лично аз нямам проблеми ако ще и гореща вода да тече от студения кран - ползва се само за пране и миене, там няма проблеми да е загарята водата предварително.
лично аз нямам проблеми ако ще и гореща вода да тече от студения кран - ползва се само за пране и миене, там няма проблеми да е загарята водата предварително.
(Първо да кажа, че не съм специалист в областта, даже е трудно да се нарека любител.)
Пускането на студ в радиаторите не е ли опасно - конденз, мухъл, и т.н.
Тук във форума има поне една тема за профилактика на климатици в които се засяга почистването на (... ъъъ, как точно се казваше, май беше "питата")... почистването на питата. Сега след това изобретение, сигурно ще има теми "Как да си почистя радиатора/Профилактика на радиатори"
А доколкото успявам да разгадая системата и отделните кръгове, според мен със студения кран няма никакъв проблем (със или без системата, водата там в студения кран си е една и съща, докато на тая в топлия кран е удължен стандартния маршрут - поне с един с допълнителен топлообменник)
/Светлозар Петков/. Моля да внеса малко яснота, че се поуплетоха информациите. В края на миналия век, посетих директора на топлофикация Варна, за да му предложа БЕЗПЛАТНО евтини начини, да оптимизира работата на предприятието си. Той категорично отказа, понеже образованието ми е на икономист информатик, а не на топлоинжинер....Това се повтори и в министерство на енергетиката и в агенцията за енергийна ефективност и т.н и т.н. Започнах с монтирането на евтини български слънцеследящи/моя разработка/ слънчеви колектори , като свалих цената на топлата вода с около 30%. След това монтирах климатих HAER-14000BTu /втора употреба за 200лв/, изнесохме капилярката между два пластинчати топлообменника /по 200лв/, и с помощта на две рецуркулационни помпи започнах да имам по един тон топла и студена вода. Заради по-голяма мощност, замених HAER-a с MIDEA-24000BTu -инвертор /за 600лв/ и на мястото на вътрешното тяло поставих пластинчат топлообменник за 400лв. Така със средна мощност от 1,4Квт, затоплях до 75 тона вода на месец. Цената спадна до 1.85лв за тон. На следващ етап добавихме OSAKA-60000BTu, нов за 2000лв, и пластинчат топлообменник за 400лв. който подгрява водата на парното. Ползвахме го нощем /на нощна тарифа/ и денем, когато околната температура е над 5'С. Така свалихме цената на парното 2 пъти. Практиката показа, че конвектор от външно тяло на счупен климатик, с температура на водата от 35'С, може да стопли партера до 27'С. След инцидентно замръзване и повреждане на топлообменника на МИДЕАТА, реших да реализирам проекта за топлообмен между радиаторите и водопровода. Така повиших температурата на водата от ВИК от 12'С на 22'С. След това слънчевите колектори я повишават до 40'С. С енергия от топлофикация за 85 стотинки а вдигаме до 45'С. При по-високи температури, загубите по неизолираните щрнагове са много големи /предсти подмяна на тези щрангове/ Практиката показа, че конвектора от счупен климатик, с вода от 22'С, може да свали температурата в партера до 24'С. ОСАКАТА, може да охлажда сградата, но при температури на водата под 20'С, се образува конденз по радиаторните щрангове. Предстои изграждането на изолирани нискотемпературни щрангове. Нищо специално не е изобретено, а само са реализирани простички идеи. Съжалявам, че тези идеи повече от 10 години не се реализират на национално ниво. Свалихме разхода за топление на ОДЗ"Биляна" в с.Буковлък Плевенско и след 2 години работа, администрацията продължава да блокира разрастването на примера. Тяхната инвестиция бе НУЛА лева и НУЛА стотинки, икономисаха 30 000лв и ни блокираха, вероятно защото заменихме нафтата с термопомпи на ток, управлявани през интенернет.... Никой не наложи и термостатния смесител за бойлери, който може да икономисва поне 50 милиона лева годишно в България, а струваше 20-тина лева, а сега е около 48лв. С две думи: един голям климатик с много конвектори е малка инвестиция за цял вход, като дава добър ефект и се изплаща за година. Слънчеви колектори колкото за 4 апартамента, могат да вършат добра работа за 20. Вместо да работят в излишък, те се ползват в недостиг. Вместо да се загреят 200 леитра до 80'С е удачно да се подгрее 1 тон до 40'С /при по-ниски температури КПД-то е по-високо/. Може да греша в някои изводи и преценки. Нека да коментираме нещата, а който желае да заповяда на място да се запознае. Благодаря за вниманието!
