Имаш нещо нередно бе човек - как така котелът ще спира, пък стайната температура не е достигната?
Нали имаш стаен термостат - той трябва да изключи котела
Имаш нещо нередно бе човек - как така котелът ще спира, пък стайната температура не е достигната?
Нали имаш стаен термостат - той трябва да изключи котела
Ами може на котела да не са му намалили минималната мощност (а той да е предвиден да отопява двата етажа), и затова да изключва по Т на водата. При тия глидери и конвектори каква е всъщност мощността на системата за dT 30 (пак добре работи, щом и толкова почива).Първоначално публикувано от Lazar
JKanchev, и аз си ги мислех тези неща - съпоставяме почивката на котела и работата му.
В моя случай котлето би трябвало да успее да отдаде цялата произведена мощност при 60/40/20. На практика обаче установих, че отдава и под 50 гр. за тази стайна температура (без да изключва заради прегряване), но мощностите са толкова малки, че повишаването и става с десети от градуса и продължава доста дълго. Изглежда тук времето изобщо не играе (забравила съм формулите).
В този форум за пръв път прочетох за лъчистото отопление и съм напълно съгласна, че усещането е доста по-комфортно докато греят радиаторите, независимо от по-ниската температура.
Лазар, инж.Нейчев! Монтирах камината с водна риза към инсталацията с газов котел. С малки перипети всичко тръгна и работи. Но възникна проблем, с който цял ден си блъскам главата и какво ли не пробвах, но не мога да го реша. Котелът и камината са вързани паралелно с два възвратни клапана на всеки вход, а след тях магистрално е вързана цялата инсталация - лира (на нивото на котела и камината, 4 радиатора на ниво около 70см над котела и камината и още два радиатора (единият малък) - отново на нивото на котела и камината. Всички радиатори топлят нормално, а последните два са студени. Докато системата беше само с газовия котел те топлеха, макар и не много добре. А сега и с котела, и с камината остават студени. Проверявах всички възможни места по системата за някакво запушване, но не открих такова. Изключих всички радиатори и оставих само последните два с котела - стоплиха се, но не идеално след доста време. Отново включих останалите радиатори и последните два пак изстинаха. Нямам идея какво става. Дори с едновременно работещи помпи на котела и камината (паралелно) - тези радиатори не се стоплят. А без тях камината се оказва по-мощна от системата и има опасност от прегряване.
Дайте идеи и съвети, моля! На какво може да се дължи това и как да го оправя?
Най-добре драсни една схема как точно са свързани нещата , моето мнение е че имаш висока точка от която неможеш да изгониш въздуха и е добре там да се сложи обезвъздушител , и аз имах такова място и след всяко източване на системата и пълнене беше ужас докато заработи добре и топлината почне да ходи навсякаде . Най вероятно тая точка е там дето ти се качва нивото на 70 см , поне при мен така беше . Успех . Драснах една схема както е при мен , тоя разширител при мен е затворен с кран и го използвам при зареждане на системата за обезвъздушаване и може да се сложи обезвъздушител както на студената . Ползвам разширителя на котела и системата ми е затворена което и от двете да ползвам . Имам клапани , спирателни кранове и филтри преди помпата и преди котела но не съм ги показал . Драсни нещо подобно как е при теб или даже ползвай тая схема като само я преправиш .
Благодаря, ivelin19!
Схемата ми е абсолютно същата, като твоята, без отворения разширител (имам затворен такъв на студената вода), радиаторите ми са 7, като първия и последния са малки. Първоначално и аз реших, че е въздух някъде в системата, но тя е пълнена и презнена няколко пъти и всичко се работеше горе-долу, докато не добавих и камината с водна риза. Всъщност и сега работи, но явно връща водата преди последните два радиатора. Всичко е вързано на 1 магистрала и общия тръбен път (подаваща и връщаща) от котела е около 80м, а от камита - около 90. Помпата на камината е Wilo RSD 25/4, а на котела нямам идея. Най-вероятно хидравличното съпротивление на този дълъг клон с фсичките радиатори и фитинги става прекалено голямо. Не виждам друга причина. Как мислите - дали съм прав за това? И ако наистина е така дали ако отдела да речем 3 от радиаторите в отделен клон ще реша проблема? За нищо друго не се сещам, така че моля помагайте! Спешно е! Чакам мнения и съвети и ще съм благодарен на всеки включил си.
