стаята тогава беше 19°С. Постепенно температурата с която програматора управлява котела се покачваше и в 22:00 температурата в помещението стана 25°С. Забелязах, че котела пали и гасне значително повече пъти, отколкото при работа на програматора в режим 2 (он/оф). Ако пренебрегнем факта, че пали и гасне повече пъти, то защо не се поддържа зададената от програматора температура? Това определено води до дискомфорт – температурен и финансов. Отивайки на работа при зададени 20°С, връщайки се те посрещат 25°С. Интересно до колко би се покачила температурата ако го бях оставил да работи така до сутринта. Това което съм описал със сигурност не е повреда в програматора, защото в поста си от 25.11 съм побликувал също ситуация с повишаване на температурата при този режим на работа, но на друг котел. И двата котела и програматорите са еднакви. Бих желал да получа отговор на въпроса ЗАЩО се получава така? Знам, че колегите JKanchev и felipe са със същите котли, но JKanchev е с друг модел програматор, а felipe е без програматор. Колегата МИК66 доста вртеме е експлоатирал котела си в режим он/оф, но и неговите програматори и котел се различават от моя.
    Нека да изясним нещата:
    Топлинна крива
    Взаимовръзката между външната температура и температурата, която се изисква да бъде подавана при отоплението се представя чрез
    диаграма, съдържаща различни топлинни криви. Всяка топлинна крива (от 0.2 - 4.0) дава стойност за температурата на водата подавана
    към радиаторите, съответстваща на отделните стойности на външната температура.
    Пример:
    Ако изберете топлинна крива 1.5 с желана стайна температура 20°C, регулатора осигурява температура на водата подавана към радиаторите от 56°C при външна температура 0°C. Различните топлинни криви показват дали температурата на водата подавана към радиаторите трябва да бъде по-висока или по-ниска в зависимост от външната температура.
    В добре изолиран апартамент комфортна стайна температура може да се постигне с много малка стойност на топлинната крива. По този начин се спестява енергия. При първоначалната настройка на регулатора е много трудно да се уцели точната крива. За това именно тази информация, която даваш е важна за промяна на стойността.

    Управление по температурата в стаята
    1 = модулация на стайната температура (включване на стайната температура в изчисляването на изходната темпратура зададена от температурната крива). В този случай регулатора отчита актуалната стайна температура и управлява уреда само и единствено по външната температура, като температурната крива се изчислява по актуалната стайна температура. Тази настройка се използва за големи помещения (хотели), където температурата в една стая НЕ трябва да бъде водеща.
    2 = функция термостат (изключва отоплението, когато се достигне зададената стайна температура) Отново се отчита актуалната стайна температура и се корегира топлинната крива, но при достигане на зададената стайна температура уреда спира.
    Фабрична настройка: 0 = без управление по температурата в стаята При тази настройка регулатора управлява работата на котела само и единствено по зададената температурна крива.
    При всеки един от параметрите уреда работи в режим МОДУЛАЦИЯ.

    Надявам се да поизяснихме работата на регулатора VRC 400. Ако има въпроси пишете отново.

  7. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2011
    Мнения
    54
    #756

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Да, разбрах работата на терморегулатора. Но в ръководството за позиция 1 не пише че работи само по външна температура, а включване на стайната температура в изчисляването на изходната температура. Нещото което ме накара да изпробвам работата при положение 1 на терморегулатора бе пост на МИК66 от 07.11 намиращ се на стр.32. Явно двата терморегулатора работят по различен начин. При мен в положение он/оф котела работи в порядъка на 15-18 мин и почива около 45-50 мин, докато при положение 1 е много по-често (не опоменавам конкретна цифра, защото време не съм засичал).
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1324539680[/time]_________________________________________________

    засичанияра са ми отпреди 2 седмици, когато температурите бяха 4-12°С

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Jan 2011
    Живее в
    Стара Загора
    Мнения
    188
    #757

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Здравейте на всички ! В Стара Загора вали хубав сняг и е приятно за окото,а за сметките ще мислим на края на месеца...jorogm,моя терморегулатор е по стар модел на Вайлант и няма отчитане на външна Т,а само положение А и Z (модулация и он/оф) Преди време,ме беше питал: При коя Т крива,котела ми работи най-икономично? Тогава не ти разбрах въпроса.Сега след обясненията на eng.Neychev ми се изясниха нещата и отчитам,че котела ми работи в диапазона на Т крива -1.5 (следя при колко градуса външна Т,на колко градуса ми се затопля водата) Дали при тази крива е най-икономично не мога да кажа !?! Мога да кажа само: Весели празници на Всички !!!