Добре дошъл на Светлозар Петков - INOVATOR! Радваме се, че си сред нас и си готов да споделяш. За мене лично е по-интересно тези инвестиции сам ли си ги правил или са общи? Как си убеждавал хората от входа първо да участват, а после в ефекта от тези инвестиции и други такива
За десет години борба с безверието, съм заделял средно по 50 лева на месец, или 600 на година. Средствата са лични /на личната ми фирмичка/. За първия проект се монтираха 4 колектора по 180 лв. и два 200 литрови бойлера по 600лв, помпа за 100лв, разширителен съд за 50лв. Голям ефект има от компютъризираното управление /дори през интернет/, като комп и периферия за няколкостотин лева, могат да икономисват хиляди лева на година. В национален мащаб лесно могат да се икономисват половин милиард лева годишно срещу по-малка инвестиция. ОСНОВЕН СЪВЕТ ПРИ РЕМОНТИ: МОНТИРАЙТЕ ВОДНО ПОДОВО ОТОПЛЕНИЕ. Малка инвестиция, многопосочна оптимизация!!! Има съседи, които помогнаха косвено, закупувайки втора врата за партера. Други полагах труд без заплащане и т.н. Има и опоненти. Така например, съсед /полицай/, заявява, че процент за общи части =10% е много голям... За отопление на банята си и за апартамент гарсониера/свалени два радиатора/ за цяла година плаща 29,88лв и пак му се вижда много, при условие, че в стълбището завишихме температурата до 17'С-27'С. Касиерката засича уредите и събира парите безплатно. Аз изготвям индивидуалните сметки безплатно. Има всякакви хора и всякакви интереси. Когато големите хора преди много години казаха, че тези неща не могат да се направят, ние започнахме всяка година да реализираме по един проект.
А в такъв случай фирма за топлинно счетоводство имате ли (мисля че е задължително) и каква е нейната роля?
Добре дошъл и от мен.
Радвам се че ще има малко повече обяснения от първа ръка.
Искам да помоля да обясниш нещата едно по едно - народа както и аз се обърква. Във вестниците и за телевизията си се опитал да дадеш всичко накуп за да го има казано и показано че работи - но малко се объркват нещата.
Сега с първият ти пост малко се пооправят.
Кефи ме че им теглиш по една майна в всяко свое изявление през годините - намерих доста неща назад из ,пресата а и видеота.
Това за солара и 1 тон вода ми хареса - не ги разбирам нещата, предполагам че 1 тон вода ще изстине по-бавно от 200 литра вода.
Това би могло да се използва и само в един апартамент.
Според мен трябва да разделиш нещата малко по това как и къде могат да се ползват и кой може да ти попречи да ги ползваш.
1 - система за 1 апартамент - където никой не ти казва нищо.
2 - система за входа - където се разправяш със съседи.
3 - системи за държавата училища, градини - където се изправяш срещу цялата администрация.
Както каза има проблеми с държавата и съседи, българите нали знаеш 3-ма сме вече чета с предател, двама ще бачкат един ще тегли назад.
Какво може да се направи за само 1 или 2 до 3 апартамента?но 3 са вече много, май. не е така ефективно но предполагам ще върши работа пак.
При нас /във Варна/, ако на общо събрание на входа решим сами да си разпределяме поисканата от топлофикация сума, то и без да ползваме 'услугите' на топлинен счетоводител, може сами да си ги изчисляваме. Даже има входове, които не ползват разпределители, а се плаща на кубатура и според коефициента на мощност на свързаните радиатори /предполага се, че всеки си е отворил радиатора на максимум и регулацията става централно през абонатната. Този начин има редица предимства. Смятам да експериментирам нещо междинно...Първоначално публикувано от Lazar
_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1312124738[/time]_________________________________________________
Основното, което исках да покажа, колко неефективно работят топлофикациите. С тяхната инфраструктура, с малки инвестиции може да се намалят наполовина температурните загуби по магистралите им /като занижа температурния им график/, с термоакумулатори може се намали МНОГО ПЪТИ амплитудата в консумираната мощност, слънчевите колектори работят в пъти по-ефективно, когато се ползват от повече домакинства /теория на опашките и т.н./. Една чилърна система /вода-вода/ лятно време би имала огромен ефект. Когато подобно в природата нещата се ползват от 'стадото накуп', то става много по-ефективно. Искам да предупредя ВСИЧКИ, че проектите за саниране трябва да включват и централно охлаждане. Шанса на топлофикациите е да понижат цените два пъти и да си завишат потреблението три пъти и да предлагат централно /ниво абонатна станция/ охлаждане. Проблем /за търговци и производители/ ще бъде, че предлагам да се спре ползването на индивидуални климатици.... За индивидуални изпълнения препоръките са: Изолация, РЕКУПЕРАТОР, водно подово, термоакумулатори за нощна тарифа и уравновесяване работата на неуправляеми печки с водни ризи. Примера го има за входовете. Скептиците да дойдат и да видят. Който иска може да го направи и в малък мащаб, но възвращаемостта няма да е за 1-2 години, а за 4-5.
Всичко това е страхотно и да си призная честно предполагах че нещо горе долу такова нещо се случва. Мисля че най-голямата заслуга, която имаш е че си успял да събереш 20 човека на едно място и с една цел.Първоначално публикувано от INOVATOR
Това е много трудно нещо в тази държава, защото да се поставят слънчеви колектори за топла вода и термопомпи не е чак толкова трудно, колкото да убедиш много хора в предимството да не се пилеят ресурси.
Нещата по-принцип са много по-сложни и основната сложност идва оттам че няма единна визия как трябва да се развива цялата дейност. Всяка топлофикация и всяка държавна агенция първосигнално ще се замисли за загубените приходи при преминаване към по-ефективни методи за отопление и затопляне на вода - в края на краищата те мислят от тяхната си камбанария, но е факт че това мислене води към преминаване към други алтернативи особенно в условия на разстящи цени. Много трудно е една държавна структора да отчете ползите за населението при една такава оптимизация, да не говорим че и самото население трудно го отчита в много случай.
Отделно трябва да се помни, че има много отпадъчна енергия при работата на всяка една топлофикация. Мисля че една топлофикация освен топлоенергия създава и електрическа енергия и ако отпадне консумацията на топлоенергия тя просто се изхвърля, което в крайна сметка не води до никакви ползи. Не знам дали топлофикация Варна произвежда електрически ток, но все пак ако има по-широко виждане за нещата ще може да се каже, кое е по-добре и кое не е добре.
Все пак гледам че все още се говори за капилярен възел пък едно ТРВ води до много големи спестявания, не само в малки климатични системи. Вече много домашни климатици използват ТРВ, а професионалните отдавна и мисля че хубаво ТРВ не е на много високи цени.
Понеже и аз отдавна мисля в тази насока и може да ми се изсмеете, но все пак в отходните води има много енергия, която просто заминава във канализацията. В края на краищата човек се къпе, ползва пералня, миялна машина и ред други такива дейности и във всичко това има много енергия. На този етап не знам какъв топлообменник може да се постави на отпадните води, но при всички случай докато някой се къпе тече вода с температура приблизително 40 градуса или 30 киловата на всеки тон, ако нейната температура се намали до 10 градуса.
Абсолютно си прав за ТРВ-то и практиката го доказва. Относно 'каналната' енергия, осмата ми идея е вместо да се вкопават тръби за топлообмен в почвата, да се пуснат в каналите покрай блоковете тръби като за подово отопление. Така могат да се пуснат от покрива в каналните 110 милиметрови тръби двойни тръби с U свръзка. Термопомпа вода-вода ще има доста енергия за 'ядене'. На нашия покрив възстанових вентилацията на баните и тоалетните, като монтирах 120 ватова турбина, която работи нон-стоп. Ако тази топлина минава през външното тяло на климатик, то ще се може да се оползотвори и тази енергия. Все пак това са елементарни идеи на един програмист, с нищожен бюджет, които могат да бъдат доразвивани.... Компютъризираното дистанционно наблюдение, управление и анализиране на абонатните станции, и локални парни системи, може да довете до ефект от 15% до 35%, като за сметка на икономията се постига по-висок комфорт, но и за това ми казаха да си чакам да 'ПУСНАТ ДЪРЖАВНА ПОРЪЧКА'......
Първоначално публикувано от INOVATOR
Ако очакваш някоя голяма корпорация да дойде да ти се моли-Грешиш.
Виж какъв е опита на изобретателя патентовал прахосмукачките циклон-всички големи производители са го правили на луд-просто са искали да му изтече срока на патентна закрила и те да "гепят" наготово неговия труд.
Ако очакваш от държавен/общински чиновник да "мисли" като теб отново си в грешка-те имат две цели в живота:
1. да работят по-малко(включително и умствено) и по възможност да те разкарат(за да не работят-пречиш им да си заслужат заплатат, чрез игра на пасианси, с две дума виновен си).
2. да си вземат заплатата на края на месеца.
Ако наистина си решил да се занимаваш сериозно, да знаеш, че само с говорене няма да стане .Има много административна работа, която явно не ти харесва, но нямам как.
Ако ти трябва финансиране според мен имаш три възможности:
1.можеш да се обърнеш към:
http://www.mi.government.bg/bids.html?id=126502 ,
но трябва да имаш разработен конкретен проект с който да обясниш какво точно целиш и ще направиш.Може тук там да изложиш някои идеи и някои технически решения, но само в по-общ план, за да не ти ги откраднат.След това както виждаш ако бъдеш одобрен сключваш договор.Проектът задължително трябва да има икономическа рентабилност и да е реализуем технически, иначе няма да видиш пари за нещо от което не може да се реализира прилична търговска печалба.Енергоспестяващият(или енергокомпенсиращ/поради това, че компенсира използването на новодобита енергия и вместо да купуваш новопроизведена използваш за 2, 3-ти или Н-ти път вече произведена/добита и заплатена такава/ -както искаш го разбирай) ефект е задължителен. С фирмата да участваш пред фонда по няколко пункта на програмата за финасиране и да получиш евентуално финасиране за разработка на технологията с конкретен технически план за нея и/или за внедряването й в производството.
2. да намериш за партьор частна фирма с която да уредите договорно отношенията си, включващи освен всичко останало й финансирането.
3. да направиш собствена фирма и да търсиш частно финансиране(на партьорски или други начала-както се уговорите), включително и чрез банково кредитиране.Това в настоящия момент е доста трудно, предвид това, че всички български фирми са се свили в черупките си и оцеляват.Остава въпроса за финансиране от чужди компании.
За първа и трета точки мога да помогна(безвъзмездно) отчасти-на лични.
Ако си мислиш, че само Бръщолевя, виж за какви пари става дума:
http://www.mi.government.bg/news.html?id=8564
Ако се решиш за нещо сериозно-горепосочените пътища.Иначе само оплавания.
Не влагам нищо лично не се засягай.Просто от личен опит знам, че: "На вълка врата му е дебел, защото сам си върши работата..."
май не трябват парички а повече разбиране и по-ясни цифри за това какво се постига.
ако не управляващи и администрация то поне потенциални клиенти.
има и много бизнес който може да ги приложи - а те са доста по-гъвкави.
иначе пари бол кат вестницисамо дето ни е страх вече да ги вземаме
![]()
![]()
до 30% от размера на кредита за групови проекти (групови са такива проекти, при които проекти, при които група от поне 3-ма собственици или обитатели на различни апартаменти в дадена жилищна сграда кандидатстват по проект за реализация на едни и същи енергоспестяващи мероприятия, които засягат общи части или инсталации на сградата като цяло).
Знаеш ли как и къде може да се кандидатства за такива проекти? Като цяло ми е трудно да говоря с всички съседи, защото хора има всякакви, но на моя етаж и на този над мен има доста добро разбирателство пък нищо чудно и останалите да се включат.
Ако има такова нещо дето трима в блока са достатъчни да си подобрят енергийната ефективност е много добре, да не говорим че и по-другите етажи също има разумни хора. Проблема е че тук там има хора, които не желаят да влизат в общите дела, да не говорим че някой от тях изобщо не живеят там и са пуснали други хора под наем което ги подтиска да инвестират, но ако поне трима са достатъчни това си е много добре.
От клипа видях следните температури : 17.2 гр. , 25 гр. , 44 гр.
Най-ниската от температурите трябва да е вход от водопровода - 17.2 (вчера мерих темп. на водата след 30мин. миене на чинии иоще 10мин. източване - 18.5 гр. повече не падна) какви 12 гр. бълнува (зимата може).
25 гр. е сигурно след радиаторите (не ми е ясно как със студоносител 25гр. охлаждаш помещенията до 25гр.) - шах с пешката.
44гр. - или е температурата която идва от топлофикация (незнам, нямам земане-даване с тях) или той я загрява с термопомпа.
Всеки, който може да смята ще види, че повишаването на 1000л. вода от 17 до 44 гр. с най-смотания бойлер на новата цена на дневна ще му струва 6.36лв.(при най-висока цена дневна - ЕОН). Какви 10лв. на кубик??? (като прегледах форумите - имало и по-тежки случаи - 12; 20лв. и нагоре за кубик)
При смесено загряване (дневна/нощна) - 5.55лв. , и само на нощна - 3.91лв. (даже 20% загуби съм сложил).
Като ползва термопомпа със СОР = 4 само през нощта става 0,9775лв./м3 (това без топлообменник за подгряване на водата(охлаждане на апартаментите)).
Извод: Тези хора нормално са плащали над 2 пъти по-скъпо на топлофикация спрямо тези на ел. бойлер.
Сега като имат термопомпен бойлер със СОР=4 - ето ги 8 пъти по-ниски сметки за топла вода.
За отоплението през зимата важат също - Топлофикация са кожодери.
За охлаждането хич не ми се върже сметката.
Моят климатик се пуска когато е нужно. На ден е изхарчвал ел. енергия от 0,8kWh до 2,2kWh за около 10часа при 25гр. в стаята с климатика (почти югозапад - не пече външните стени през лятото) и 26гр. в другата стая (почти североизток). Значи е вкарал в 2-те стаи (общо 30-32м2) хладилна енергия средно 1,5кWh x 3.8(EER) = 5,7kWh студ. (Това за 30-32м2-сравнително студени стаи 2ет. от 4ет. тухлен блок)
Ако радиаторите вкарат тази хлад. енергия в стаите означава че водата се е стоплила със същата енергия. Човека казва "при 21гр. на водата нямало конденз" - т.е. вход. вода в радиаторите е 21гр. а изходящата видях 25гр.
Въпроса е колко литра вода можем да стоплим с 5.7kWh като и повишим температурата с 4гр.?
И отговора е приблизително 1425 литра = 1,425м3 = над 17 източени 80 литрови бойлера на ден (голямо къпане ще падне).
Пак са много, но дори по 200литра на ден топла вода да харчат ще получат 0,8kWh охладителна енергия, а им трябва 5.7kWh (7 пъти повече) - вярно в стаите няма да е 32гр. а 31гр. примерно.
Доколкото разбрах тая вода се подава на топлите кранове (през термопомпата) на апартаментите.
Иначе казано: Ако тея хорица искат да си охладят 30м2 апартамент (сравнително студен) до 25-26гр. трябва да източат от топлите си кранове и душа 1425 литра през деня (през нощта по-добре да отворят прозореца).
Под 21гр. вода да подаваме ще е по-добре, но трябва да се справим с конденза. Изходящата вода пък не може да е над 25гр. щото няма да охлажда стая с темп. 25 гр.
Помпата дето върти водата през радиаторите и тя харчи ток (ама на 21 апартамента не я усещат).
Емиии, моето мнение е че колкото плащат за охлаждане - толкова и получават.
Почти нищо лв. = почти нищо охлаждане - тук противоречия няма!
Ако някой има забележки към нещо - да казва.
офф - ама не мога да издържаПървоначално публикувано от dkolov
дколов без да се обиждаш ама за първи път виждам да питаш нещо
текстчето съм го копи/пейст от сайта на райфайзен банк. предполагам трябва да се обърнеш към тях за повече инфо от първа ръка - за какво дават и за какво не.нека те да го тълкуват.
става дума за reecl програмата и за дограма и фасада процента е 35 - ако дойдеш пък при мен и кажеш искам на 3 апартамента дограма - много ясно че ще ти отбия още 5 10% от цената и ще ти се вържат джамовете на 40-50 % от цената и можеш директно да сложиш скъпи профили и стъкла.
ако се обедините пък 3 апартамента може да си вземете термо помпа с конвекторите с 30% което не е никак зле ако вземеш голяма машина и разделите на 2 или 3 със съседите по етаж останалите 70% от цената.
сега една голяма част от тези пари ще ги лапне банката но ...
линк http://rbb.bg/bg-BG/Private_Customer...ng/03_energie/