А как тогавдиния вариант е даа е работила системата преди това? Нали си добавил само 2 тройника. Единия вариант е да разделиш на 2 клона, но пробвай първо да балансираш системата като притвориш секретните вентили на първите радиатори (трябва доста да се притворят)
Лазар, точно така е. Добавени са 2 тройника и камината зад тах със съответните фитинги. Многократно пробвах да направя това, което казваш -затварях секретните кранове на всеки радиатор - най-много на първия и от там все по-малко до последните, но не става. Освен това пробвах няколко пъти да затворя всички радиатори, без двата последни. Т.е. системата остана само с тях - заработиха, но бавно и не добре - отдолу бяха почти студени. Затова стигнах до извода, че трябва да ги отделя в отделен клон. Примерно последните 3 радиатора. Това ми е удобно и лесно мога да го направя.
Лазар, само те моля да ми кажеш дали това наистина би решило проблема? Защото трябва да взема решение и да действам.
Първоначално публикувано от Magnolia_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1322465504[/time]_________________________________________________Първоначално публикувано от Magnolia
Извинявай не съм се изказал правилно, котела работи да речем 10 минути загрява до 18 градуса в стаята и програматорът изключва, и след 10 минути почивка и спадане на температурата в стаята пак включва, това имах в предвид 50/50. Мисля, че при този режим на работа от там идва големият разход на газ. Действително 2 конвектора и два радиатора на 39 кв мощност на котела не са достатъчни. Затова питам може ли да се направят допълнителни настройки на котела дедитрих MCR34/39МТ. При проектиране на инсталацията беше заложен да се отоплява и втори етаж, но като видях големият разход всички се нанесохме на един етаж и пак не стават нещата.
Доколкото виждам от нета минималната мощност на твоя котел е 6-7кВт, което е добре. Остава да му се ограничи максималната мощност на 10 или колкото трябва кВт и разходът ще падне доста смятам. А топлозагубите хич не са малко, щом за 15 минути спада стайната температура.
eng.Simeonov, я провери филтъра на помпата
Първоначално публикувано от eng.Simeonov
Здравейте! Аз страдам от проблемът описан от eng. Simeonov.Мислех да го преодолея с подвижен термостат на Вайлант, но докато събера парите, вече не го виждам в каталога им. Предложете ми вариант да се справя с неравномерните топлозагуби в стаите. Стаята, в която е термостатът изстива най-бавно. и докато в нея е ок, в северните ми спални настава студ.
Разход за м.11.2011 (от 28.10-28.11)-194 м3 х 1.04 /коефициент за коригиране/= 202 м3 х 0.97 лв.= 196 лева.Среден разход :194 м3 : 31 = 6.25 м3 дневно ! Стара Загора,апартамент 92 м² монолит, етаж 1 (отдолу мазета,външен,отстрани и горе,необитавани ап.),4 членно сем. отопление,готвене и ГБВ.Котел Вайлант-24 KW с модулиращ термопрограматор и 92 бр.глидера Н 500. Външна и вътрешна изолация,ал.дограма. Три стаи - север и една - юг. Поддържана дневна Т-21°,нощна Т-18°.Средни външни Т през месеца от -4С до +10С /СТ.Загора/. Ако има и други желаещи....моля,споделете !!!
Полезно, но понеже има специална тема - ще те помоля да постнеш тази информация там - за прегледност, а аз ще изтрия по-късно този пост. Благодаря!
https://forum.setcombg.com/index.php/topic,42760.0.html
Лазар, филтърът е абсолютно чист, проверявах го. Свързах последните 3 радиатора на отделен клон и проблемът се оправи. Сега наблюдавам.
Съжалявам,че съм нарушил правилата ! Не знаех за другата тема досега ! Поснах си там разхода !!! Като гледам и eng.Simeonov е преместил темата си тук от Свързване на Газов котел и Камина с водна риза,но...
Ами аз я преместих, защото никой не ми отговори там, а ми беше спешно.
Нищо лично,мен ме кефи да чета всичко за газовите неволи,а и разполагам с необходимото време за това !!!Първоначално публикувано от eng.Simeonov