  10. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #758

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Цитат Първоначално публикувано от МИК66
    Сега след обясненията на eng.Neychev ми се изясниха нещата и отчитам,че котела ми работи в диапазона на Т крива -1.5 (следя при колко градуса външна Т,на колко градуса ми се затопля водата)
    Не можеш да кажеш такова нещо! Твоят регулатор не е е стар модел, но той управлява по стайна температура. Различните модели изпълняват различни задания. Управлението по външна температура е по-подходящо за големи обекти с много помещения, а за жилище е по-добре управление по стайна температура. При управление по външна температура идеята общо взето е следната - по-ниска външна температура - по-гореща вода - обратно. Колко по-гореща - зависи от температурната крива. При управление по стайна температура не се ползват температурни криви. Температурата на водата зависи от много други неща - радиаторна мощност, мощност на котела, скорост на покачване на стайната температура и други. Котела пали на минимална мощност после започва плавно да си вдига мощността до максималната (органичената) и щом доближи зададената стайна температура си намалява мощността колко е нужно за да я поддържа

  11. Member
    Тук е от
    Apr 2008
    Мнения
    224
    #759

    Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Здравейте,
    в този ред на мисли искам да споделя че в описанията пише че модулиращите терморегулатори работят комбинирано-и по външна температура (температурна крива) и по вътрешна температура, за това имат един параметър ( от 3 до 10 пункта ) за настройка на влиянието на вътрешната температуравърху управлението на модулацията.Такъв е например Еasyopen на ДеДитрих.

  12. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #760

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Има влияние и вътрешната температура по някакъв начин, но щом има външен датчик, основното управление е по външна температура. А пук както вече няколко пъти беше споменато - като не се улучи температурната крива - всичко е изкривено

  13. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2011
    Мнения
    54
    #761

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Lazar,
    със сигурност се използват температурните криви при управление по стайна температура. Поне при Vaillant i VRC e taka. Доказателство: двата еднакви котела за които се грижа, разположени и отопляващи две съвсем различни жилища, системи и квадратури, единия котел е ограничен на 12kw и температурна крива 1.5, а другия си работи на 20kw и с темп. крива 1.5, при задаване на една и съща температура в помещението подгряват водата до едни и същи градуси - колкото се отчита от гафиката. Все едно че са се наговорили . При промяна на друга стайна температура резултатите са - колкото показва графиката при съответната температура. Значи или таботи по температурни криви, или съвпаденията са 1:1 Едното жилище се отоплява целодневно и то е с параметри 12kw и ТК 1.5, а другото е по-необитаемо и там температурата се вдига ударно с 20kw и ТК 1.8

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Oct 2009
    Мнения
    302
    #762

    Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Честито рождество Христово!

  16. Member
    Тук е от
    May 2010
    Мнения
    394
    #763

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Честито Рождество на всички. С пожелания за здраве, щастие, късмет и ползотворни дискусии през идната 2012 година.


    Поради фамилното събиране в моето жилище реших да пусна парното и да спря климите поради по-големият обем за отопление.
    Фактите са налице - след 24 часово засичане разхода е 12 куб.м. - и то при що-годе благоприятни температури за отопление на 70 кв.м при зададени 21 гр. в помещенията.
    Вярно, че едната стая, която до сега не бе отопляване въобще погълна доста от мощността, НО тези 12 куб.м. за 24 часа ме връщат пак към климите, а и НЕ само:

    Имам и проблем налице - За припомняне: Котела е Вайлант ТурбоТек Плюс 6.7-20 кв. управляван от Калорматик термостат по стайна темп.
    Още в края на миналият отоплителен сезон забелязах както и вече прогресиралият проблем при мен, А именно - след като стартира котела бе необходимо да вдигне над 65 гр. на подаващият кръг и тогава започно силно ВИЕНЕ и БУЧЕНЕ като че ли от вентилатора и от горивният процес. Понеже максималната мощност бях оставил на 20 кв. след като намалих постепенно на 16-15 кв. до достигането на 14 кв. това бучене спря.

    Въпроса ми /най-вече към инж. Нейчев/ към вас е на какво може да се дължи това???

  17. Member
    Тук е от
    Oct 2009
    Мнения
    302
    #764

    Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Замърсен първичен топлообменник! Инсталацията е с алуминиеви радиатори нали???

  18. Member
    Тук е от
    May 2010
    Мнения
    394
    #765

    Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Цитат Първоначално публикувано от eng.Neychev
    Замърсен първичен топлообменник! Инсталацията е с алуминиеви радиатори нали???
    Не!!!
    Със панелни тип 22 - Стражица.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 51 от 54 ПърваПърва ... 414950515253 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Газов котел - мнения и препоръки 2012
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 849
    Последно: 01-01-13, 08:39
  2. Газов котел - мнения и препоръки 2010г
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 957
    Последно: 31-12-10, 12:56
  3. Газов котел - мнения и препоръки 2009г
    От Saint във форум Отопление
    Отговори: 821
    Последно: 30-12-09, 00:43
  4. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
    От karim във форум Отопление
    Отговори: 115
    Последно: 26-12-08, 01:34
  5. Газов котел - мнения и препоръки 2005-2007г
    От lsabg във форум Отопление
    Отговори: 151
    Последно: 16-12-07, 19:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе